Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
=MaLuTkI=
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2003 2:19 pm Temat postu: |
|
|
a jakby filmik był pod tym linkiem był to by było wspaniale. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2003 3:35 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem czemu ale z tego forum link nie daiala. Skopiuj poprost caly ten link, otwurz wyszukiwarke (np. Internet Explorer, czy jkaos tak i wklej go do okna wyszukiwarki, powinno otworzyc, albo poprostu wejdz na moje forum  _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2003 4:18 pm Temat postu: |
|
|
Jestem zainteresowany składem.
Ps.
Pali się troche jak mieszanka gmichal. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Nie Paź 26, 2003 5:59 pm Temat postu: |
|
|
Nie ma sprawy:
75% slaetra potasowa
15% wegiel drzewny
10% siarka
Tylko nie robe tego wagowo tylko objtosciowo, w ty tkwi caly sekret :]
Gdy wszystko dokladnie wymieszasz przegryzaj to z wodą i zmiel po
przegryzaniu ze trzy raazy i przesiej jak chcesz przez ponczoche.
PS. Widzialem ten filmik gmichała, cos podobnego, ale sklad calkim inny  _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Pon Paź 27, 2003 9:54 am Temat postu: |
|
|
to prawda malutki mój jest podobny w spalaniu tyle że mó robi sie 5*szybciej ne musisz przegryzać ani przesiewać wystarczy zmielić składniki zmieszać i stopić cały proces bez mielenia na 100g zajmuje 10min i mamy gotowy już zgranulowany proch |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mephisto

|
Wysłany: Pon Paź 27, 2003 3:00 pm Temat postu: |
|
|
wszystko OK ale moglby mi ktos podac przepis na ten proch gmichala ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Pon Paź 27, 2003 3:05 pm Temat postu: |
|
|
wystarczy poszukać znajduje sę w pirotechnika i tam jest temat mieszanka gmichal1 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
morpiel

|
Wysłany: Wto Paź 28, 2003 1:59 am Temat postu: |
|
|
Zrobiłem kiedyś niezły Pcz, ale...
Nie pamiętam proporcji, bo to dawno było.
Najciekawsze, że zrobiłem go szybko i nawet dobrze nie zmieliłem.
CUD
Pozd.
Maciej |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2003 12:32 am Temat postu: |
|
|
STOSUNEK OBJETOSCIOWY saletra 55%, węgiel 25%, siarka 20% NAJLEPIEJ I NAJPROSCIEJ PODZIELIC TO NA ŁYZKI JA ODMIERZAM TAKA 10 ML CZYLI 5.5 LYZKI SALETRY 2.5 WEGLA I 2 SIARKI. WEGIEL NAJLEPIEJ ROZBIC NAJPIERW W JAKIMS MATERIALE MLOTKIEM, A POTEM DO MLYNKA TO SAMO Z SALETRA MIELIC OSOBNO CZYM DROBNIEJSZE TYM LEPSZE NASTEPNIE WSYPAC DO SLOIKA I BARDZO DOBRZE WYMIESZAC. POTEM STAWIAM SLOIK OTWARTY NA KALORYFERZE (CZASAMI JAK MAM KIEPSKI WEGIEL-TAKI DO GRILL-A PO ZMIELENIU OWIJAM GO W FOLIE ALUMINIOWA I NA 15 MINUT DO PIEKARNIKA)PROCH TEN PALI SIE BARDZO SZYBKO (AHA SLAETRE KUPUJE SPOŻYWCZĄ) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
S1ERPU Gość
|
Wysłany: Nie Gru 28, 2003 12:37 pm Temat postu: |
|
|
Nikt cię nie uczył że nie pisze się wielkimi literami? To tak jakbyś sie darł.(wrzeszczał) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RobertG

