Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Czerwony p這mie� - paliwo Guevara

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
PINOT

Do陰czy�: 25 Lis 2003
Sk康: Wroc豉w

PostWys豉ny: Sob Gru 27, 2003 10:28 pm    Temat postu: Czerwony p這mie� - paliwo Guevara Odpowiedz z cytatem

Witam po 鈍i皻ach !!!

Wszyscy syci i hojnie obdarowani przez gwiazdk� ? A ja wci捫 sobie testuj� moje lepiszcza - tym razem w paliwie widowiskowym, kt鏎e nazwa貫m Guevara (bo jest CZErwone)...Smile
Paliwo bazuje na utleniaczu bed帷ym mieszanin� azotan闚 strontu i potasu oraz KClO3. Lepiszczem jest sprawdzony juz MS polimer hybrydowy Soudala.
Silnik by� z rury 3/4 cala, z dysza o fikryt = 6 mm.
Moze nie idac tego tak dobrze na filmie, ale swieci� intensywnie czerwono..Wink

Wkr鏒ce biore si� za testy Kermita (pozdrawiam Kermita), czyli paliwa o barwie zielonej....

A to jest film z wystrzelenia Guevary

Pozdrawiam wszystkich i DOSIEGO ROKU !!![/url]

GM

Do陰czy�: 30 Lis 2003
Sk康: Warszawa

PostWys豉ny: Nie Gru 28, 2003 12:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No no! bardzo 豉dny p這myczek! No i start te� 豉dny Very Happy

Do陰czy�: 11 Maj 2003

PostWys豉ny: Nie Gru 28, 2003 11:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT to byl start samego silnika bez rakiety Question Silnik byl opciazaony jakims patykiem, czy mi sie tylko wydaje Confused
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Gru 28, 2003 11:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szajba napisa�:
PINOT to byl start samego silnika bez rakiety Question Silnik byl opciazaony jakims patykiem...

Te� pomarudz� Rolling Eyes . PINOT , robisz pr鏏y bez celu, planu - jak popadnie. Rakiety to patyki umocowane do SR Wink . Wiemy, 瞠 potrafisz robi� SR ale s� one typu fajerwerkowego. No ale w ko鎍u zbli瘸 si� sylwester Wink . Ponadto daleki plan , ma這 co wida�. Nic ciekawego Rolling Eyes . Nie ma w nich nic czym m鏬造� potwierdzi� swoj� klas� ( wierz� w ni� Wink ) .

Przy okazji . W ofercie MAKRO jest "c騥" takiego. Warto to kupi� Question

Cena za aparat cyfrowy jest bardzo zach璚aj帷a.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
yetihehe

Do陰czy�: 26 Pa� 2002
Sk康: Znienacka

PostWys豉ny: Nie Gru 28, 2003 12:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jest tzw kamera internetowa w obudowie aparatu, ma 8mb pami璚i, czyli tyle co nic, pewnie nie mozna jej rozszerzy�. Maksymalna rozdzielczo嗆 to 640x480, czyli nie ma sensu robi� ni� porz康nych zdj耩, ale je郵i komu� potrzebna mini pstrykawka do dokumentowania odpale�, to si� nada. Ale do niczego wi璚ej. Za ma豉 rozdzielczo嗆 i pewnie kiepska jako嗆.
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
PINOT

PostWys豉ny: Nie Gru 28, 2003 12:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zawsze puszczam same silniki, czasem obci您one i bez jakichkolwiek os這n poprawiaj帷ych aerodynamike (nie chc�, aby lata造 zbyt wysoko). Robienie rakiety zabiera cenny czas, a ja jako chemik interesuj� si� paliwami. Do nich dobieram propozycje silnik闚 z patykiem - nie jako obci捫eniem, a jako stabilizator lotu.

Wiem, 瞠 s� na tym forum swietni specjali軼i od rakiet, kt鏎zy potrzebuja r騜nych silnik闚....wi璚 musi by� jaki� podzia� pracy. Jako� nie s造sza貫m aby np. w toyocie dzia� silnik闚 projektowa� karoserie...Smile. Zreszt� chyba nazwa komnaty w kt鏎ej piszemy co� wam m闚i ? Czy ja mam omamy, zdaje si�, 瞠 nie jeste鄉y w komnacie RAKIETY ?

Tak Pyrotechmanie, moje badania nie maj� 瘸dnego celu i sensu....Sad w ka盥ym razie nie sprecyzowa貫m go jako deklaracji lub zobowi您ania

A...dlaczego ja to w豉sciwie robi�...ot騜 dlatego, 瞠 na forum do tej pory omawiano tylko jedno paliwo kompozytowe, czyli Paliwo Pyrotechmana Smile.
Ja chc� dostarczyc danych nt. paliw o zakresach ISP od 100 do 250 do tego z r騜nym walorem widowiskowym....tak, aby ka盥y m鏬� zrobi� silnik odpowiedni do swojej rakiety i upodoba�.

Dane szczeg馧owe nt. sk豉d闚 i detali produkcji z czasem zamieszcz� na swojej stronie www.pinot.webpark.pl

Go嗆

PostWys豉ny: Nie Gru 28, 2003 12:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:
....Robienie rakiety zabiera cenny czas, a ja jako chemik interesuj� si� paliwami

Witam

Dlatego cz瘰to napedzam skorup� ziemsk�
Wink . Ostatnio badam uk豉dy z AA i AM. I cholernie ci篹ko co� wykombinowa� Shocked . Chodzi mi o paliwo do Pol - Jetexa. Chyba lepiej je zrobi� na AM ( nie jest higroskopijny ). Wydaje mi si� , 瞠 zrobi� na nim paliwo to istny cud. NS czy NC odrzucam. Po co mi silniki tylko testowe Question . Sk康 potem wezm� NC czy NS Question . Mog� zsyntezowa�, ok. Ale gdyby w gr� wchodzi這 10 kg NS czy NC to juz potrzeba mikro fabryki Shocked . Czyli sztuka dobra� to co jest pod rek�. Co 豉two kupi�. Czyli jaki� katalizator. Ale jaki Shocked Question .

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
$nop

Do陰czy�: 13 Kwi 2002

PostWys豉ny: Nie Gru 28, 2003 1:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystkie parametry sa zachecajace oprocz rodzielczosci i mpixela.
Wlasnie kamery internetowe maja takie rozdzielczosci

200zl aparat

160zl na firme

220zl na allegro znalazl sie jeden kupujacy http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19046191

Wiec uwazam ze mozna by zaryzykowac i kupic na firme, jesli nam sie nie spodoba to mozna sprzedac za te 160 prawie nic nie tracac, to jest 60zl taniej niz allegro, a za taka cene by ktos na allegro by sie skusil.
NO i mozna nacpykac zdjec pobawic sie aparatek itp i sprzedac.

Wiec moim zdaniem:
Warto kupic na firme z nastawieniem jak nam sie nie podoba to sprzedajemy na allegro
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
ku ku

Do陰czy�: 29 Wrz 2002
Sk康: 堯d�

PostWys豉ny: Nie Gru 28, 2003 2:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak na fajerwerkowy silnik to troch� zbyt d逝gi start ale p騜niej mia豉 kopa jak oryginalna
ale og鏊nie 豉dny kolorek
ps
albo mi si� wydawa這 albo jego praca mia豉 kr鏂iutkie przerwy
ps2
jaka by豉 wysoko嗆 lotu [tak orientacyjnie]
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
PINOT

PostWys豉ny: Nie Gru 28, 2003 5:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ca趾owita racja, ku-ku !!! Bardzo dobra uwaga....Ten silnik "grza�" si� za d逝go i straci� duzo potencja逝 paliwa. Pulsowanie - (po konsultacji z Ksardem) mog這 by� wynikiem zbyt niskiego ci郾ienia w komorze, wi璚 silnik "pompowa�". He, niezamierzony efekt strobo...Smile

Generalnie silnik nie rozwina� pe軟ych parametr闚 z nast瘼uj帷ych powod闚:

1. niew豉軼iwe zapalenie czyli gdzie� w 鈔odku kana逝 (odpala貫m lontem) - dopiero po czasie jak p這mie� ogarn掖 ca造 kana�, silnik "dosta� kopa". Plai� sie nieco za d逝go - oko這 7 sekund, przy czym 4 pocz徠kowe sekundy zosta造 stracone na "rozbujanie"

2. jesli powodem nie by� punkt 1, to r闚niez zacisk m鏬� by� ciut za ma造. Normalnie - porz康ny silnik powinien po prostu "znikn望 w mgnieniu oka" z wyrzutni, no - ale kto by zobaczy� jego kolor...Wink

Pami皻ajcie, 瞠 to pierwsza pr鏏a na nowym lepiszczu - wi璚 stad te niedomagania. "Jutro b璠zie lepiej".

Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum