| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Kacper

Do陰czy�: 17 Maj 2003 Posty: 180 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Sob Lut 07, 2004 11:33 am Temat postu: Najwi瘯szy |
|
|
Witam!!
Czy wie kto� jak� wag� ma najwi瘯szy silnik rakietowy w polsce na paliwie sta造m domowej roboty
Ps.Nie kasowa�! prosz�! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003 Posty: 192 Sk康: Wielkopolska
|
Wys豉ny: Sob Lut 07, 2004 9:47 pm Temat postu: |
|
|
No no ciekaw jestem. Radze jednak si� zastranowi� czy warto _________________ CAST AWAY |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Kacper

|
Wys豉ny: Nie Lut 08, 2004 5:29 pm Temat postu: |
|
|
No to pobi貫m rekord dwu ktotnie bo z koleg� ko鎍ze silniczek o masie karmelka ok 2kg ,odrazu odpalam w rakiesie o korpusie z dwuch bristoli  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zombek

Do陰czy�: 18 Maj 2003 Posty: 75
|
Wys豉ny: Nie Lut 08, 2004 6:25 pm Temat postu: |
|
|
Jest jedna ma豉 poprawa ,silnik b璠zie o masie pow.3kg a sama dysza wa篡 powy瞠j 1kg ,paliwo karmelkowe nalewane bezpo鈔ednio z kana貫m, rakieta z bristoli ma pow.1,60 (jest wy窺za ode mnie). A i jeszcze jedno !!B犵ZIE FILMIK!!
my郵� ,瞠 rakieta b瞛ie gotowa za 2-3dni |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003 Posty: 192 Sk康: Wielkopolska
|
Wys豉ny: Nie Lut 08, 2004 6:44 pm Temat postu: |
|
|
Za這輳 si� 瘸 ta twoja rakieta b璠zia mia豉 gorsze wyniki ni� nie jedna nap璠zana 300g  _________________ CAST AWAY |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
Do陰czy�: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys豉ny: Nie Lut 08, 2004 9:22 pm Temat postu: |
|
|
| Kacper napisa�: | No to pobi貫m rekord dwu ktotnie bo z koleg� ko鎍ze silniczek o masie karmelka ok 2kg ,odrazu odpalam w rakiesie o korpusie z dwuch bristoli  |
Rekord zostanie uznany wtedy, gdy silnik b璠zie pracowa� prawid這wo.
A tak powa積ie - je郵i to nie 瘸rt, to mo瞠 podacie kilka szczeg馧闚 konstrukcyjnych
Wiemy ju�, 瞠 rakieta zosta豉 wykonana z bristolu i 瞠 dysza wa篡 1 kg. Wysoko嗆 rakiety 1,6 m.
Jak na takie przedsi瞝zi璚ie to troch� ma這 konkret闚. Nie wiem jakie jest wasze do鈍iadczenie w dziedzinie budowy silnik闚 i rakiet. Gdyby to napisa� Pirotechman czy inny bardzo do鈍iadczony konstruktor-amator to nie mia豚ym obaw.
My郵�, 瞠 spraw� przemy郵eli軼ie pod k徠em bezpiecze雟twa. Je郵i nie to proponuj� od這篡� dat� startu.
Mo瞠 si� myl� ale co� mi tu nie gra.
Pozdrawiam
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
Do陰czy�: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk康: Centralna Polska
|
Wys豉ny: Nie Lut 08, 2004 9:42 pm Temat postu: |
|
|
WITAM
Ksard nie martw si� oni pewnie nie robili przed tym 瘸dnego innrgo silnika odrazu chc� rekord pobi潻 ten silnik jak opisuj� 瞠 masa paliwa to 3kg a dysza 1kg to za這瞠 si� 瞠 ni b璠zie mia� takiego ci庵u aby nwet unie嗆 si� na samym patyku jak to jest, U nas wi璚ej teoretyk闚 a tylko kilku praktyk闚. _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Lut 08, 2004 9:56 pm Temat postu: |
|
|
Tymi rekordami nie zawracajcie gitary a mo瞠 by� ban za te rekordy . Wulkan albo cos a la petarda Wam wyjdzie a nie rakieta .
A dla kolegi oktogenka chcia貫m zapu軼i� rakiet�. Wida� jak za wczesnie odpala si� g這wica. SR jaki� stary klamot z wczesnych pr鏏. Fi kryt. 8 mm. paliwo masa ok. 350 g.
film : http://www.pirotechnika.one.pl/SRfi8mm/SRfi8mm.mpg
Pozdr. A
PS. Co za ludzie Ci M這dzi . Narwane to jak cholera  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zombek

|
Wys豉ny: Pon Lut 09, 2004 6:21 pm Temat postu: |
|
|
tak... silnik闚 to zrobili鄉y ok.50 ,a ten - hmmm... my郵� ,瞠 niepoleci zbyt dobrze ,ale... Tak szcze瞠 m闚i帷 to kacper niepotrzebnie nag這郾i� t� spraw� ,c騜 je郵i chodzi o konkretne parametry silnika to pojawi� si� p騧niej ,ale na przedsmaczek to:
Paliwo karmelkowe 40/60 -cukier puder i KNO3
圭ianki korpusu papierowego to 4,5mm
dysza 2cm - przykr璚ana 鈔ubami (gips+szamotka)
wyprofilowana idealnie od balonu...
zatyczka gips+szamotka
kanalik przez ca陰 d逝go嗆 paliwa grubo嗆 kanalika 2cm
troch� bez豉dnie ale c騜... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
|
Wys豉ny: Pon Lut 09, 2004 7:35 pm Temat postu: |
|
|
| zombek napisa�: | | tak... silnik闚 to zrobili鄉y ok.50 ,a ten - hmmm... my郵� ,瞠 niepoleci zbyt dobrze ,ale... |
Przy takich parametrach silnika jak podajesz, to rakieta o masie startowej 4 kg mo瞠 osi庵n望 wysoko嗆 nawet 3000 m.
Silnik o masie paliwa karmelkowego = 2 kg ma impuls ca趾owity 1960 Ns i zaliczany jest ju� do klasy K.
Wysoko mierzycie - nawet Nakka nie zrobi� takiego silnika.
Ciekaw jestem jak rozwi您ali軼ie problem wyrzutni?
Pozdrwaiam
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zombek

|
Wys豉ny: Wto Lut 10, 2004 2:16 pm Temat postu: |
|
|
auuuuuuu 3000m no sie ju� troszk� wystraszy貫m(m鎩 najlepszy silnik polecia� na nieca貫 550m ,ale jak powiedzia貫m "a" no to i "bee"...
problem wyrzutni - pr皻 5m wyg豉dzony papierem �ciernym ,ale w豉�nie wpad貫m na inny pomys� - zespawa� dwie idelanie r闚ne prowadnice aluminiowe ,a p騜niej �ci寞 i wyg豉dzi� nier闚no�熯i (hmm, co o tym my�licie dzisiaj nalewam paliwo i je�li kto� mia豚y jakie� pomys造 ,aby ten silnik jako� ulepszy� to prosz� si� niewsydzi�..
DOKxDNIEJSZE PARAMETRY SILNIKA
KORPUS:
papierowy
szeroko�� 12cm
grubo�� �cianki 7mm
d逝go�� silnika 29,5cm
DYSZA:
materia� szamotka z gipsem (proporcjii niepami皻am
wymodelowana od balonu ok.180stopni
od najni瞠j po這穎nego punktu(otworu w dyszy) do do逝 silnika 5,5cm
od najwy瞠j po這穎nego punktu w dyszy do do逝 silnika 8,7cm
przykr璚ona �rubami o d逝go�ci 3cm
otw鏎 w dyszy 1,7cm
PALIWO:
KNO3+Sacharoza 60/40
poddane karmelizacji (kolor br頊owo-oliwkowy)
kanalik przez ca章 d逝go�� paliwa od �rednicy 1,6cm
ZATYCZKA:
Gips+szamotka
D逝go�� 5cm
(oddzielone od paliwa foli� aluminiow� i zakapane parafin� z �wieczki ) |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tomek D.

Do陰czy�: 07 Wrz 2003 Posty: 98 Sk康: Wroc豉w
|
Wys豉ny: Wto Lut 10, 2004 4:00 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Wed逝g zamieszczonych przez ciebie danych silnika wychodzi 瞠 maksymalne pole powierzchni spalania paliwa wynosi 111212,37mm2 za� pole powierzchni otworu w dyszy wynosi 227mm2 zatem Kn=489 Wykres ci郾ienia w funkcji Kn kt鏎y posiadam ko鎍zy si� przy Kn=400 co odpowiada ci郾ieniu 12MPa czyli oko這 120 atmosfer.
Nie s康z� aby 7mm tektury wytrzyma這 takie ci郾ienie Wi璚 chyba co� z tym silnikiem kr璚isz, a przynajmiej nie m闚isz ca貫j prawdy. _________________ Pozdrawiam Tomek |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Kacper