|
Wysłany: Nie Gru 28, 2003 1:34 pm Temat postu: |
|
|
===malutki=== napisał: | A mi wychodzi dobry proch. Oto filmik:
.... |
Hym ... nie chce cie martwic ===malutki=== ale na tym filmie ten proch nie wyglada dobrze. Co prawda moje wlasne p.cz. narazie sa rownie kiepskie ale mam film z produkcji "polprofesjonalnego" prochu i podobnie do twojego wyglada pokaz prochu specjalnie namoczonego 10% wody (jak bede mial karte z mozliwoscia zrzutu z VHS-a to kiedys zamieszcze)
Dobry proch spala sie w ulamku sekundy prawie bez plomienia. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Guderian
|
Wysłany: Pon Lut 09, 2004 3:01 pm Temat postu: |
|
|
Ja robiłem identycznie jak malutki i mój proch palił się żółtymi płomieniami, dawał dużo srebrnych iskier i oslepiający błysk, ale palił sie strasznie wolno 5cm/sek !!!! ładny był ale nie o to chodzi
nie wiem co zrobiłem źle (proporcje wagowe i reszta jak malutki) możliwe że do końca nie wysuszyłem. Co najdziwniejsze teraz zrobiłem tak samo proch i pali sie słabym nieregularnym pomaranczowym płomieniem, potem tworzy sie plazma (jak z karmelka często) i spod niej buchają bardzo szybko duże płomienie . I tyle Nie wiem na czym polega różnica wszystko robiłem tak samo jak wcześniej, tylko ze za pierwszym razem użyłem rysików węglowych a za drugim węgiel drzewny do grilla (normalny, nie brykiet). Nie wiem co jest grane. Jak myślicie o co chodzi  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zbig-zbig

|
Wysłany: Pon Lut 09, 2004 4:34 pm Temat postu: PCZ |
|
|
OK niech ktos wstawi filmik z super PCZ. Moj proch pali sie bardzo szybko, mysle ze jest OK . Ale niektorzy pisza ze ich pali sie w mgnieniu oka.(myslalem ze tak pala sie tylko prochy np na chloranie a tu okazuje sie ze PCZ rowniez) . Chetnie to zobacze i ocenie, porownam do swojego.
pozdro _________________ twoja gra twoje zycie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2004 9:30 pm Temat postu: |
|
|
Nie porównujcie swojego PCZ do "PCZ" Malutkiego, bo to nie jest żaden PCZ, Malutki najpierw miesza saletrę z cukrem pół na pół a później dodaje innych skąłdników..... .Sam to napisał na swoim forum. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Wto Lut 10, 2004 10:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ostatnio majac troche czasu pracowalem na prochem czarnym. Wpadlem na pomysl oczyszczania porow wegla - musze jeszczew dopracowac, wiec nie podam jaki. Zamieszczam filmik z palenia sciezki prochu czarnego o szerokosci 3mm. Predkosc nie jest imponujaca, ale proch byl przegryzany przez 24h a wegiel zmielony tylko 2 razy przez maszynke do miesa
Wegiel pochlonal o wiele wiecej KNO3 od "brudnego wegla", poniewaz nie dopala sie w powietrzu w postaci czerwonych iskier. Wynik mnie zadowala i bede to dalej "podkrecal" . Planowany termin wznowienia prac: 28 marca (27 jest ostatni etap olimpiady z chemii wiec wypada cos sie pouczyc ).
Pozdrawiam Irek _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty!
Ostatnio zmieniony przez IrkaceK dnia Wto Sty 23, 2007 3:05 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostęp próbny do MW

Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Sro Lut 11, 2004 10:24 am Temat postu: |
|
|
Już to robiłem ale moją metodą jest to sporo więcej pracy więc odpada, bobrze zrobiony p.cz na przesianym przez pończochę węglu i spoko. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
julex

|
Wysłany: Sro Lut 11, 2004 9:15 pm Temat postu: |
|
|
IrkaceK napisał: | Predkosc nie jest imponujaca |
Czy ja się mylę, czy mierzyłeś proporcje na oko? Jakby za dużo saletry... Proch powinien palić się jasnym, krótkim i niewielkim płomieniem, ale nie takim przezroczystym jak z palnika gazowego. Bardziej 'siarczystym' .
Poza tym widać kulki stopionej saletry... albo proch mokry, albo niezbilansowany... racje mam?
Pozdro
julex
PS. Masz wygrać olimpiadę! jak julex za starych dobrych czasów  _________________ Zapraszam:
http://temptonik.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Sro Lut 11, 2004 9:48 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ten proch to taka "prowizorka" w celu sprawdzenia czy ten wegiel bedzie sie w ogole palil .Proporcje byly ok. Jak cos z tego wyjdzie to sie pierwszy dowiesz "co i jak" mimo ze masz swoj sposob (dalej milcze ). A co do olimpiady to: zobaczymy co da sie zrobic .
Pozdrawiam IrkaceK _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Czw Lut 12, 2004 10:14 am Temat postu: |
|
|
Witam
To nawet dobry pomysł hmm tylko narazie nie mam telewizora Ale się postaram załatiwć _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|