Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2003 8:19 pm Temat postu: Komety |
|
|
Czym dobrze sklejac mieszankę saletry i magnezu tak aby powstał wałek o średnicy ok. 1,5 cm . Ma on być załadowany do rury z prochem. Chcę uzyskać kometę , ktora leciałaby na 10-20 m |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2003 8:42 pm Temat postu: |
|
|
są takie rury prfesjonale do pokazów pirtechnicznych z których wylatują srebrne komety z pióropuszem 8 szt z jednej . Ponieważ jest to dosyć drogie poszukuje czegoś w zastępswie , nie musi być ich 8 , może być 1 szt , z 1 ryrki ( ok. 1,5 cm ) . Jako materiał wyrzucający używam czarnego prochu . do tej pory nie mogę uzyskać komety z piuropuszem bo albo się za szybko pali albo wogóle nie odpala się ładunek. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
DARK
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2003 9:18 pm Temat postu: |
|
|
Sprubój skleić kalafonią. Kiedyś ( gdy byłem piękny i młody ) robiłem takie smugacze do procy, powinny wytrzymać wystrzał.
Pozdrowionka |
|
|
Powrót do góry |
|
|
ŚciArwA
|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2003 7:32 am Temat postu: |
|
|
ja mysle, ze mozna by sprobowac zrobic komete-karmelka
czyli....
topimy kno3 i przed wylaniem do formy dosypujemy odpowiednia ilosc magnezu. potem tyko niechaj zastygnie....
pozdrawiam _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
RobertG
|
Wysłany: Wto Gru 23, 2003 10:09 pm Temat postu: |
|
|
Mephisto napisał: | sorry za wyciagniecie starego tematu ale zaciekawilo mnie jak zrobic taka kamete. szelki mam juz opanowane ale chcialbym zrobic kilka takich komet na sylwestra. chodzi mi o sama komete co wsrodku i jak to zrobic bo proch miotajacy i mozdziesz to wiem |
Zwyczajnie.
Bierzesz sobie mieszanke na komete, dobrze prasujesz i juz masz komete
Tak naprawde to taka wieksza gwiazdka.
W zaleznosci od rodzaju komety moze palic sie cala powierzchnia albo jedna strona. W tym drugim przypadku mozna zrobic komete ktora zmienia kolor albo rozpada sie na czesci (crossette czyli moje ulubione komety) |
|
|
Powrót do góry |
|
|
RobertG
|
Wysłany: Wto Gru 23, 2003 11:22 pm Temat postu: |
|
|
Mephisto napisał: | tzn moglbys mi opisac ta miesznake z ktrej mam zrobic to gwiazdke ale mam do dyspozycji tylko Pcz |
No jak masz tylko p.cz. to wyboru duzego nie bedzie
Mozesz zrobic:
KNO3 - 44
Węgiel drzewny zmielony na pyl - 44
Siarka - 6
Dekstryna - 6
Dobrze mieszasz
Bindujesz wodą z mala zawartoscia procentowa alkoholu
Najwazniejsze w kometach jest mocne sprasowanie |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Czw Maj 06, 2004 10:06 pm Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio zrobiłem sobie kometkę z prochu: PC+Mg +Fe, wszystko zarobiłem lakierem NC w opakowaniu od kliszy. Po wyschnięciu zatkałem zatyczką, przez który przechodził lont visco. Wystrzeliłem taką kometkę z szelki (20g PC granulat) i okazała się jak na pierwszy raz znakomita, leciały wspaniałe iskry które opadały aż do samej ziemi (wysokosć lotu kometki ok. 10-15m), lecz szkoda że nie poleciała wyżej. Więc wystarczy tylko próbować |
|
|
Powrót do góry |
|
|
zebik
|
Wysłany: Wto Maj 11, 2004 9:40 pm Temat postu: |
|
|
witam
ni chcialem zaczynac nowego tematu wiec wrzucam tutaj
co powiecie na taka „flare” w zasadzie to nie wiem czy jest to odpowiednie okreslenie ale co tam. Miesznka bardzo prosta a mianowicie 2 cz. chloranu potasu i 1 cz. benzoesanu sodu zarobione caponem – kolor kulki w rzeczywistosci jest blado zolty do bialego, na filmie widac to prawie jak czerwone ale to wina mojej cyfry (w koncu to aparat a nie kamera – ale nagrywa). oczywiście Pcz jako miesznka miotajaca (zrobiony z wegla ze slomy- naprawde polecam).
pozdro... _________________ "Bez ryzyka nie ma zabawy
powiedział saper do bomby" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Sro Maj 12, 2004 10:43 pm Temat postu: |
|
|
Ok. oto przepis na świetną i prostą mieszankę mrugająca żółta:
proch czarny (75/15/10) 70.00 g
szczawian sodu 10.00 g
aluminium Bright 7.00 g
siarka 8.00 g
dekstryna 5.00 g
skład ten znalazłem gdzieś na stronce w internecie, więc sobie go zapisałem i okazał mi się bardzo przydatny(sypie iskrami, łatwy w zrobieniu). Jak widać odczynniki nie należą do najtrudniejszych, ale niestety w komecie tylko mrugało, niestrzelało no, ale lepsze to niż nic....
a i jeszcze jeden mam przepis, lecz nie próbowałem:
azotan potasu 55.00
aluminium 12u atom 5.00
wodorowęglan sodu 7.00
węgiel drzewny AF 11.00
siarka 17.00
dekstryna 5.00
to tyle, ale z crakled star też muszę spróbować (tylko pamu mi brakuje).
Dziękuje za docenienie (gwiazdki i wszsytko:) )
pozdrawiam
zmieniany raz przez Piroman2 12.05.04r godz. 23:47 |
|
|
Powrót do góry |
|
|
zebik
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2004 6:19 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Pobawiłem się ostatnio kometami i taki jest tego efekt:
www.pirozeb.republika.pl/k2.mov
Kometa nie jest za bardzo widoczna ale tak wyszło na filmie. Miała piękny biały kolorek i fajnie skrzypiała od magnezu.
Co jest jednak najważniejsze to to ze ładunki są kompaktowe tzn. ładunek miotający i kolor stanowią jedno. Czyli zasada jest taka „zapal i wrzuć”. Nie ma potrzeby stosowania przybitki przez to można odpalać kilka ładunków wcześniej przygotowanych. A co jeszcze ważniejsze w tym przypadku jako ładunku miotającego użyłem Pcz w ilości 3 łyżeczek od herbaty (takie małe białe plastikowe) a więc bardzo mało uzyskując jednocześnie całkiem sporą siłę wystrzału oraz co najważniejsze wysokość lotu.
no dobra ale się rozpisałem ale jeszcze mi się łapy trzęsą z wrażenia.
Jak trochę ochłonę to wrzucę schematy wykonania z opisem ale jeżeli kogoś to oczywiście interesuje, bo tak do końca to nie wiem jak wy robicie swoje komety...
|
|
Powrót do góry |
|
|
zebik
|
Wysłany: Pią Maj 21, 2004 10:24 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Wrzucam swoją ostatnią produkcję czyli Mlti Kometę –
www.pirozeb.republika.pl/multi_kometa.mov
W realu o wiele lepiej wyglądała ale to jak zwykle wina sprzętu nagrywającego...
|
|
Powrót do góry |
|
|
zebik
|
Wysłany: Pon Maj 24, 2004 7:12 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Nie jest ważne że w jednym moździerzu ale że w jednym ładunku !!!
Nie chce mi się opisywać bo było by tego dużo wiec wrzucam schemat, który wszystko wyjaśni:
www.pirozeb.republika.pl/mortar.doc
|
|
Powrót do góry |
|
|
ku ku
|
Wysłany: Sob Maj 29, 2004 7:51 pm Temat postu: streszczenie |
|
|
SKRÓT TEMATU "KOMETY''
Robert G / KNO3-44,Cpył-44,s-6,dekstryna-6(zmieszać zwilżyć H2O+alkochol mocno sprasować =KOMETA
-----------------------------------------------------------------------------
Wiktors / KNO3-55,c-33,s-7,dekstryna-5=KOMETA
Piroman2 / P.cz.-70g,szczawian sodu-10g,Al bright-7g,s-8g,dekstryna-5g = MRUGAJACA ŻÓŁTA
Piroman2 / KNO3-55,Al 2u atom-5,wodorowęglan sodu-7
węgiel drzewny AF-11,S-17,dekstryna-5 =MRUGAJĄCA ŻÓŁTA
http://www.pirozeb.republika.pl/k2.mov
http://www.pirozeb.republika.pl/multi_kometa.mov
http://www.pirozeb.republika.pl/mortar.doc
P.S.
To są wszystkie składy i linki wystąpujące w tym temacie.
P.S.2
Mieszanek bez podanych składów ilaściowych nie zamieściłem. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
zebik
|
Wysłany: Sob Maj 29, 2004 10:54 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Co powiecie na to :: www.pirozeb.republika.pl/rakieta_f.mov
Nie znalazłem odpowiedniego temetu więc wrzucam tutaj.
Silnik jak do Monstera 3 paliwo karmelka CSMgKRC ok. 50 g, kanał i dysza 6 mm. Fb rozrywający KmnO4/S/alu pył 1/0,5/0,5 obj. 3 komety magnezowe. Niestety dałem za małe opóźnienie i za wcześnie wybuchło. Co ciekawe silnik poleciał jeszcze jakieś 30 –50 m trudno określić bo w końcu noc ale tak wnioskuję z długości słyszanego dźwięku pracy (jak się wpatrzycie to nad kometami widać uciekający silnik !!)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Czw Cze 17, 2004 12:43 pm Temat postu: |
|
|
A więc skład:
kometka "Ba"
Ba(NO3)2 45g
KNO3 5g
PC (pył) 5g
Al płatki 45g
Niestety bardziej jak fotobłysk...
kometka "Fe"
KNO3 50g
Cdr*(pył) 10g
S 15g
Fe(proszek) 25g
Proch do kometek zaprasowywany siłą ręki w walcu z papieru o srednicy ok. 27mm. Wystrzeliwane z moździerza o długości 368mm, granulowanym dobrym PC, ilość 25g.
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Czw Sie 05, 2004 7:44 pm Temat postu: |
|
|
no to kometka zwalona... tzn zwalony wystrzal... kometa nie pasowala idelanie do mozdzierza i gazy ilecialy. Ale inny sposob robienia. Otoz nie jest w zadnym opakowaniu tylko posklejany miesznka o srednicy mozdzierza wodą + wikol:
FILM (znaleziony w necie ):
http://chemik.vitnet.pl/filmy/kometa.avi
no i na filmi widac ze kometa za nisko wyrzucona ... _________________ http://www.VmC.org.pl
Ostatnio zmieniony przez =MaLuTkI= dnia Sob Wrz 11, 2004 10:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kondix
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2004 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Do Zydu:
dobra kometka to proch czarny z fe
zastanawiam sie jak by wyglądała kometka z prochem amonowym z którym jest problem żeby sie zapalił _________________ -Czy ty masz go ?
-Bo ja(a) mamgo ! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2004 10:13 pm Temat postu: |
|
|
zydu napisał: | Malutki a jaki sklad byl komety ? i jak wykonana ?? |
Dwie mieszanki na poczatku moj pcz + pył Al, a za nim miesznaka czerwona: KClO3 + Sr(NO3)2 + cukeir. Zrbione metoda powyższa (zdjecia) prasowane w tej rurce z woda z dodtkiem wikolu. _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
RAKIETOMAN
|
Wysłany: Nie Wrz 12, 2004 10:15 am Temat postu: |
|
|
kondix napisał: | zastanawiam sie jak by wyglądała kometka z prochem amonowym z którym jest problem żeby sie zapalił |
Moim zdaniem była by mizerna, choś jeszce nie próbowałem. Tą prostą mieszankę można zastąpić chodźby p.czarnym (tyż prosta mieszanka) który dał by podobny efekt. I jak już wspomniałeś jest to proch który potrzebuje temperatury a gwiazdki powinny być raczej łatwo zapalne, (można by pokryć tą gwiazdkę p.czarnym lub innym łatwo zapalnym) ale wydaje mi się że na gwiazdkę na p.amonowym FB by dał rade. A i pozatym jesli bindowane były by dekstryną spalały by się za wolno (jak wiemy dekstryna spowalnia palenie) choć i tak p.amonowy pali się bardzo wolno.
P.S. Bardzo ładna kometka malutki (oczywiście ta na zdjęciu) _________________ Pirotechnika - hobby mego życia |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Nie Wrz 26, 2004 12:01 am Temat postu: moja kometa PC&Fe&Mg |
|
|
Następna kometa, niestety słabo sprasowałem mieszaninę w kometce i szybko się spaliła. Zastosowałem PCz z pyłkiem Fe i wiórkami Mg z małymi ilościami kuleczek Al, w ilości ok. 30g. Wystrzeliwane za pomocą 7g prochu pozdrawiam _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|