|
Wys豉ny: Wto Lut 10, 2004 5:35 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Teoretykiem to ja nie jestem , robie silnik i go odpalam je郵i wybuchnie to sie ciesze ze mi wysz豉 fajna petarda i robie kolejny silnik z wi瘯sz� dysz� no i leci. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
|
Wys豉ny: Wto Lut 10, 2004 7:51 pm Temat postu: Przestroga |
|
|
| Kacper napisa�: | | Teoretykiem to ja nie jestem .... no i leci. |
A szkoda
Wiele czasu straci貫m, kiedy pr鏏owa貫m metod� pr鏏 i b喚d闚 opracowa� sprawny i pewny silnik.
P馧 biedy kiedy s� to ma貫 silniczki, ale kiedy chce si� pobija� "rekordy" to jest to bardzo powa積y b陰d, 瞠by nie powiedzie� dyletanctwo.
Ale do嗆 moralizowania ...
Koniecznym jest przeprowadzenie testu stacjonarnego.
Wypuszczanie niesprawdzonej konstrukcji i o takich parametrach stanowi wielkie zagro瞠nie dla otoczenia.
A co do samego silnika to moje przemy郵enia s� nast瘼uj帷e:
Ot騜 paliwo nie mo瞠 by� zainhibitowane na powierzchniach czo這wych.
Zagwarantuje to utrzymanie ci郾ienia w silniku na poziomie do 2 MPa (20 atm). W przeciwnym razie ci郾ienie do 60 atm i silnik zostanie rozerwany.
Korpus winien by� wype軟iony paliwem do wysoko軼i 130 mm tak, aby pozosta豉 wolna przestrz� mi璠zy dysz� i zatyczk� na 2 cm.
Potem nale篡 dopiero zamontowa� dysz� i zatyczk�.
Dysza powinna mie� 鈔ednic� 14 mm.
Uwaga - teraz najwa積iejsze:
Przy spe軟ieniu tych warunk闚 rakieta o masie 5 kg osi庵nie wysoko嗆 "tylko" 4 km po czasie 30 sek.
Pr璠ko嗆 maksymalna 300 m/sek.
Masa paliwa 1,907 kg
字edni ci庵 38 kG
Impuls ca趾owity 2210 Ns silnik klasy K379
Czas trwania ci庵u 5,8 sek.
Wyniki pozostawiam bez komentarza.
Przemy郵cie to - czy jeste軼ie gotowi do takiego przedsi瞝zi璚ia.
Ze wzgl璠闚 bezpiecze雟twa Waszego i os鏏 postronnych stanowczo odradzam
Pozdrawiam
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maslak666

Do陰czy�: 27 Wrz 2003 Posty: 110 Sk康: Radom
|
Wys豉ny: Sro Lut 11, 2004 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Zgadzam si� z Tob� lamerwd. Dla mnie ten projekt jest troszk�... hmm... durnowaty. Po co robic silnik z 2 kg karmelka, jesli mo積a da� zamiast tego lepsze paliwo w du穎 mniejszej ilo軼i . Heh, to troch� takie bicie rekord闚 na si喚, byleby silnik by� jak najwi瘯szy... No c霩, ale zawsze eksperymentowa� mo積a, dlatego 3mam za was kciuki, 瞠by wam 豉dnie to wypali這.
Pozd. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tomash dost瘼 pr鏏ny do MW

Do陰czy�: 27 Sty 2003 Posty: 382 Sk康: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wys豉ny: Pi� Lut 13, 2004 10:18 am Temat postu: |
|
|
No to mamy tu rusko-ameryka雟k� filozofi� - IM WI艼SIEJSZY TYM LEPSZY ja te� ju� pierwszy raz czytaj帷 uzna貫m 瞠 te 7mm 軼ianki to se niech w d**** wsadz� bo na bank nie wytrzyma, moje silniczki na p.cz. osi庵aj� impuls 1KN przy masie paliwa 50-80g ale przy 軼iance mniejszej ni� 1cm dla 鈔. 3cm silnik zawsze robi bum.. ALE TO PROCH CZARNY karmelki s� inne ale czy na pewno ? Pozdrawiam Tomash. _________________ Ju� tylko teoretyzuj�, potrzeba mi r帷zek by rodzin� utrzyma�  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk康: z mo寮zierza ;)
|
Wys豉ny: Pi� Lut 13, 2004 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Napewno Karmelka jest inna. PC lubi sobie wybucha�. Jak nie dawno nape軟ilem rurk� karmelk� (robi瘭m pr鏏� statyczn�) i dope軟ilem j� PC(troszke mi brakow這 do ko鎍a), nieubitym, ale duzo go nie by這, zok. 1g
Odpalam a tu co?...... BOOM. Papier z kt鏎ego wykonany byl silnik rozczepi� sie tak na wszytskie strony(jak rozcieta puszka na kwa趾i), oderwane zosta這 gdzei� ok. 1/4 rurki, a karmelek zosta� nie tkni皻y! A napewno karmelka nie wybuch豉, bo wtedy by lecia造 resztki pal帷ego sie karmelka. A karmelka mi jeszcze ani razu nie wybuch豉, a juz troszke z nia przetestow貫m, pr璠zej wyrzuca dysz� albo zatyczk� z g鏎y... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
=MaLuTkI=
Do陰czy�: 05 Pa� 2003 Posty: 149 Sk康: Z PLANTACJI BURAK紟
|
Wys豉ny: Sro Lut 18, 2004 12:54 am Temat postu: |
|
|
A ja jestem i tak bardzo ciekaw jak ta "rakietka" paro kilowa wyjdzie Ma by� obowi您kowo film, tylko uwa瘸jcie
PS. A tu patrzymy rakieta polecia豉.. i tyle j� by這 wida�, a bym sie u鄉ia�  _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Kacper

|
Wys豉ny: Czw Lut 19, 2004 5:48 pm Temat postu: |
|
|
Wielko嗆 tego silnka to czysty przypadek gdy� tam gdzie dosta貫m t� rurk� nie mieli mniejszych. I to nie nasza wina 瞠 pobijamy rekord. z przyczyn naszego budrzetu start si� op騧ni.
Ps: Nie pobijamy rekordu na si貫b !!! : |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|