|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Troll_u
Do³±czy³: 21 Kwi 2003 Posty: 110 Sk±d: stolica
|
Wys³any: Pon Gru 22, 2003 9:01 pm Temat postu: Rakieta sylwestrowa |
|
|
zrobi³em rakiete. Najpierw o silniku:
fi zew. 6,5 cm
fi wew 5 cm
d³ silnika 35,5 cm
grubosc zatyczki 3 cm
grubosc dyszy 3 cm
¶rednica dyszy 0,9 cm
¶rednica kana³u w paliwie 0,9 cm
d³ugo¶æ kana³u 16 cm
masa paliwa oko³o 1025 g
rodzaj paliwa karmelka KNO3/sacharoza : 55/45
¶cianki zaimpregnowane szkl³em wodnym ale to nie istotne
Teraz nieco o rakiecie:
¶rednica 74mm
wysoko¶æ 150 cm
ilo¶æ statecznkow 4
Sposób zapalania elektrycnie od góry kana³u
Dobra nie wiem co moge napisac jeszcze o rakiecie
acha, masa masa koncowa oko³o 2kg, moze kilka gramów ciê¿sza.
I mia³em j± pu¶ciæ w mie¶cie oko³o 300 metrów od zabudowañ w sylwestra,ale stwierdzi³em ¿eto niebezpieczne i pu¶ci³em j± dzi¶ czyli 22.12.2003 na moim poligonie.
Startowa³em to z 3metrowej rurki miedzianej o ¶rednicy oko³o
0,9 cm.
Ale nie wiedzieæ czemu, rakieta nie oderwa³a sie od ziemi, a moj poligon (czyt. "wie¶ mojej babci") uleg³ najwiêkszemu w historii zadymieniu, nawet wieksemu niz podczas II wojny ¶wiatowej (wiem z oppowiadan dziadka). Szuka³em pryczyn ale nie znalaz³em. POMÓ¯CIE, mo¿e co¶ pomin±³em, plis POMOCCY!!!!!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
Do³±czy³: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk±d: Centralna Polska
|
Wys³any: Pon Gru 22, 2003 9:27 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Co z tego ¿e zrobi³e¶ taki du¿y silnik my¶lisz ¿e jak zrobi¶ korpus dobre paliwo wspania³± dysze i piêkn± zatyczke to czy silnik ma ju¿ lataæ.
Myslisz ¿e silniki Ksarada i Pirotechmana odrazu lata³?? za³o¿e siê ¿e nie a przynaimiej te pierwsze zauwarz wszyszcy co chc± aby silniki lata³y (chodzi o prawid³owe dzia³anie) robi± próby statyczne aby zobaczyæ co jest ¼le co trzeba poprawiæ. Ja nie tak dawnop ich nie robi³em bo uwarzy³em ¿e szkoda roboty i pracy ale to jednak siê przydaje jescze jedn± warzn± rzecz± jest aby zrobiæ film wtedy mo¿esz wszystko dok³adnie przesledziæ. A tak co do nielotnego silnika to zawansowani maj±
swoje tajemnice np krzta³t ziarrna paliwa. A co ja ym poprawi³ w tym silniku to d³ugo¶æ kana³u da³bym przez ca³± d³ugo¶æ paliwa i zap³onik umiesci³ bym w samym koñcu paliwa wtedy silnik byy niemarnowa³ paliwa i szybciej by szed³ z wyrzutni. _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szajba

Do³±czy³: 11 Maj 2003 Posty: 88
|
Wys³any: Pon Gru 22, 2003 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | fi zew. 6,5 cm
fi wew 5 cm
d³ silnika 35,5 cm
|
tosz to kolos bez przesady tam by sie chyba 2 kg karmelka zmiescily Ja sie nie dziwie ze to nie polecialo NIe mozna sobie tak do woli powiekszac silnika bo jak w skali wiekszy to wcale nie oznacza ze tez poleci
pozdro szajba |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GM

Do³±czy³: 30 Lis 2003 Posty: 73 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Pon Gru 22, 2003 10:00 pm Temat postu: |
|
|
Ja ci proponuje wykonanie ma³ego silniczka i ma³ej rakiety tak jak ja zaczyna³em, mój pierwszy silnik (dalej takie robie tyle ¿e troche ulepszone) mia³ wymiary fi zew. 1cm fi wew. 0,9cm d³ silniczka 5cm,
dysza z drewna, paliwo karmelek, pracowa³ jakie¶ 2 do 4 sekund w zale¿no¶ci od sk³adu paliwa.
Tu go dok³adnie opisa³em: [url="http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=2525"]Mini silnik rakietowy[/url] _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Troll_u
|
Wys³any: Pon Gru 22, 2003 11:27 pm Temat postu: |
|
|
Ej, Panowie!!!!! to nie jest moja pierwsza rakieta, która nie polecia³a ale pierwsza, która nie wiem dlaczego nie polecia³a. Ale to nie by³a wina masy. Poza tym mia³em kilka wspaniale udanych prób.
Z prosych obliczeni mo¿na sie dowiedzieæ ¿e masa paliwa to nie 2 kg tylko ooko³o 1025 g zreszt±tam napisa³em too w opisie silnika. Z tego co mi wiadomo to moj [fader] wykonal j± z szamotu i szk³a wodnego i wikolu, chyba, a zatyczke z kleju do p³ytek.
P.S. kurde, jeszcze ¶mierdze dymem karmelkowym:P |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

Do³±czy³: 25 Lis 2003 Posty: 428 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Pon Gru 22, 2003 11:31 pm Temat postu: Re: Rakieta sylwestrowa |
|
|
Troll_u napisa³: | zrobi³em rakiete. Najpierw o silniku:
fi zew. 6,5 cm
fi wew 5 cm
d³ silnika 35,5 cm
grubosc zatyczki 3 cm
grubosc dyszy 3 cm
¶rednica dyszy 0,9 cm
¶rednica kana³u w paliwie 0,9 cm
d³ugo¶æ kana³u 16 cm
masa paliwa oko³o 1025 g
rodzaj paliwa karmelka KNO3/sacharoza : 55/45
¶cianki zaimpregnowane szkl³em wodnym ale to nie istotne
|
Wszystko wygl±da mi na OK. Poza tym, ze silnik nie "zbudowa³" odpowiednio wysokiego ci¶nienia. W moich silnikach projektujê Kno=65-80 (zej¶cie z wyrzutni jest natychmiastowe), ty masz 71 (jesli sie nie pomyli³em), wiêc obliczenie dyszy masz OK. Jest tylko jedna rzecz, która mog³a mieæ istotny wp³yw - ja uzywam sk³adu Nakki (optymalizowanego przez niego) 35:65 utleniacza, ty masz sporo wiêcej reduktora przy sk³adzie 45:55. Dwie rzeczy mo¿na zrobiæ od razu:
1. zwiêkszyæ Kno (daæ dyszê np. 8mm zamiast 9).
2. zmieniæ sk³ad np. na 35-40% cukru.
Oczywi¶cie musisz zapaliæ paliwo w koñcu kana³u (przeciwleg³ym do wylotu dyszy), ale zdaje siê tak zrobi³es.
Korpus powinien ci wytrzymaæ zwiêkszenie zacisku - 7 mm ¶cianki to kawa³ papieru !!!.
Ja bym tez nie upiera³ siê na 1 kg paliwa, a zwiêkszy³ ¶rednicê kana³u np. do 20 mm lub, jak wcze¶niej wspomniano wyd³uzy³bym kana³ do np. 30 mm (zostaw wtedy fikryt = 9 mm).
Ostatnia rzecz, któr± musisz sprawdziæ to erozja dyszy - z czego masz dysze i jaki by³ jej stan po wypaleniu paliwa? Je¶li zwiêkszy³a ¶rednicê do np. 20 mm, rozwi±zanie problemu masz gotowe !
Spoko, jeszcze kilka prób i ta rakieta poleci (no chyba, ¿e zacznie wystrzeliwaæ korki)
Pozdro, Pinot _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Troll_u
|
Wys³any: Pon Gru 22, 2003 11:39 pm Temat postu: |
|
|
Micha³ napisa³: | Witam
Co z tego ¿e zrobi³e¶ taki du¿y silnik my¶lisz ¿e jak zrobi¶ korpus dobre paliwo wspania³± dysze i piêkn± zatyczke to czy silnik ma ju¿ lataæ.
Myslisz ¿e silniki Ksarada i Pirotechmana odrazu lata³?? za³o¿e siê ¿e nie a przynaimiej te pierwsze zauwarz wszyszcy co chc± aby silniki lata³y (chodzi o prawid³owe dzia³anie) robi± próby statyczne aby zobaczyæ co jest ¼le co trzeba poprawiæ. Ja nie tak dawnop ich nie robi³em bo uwarzy³em ¿e szkoda roboty i pracy ale to jednak siê przydaje jescze jedn± warzn± rzecz± jest aby zrobiæ film wtedy mo¿esz wszystko dok³adnie przesledziæ. A tak co do nielotnego silnika to zawansowani maj±
swoje tajemnice np krzta³t ziarrna paliwa. A co ja ym poprawi³ w tym silniku to d³ugo¶æ kana³u da³bym przez ca³± d³ugo¶æ paliwa i zap³onik umiesci³ bym w samym koñcu paliwa wtedy silnik byy niemarnowa³ paliwa i szybciej by szed³ z wyrzutni. |
Sluchaj Micha³, taki du¿y silnik sobie d³ugo opracowywalem. Du¿o nad nim potu wyla³em, duzoprojektów, programów do liczenia, i wogóle, ..... wszystko wydawa³oby sie dopiete na ostatni guzik....... ale jednak nie polecia³o Wiec co¶ musi byæ nie tak!!!! TO jest z deka za du¿y silnik by go robic seryjnie, mam ju¿ wprawdzi drugi taki korpus na silnik ale zeby go nape³nic to troche trzeba sie napociæ. Wiec sie nie dziw ¿e sie pytam czemu nie polecia³. CHce poporstu zaczerpn±æ wiedzy u lepszych. OK, ludzie ale wy jestescie:P
Acha, zap³onnik umie¶cilem na koncu kanalu.
Ostatnio zmieniony przez Troll_u dnia Pi± Mar 19, 2004 12:09 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GM

Do³±czy³: 30 Lis 2003 Posty: 73 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Wto Gru 23, 2003 1:51 am Temat postu: |
|
|
¯ycze powodzenia w odpalaniu rakiety Pode¶lij jakie¶ jej zdjêcia przed startem po starcie i w trakcie lotu a najlepiej to filmik  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|