|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Troll_u
|
Wysłany: Pon Gru 22, 2003 9:01 pm Temat postu: Rakieta sylwestrowa |
|
|
zrobiłem rakiete. Najpierw o silniku:
fi zew. 6,5 cm
fi wew 5 cm
dł silnika 35,5 cm
grubosc zatyczki 3 cm
grubosc dyszy 3 cm
średnica dyszy 0,9 cm
średnica kanału w paliwie 0,9 cm
długość kanału 16 cm
masa paliwa około 1025 g
rodzaj paliwa karmelka KNO3/sacharoza : 55/45
ścianki zaimpregnowane szklłem wodnym ale to nie istotne
Teraz nieco o rakiecie:
średnica 74mm
wysokość 150 cm
ilość statecznkow 4
Sposób zapalania elektrycnie od góry kanału
Dobra nie wiem co moge napisac jeszcze o rakiecie
acha, masa masa koncowa około 2kg, moze kilka gramów cięższa.
I miałem ją puścić w mieście około 300 metrów od zabudowań w sylwestra,ale stwierdziłem żeto niebezpieczne i puściłem ją dziś czyli 22.12.2003 na moim poligonie.
Startowałem to z 3metrowej rurki miedzianej o średnicy około
0,9 cm.
Ale nie wiedzieć czemu, rakieta nie oderwała sie od ziemi, a moj poligon (czyt. "wieś mojej babci") uległ największemu w historii zadymieniu, nawet wieksemu niz podczas II wojny światowej (wiem z oppowiadan dziadka). Szukałem pryczyn ale nie znalazłem. POMÓŻCIE, może coś pominąłem, plis POMOCCY!!!!!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Pon Gru 22, 2003 9:27 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Co z tego że zrobiłeś taki duży silnik myślisz że jak zrobiś korpus dobre paliwo wspaniałą dysze i piękną zatyczke to czy silnik ma już latać.
Myslisz że silniki Ksarada i Pirotechmana odrazu latał?? założe się że nie a przynaimiej te pierwsze zauwarz wszyszcy co chcą aby silniki latały (chodzi o prawidłowe działanie) robią próby statyczne aby zobaczyć co jest źle co trzeba poprawić. Ja nie tak dawnop ich nie robiłem bo uwarzyłem że szkoda roboty i pracy ale to jednak się przydaje jescze jedną warzną rzeczą jest aby zrobić film wtedy możesz wszystko dokładnie przesledzić. A tak co do nielotnego silnika to zawansowani mają
swoje tajemnice np krztałt ziarrna paliwa. A co ja ym poprawił w tym silniku to długość kanału dałbym przez całą długość paliwa i zapłonik umiescił bym w samym końcu paliwa wtedy silnik byy niemarnował paliwa i szybciej by szedł z wyrzutni. _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szajba

|
Wysłany: Pon Gru 22, 2003 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | fi zew. 6,5 cm
fi wew 5 cm
dł silnika 35,5 cm
|
tosz to kolos bez przesady tam by sie chyba 2 kg karmelka zmiescily Ja sie nie dziwie ze to nie polecialo NIe mozna sobie tak do woli powiekszac silnika bo jak w skali wiekszy to wcale nie oznacza ze tez poleci
pozdro szajba |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GM

|
Wysłany: Pon Gru 22, 2003 10:00 pm Temat postu: |
|
|
Ja ci proponuje wykonanie małego silniczka i małej rakiety tak jak ja zaczynałem, mój pierwszy silnik (dalej takie robie tyle że troche ulepszone) miał wymiary fi zew. 1cm fi wew. 0,9cm dł silniczka 5cm,
dysza z drewna, paliwo karmelek, pracował jakieś 2 do 4 sekund w zależności od składu paliwa.
Tu go dokładnie opisałem: [url="http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=2525"]Mini silnik rakietowy[/url] _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Troll_u
|
Wysłany: Pon Gru 22, 2003 11:27 pm Temat postu: |
|
|
Ej, Panowie!!!!! to nie jest moja pierwsza rakieta, która nie poleciała ale pierwsza, która nie wiem dlaczego nie poleciała. Ale to nie była wina masy. Poza tym miałem kilka wspaniale udanych prób.
Z prosych obliczeni można sie dowiedzieć że masa paliwa to nie 2 kg tylko ookoło 1025 g zresztątam napisałem too w opisie silnika. Z tego co mi wiadomo to moj [fader] wykonal ją z szamotu i szkła wodnego i wikolu, chyba, a zatyczke z kleju do płytek.
P.S. kurde, jeszcze śmierdze dymem karmelkowym:P |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

|
Wysłany: Pon Gru 22, 2003 11:31 pm Temat postu: Re: Rakieta sylwestrowa |
|
|
Troll_u napisał: | zrobiłem rakiete. Najpierw o silniku:
fi zew. 6,5 cm
fi wew 5 cm
dł silnika 35,5 cm
grubosc zatyczki 3 cm
grubosc dyszy 3 cm
średnica dyszy 0,9 cm
średnica kanału w paliwie 0,9 cm
długość kanału 16 cm
masa paliwa około 1025 g
rodzaj paliwa karmelka KNO3/sacharoza : 55/45
ścianki zaimpregnowane szklłem wodnym ale to nie istotne
|
Wszystko wygląda mi na OK. Poza tym, ze silnik nie "zbudował" odpowiednio wysokiego ciśnienia. W moich silnikach projektuję Kno=65-80 (zejście z wyrzutni jest natychmiastowe), ty masz 71 (jesli sie nie pomyliłem), więc obliczenie dyszy masz OK. Jest tylko jedna rzecz, która mogła mieć istotny wpływ - ja uzywam składu Nakki (optymalizowanego przez niego) 35:65 utleniacza, ty masz sporo więcej reduktora przy składzie 45:55. Dwie rzeczy można zrobić od razu:
1. zwiększyć Kno (dać dyszę np. 8mm zamiast 9).
2. zmienić skład np. na 35-40% cukru.
Oczywiście musisz zapalić paliwo w końcu kanału (przeciwległym do wylotu dyszy), ale zdaje się tak zrobiłes.
Korpus powinien ci wytrzymać zwiększenie zacisku - 7 mm ścianki to kawał papieru !!!.
Ja bym tez nie upierał się na 1 kg paliwa, a zwiększył średnicę kanału np. do 20 mm lub, jak wcześniej wspomniano wydłuzyłbym kanał do np. 30 mm (zostaw wtedy fikryt = 9 mm).
Ostatnia rzecz, którą musisz sprawdzić to erozja dyszy - z czego masz dysze i jaki był jej stan po wypaleniu paliwa? Jeśli zwiększyła średnicę do np. 20 mm, rozwiązanie problemu masz gotowe !
Spoko, jeszcze kilka prób i ta rakieta poleci (no chyba, że zacznie wystrzeliwać korki)
Pozdro, Pinot _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Troll_u
|
Wysłany: Pon Gru 22, 2003 11:39 pm Temat postu: |
|
|
Michał napisał: | Witam
Co z tego że zrobiłeś taki duży silnik myślisz że jak zrobiś korpus dobre paliwo wspaniałą dysze i piękną zatyczke to czy silnik ma już latać.
Myslisz że silniki Ksarada i Pirotechmana odrazu latał?? założe się że nie a przynaimiej te pierwsze zauwarz wszyszcy co chcą aby silniki latały (chodzi o prawidłowe działanie) robią próby statyczne aby zobaczyć co jest źle co trzeba poprawić. Ja nie tak dawnop ich nie robiłem bo uwarzyłem że szkoda roboty i pracy ale to jednak się przydaje jescze jedną warzną rzeczą jest aby zrobić film wtedy możesz wszystko dokładnie przesledzić. A tak co do nielotnego silnika to zawansowani mają
swoje tajemnice np krztałt ziarrna paliwa. A co ja ym poprawił w tym silniku to długość kanału dałbym przez całą długość paliwa i zapłonik umiescił bym w samym końcu paliwa wtedy silnik byy niemarnował paliwa i szybciej by szedł z wyrzutni. |
Sluchaj Michał, taki duży silnik sobie długo opracowywalem. Dużo nad nim potu wylałem, duzoprojektów, programów do liczenia, i wogóle, ..... wszystko wydawałoby sie dopiete na ostatni guzik....... ale jednak nie poleciało Wiec coś musi być nie tak!!!! TO jest z deka za duży silnik by go robic seryjnie, mam już wprawdzi drugi taki korpus na silnik ale zeby go napełnic to troche trzeba sie napocić. Wiec sie nie dziw że sie pytam czemu nie poleciał. CHce poporstu zaczerpnąć wiedzy u lepszych. OK, ludzie ale wy jestescie:P
Acha, zapłonnik umieścilem na koncu kanalu.
Ostatnio zmieniony przez Troll_u dnia Pią Mar 19, 2004 12:09 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GM

|
Wysłany: Wto Gru 23, 2003 1:51 am Temat postu: |
|
|
Życze powodzenia w odpalaniu rakiety Podeślij jakieś jej zdjęcia przed startem po starcie i w trakcie lotu a najlepiej to filmik  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|