Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Lis 21, 2003 8:59 am Temat postu: |
|
|
juleks napisa³: | .....Ostatecznie mo¿e to byæ Al + S. Zgadujê, bo nie jestem tak g³upi, ¿eby otworzyæ choæ jednego...... |
1. Jak podpalisz mieszaninê Al / S to jedynie co Ci sie zapali to siarka. Nie ma takiej reakcji jak w uk³adzie : Zn / S.
2. Te¿ nie polecam Leszczom seksualnego podchodzenia do fajerwerków ( rozbierania ich ) ale te¿ bez przesady. Petarda to nie pu³apka terrorysty
A w ogóle to Witam i Mi³ego dnia  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostêp próbny do MW

Do³±czy³: 27 Sty 2003 Posty: 382 Sk±d: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wys³any: Pi± Lis 21, 2003 11:23 am Temat postu: |
|
|
W achtungu jest Zn+S i tyle! ¿adnych buntów nie uznajê!!!!!! _________________ Ju¿ tylko teoretyzujê, potrzeba mi r±czek by rodzinê utrzymaæ  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

Do³±czy³: 13 Pa¼ 2003 Posty: 130 Sk±d: Miasta
|
Wys³any: Nie Gru 21, 2003 8:45 am Temat postu: |
|
|
Witam
Mo¿ew bedzie kto¶ wiedzia³ ! ile wyjdzie np. pude³eczke od kliszy kmno4 i ile py³ al ¿eby wysz³o 10g mieszanki kmno4+py³ al
W tym problem ¿e zepsu³a mi siê waga _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
morpiel

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2003 Posty: 104 Sk±d: l±dek, l±dek zdrój
|
Wys³any: Pon Gru 22, 2003 1:07 am Temat postu: |
|
|
to se zrób. Kup strzykawke. 1ml (cm 3) to jeden gram. I tyle
Pozd.
Maciej _________________ gg: 4744192
Mail : morpiel@interia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JoY
Do³±czy³: 07 Pa¼ 2002 Posty: 57 Sk±d: Unknow
|
Wys³any: Pon Gru 22, 2003 2:08 am Temat postu: |
|
|
morpiel napisa³: | to se zrób. Kup strzykawke. 1ml (cm 3) to jeden gram. I tyle
Pozd.
Maciej |
Uhh mi sie zawsze wydawalo ze 1ml=1g, 1l=1kg itd. tyczylo sie wody i innych sub. ktore maja taka sama gestosc >< Nie wiem, moze albo to ja jestem niedoinformowany, albo fizyka zmienia sie w zaskakujacym tempie  _________________ Jeszcze zyje  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szajba

Do³±czy³: 11 Maj 2003 Posty: 88
|
Wys³any: Pon Gru 22, 2003 2:09 pm Temat postu: |
|
|
eh:| JoY ma racje I sa niescislosci To tyle
pozdro szajba |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

Do³±czy³: 23 Lip 2002 Posty: 215 Sk±d: te piêkne kolory ?
|
Wys³any: Pon Gru 22, 2003 2:25 pm Temat postu: |
|
|
morpiel napisa³: | to se zrób. Kup strzykawke. 1ml (cm 3) to jeden gram. I tyle
Pozd.
Maciej |
Witam
Jesli chodzi o 'odwazanie' za pomoca strzykawki to: KAZDA SUBSTANCJA MA INNA GESTOSC Natomist jesli chodzilo ze chodzilo o zrobienie odwaznikow na tej podstawie to moze byc (gestosc najblizsza 1g/cm3 ma chyba w temp. 4*)..
Posd. Irek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
$nop

Do³±czy³: 13 Kwi 2002 Posty: 211
|
Wys³any: Pon Gru 22, 2003 3:57 pm Temat postu: |
|
|
Postaw takie petardy jak na zdjeciu to zobaczysz jak te twarde kolcki beda lataly.
Komercyjne stawia sie pionowo gorna zatyczka rozwala sie w gorze a dolna rozkrusza sie na ziemi a papier rozpada a tu w boki beda leciec, mi kolo ucha przelecialy resztki zatyczek gipsowych ktore sa bezpieczniejsze od tych klockow.
Ceikawe jak azaprawa jest w tych komercyjnych ze sa twarde a jak walna to troszek zostaje gips wapno miach ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
morpiel

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2003 Posty: 104 Sk±d: l±dek, l±dek zdrój
|
Wys³any: Czw Gru 25, 2003 12:45 am Temat postu: |
|
|
Z tymi gramami to mi chodzi³o o zrobienie sobie odwa¿ników. Kto nie zczai³ to trudno. A chyba oczywiste, ¿e ml rtêci bêdzie mia³ wiêksz± gêsto¶æ i mase ni¿ woda...
Zamiast napisaæ co¶ sensownego to piszecie jakie¶ (tam wy¿ej) "nabijacze"?? A mo¿e nie wiedzieli¶cie o co chodzi??
Nie wiem.
Hey, Lamerwd,
Ciekawi mnie czy do tych swoich granatów wojskowych sypa³e¶ mieszankê do pe³na czy zostawia³e¶ luz? Je¶li tak to ile?
Zauwa¿y³em, ¿e w petardach na p.cz. lepiej zostawiæ luzu (50:50).
Ja sypa³em do pe³na, to korpus rozwala³o zanim siê rozpali³ proch. Ogólnie taki przyt³umiony "huk".
Ale stwierdzi³em, ¿e amatorski p.cz. siê do petard nie nadaje. Nie do takich jakie chcê s³uchaæ
Pozd,
Maciej _________________ gg: 4744192
Mail : morpiel@interia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wys³any: Pi± Sty 23, 2004 10:14 am Temat postu: |
|
|
Witam mam pytanie do ciebie lamerwd sk±d masz takie korpusy czy sam kleisz ?
Mam jeszcze jedno pytanie, mo¿ê nie na temat ale jaki jeszcze jest dobry sk³adnik prócz kmno4 do FB ??  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys³any: Pi± Sty 23, 2004 8:42 pm Temat postu: |
|
|
KCLO4+al nie¼le daje
KCLO3 te¿ nie jest tragiczny |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wys³any: Pi± Sty 23, 2004 9:15 pm Temat postu: |
|
|
dzienki a ile kosztuje mniej wiêcje ??  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys³any: Pi± Sty 23, 2004 9:19 pm Temat postu: |
|
|
KCLO4 rzêdu 80 zeta/kg
KCLO3 - 30-40 z³/kg
a tak poza tym nadaje siê jeszcze kno3+mg (co bêde mia³ okazje sprawdziæ, jak keten mi wy¶le mg.)
Tyle ¿e mg, do tanich nie nale¿y. saletry potasowej z py³em al. podobno nawet nie zapalisz. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
alex

Do³±czy³: 08 Sty 2004 Posty: 18 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Sob Sty 24, 2004 12:13 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Niech i ja siê do¿ucê do tego ci±gu. Wiêc ja petardy robiê tak:
Niedaleko mnie s± stawy chodowlane, chodzê tam czêsto na spacery i przy okazji zbieram ³uski. Na jesieñ jest tak kupa my¶liwych poluj±cych na kaczki. Pozostawiaj± po sobie co roku górê ³usek. S± to zwyk³e plastikowe ³uski pa nabojach do strzelb.
Biorê tak± ³uskê wybijam ¶rubokrêtem sp³onkê, nastêpnie drugi koniec zaszywam wiêksz± ig³a z mocniejsz± nici±. Tak± ³uskê obklejam kilkakrotnie ta¶m± klej±c±. No¿ykiem wycinam dziurkê w ta¶mie tam gdzie jest otwór po sp³once. Wsypujê do tego mieszankê f-b ale nie do pe³na i nie ubijam. Pakujê w lont i gotowe.
Ze wzglêdu na metalow± czê¶æ w ³usce petardê zawsze odpalam otworem odemnie tak co by nie polecia³o we mnie.
Ca³kiem zdrowo wali-przebija wszystkie kupne petardy.
pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sro Sty 28, 2004 9:44 am Temat postu: moja petarda |
|
|
Mi ostatnio tez zdarzy³o siê zbudowaæ potê¿n± petardê.
Rurka o ¶rednicy wew. 6cm, ¶cianka dok³adnie 11mm! Mo¿na nia by³o nawalaæ we wszystko a na niej to wra¿enia nie robi³o.
Rurki uci±³em oko³o 20cm. Pi³± do drewna
Zatyczki zrobi³em z ¿ywiy epoksydowej, ale ¿eby nie wysz³o za drogo napcha³em najpierw troche kamieni i dopiero zala³em ¿ywic±. tak na jakies 5-6cm (musz± byc kamienie, bo wszelkie orzechy itp. po prostu wyp³ywaj± na wierzch)
Mieszank± u¿yta w petardzie by³a: KClO3-50% C-35% S-10% Al-5%. W³o¿y³em lont, warstwê chusteczek i na to znów ¿ywicê z kamieniami. Te kamienie bynajmniej nie lataja jako od³amki. Nie s± niebezpieczne. Nie rozpryskuja sie, tylko ca³y czas szczelnie siedza w ¿ywicy.
Huk by³ ogromny. A na wszelki wypadek petardê ustawiæ pionowo lub tak, by zatyczki nie by³y skierowane w strone odpalaj±ego. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wys³any: Sro Sty 28, 2004 1:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja te¿ ostatnio robi³em petarde
Wysoko¶æ 12cm, sr 5cm, szeroko¶æ ¶cianek 5mm
Da³em do ¶rodka P CZ,
Huk niesamowity  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zbig-zbig

Do³±czy³: 09 Pa¼ 2003 Posty: 15 Sk±d: znienacka
|
Wys³any: Czw Sty 29, 2004 7:41 pm Temat postu: ile prochu do petardy? |
|
|
Czytajac posty widze ze sa rozne szkoly. Jedni z was wsypuja proch luzno do korpusu a inni go ubijaja lub wrecz prasuja. Pytanko kiedu luzny, kiedy prasowac. Od czego to zalezy. Jakie prochy jak traktowac? Czy jest to tylko wlasne upodobanie. Petardami raczej sie nie bawilem, ale kiedys trzeba zaczac.  _________________ twoja gra twoje zycie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wys³any: Czw Sty 29, 2004 7:44 pm Temat postu: |
|
|
Jak mocno ubijesz Proch Czarny to nici z petardy wtedy siê bêdzie wolno pali³. P CZ musi byæ lu¼ny bo inaczej nie wyjdzie ci petarda I najlepszy jest Proch mokry _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RAKIETOMAN

Do³±czy³: 07 Maj 2003 Posty: 38 Sk±d: Poligon
|
Wys³any: Czw Sty 29, 2004 8:05 pm Temat postu: |
|
|
a dlaczego najlepszy jest mokry ?? _________________ Pirotechnika - hobby mego ¿ycia |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Koko

Do³±czy³: 27 Mar 2003 Posty: 44 Sk±d: z miejsca do ktorego slonko nie dochodzi
|
Wys³any: Czw Sty 29, 2004 9:00 pm Temat postu: |
|
|
MOKRY
odwali³o Ci przecie¿ je¶li proch jest mokry to spala siê wolniej ja u¿ywam prochów na KMnO4 lub KClO3 i nic nie ubijam a "wal±" mocno |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|