Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Silnik do rakiety ponadd德i瘯owej
Id� do strony 1, 2, 3  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
PINOT

Do陰czy�: 25 Lis 2003
Sk康: Wroc豉w

PostWys豉ny: Pon Gru 29, 2003 7:32 pm    Temat postu: Silnik do rakiety ponadd德i瘯owej Odpowiedz z cytatem

Z g鏎y przepraszam za to, 瞠 wi璚ej dyskusji zaczynam niz ko鎍z�, co wedle teorii Premiera niedobrze 鈍iadczy o mojej
"m瘰ko軼i", ale nurtuje mnie nast瘼uj帷y temat:
Niewa積e s� okoliczno軼i, ale bra貫m udzia� w amatorskich pracach nad korpusem (i doradztwem w sprawie paliwa) silnika o wyj徠kowo wy鈔ubowanych parametrach, wy鈔ubowanych tak, 瞠 rakieta (jesli by豉by mocna i lekka mog豉by osi庵a� pr璠ko嗆� HSonic). Paliwo do tego celu (co oczywiste zaproponowa貫m sk豉d zblizony do SRB) bazowa這 na nadchloranie amonu, poliuretanie i aluminium. Aby osi庵na� wysokie ISP, musia貫m zaprojektowa� i przetestowa� specjalne korpusy z kompozyt闚:

Korpus ze zdj璚ia jest zrobiony z tkaniny szklanej, przek豉danej siatk� z mi瘯kiej stali (dla wzmocnienia i wyeliminowania ryzyka szrapneli). Wszystko nas帷zone jest 篡wic� epoksydow� o sci郵e dobranych parametrach utwardzania (tak, aby napr瞛enie zrywaj帷e by這 maksymalne).
http://www.zch.sarzyna.pl/Epoxy/glownaepoksydy.html
Srednica wewnetrzna korpusu by豉 32 mm, grubo嗆 scianki min. 10 mm. Badania ci郾ieniowe wskazuj�, 瞠 kazdy taki korpus mo瞠 wytrzyma� 100 atm. (oko這 1500 psi !) przez co najmniej 5 minut.
Korpus, po za豉dowaniu paliwa mo瞠 byc zaslepiany na obu ko鎍ach zatyczk� o grubo軼i min 20 mm. Dysza ze stali nierdzewnej) i zap這nnik montowane w wierconych i gwintowanych otworach.

Pozostaje kwestia do obliczenia: czy taki silnik, o wadze 200 g (korpus) + 300 g (paliwo o ISP=230) jest w stanie nap璠zic rakiet� ( i jak� ona powinna mie� max. wag�) do szybkosci, powiedzmy 1,5 Ma ?

Ksard obiecal mi ze policzy (bo ja jestem za cienki). Zobaczymy co z tego wyjdzie....i czy da si� co� takiego zrobi� w warunkach amatorskich. Co o tym sadzicie ? Mo瞠 pomys� nale瘸這by zarzuci� ju� teraz ?
[/img]

Ostatnio zmieniony przez PINOT dnia Pon Gru 29, 2003 7:55 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
ku ku

Do陰czy�: 29 Wrz 2002
Sk康: 堯d�

PostWys豉ny: Pon Gru 29, 2003 7:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moim skromnym zdaniem ma to sens [chodzi mi tu oczywi軼ie o korpus silnika]bo na tym paliwku ma這 si� znam
1 pytanie
ta 篡wica jest klejem na sztywno czy ma mo磧iwo嗆 ewentualnych zmian po zaschni璚iu [chodzi mi o to czy po zaschni璚iu mo瞠 si� poszerza� czy jest sztywna na amen?
r闚nie dobrze mo積aby bazowa� na kijach teleskopowych w璠karskich i w dodatku maj� ju� kszta速 sto磬owaty co mo瞠 by� pomocne
mo積a na nie doklei� kilka warstw wzmacniaj帷ych z maty szklanej lub jak piszesz siateczki drucianej
ps.
ale chyba nie potrzebnie tyle napisa貫m
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
PINOT

PostWys豉ny: Pon Gru 29, 2003 7:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

篡wica nie jest w sumie wa積a (tylko utrzymuje w堯kno w formie korpusu), bo ca貫 napr篹enie bierze na siebie w堯kno szklane....moznaby weglowe (ale ile to kosztuje !)
leszek

Do陰czy�: 27 Sty 2003
Sk康: TORU�

PostWys豉ny: Pon Gru 29, 2003 9:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Korzystaj� z programu Nakki -EZALT- czasami uzyskiwa貫m wynik rakieta jest ponadd德i瘯owa, wynik mo瞠 by� wadliwy
Leszek
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Go嗆

PostWys豉ny: Pon Gru 29, 2003 9:45 pm    Temat postu: Re: Silnik do rakiety ponadd德i瘯owej Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:
.....bra貫m udzia� w amatorskich pracach nad korpusem (i doradztwem w sprawie paliwa) silnika o wyj徠kowo wy鈔ubowanych parametrach....

"Przerabia貫m to" Rolling Eyes . Wszystkie moje korpusy to m.in. mata szklana i 浩. "Poleci" Ci to na zatyczce albo dyszy . Wg tego s康z� co widz�. A mo瞠 SR Impulsowy Question . W komnacie FORA ZAGRANICZNE co� o nim jest. Do tego SR ten ( impulsowy ) jest u mnie nast瘼ny w kolejce. Poczekam na wyniki. Na 99,9 odstrzeli Ci zatyczk� ( albo dysz�).

Pozdr. A Wink
Powr鏒 do g鏎y
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Pon Gru 29, 2003 10:08 pm    Temat postu: HIPERSONIC WOW!!!! Odpowiedz z cytatem

K豉niam si� pi瘯nie Very Happy Exclamation
Po mojemu jest to realne nawetdla mniejszych rakietek pod warunkiem, 瞠 generalnie zmieni si� stosunek masy startowej do masy ko鎍owej rakiety.
Wynika to ze wzoru cio趾owskiego Shocked Exclamation

V = w x ln(ms/mk)

w - pr璠ko嗆 wylotowa czynnika ( kt鏎a jest jak s康z� ponadd德i瘯owa bior帷 tylko na s逝ch odg這s pracy silnika )
ms - masa stertowa rakiety
mk - masa ko鎍owa rakiety

aby wi璚 uzyska� V = w musi by� ln(ms/mk) = 1 czyli ms/mk = e = 2,71828...
czyli powinno wystarczy� 瞠 masa paliwa b璠zie ok 3/4 masy pustej rakiety.
ale to teoria i trzeba experymentalnie zweryfikowa�

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Pon Gru 29, 2003 11:17 pm    Temat postu: Nadd德i瘯owa ? Odpowiedz z cytatem

Witam

Pr璠ko嗆 wylotowa produkt闚 spalania zale篡 od ipulsu w豉軼iwego paliwa

w = Iw x g
gdzie:

Iw – impuls w豉軼iwy paliw
g- przyspieszenie ziemskie

Dla paliwa karmelkowego w waha si� ona w przedziale 800-1000 m/s

Przybli穎ny wz鏎 na pr璠ko嗆 maksymaln� rakiety (bez stosowania logarytm闚) wynosi:

Vmax = Iw * g * mp / (Q – mp/2)

gdzie:
mp – ci篹ar materia逝 p璠nego
Q – ci篹ar startowy rakiety

Niestety, jest to wz鏎 dla warunk闚 idealnych, gdy nie uwzgl璠nia si� opor闚 powietrza, a te dla pr璠ko軼i ponadd德i瘯owych gwa速ownie wzrastaj�.

Aby lepiej zobrazowa� ten problem przytocz� par� warto軼i charakterystycznych dla rakiet amatorskich:

Ot騜, maj帷 silnik na paliwo karmelkowe o impulsie ok. 120 s (warto嗆 bardzo wy鈔ubowana), masie paliwa 150 g i ci庵u ok. 150 N i rakiet� o masie startowej 800 g - to rakieta osi庵nie maksymaln� pr璠ko嗆 180 m/s. czyli 640 km/godz. i pu豉p 590 m.

