Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Projekt HIPERSONAL - propozycja wsp馧pracy
Id� do strony 1, 2, 3, 4  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
PINOT

Do陰czy�: 25 Lis 2003
Sk康: Wroc豉w

PostWys豉ny: Pon Sty 26, 2004 10:18 pm    Temat postu: Projekt HIPERSONAL - propozycja wsp馧pracy Odpowiedz z cytatem

Gentlemeni,
Czas dyskusji na temat rakiety ponadd德iekowej min掖. My郵�, 瞠 czas najwy窺zy zacz望 dzia豉�. Mo瞠 nie musi to by� od razu ekspresowe tempo dzia豉nia, ale chcielibysmy wam wraz z Ksardem zaproponowa� wsp馧prac� nad wsp鏊nym projektem. Tylko eksperyment przekona nas o tym, czy rakieta ponadd德i瘯owa b璠zie klap�, czy sukcesem.

ZAΜ浩NIA PROJEKTU HIPERSONAL, czyli Hipersoniczny Aparat Lataj帷y (nazwa ukuta przez KSARDA):

1. Rakieta, kt鏎a pokona barier� d德i瘯u:
- silnik o masie paliwa 300 gram i masie korpusu 300 gram (razem 600g);
- masa ca貫go zestawu max. 1400 gram (rakieta, waga do 800g).

Do przeanalizowania i wykonania s� nast瘼uj帷e "krytyczne" elementy naszego Aparatu Lataj帷ego:
- korpus silnika o masie do 300 gram i wytrzyma這軼i do 100 atm;
- dysza do osi庵ania pr璠ko軼i nadd德i瘯owej;
- paliwo rakietowe o ISP min. 220;
- korpus rakiety - rura kompozytowa fi 50x1,5 mm, L=1000 mm zespolona ze statecznikami;
- zesp馧 odzysku - spadochron + mechanizm wyzwalaj帷y;
- uk豉d (najpewniej elektroniczny) pozwalaj帷y na po鈔ednie lub bezpo鈔ednie wyznaczenie szybko軼i rakiety (tutaj oczekujemy r騜nych ciekawych propozycji), gdy� sami nie mamy zbyt "mocnych" pomys堯w...Smile;
- g這wica - minimalizuj帷a opory powietrza;
- je郵i wystarczy nam zapasu wagi - kamera internetowa filmuj帷a przebieg lotu okiem pasa瞠ra rakiety;

Ch皻nych do wzi璚ia udzia逝 w projekcie prosimy o wpisywanie wszelkich uwag, sugestii pomys堯w. Niech to b璠zie wsp鏊ny projekt nas amator闚...kt鏎y udowodni 瞠 potrafimy (b康� nie).... przekroczy� barier� d德i瘯u.

Pinot i (z up.) Ksard...Smile

Go嗆

PostWys豉ny: Pon Sty 26, 2004 10:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wow, pary w p逝cach, 瞠 hoho ale ja wysiadam. Wg mnie projekt ciekawy ale nie ma w nim szansy na komercji� a przy takim projekcie ta szansa powina by�. Do tego ryzyko dla otoczenia itp. Co� Wam napisz�. Temat jak wejscie smoka ale wyj軼ie b璠zie myszy Wink . Czekam na pierwsze wyniki Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
maslak666

Do陰czy�: 27 Wrz 2003
Sk康: Radom

PostWys豉ny: Wto Sty 27, 2004 12:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe moim zdaniem ciekawe wyzwanie... Co do pomiaru szybko軼i to mo瞠cie za豉twi� sobie taki aparat jak gliny maj� Laughing . Dobra, joke. Ciekaw jestem wynik闚 waszego projektu i uwa瘸m 瞠 bossowie forum mogliby si� w to w陰czy�.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
wojtek

Do陰czy�: 26 Sty 2003

PostWys豉ny: Wto Sty 27, 2004 4:36 pm    Temat postu: nie o to idzie aby z豉pa� kr鏊iczka ale by goni� go... Odpowiedz z cytatem

O w豉郾ie, zgadzam si� z koleg� Paulem S, w ko鎍u idzie o rozwijanie swoich zainteresowa�. Kto� kiedy� powiedzia�, 瞠 amatorzy (czyt. marzyciele) przez to i� nie wiedz�, 瞠 czego� si� nie da zrobi� robi� to
i osi庵aj� przy tym sukcesy. Trzymam kciuki za powodzenie projektu. Ch皻nie r闚nie� poczytam o post瘼ie prac. A sam dalej b璠� si� zajmowa� doskonaleniem prostego silniczka do mojej rakietki. Pozdrawiam i 篡cz� udanych eksperyment闚.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
maslak666

Do陰czy�: 27 Wrz 2003
Sk康: Radom

PostWys豉ny: Wto Sty 27, 2004 4:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Racja - jednoczcie si� bracia w imi� celu, a PINOT z KSARD'em na prezydenta Wink .
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Sty 27, 2004 7:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paul S napisa�:
....Co do sugesti Pirotechmana to musze jedna rzecz powiedziec, a mianowicie " modelarstwem kasy nie zrobisz ".
Wszystkie te zamierzenia ktore maja w planie Pinot oraz Ksard chociaz wydaja sie dla wielu absurdalne to ja uwazam , ze warto sprobowac. ....

Witam

Nigdy w tym co robi� ( piro, MW, SR ) nie my郵� o kasie
. Ale co� dzieje si� te� w pod鈍iadomo軼i. Je郵i w "dalekim tle" stoi kasa to jak jej nigdy nie b璠zie to nic si� z貫go nie stanie Wink . We幟y Pol-Jetexy czy du瞠 SR bez metalu. 砰cie jest czasami przewrotne. Ponadto rozumiem, 瞠 na razie PINOT odstawi� Jetexy. Jego sprawa, ale lepiej by by這 co� sko鎍zy� zanim si� za "cu�" nowego we幟ie Wink
Ponadto gdzie testy Question Shocked . Jak chcecie odzyska� rakiet� aby ewentualnie j� sprawdzi� Question . Brak tak瞠 "widowiska". Tylko do嗆 "wolna" rakieta ( dajmy v maks. 100 m/s ) dostarcza emocji dla uszu i oczu. Wg mnie nad皻y "balon p瘯nie" i na syku uciekanego powietrza si� sko鎍zy.

Pozdr. A Wink

PS. Mam te� inne nowe i ciekawe tematy a to, 瞠 nie pisz� o nich to dlatego, 瞠 i Jetexy mam " na oku" i du瞠 SR. Intersuje mnie te� PBX BLC . Do tego 篡� trzeba a u mnie 4 bu嶔i do wy篡wienia i chyba tylko eltopsji mnie w tym rozumie ( a ja jego Wink ) . Ponadto obieca貫m pokaza� bardzo szybk� ( nie wiem jak szybk� ) rakiet� na metalowym SR. Plus zesp馧 eltknopir( ci庵le 篡je ale chwilowo jest w transie - na wiosn� od篡je Wink
Powr鏒 do g鏎y
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Wto Sty 27, 2004 10:45 pm    Temat postu: Etapy realizacji projektu HIPERSONAL Odpowiedz z cytatem

Witam

Ciesz� si�, 瞠 temat was zainteresowa� - mo積a to zauwa篡� po kilku interesuj帷ych wypowiedziach.
Nie chc� si� powtarza�, bo PINOT bardzo 豉dnie zagai�.

A wi璚 zadanie jest nast瘼uj帷e:

Rakieta HIPERSONAL o masie startowej oko這 1400 g na wysoko軼i 240 m nad ziemi� osi庵a pr璠ko嗆 450 m/s przekraczaj帷 pr璠ko嗆 nadd德i瘯ow� i po czasie 13 sekund osi庵a apogeum na wysoko軼i 1500 m.
Tak m闚i� wyliczenia teoretyczne.
Naszym zadaniem jest sprawdzenie, czy to jest prawda.

ETAP 1
Budowa i przetestowanie jednostki nap璠owej czyli silnika klasy J z paliwem wysokoenergetycznym produkcji PINOT’a o projektowanym impulsie w豉軼iwym Iw = 220 impulsie ca趾owitym 650 Ns i masie paliwa 300 g..
Technologia wykonania: kompozyt epoksydowo-szklany.

R闚nolegle do etapu 1 prowadzony b璠zie:

ETAP 2
Projektowanie i budowa modelu rakiety HIPERSONAL – 1.
Masa rakiety wraz z wyposa瞠niem nie mo瞠 przekroczy� 800 g. Musi by� wykonana tak瞠 w technologii kompozytowej z uwagi na wymagania wytrzyma這軼iowe. Kszta速y i profile dostosowane do warunk闚 loty ponadd德i瘯owego.

ETAP 3
Aparatura pok豉dowa. I tu pro軸a do specjalist闚 z dziedziny elektroniki. Potrzebny b璠zie uk豉d elektroniczny do wyrzucania spadochronu. Wiem, 瞠 jest wiele os鏏, kt鏎e takie uk豉dy ju� zrobi造 i przetestowa造. Ch皻nie wykorzystamy je w projekcie.

ETAP 4
Urz康zenia naziemne. Budowa wyrzutni i systemu odpalania rakiety.

To by這 ma貫 podsumowanie i nakre郵enie zada�.

Pozdrawiam

Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Sty 28, 2004 7:47 am    Temat postu: Bez metalu Odpowiedz z cytatem

Witam

Po korekcie materia逝 na SR i rakiet� widz� , 瞠 mamy co� a la kopi� zespo逝 "eltknopir"
Razz . Tyle, 瞠 szybszy SR i rozumiem, 瞠 chwilowo bez kamerki. Cieszy mnie konkurencja. Zobaczymy kto pierwszy "co� osi庵nie" Rolling Eyes . "Konkurencja" pewno "鈍ie篡 oddech" wniesie na forum. Na pewno Wasze zadanie jest trudniejsze ( jednak mniej ryzykowne finansowo - np. strata kamery ) ale za to moje paliwa maj� wi瘯sz� mas� Wink . Nie mniej tym razem oceniam Wasz projekt pozytywnie. Nie dzia這 rakietowe a amatorska - cho� bardzo szybka - rakieta. Trudny, ciekawy temat. Zycz� powodzenia i czekam na filmy ze start闚 i pr鏏. Oczywi軼ie Wasz projekt - po odrzuceniu metalu - ma wg mnie juz cechy komercji. Po "bezmesme雟ku" Razz . Uwa瘸m, 瞠 Wasze SR - jak zrobicie - spoko mo積a ju� opchn望. Trzeba tylko czasu , reklamy ( w necie ) i cierpliwo軼i - jak na rybach. Pozytywne jest te� to, 瞠 nie planujecie "prze簑wa�" starej, poczciwej karmelki. I oferuj� przy陰czenie si� ksarda do zabawy w RMC - jako nowy projekt ale beze mnie jako wsp馧wykonawcy Exclamation - bo nie mam na to czasu Rolling Eyes . Tu by si� pisa這 o post瘼ach. Na stron� ( pirotechnika a nie RMC- ale jest link ) mam wej軼ia ( nie du穎 ale s� ) z :

com (Komercyjne, USA) 393 0.95 %
5. .ru (Federacja Rosyjska) 167 0.40 %
6. .org (Organizacje niedochodowe) 120 0.29 %
7. .nl (Holandia) 100 0.24 %
8. .cz (Czechy) 92 0.22 %
9. .de (Niemcy) 73 0.18 %
10. .lt (Litwa) 69 0.17 %
11. .hu (W璕ry) 40 0.10 %
12. .at (Austria) 38 0.09 %
13. .ua (Ukraina) 36 0.09 %
14. .fr (Francja) 25 0.06 %
15. .lv (υtwa) 22 0.05 %
16. .sk (Republika S這wacji) 21 0.05 %
17. .uk (Wielka Brytania) 21 0.05 %
18. .fi (Finlandia) 18 0.04 %
19. .info 18 0.04 %
20. .be (Belgia) 15 0.04 %
21. .au (Australia) 14 0.03 %
22. .ca (Kanada) 13 0.03 %
23. .dk (Dania) 12 0.03 %
24. .ch (Szwajcaria) 12 0.03 %
25. .se (Szwecja) 12 0.03 %

Wasz projekt jest komercyjny Exclamation a poprzez filmy z "wklejonym" linkiem mo積a stopniowo zwi瘯sza� ogl康alno嗆 strony.

A co w zespole "eltknopir" Question

A no za kilka dni kupuj� komplet rur do 100 - 200 du篡ch SR. Ale kupuj� to co chc� a nie korzystam z tego co mam pod r瘯�. Filmy oczywi軼ie b璠�

a "konkurencja" niech dr篡 Evil or Very Mad

Pozdr. A Wink
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Sro Sty 28, 2004 5:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paul S napisa�:
Jakie sa projektowane ( zalozone ) wymiary tej rakiety ? Ksztalt glowicy itd. Moze i ja przylacze sie do tego ambitnego zadania?

Paul

Witaj

Jeszcze nie mamy dok豉dnych plan闚 co do samej rakiety.
Temat jest otwarty. Czekamy na propozycje. Mam nadziej�, 瞠 do陰czysz do ekipy.
Zapraszamy

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Sro Sty 28, 2004 6:34 pm    Temat postu: Re: Bez metalu Odpowiedz z cytatem

Pyrotechman napisa�:
[b]
Trudny, ciekawy temat. 砰cz� powodzenia i czekam na filmy ze start闚 i pr鏏. Oczywi軼ie Wasz projekt - po odrzuceniu metalu - ma wg mnie ju� cechy komercji.

Dzi瘯uj� w imieniu PINOT'a i w豉snym za ciep貫 s這wa.

Rzeczywi軼ie temat jest trudny a jednocze郾ie ciekawy. Ale najwa積iejsze jest to, 瞠 jest pow鏚 aby zajmowa� si� wsp鏊nie czym� co jest dla wszystkich dobr� zabaw� a przy tej okazji mo積a si� b璠zie czego� nowego nauczy�. I takie w豉郾ie jest przes豉nie tego projektu. Na pewno nie komercja - a raczej dzia豉lno嗆 dydaktyczno-naukowa. My郵�, 瞠 uczestnikom i obserwatorom dostarczy wielu nowych do鈍iadcze� z dziedziny modelarstwa i techniki rakietowej.
Nie mieli鄉y tak瞠 zamiaru tworzy� dla kogokolwiek konkurencji.
Pomys� zrodzi� si� spontanicznie na kanwie dyskusji PINOT'a o mo磧iwo軼i zrobienia silnika do rakiety nadd德i瘯owej.
Dzia豉nia RMC osobi軼ie 郵edz� z uwag� i 篡cz� powodzenia w osi庵ni璚iu celu. Bardzo chcia豚ym aby w Polsce powsta豉 firma - wzorem tych z zachodu - zajmuj帷a si� sprzeda膨 bezpiecznych rakiet, silnik闚 i akcesori闚 dla wszystkich zainteresowanych t� dziedzin�.
Na pewno si� uda - bo jeste軼ie nieg逝pie ch這paki Very Happy .

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Pi� Sty 30, 2004 11:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paul S napisa�:
Chetnie dolacze do ekipy , a moj wklad na poczatek bedzie glowica do tej rakiety. Z jakiego materialu jest mi obojetne, w/g projektu- wlukno szlane,weglowe.... . Ksztalt-proponuje ostroluk ,ale zalezy od projektodawcy.

Paul

Jak najbardziej. Wiem, ze jestes specjalista w dziedzinie glowic i nie tylko.
Widzialem Twoje publikacje na forum z tego tematu. Na dzien dzisiejszy jeszcze trudno powiedziec jakie wymiary bedzie miala glowica bo jeszcze nie powstal projekt rakiety. Pracuje nad tym i jak juz cos sie bedzie krystalizowac to postaram sie przedstawic rysunki na forum.
Jesli masz jakies propozycje w tym temacie to chetnie je zobaczymy.

Pozdrawiam

KSARD
Powr鏒 do g鏎y
pir-an

Do陰czy�: 30 Sty 2004

PostWys豉ny: Pi� Sty 30, 2004 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:
........bo po przekroczeniu bariery dzwi瘯u oddalajaca si� od nas rakieta bedzie wyprzedza豉 generowany przez siebie ha豉s i zgodnie z efektem dopplera dzwi瘯 po prostu umilknie. ..Smile

Cze chopy

Ha豉s dla rakiety zginie poniewasz rakieta wyprzedzi d德ienk wi璚 nie ma tu nic do gadania ten efekt doplera. Mniejesza o to.
Mo瞠 chopy ino zr鏏ta taki silnik i pokaszta nam na poczontek. Po pracy takiego silnika mozna sporo wydedukowa�. Wi璚 proponuje wpierw pokaza� tu prac� takiego silnika. To by豚y pierwszy etap. Czyli silnik maj帷y w sobie to co�. A to co� wida�. Albo jest albo nima. Dopiero ten silnik z tym czym� by趺by poddany dalszym testom. Pod逝g mnie czas pracy musi by� ponirzej 1 sekundy.

LemoniadowyJoy
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Pi� Sty 30, 2004 9:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ufff...powt鏎z� po raz ostatni, WYLICZONY CZY WYSSANY Z PALCA ?
ile jeszcze takich propozycji padnie !!!!
Niech kto� podwarzy obliczenia Ksarda, jesli potrafi !!!!

pir-an

Do陰czy�: 30 Sty 2004

PostWys豉ny: Pi� Sty 30, 2004 10:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:
ufff...Niech kto� podwarzy obliczenia Ksarda, jesli potrafi !!!!

No wa郾ie, pisem o tym. Zrobi� i pokaza�. Wyliczenia weryfikuje to� praktyka. Trza zaczon� ot silnika. Bes silnika m鎩 traktor w pole tesz nie pojedzie. Paliwo musi sie jak najszybciej spali� w tym silniku. Po co goda� o problemie pr璠ko軼i rakiety jak nie wiadomo czy Panie Pinot Wy umieta zrobi� taki silnik Question .

LemJoy
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Pi� Sty 30, 2004 10:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmmm...podej軼ie, pogl康y i IP Pyrotechmana....
A co do silnika - zrobi si� i poka瞠 si�, przyjdzie na to czas

Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Sty 30, 2004 11:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:
Hmmmm...podej軼ie, pogl康y i IP Pyrotechmana....
A co do silnika - zrobi si� i poka瞠 si�, przyjdzie na to czas

Shocked Shocked Shocked Shocked . Przecie� wiem, 瞠 mozna podgl康a� IP Rolling Eyes . Ale dawny PRONIT to kilkadziesi徠 os鏏 obcykanych w MW i piro. Ponadto juz raz kto� pisa� z mojego IP i sam nie wiem jak Exclamation Shocked Shocked . Ale chyba racja z tym aby najpierw zrobic Wasz SR zanim zaczniecie "kuma�" jak zbada� V rakiety Question . Problemy zaczynaj� si� od 0,6 M.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Sty 31, 2004 1:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

methyl napisa�:
..taki� pewny?? ))

G這wy nie dam Wink

Wr鏂� do projektu Hypersonal

Zale積o嗆 mi璠zy mas� paliwa, rakiety a jej pr璠ko軼ia poda� ju� Mr Cio趾owski w 1897 roku.

Gdzie literka k oznacza parametr ko鎍owy a 0 - pocz徠kowy. W - pr璠ko嗆 wyplywu gaz闚 z SR.

Dla projektu Hypersonal mamy :

Mo/Mk = 1400/1100 = 1,27

Czyli z grafika wida�, 瞠 Vk << W.

Je郵i przyj望 W= 1000 m/s

Mo/Mk = exp(Vk/W)

Vk/W = ln Mo/Mk = ln1,27

to

Vk = Wx ln1,27 = 1000 x 0,24 = 240 m/s

Musicie wi璚 odchudzi� wasz� rakiet�. Wi璚 Mr PINOT i ksard podwa瘸m Wasze wyliczenia Wink

Tym bardziej, 瞠 Vk to pr璠ko嗆 maksymalna i to w pr騜ni.

Musicie wi璚 albo da� wi璚ej paliwa albo odchudzi� rakiet�. Czyli zwi瘯szy� stosunek Mo/Mk.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Sob Sty 31, 2004 3:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pyrotechman napisa�:

Je郵i przyj望 W= 1000 m/s

Mo/Mk = exp(Vk/W)

Vk/W = ln Mo/Mk = ln1,27

to

Vk = Wx ln1,27 = 1000 x 0,24 = 240 m/s

Musicie wi璚 odchudzi� wasz� rakiet�. Wi璚 Mr PINOT i ksard podwa瘸m Wasze wyliczenia

Witam

Tak� dyskusj� lubi� ... nareszcie jakie� konkrety.
W豉郾ie Twoje wyliczenia potwierdzi造 s逝szno嗆 oblicze� dla projektu HIPERSONAL.
A dlaczego? Ot騜:
Wydaje mi si�, 瞠 nie czyta喚� dok豉dnie za這瞠�.
Napisa貫� - cyt."Je郵i przyj望 W= 1000 m/s" a to oznacza, 瞠 pr璠ko嗆 wyp造wu gaz闚 z dyszy przyj掖e� dla paliwa o Iw= 110 a paliwo do HIPERSONALA b璠zie mia這 Iw=220 co oznacza, i� pr璠ko嗆 wyp造wu gaz闚 b璠zie 2X wi瘯sza od tej, kt鏎ej u篡貫� do oblicze� obalaj帷ych moje wyliczenia.
Oddalam wi璚 zarzut!!!
Zreszt� parametry przyj皻e do moich oblicze� by造 mocno niedoszacowane ( np. Cx=0,6 a powinno by� Cx=0,34). Przy takiej masie startowej rakiety jeszcze silnik z paliwem o Iw=180 nada jej pr璠ko嗆 V=1M.
Mamy wi璚 spory zapas.
Nadal utrzymuj�, 瞠 rakieta osi庵nie pr璠ko嗆 nadd德i瘯ow�.

Pozdrawiam i dzi瘯uj� za pomoc

Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Sty 31, 2004 3:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ksard napisa�:
...Oddalam wi璚 zarzut!!!

Hm ... jak w s康zie Wink . Je郵i W w okolicach 2000 m/s to ok. Wi璚 czekamy na SR. Wg mnie czas palenia paliwa musicie da� maks. 2 sek. Pokaza貫m tylko jak prostymi wzorami mo積a oczacowa� V rakiety.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Wto Lut 03, 2004 1:33 pm    Temat postu: HIPERSONAL na stronie internetowej KSARD Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich uczestnik闚 i obserwator闚 projektu HIPERSONAL. Very Happy

02 stycznia umiescilem na mojej stronie internetowej pod adresem:

http://www.ksard.republika.pl/new.htm

dzial poswiecony dyskutowanemu na FORUM tematowi budowy rakiety naddzwiekowej.

Dzial bedzie uzupelniany o nowe informacje w miare postepu prac nad projektem.

Wszystkich zainteresowanych zapraszam do odwiedzania strony.

KSARD
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2, 3, 4  Nast瘼ny
Strona 1 z 4

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum