| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Syntony

Do陰czy�: 21 Wrz 2003 Posty: 35 Sk康: z miasta
|
Wys豉ny: Sob Gru 27, 2003 12:21 am Temat postu: |
|
|
Czego� chyba nie rozumiem.
Jak 逝k z kondensatora m鏬� by� d逝窺zy ni� z generatora?
Przecie� kondensator sie nie na豉duje wy窺zym napi璚iem ni� jest na wyj軼iu generatora.
Pozdrawiam
Syntony |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GM

Do陰czy�: 30 Lis 2003 Posty: 73 Sk康: Warszawa
|
Wys豉ny: Sob Gru 27, 2003 12:28 am Temat postu: |
|
|
Na wyj軼iu generatora jest przeywanik kt鏎y raz podlacza kondensator to generatora a razx do wyj軼ia, jako� dzia豉 wazne ze dziala i to mnie cieszy  _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MAD

Do陰czy�: 06 Sty 2003 Posty: 21
|
Wys豉ny: Sob Gru 27, 2003 12:28 am Temat postu: |
|
|
"Silnik jonowy wytwarza si喚 por闚nywaln� z si陰 jak� kartka papieru dzia豉 na st馧"- z "Wiedza i 砰cie"
W satelitach s� wyko篡stywane do korekcji lotu, nie do nap璠zania - to robi grawitacja. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Syntony

|
Wys豉ny: Sob Gru 27, 2003 12:32 am Temat postu: |
|
|
to ju� nie wiem o co chodzi, jutro jeszcze troche popr鏏鎩e zrobi� ten kondensator.
Pozdrawiam
Syntony |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GM

|
Wys豉ny: Sob Gru 27, 2003 1:46 am Temat postu: |
|
|
Mo瞠 dajesz za cienk� warstwe foli i masz przebicia mi璠zy ok豉dzinami kondensatora, ja u篡wam 4 warstw foli czyli dwa worki czarne (bo grubsze). _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Syntony

|
Wys豉ny: Sob Gru 27, 2003 2:01 am Temat postu: |
|
|
aaaaaaa, to dlatego, ja da貫m tylko jedn� warstwe foli i pewnie j� przebija.
Pozdrawiam
Syntony |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GM

|
Wys豉ny: Sob Gru 27, 2003 2:03 am Temat postu: |
|
|
U mnie przy pe軟ym nastawie generatora to 6 warst foli przebija odrazu a jaki HUK jakby jaka petarda ogromna wybuch豉!!! _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Syntony

|
Wys豉ny: Sob Gru 27, 2003 2:36 am Temat postu: |
|
|
U mnie nie s造cha� chuku ale s造cha� ma貫 przebicia, pewnie dlatego 瞠 mam s豉bszy generator (逝k 1,5 cm)z ma貫go trafa.
A robi貫� ju� mno積ik napi璚ia, bo nie wiem jak on dzia豉, zwi瘯sza napi璚ie i zmniejsza nat篹enie, czy jakos inaczej?
Pozdrawiam
Syntony |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GM

|
Wys豉ny: Sob Gru 27, 2003 1:23 pm Temat postu: |
|
|
Dok豉dnie! _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Sabudda
Do陰czy�: 24 Sty 2003 Posty: 42
|
Wys豉ny: Nie Gru 28, 2003 4:10 pm Temat postu: |
|
|
silnik jonowy sondy deap space 1 dawal ciag 10N, jego zywotnosc to 7-10 Lat. Sila nie duza ale wystarczajaca by powoli rozpedzac dany obiekt...
Ostatnio zmieniony przez Sabudda dnia Czw Lis 03, 2011 10:57 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
methyl

Do陰czy�: 30 Kwi 2002 Posty: 166 Sk康: NeW York
|
Wys豉ny: Wto Gru 30, 2003 3:18 am Temat postu: |
|
|
moge zamiescic schematy i opisy generatora do "zlozenia dla kazdego" ale za kilka dni,teraz pisze z pracy bo w domu padla karta graficzna i jestem odciety. z samego trafa z tv wyci庵am 逝k elektryczny kt鏎y ma dlugosc do 5 cm(!!),pali sie prawie bezg這snie ale ma wystarczaj帷� energi� zeby druty po ktorych sie slizga sie topily/parowa造.Moc mojego generatora szacuje na 200-300W . Pakuje na jego rdze� spore pr康y to dlatego.Kondenstaor 豉dujemy przez diode HV!! bez niej iskier niet!! a kondensatory tylko rolkowe z foli ALU i grubej folii plastykowej,ogrodniczej..grubosc calkowita ponad 1 mm
macie linki do polskiej stronki na kt鏎ej "cos" na ten temat jest:
http://www.myzlab.qs.pl/hv/solid/index.php
http://www.myzlab.qs.pl/hv/kondensator/index.html
http://www.powerlabs.org/flybackdriver.htm
i jakis najprostszy ale sprawdzony uklad w wersji dla mniej elektronicznych:
wazne dla uzyskania dobrego efektu jest podanie napiecia okolo 25-35V i wydajnosci min.10A na wyjsciu takiego zasilacza MUSI!! by� du篡 kondensator elektorlityczny,inaczej dziwne rzeczy sie dziej� i uklad pracuje kichowato.
powielacz om闚ie kiedy indziej bo chyba bede musial foty zrobic aby wkleic. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
Do陰czy�: 21 Lip 2007 Posty: 343 Sk康: Zza P這tu
|
Wys豉ny: Sro Sty 14, 2009 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Witam
W swoim kr鏒kim 篡ciu zbudowa貫m z 10 modeli jonolot闚 ale 瘸den nie polecia� do dzi� dnia. Lot uwa瘸m za udany, jonolot zasili貫m z 40-45KV, korona jest na 4cm - drut miedziany, na razie m鎩 model jest jeszcze nie wywa穎ny dok豉dnie, ale jutro si� tym zajm�. wa積e 瞠 w ko鎍u polecia� ! Co do mocy przetwornicy to jest zasilana z 16V trafem 50W... co nie daje 10A Moc tu prawie jest nie wa積a- wa積e jest 瞠by spadki napi璚ia na mostku prostowniczym by造 najmniejsze kt鏎e s� powodowane poborem pr康u. Mo積a nawet si� pokusi� o stwierdzenie 瞠 im mniejsza moc tym lepiej bo jak b璠zie przebicie mi璠zy koron� a cz窷ci� doln� to model nam si� nie spali. Do zasilenia u篡貫m przetwornicy na ne555 z wymienionym tranzystorem na irfp460. Co do samej konstrukcji jonolotu to robi貫m go z balsy, o grubo軼i 1mm i szeroko軼i 3mm na "patyczek" konstrukcji. Generalnie to jutro go doci捫� odpowiednio, przyklej� nitki utrzymuj帷e go r闚no w powietrzu. Na razie kr鏒ki filmik kt鏎y pokazuje ze w og鏊e to lata
http://pl.youtube.com/watch?v=ePVUo50VwTY
Pozdrawiam.
ale 瞠� kotleta z 2003 roku odgrza� , no ale spox ;)wa積e 瞠 lata
_anonimowy mod_ |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Czw Sty 15, 2009 10:48 am Temat postu: |
|
|
Czemu anonim ? Dodaje 2 zdj璚ia, potem film, je郵i kogo� bardziej interesuje to jak ma mo磧iwo嗆 niech pisze w tym temacie albo na PW. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Nie Lut 08, 2009 11:25 am Temat postu: |
|
|
4ty post pod postem, chyba nie wylec� z forum za siano ? Ale mamy anonimowego moda kt鏎y z przyjemno軼i� po mnie posprz徠a
Nowy jonolot 6ciok徠 foremny, 140mm bok, zasilanie te samo 40-45kv korona 32mm, szeroko嗆 paska aluminiowego to 40mm
Film: http://www.youtube.com/watch?v=q4D7FXYW_KA
Sora za jako嗆, wida� 瞠 napi璚ie troche za ma貫 jest albo 幢e przyklejone s� nitki i niestabilnie lata. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
yetihehe

Do陰czy�: 26 Pa� 2002 Posty: 459 Sk康: Znienacka
|
Wys豉ny: Nie Lut 08, 2009 4:11 pm Temat postu: |
|
|
Nie lepiej 瞠by nast瘼ny model to by� "lataj帷y materac"? Czyta貫m kiedy� o tym w m這dym techniku, chyba z lat 70tych albo co� ko這 tego (nie jestem taki stary, pisma ojca ). No chyba 瞠 po prostu chcesz mie� zabawk�.
Przy okazji, by豚y� w stanie sprawdzi� kadzide趾iem jak wygl康a przep造w powietrza wok馧 modelu?  _________________ Motyle trotylem pachn� jak nigdy.
ogl康aj帷y, niepraktykuj帷y  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Nie Lut 08, 2009 4:47 pm Temat postu: |
|
|
By豚ym chyba 瞠 kadzid豉 nie znajd� ale z sam� 鈍ieczk� to te� ciekawie wygl康a od鈍ie輳 czy co� tego posta jak nagram film czym� innym ni� tym telefonem co teraz. Nie widzia貫m tego numeru, poszukam go kiedy�
Daje link do opisu na swojej stronie, mam nadzieje 瞠 po edycji postu b璠zie komnata oznaczona 瞠 jest co� nowego
Oj tak doda貫m linka bez linka
http://www.hvtc.yoyo.pl/jonolot.html |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|