Widzimy jak daleko jeszcze do osi庵ni璚ia pr璠ko軼i nadd德i瘯owej.
Nie oznacza to, 瞠 si� poddajemy Razz
Prace trwaj�.

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Wto Gru 30, 2003 11:13 pm    Temat postu: Re: Silnik do rakiety ponadd德i瘯owej Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:

Pozostaje kwestia do obliczenia: czy taki silnik, o wadze 200 g (korpus) + 300 g (paliwo o ISP=230) jest w stanie nap璠zic rakiet� ( i jak� ona powinna mie� max. wag�) do szybkosci, powiedzmy 1,5 Ma ?

Ksard obiecal mi ze policzy (bo ja jestem za cienki). Zobaczymy co z tego wyjdzie....i czy da si� co� takiego zrobi� w warunkach amatorskich. Co o tym sadzicie ? Mo瞠 pomys� nale瘸這by zarzuci� ju� teraz ?
[/img]

Oto odpowied� na postawiony problem

Projekt: Rakieta nadd德i瘯owa

Dane wyj軼iowe:
D逝go嗆 wyrzutni [m]: 1.50
K徠 startu rakiety [Deg]: 80.00

Ci篹ar rakiety bez paliwa [kg]: 1.00
字ednica rakiety [mm]: 66.00
Wsp馧czynnik oporu: 0.60
Czas pracy silnika [s]: 1.00
Masa paliwa [kg]: 0.30
Impuls w豉軼iwy [s]: 220.00
Impuls ca趾owity [Ns]: 647.51 (Silnik klasy J )

Fazy lotu:

gdzie
t = Czas(s)
h = Wysoko嗆 (m)
v = Pr璠ko嗆 (m/s)
a = Przyspieszenie (m/s2)

1. Zap這n: t=0.00 h=0.00 v=0.00 a=0.00
2. Zej軼ie z wyrzutni:
t=0.08 h=1.51 v=38.94 a= 496.42
3. Koniec pracy silnika
t= 1.00 h=238.69 v= 454.77 a=9.28
Apogeum lotu:
t=13.40 h=1479.41 v=16.19 a=9.81
4.Przyziemienie
t=35.87 h= -0.04 v=89.51 a=0.32

Warto軼i ekstremalne:
Pr璠ko嗆 454.7760m/s
Przyspieszenie 505.8873m/s2

Ta rakieta osi庵nie pr璠ko嗆 1.5 M

Osobi軼ie uwa瘸m, 瞠 projekt jest do zrealizowania. Shocked

Ciekaw jestem Waszych komentarzy Laughing

PS.
Do oblicze� wykorzysta貫m program Hansa Olafa LUNCH 2D z DARK
Pozdrawiam:

Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Nie Kwi 10, 2005 1:07 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Sro Gru 31, 2003 12:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo ciekawe wyniki !!! przyspieszenie 50G, szybko嗆 1,5 Ma, h=oko這 1,5 kM !!!
Ola-la toz to mo瞠 by� monster !!!
Ziarno paliwa powinno bez problemu wytrzyma� takie przeci捫enie.
Ale jak b璠zie z rakiet� i ca陰 reszta w momencie przekraczania bariery d德i瘯u?
- Czy przej軼ie bariery d德i瘯u nie uszkodzi (oderwie) lotek ?
- Jak du瞠 b璠� si造 dzia豉j帷e na usterzenie przy szybko軼i 1,5 Ma. Wiem, ze to funkcja ich powierzchni...ale jaki rz康 ?
- Czy konieczne b璠zie wyg豉dzenie (do kszta速u kropli wody) wszystkich powierzchni natarcia rakiety (zw豉szcza profilu kad逝b-lotka) za pomoc� dodatkowego laminatu ?
- jaki mo瞠 by� wp造w fali uderzeniowej (je郵i ona w og鏊e jest istotna) na silnik, korpus i ew. elektronik� rakiety ?
- czy np. bior帷 pr璠ko嗆 detonacji prochu czarnego oko這 350 m/s, znaczy to, 瞠 rakieta z zewnatrz musi przenie嗆 obci捫enie podobn� fal� uderzeniow� ?
- jak udowodnimy, 瞠 rakieta przekroczy豉 1 Ma ?

Ksardzie, czy cx=0.60 b璠zie odpowiedni dla pr璠ko軼i nadd德i瘯owych ? Rakieta przekroczy 1 Ma na wysoko軼i nie wi瘯szej ni� 200 m a wi璚 w g瘰tej atmosferze....

Ale rzeczywiscie, zgadzam si� z Ksardem. Przy solidnym wykonaniu mamy szans� na powodzenie..Smile

Po nowym roku bior� si� za studia nad paliwem....

Ostatnio zmieniony przez PINOT dnia Sro Gru 31, 2003 12:24 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
crave

Do陰czy�: 27 Wrz 2003

PostWys豉ny: Sro Gru 31, 2003 12:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paliwo 瞠czywi軼ie ciekawe, szkoda tylko 瞠 z nadchloranem amonu - koszty za du瞠 jak dla amatora Sad. A mo瞠 da si� to jako� zsyntezowa� w domowych warunkach?

A 瞠 rakieta przekroczy豉 barier� d德i瘯u, to chyba po d德i瘯u (huku) mo積a rozpozna�.
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Gru 31, 2003 11:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:
......- Czy przej軼ie bariery d德i瘯u nie uszkodzi (oderwie) lotek ?
- Jak du瞠 b璠� si造 dzia豉j帷e na usterzenie przy szybko軼i 1,5 Ma. Wiem, ze to funkcja ich powierzchni...ale jaki rz康 ?
- Czy konieczne b璠zie wyg豉dzenie (do kszta速u kropli wody) wszystkich powierzchni natarcia rakiety ........- jaki mo瞠 by� wp造w fali uderzeniowej (je郵i ona w og鏊e jest istotna) na silnik, korpus i ew. elektronik� rakiety ?
- czy np. bior帷 pr璠ko嗆 detonacji prochu czarnego oko這 350 m/s, znaczy to, 瞠 rakieta z zewnatrz musi przenie嗆 obci捫enie podobn� fal� uderzeniow� ?
- jak udowodnimy, 瞠 rakieta przekroczy豉 1 Ma ?....

1. Same pytania Rolling Eyes
2. Nie trzeba studi闚 i symulacji komputerowych aby przewidzie� , 瞠 tylko lotka metalowa ( mo瞠 wl鏦na w璕lowe ) wytrzyma obci捫enie przy przekraczaniu d德i瘯u Rolling Eyes
3. 350 m/s to nie detonacja
4. Us造szysz huk ( najpewniej przy rozerwaniu silnika albo rakiety a nie od przekroczenia pr璠ko軼i d德i瘯u Wink )
5. Nie przecz�, 瞠 temat ciekawy ale
a) gdzie zrobisz testy Question
b) u篡jesz metal na rakiet� Question . Co z bhp dla ludzi i mienia Question

Wi璚:
6. Zejd� na ziemi� Mr PINOT Rolling Eyes . Zr鏏 najpierw co� wolniejszego i poka� nam to Razz . Temat tylko teoretyczny. Je郵i tak to ch皻nie poczytam co napiszecie. Teoria te� moze by� ciekawa. I poka� nam Mr PINOT pierw Pinot-Jetexa ( film jak jaki� pojazd nap璠za ) bo szukam okazji aby� by� na forum PROFI Razz )

Pozdr. A

Szcz窷liwego Nowego Roku i udanych test闚
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Czw Sty 08, 2004 12:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

- Ja my郵e, ze niekonieznie lotka metalowa...takie pude趾owate co� o si� nazywa chyba Raptor ma wi瘯szo軼 kad逝ba z kompozyt闚...no, mo瞠 na niekt鏎yh powierzchniach kompozyt闚 kevlarowych
- W這kna C nie sa jako� szczeg鏊nie mocne - sa po prostu lekkie w porownaniu ze szklanymi.
- No tak, proch nie detonuje...ale chodzi mi o fal� uderzeniow�. Je郵i tyle co 350 m/s, to kompozyt szklany z 豉two軼i� wytrzyma (nie por闚nuj� tego do wybuchu prochu wewn徠rz korpusu, gdzie dzia豉 jeszcze ci郾ienie.
- Co do silnika i jego rozerwania by豚ym akurat najbardziej spokojny...ten wytrzyma. Daj� g這w�, 瞠 wystrzelony z armaty (pr璠ko軼 wylotowa te� HS) taki korpus gdyby go zabezpieczy� przed dzia豉niem gaz闚 nie dozna豚y najmniejszego uszczerbku.
-W徠pi� te� aby np. os這ny Ariane (chroni帷e 豉dunek) by造 pancerne...a ona leci pewnie kilka machow,

No, ale czy jestesie pewni, ze przy tak ma造m obiekcie podczas przekraczania 1 Ma bedzie co� s造chac ? Nie jestem pewny...w kazdym razie b璠� w徠pliwo軼i...

dziadek kermit

PostWys豉ny: Pi� Sty 09, 2004 6:30 pm    Temat postu: przy酥ieszenia letalne Odpowiedz z cytatem

czyta貫m z zainteresowaniem wszystkie posty na temat hipersonicznej rakiety i s康z� i� jest mo磧iwe zbudowanie takowej, lecz Confused
przypuszczam , 瞠 zab鎩cze jest zw豉szcza przy酥ieszenie startowe rz璠u 50 g.
nie wiem czy jeste軼ie w stanie to sobie wyobrazi� ale ka盥y gram takiej rakiety wa篡 nie 1G ale 50G podczas pracy silnika.
Zak豉daj帷 mas� rakiety 1 kg si豉 dzia豉j帷a na silnik ( pchaj帷a rakiet� wyniesie
50 x 9,81 x 1 = 490,5 N
czyli na stare jednostki 50 kG ( si造 )
Z dzia豉niem tych w豉郾ie przy酥iesze� b璠� zwi您ane g堯wne problemy konstrukcyjne.
A jest ich kilka
1 wytrzyma這嗆 ziarna paliwowego ( mo瞠 pop瘯a� i wtedy BUUUM )

2 zamocowanie silnika ( dzia豉nie praktycznie udarowej si造 na zamocowanie )
w mojej Xplozji 2 przy przeci捫eniu 30g silniczek wcisn掖 si� 5 mm w rakiet� uszkadzaj帷 przetyczk� na kt鏎ej by� zamocowany

3 zamocowanie statecznik闚 ( zw豉szcza dzia豉nie moment闚 si� bezw豉dno嗆i mog帷e spowodowa� nie tyle urwanie co deformacj� statecznika czyli zwichrzenie a w konsekwencji niesterowno嗆 rakiety )

i to by by這 na tyle zrz璠zenia Laughing Laughing Laughing
niemniej Question patrz ni瞠j Arrow

ksard

PostWys豉ny: Sob Sty 10, 2004 12:53 pm    Temat postu: Wytrzyma這嗆 konstrukcji przy pr璠ko軼iach > 1M Odpowiedz z cytatem

Jak dot康 w swoich „eksperymentach” rakietowych stara貫m si� raczej oddala� ni� zbli瘸� do pr璠ko軼i d德i瘯u ze zrozumia造ch wzgl璠闚.
Skupia貫m si� na projektowaniu takich modeli rakiet, kt鏎e by osi庵a造 jak najwy窺ze pu豉py a nie koniecznie ekstremalne pr璠ko軼i.
Ale temat zosta� wywo豉ny i zainteresowa� mnie od strony teoretycznej – jako� nigdy wcze郾iej nie zastanawia貫m si� nad tym problemem.
Mam pe軟� 鈍iadomo嗆 wyst瘼uj帷ych problem闚 i rozumiem wasze w徠pliwo軼i.
Przewertowa貫m biblioteczk� w poszukiwaniu przyk豉dowych parametr闚 lotu rakiet badawczych. I co znalaz貫m ?
Polska rakieta METEOR 1 osi庵a豉 maksymaln� pr璠ko嗆 = 1100 m/s. Czas pracy silnika tylko 2,3 sek. przy masie paliwa 18 kg – a wi璚 jakie mia豉 ogromne przyspieszenie przy starcie!!! (Wi璚ej informacji mo積a znale潭 na mojej stronie - http://www.ksard.republika.pl/meteory_c.htm
Tak wi璚 przekraczanie bariery d德i瘯u dla rakiet to zjawisko normalne.
Moje obawy budzi nie du瞠 przyspieszenie lecz sama pr璠ko嗆. To ona b璠zie gro幡a dla konstrukcji a w豉軼iwie wyst瘼uj帷y op鏎 aerodynamiczny (falowy i denny zwany inaczej wirowym).
Rakiety ponadd德i瘯owe powinny posiada� profile ponadd德i瘯owe odznaczaj帷e si� ostr� kraw璠zi� natarcia.
Nie bez znaczenia mo瞠 tak瞠 mie� zjawisko nagrzewania si� konstrukcji.
Przy pr璠ko軼i ok. 400 m/sek. przyrost temperatury dt =100 C, przy kt鏎ej mi瘯nie szk這 organiczne a urz康zenia elektroniczne przestaj� dzia豉�.
Zastosowanie materia堯w kompozytowych pozwoli pokona� te trudno軼i.

I jeszcze jeden temat.
Podczas naszych dyskusji poza forum z PINOT’em pojawi豉 si� w徠pliwo嗆 co do wytrzyma這軼i samego ziarna paliwa opartego na lepiszczach typu silikon.
Obawy wydaj� mi si� nieuzasadnione, poniewa� pr璠ko嗆 przep造wu gaz闚 wzd逝� 軼ianek paliwa w kanale wewn皻rznym nie s� „zbyt” du瞠 i nie b璠zie to mie� znaczenia dla reologii i w豉sno軼i mechanicznych paliwa a sam wp造w przyspieszenia rakiety i si� z tym zwi您anych na pewno nie przekrocz� dopuszczalnych warto軼i modu逝 Jounga, napr篹e�, udarno軼i itp.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Nie Kwi 10, 2005 1:06 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
ku ku

PostWys豉ny: Sob Sty 10, 2004 1:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

p. ksard a czy ten METEOR1 to czasami nie by� nap璠zany paliwem na bazie nitrogliceryny
laski prochowe nitroglicerynowe
je瞠li si� nie myl� to mieli dawniej spore problemy z budow� tych rakiet
a pr鏏y by造 robione w parku s這wie雟kim na polskiej pustyni z ruchomymi wydmami
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
ksard

PostWys豉ny: Sob Sty 10, 2004 9:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ku ku napisa�:
p. ksard a czy ten METEOR1 to czasami nie by� nap璠zany paliwem na bazie nitrogliceryny
laski prochowe nitroglicerynowe
je瞠li si� nie myl� to mieli dawniej spore problemy z budow� tych rakiet
a pr鏏y by造 robione w parku s這wie雟kim na polskiej pustyni z ruchomymi wydmami

Wszystko pomiesza貫�.

Rzeczywi軼ie by豉 taka rakieta nap璠zana silnikiem na proch nitroglicerynowy ale nazywa豉 si� RM a nie METEOR. Silniki w tej rakiecie stanowi造 adaptacj� dawnych rakiet bojowych M8 i M13 z okresu II wojny 鈍iatowej znanej jako Katiusza. Pr鏏y odbywa造 si� na pustyni B喚dowskiej.
Natomiast starty rakiet METEOR przeprowadzane by造 w okolicach Ustki w dawnej bazie nimieckich rakiet V2.
Silniki w rakietach typu METEOR mia造 paliwo zupe軟ie innego typu z kana貫m wewn皻rznym w kszta販ie gwiazdy.
Nie wiem czy wiesz, 瞠 polska rakieta METEOR 2 osi庵n� wysoko嗆 zaliczan� ju� do obszaru kosmosu, dzi瘯i czemu Polska znalaz豉 si� w doborowym gronie kraj闚, kt鏎e wys豉造 w豉sne obiekty w kosmos.
Ma這 kto dzisiaj o tym pami皻a. Niestety po tym sukcesie nasi bracia z za wschodniej granicy nakazali naszym w豉dzom wstrzymanie programu rakietowego. Przyst徙ili鄉y wtedy do programu INTERKOSMOS.
To tyle historii - troch� nie na temat, ale Ku Ku mnie sprowokowa�.

PS.
Polskie rakiety badawcze mo積a zobaczy� w muzeum Lotnictwa i Astronautyki w Krakowie - dawne lotnisko w Czy篡nach.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Nie Kwi 10, 2005 1:06 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
dziadek kermit

PostWys豉ny: Sob Sty 10, 2004 10:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ksard napisa�:

Silniki w rakietach typu METEOR mia造 paliwo zupe軟ie innego typu z kana貫m wewn皻rznym w kszta販ie gwiazdy.
Nie wiem czy wiesz, 瞠 polska rakieta METEOR 2 osi庵n� wysoko嗆 zaliczan� ju� do obszaru kosmosu, dzi瘯i czemu Polska znalaz豉 si� w doborowym gronie kraj闚, kt鏎e wys豉造 w豉sne obiekty w kosmos.
Ma這 kto dzisiaj o tym pami皻a. Niestety po tym sukcesie nasi bracia z za wschodniej granicy nakazali naszym w豉dzom wstrzymanie programu rakietowego. Przyst徙ili鄉y wtedy do programu INTERKOSMOS.
Pozdrawiam

To si� wszystko zgadza a jeszcze do這輳 ze swojej paki, 瞠 ten inny rodzaj paliwa jest mocno podobny do nap璠zaj帷ego silnikistartowe promu kosmicznego.
( ka販zuk polibutadienowy z py貫m aluminiowym i nadchloranem amonu)

ku ku

PostWys豉ny: Nie Sty 11, 2004 2:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzi瘯i za sprostowanie i przypomnienie
Powr鏒 do g鏎y
DJArnold

Do陰czy�: 24 Gru 2003
Sk康: ja mam to wiedzie�

PostWys豉ny: Czw Sty 22, 2004 11:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!!!

Je郵i mowa jest o osi庵ni璚iu i przekroczeniu bariery d德i瘯u my郵�, 瞠 warto by這by zastanowi� si� nad problemem jak najszybszego przekroczenia tej瞠 bariery. O ile mi wiadomo dawniej uwa瘸no, 瞠 przekroczenie jej jest niemo磧iwe. Wszystkie konstrukcje osi庵aj帷e predko嗆 d德i瘯u poprostu nie wytrzymywa造 zbyt d逝giej fazy lotu przy tej pr璠ko軼i i poprzez zbyt d逝gi nacisk fali dzwi瘯owej rozpada造 si�. Dlatego w samolotach przy zbli瘸niu si� do bariery dodatkowo w陰cza si� dopalanie aby jak najkr鏂ej przebywa� w tej krytycznej pr璠ko軼i.
Efekt dzwi瘯owy rakiety przekraczacej j� napewno by powsta�, wydaje mi si� 瞠 zaleza這 by to od jej gabaryt闚.

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
pablo

Do陰czy�: 06 Gru 2002
Sk康: 堯dzkie

PostWys豉ny: Pi� Sty 23, 2004 12:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Efekt d德i瘯owy towarzyszy豚y rakiecie tak瞠 po przekroczeniu pr璠ko軼i d德i瘯u. I cos mi si� wydaje 瞠 trzeba by� ustawionym w odpowiednim miejscu, 瞠by go us造sze�.
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2, 3  Nast瘼ny
Strona 1 z 3

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum