| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Lis 21, 2003 8:59 am Temat postu: |
|
|
| juleks napisa�: | | .....Ostatecznie mo瞠 to by� Al + S. Zgaduj�, bo nie jestem tak g逝pi, 瞠by otworzy� cho� jednego...... |
1. Jak podpalisz mieszanin� Al / S to jedynie co Ci sie zapali to siarka. Nie ma takiej reakcji jak w uk豉dzie : Zn / S.
2. Te� nie polecam Leszczom seksualnego podchodzenia do fajerwerk闚 ( rozbierania ich ) ale te� bez przesady. Petarda to nie pu豉pka terrorysty
A w og鏊e to Witam i Mi貫go dnia  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tomash dost瘼 pr鏏ny do MW

Do陰czy�: 27 Sty 2003 Posty: 382 Sk康: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wys豉ny: Pi� Lis 21, 2003 11:23 am Temat postu: |
|
|
W achtungu jest Zn+S i tyle! 瘸dnych bunt闚 nie uznaj�!!!!!! _________________ Ju� tylko teoretyzuj�, potrzeba mi r帷zek by rodzin� utrzyma�  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
kaco1

Do陰czy�: 13 Pa� 2003 Posty: 130 Sk康: Miasta
|
Wys豉ny: Nie Gru 21, 2003 8:45 am Temat postu: |
|
|
Witam
Mo瞠w bedzie kto� wiedzia� ! ile wyjdzie np. pude貫czke od kliszy kmno4 i ile py� al 瞠by wysz這 10g mieszanki kmno4+py� al
W tym problem 瞠 zepsu豉 mi si� waga _________________ ... ?! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
morpiel

Do陰czy�: 26 Pa� 2003 Posty: 104 Sk康: l康ek, l康ek zdr鎩
|
Wys豉ny: Pon Gru 22, 2003 1:07 am Temat postu: |
|
|
to se zr鏏. Kup strzykawke. 1ml (cm 3) to jeden gram. I tyle
Pozd.
Maciej _________________ gg: 4744192
Mail : morpiel@interia.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
JoY
Do陰czy�: 07 Pa� 2002 Posty: 57 Sk康: Unknow
|
Wys豉ny: Pon Gru 22, 2003 2:08 am Temat postu: |
|
|
| morpiel napisa�: | to se zr鏏. Kup strzykawke. 1ml (cm 3) to jeden gram. I tyle
Pozd.
Maciej |
Uhh mi sie zawsze wydawalo ze 1ml=1g, 1l=1kg itd. tyczylo sie wody i innych sub. ktore maja taka sama gestosc >< Nie wiem, moze albo to ja jestem niedoinformowany, albo fizyka zmienia sie w zaskakujacym tempie  _________________ Jeszcze zyje  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Szajba

Do陰czy�: 11 Maj 2003 Posty: 88
|
Wys豉ny: Pon Gru 22, 2003 2:09 pm Temat postu: |
|
|
eh:| JoY ma racje I sa niescislosci To tyle
pozdro szajba |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
IrkaceK

Do陰czy�: 23 Lip 2002 Posty: 216 Sk康: te pi瘯ne kolory ?
|
Wys豉ny: Pon Gru 22, 2003 2:25 pm Temat postu: |
|
|
| morpiel napisa�: | to se zr鏏. Kup strzykawke. 1ml (cm 3) to jeden gram. I tyle
Pozd.
Maciej |
Witam
Jesli chodzi o 'odwazanie' za pomoca strzykawki to: KAZDA SUBSTANCJA MA INNA GESTOSC Natomist jesli chodzilo ze chodzilo o zrobienie odwaznikow na tej podstawie to moze byc (gestosc najblizsza 1g/cm3 ma chyba w temp. 4*)..
Posd. Irek |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
$nop

Do陰czy�: 13 Kwi 2002 Posty: 211
|
Wys豉ny: Pon Gru 22, 2003 3:57 pm Temat postu: |
|
|
Postaw takie petardy jak na zdjeciu to zobaczysz jak te twarde kolcki beda lataly.
Komercyjne stawia sie pionowo gorna zatyczka rozwala sie w gorze a dolna rozkrusza sie na ziemi a papier rozpada a tu w boki beda leciec, mi kolo ucha przelecialy resztki zatyczek gipsowych ktore sa bezpieczniejsze od tych klockow.
Ceikawe jak azaprawa jest w tych komercyjnych ze sa twarde a jak walna to troszek zostaje gips wapno miach ? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
morpiel

Do陰czy�: 26 Pa� 2003 Posty: 104 Sk康: l康ek, l康ek zdr鎩
|
Wys豉ny: Czw Gru 25, 2003 12:45 am Temat postu: |
|
|
Z tymi gramami to mi chodzi這 o zrobienie sobie odwa積ik闚. Kto nie zczai� to trudno. A chyba oczywiste, 瞠 ml rt璚i b璠zie mia� wi瘯sz� g瘰to嗆 i mase ni� woda...
Zamiast napisa� co� sensownego to piszecie jakie� (tam wy瞠j) "nabijacze"?? A mo瞠 nie wiedzieli軼ie o co chodzi??
Nie wiem.
Hey, Lamerwd,
Ciekawi mnie czy do tych swoich granat闚 wojskowych sypa貫� mieszank� do pe軟a czy zostawia貫� luz? Je郵i tak to ile?
Zauwa篡貫m, 瞠 w petardach na p.cz. lepiej zostawi� luzu (50:50).
Ja sypa貫m do pe軟a, to korpus rozwala這 zanim si� rozpali� proch. Og鏊nie taki przyt逝miony "huk".
Ale stwierdzi貫m, 瞠 amatorski p.cz. si� do petard nie nadaje. Nie do takich jakie chc� s逝cha�
Pozd,
Maciej _________________ gg: 4744192
Mail : morpiel@interia.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
kaco1

|
Wys豉ny: Pi� Sty 23, 2004 10:14 am Temat postu: |
|
|
Witam mam pytanie do ciebie lamerwd sk康 masz takie korpusy czy sam kleisz ?
Mam jeszcze jedno pytanie, mo輳 nie na temat ale jaki jeszcze jest dobry sk豉dnik pr鏂z kmno4 do FB ??  _________________ ... ?! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
Do陰czy�: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys豉ny: Pi� Sty 23, 2004 8:42 pm Temat postu: |
|
|
KCLO4+al nie幢e daje
KCLO3 te� nie jest tragiczny |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
kaco1

|
Wys豉ny: Pi� Sty 23, 2004 9:15 pm Temat postu: |
|
|
dzienki a ile kosztuje mniej wi璚je ??  _________________ ... ?! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
Do陰czy�: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys豉ny: Pi� Sty 23, 2004 9:19 pm Temat postu: |
|
|
KCLO4 rz璠u 80 zeta/kg
KCLO3 - 30-40 z�/kg
a tak poza tym nadaje si� jeszcze kno3+mg (co b璠e mia� okazje sprawdzi�, jak keten mi wy郵e mg.)
Tyle 瞠 mg, do tanich nie nale篡. saletry potasowej z py貫m al. podobno nawet nie zapalisz. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
alex

Do陰czy�: 08 Sty 2004 Posty: 18 Sk康: Wroc豉w
|
Wys豉ny: Sob Sty 24, 2004 12:13 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Niech i ja si� do簑c� do tego ci庵u. Wi璚 ja petardy robi� tak:
Niedaleko mnie s� stawy chodowlane, chodz� tam cz瘰to na spacery i przy okazji zbieram 逝ski. Na jesie� jest tak kupa my郵iwych poluj帷ych na kaczki. Pozostawiaj� po sobie co roku g鏎� 逝sek. S� to zwyk貫 plastikowe 逝ski pa nabojach do strzelb.
Bior� tak� 逝sk� wybijam 鈔ubokr皻em sp這nk�, nast瘼nie drugi koniec zaszywam wi瘯sz� ig豉 z mocniejsz� nici�. Tak� 逝sk� obklejam kilkakrotnie ta鄉� klej帷�. No篡kiem wycinam dziurk� w ta鄉ie tam gdzie jest otw鏎 po sp這nce. Wsypuj� do tego mieszank� f-b ale nie do pe軟a i nie ubijam. Pakuj� w lont i gotowe.
Ze wzgl璠u na metalow� cz窷� w 逝sce petard� zawsze odpalam otworem odemnie tak co by nie polecia這 we mnie.
Ca趾iem zdrowo wali-przebija wszystkie kupne petardy.
pozdro |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Sty 28, 2004 9:44 am Temat postu: moja petarda |
|
|
Mi ostatnio tez zdarzy這 si� zbudowa� pot篹n� petard�.
Rurka o 鈔ednicy wew. 6cm, 軼ianka dok豉dnie 11mm! Mo積a nia by這 nawala� we wszystko a na niej to wra瞠nia nie robi這.
Rurki uci掖em oko這 20cm. Pi陰 do drewna
Zatyczki zrobi貫m z 篡wiy epoksydowej, ale 瞠by nie wysz這 za drogo napcha貫m najpierw troche kamieni i dopiero zala貫m 篡wic�. tak na jakies 5-6cm (musz� byc kamienie, bo wszelkie orzechy itp. po prostu wyp造waj� na wierzch)
Mieszank� u篡ta w petardzie by豉: KClO3-50% C-35% S-10% Al-5%. W這篡貫m lont, warstw� chusteczek i na to zn闚 篡wic� z kamieniami. Te kamienie bynajmniej nie lataja jako od豉mki. Nie s� niebezpieczne. Nie rozpryskuja sie, tylko ca造 czas szczelnie siedza w 篡wicy.
Huk by� ogromny. A na wszelki wypadek petard� ustawi� pionowo lub tak, by zatyczki nie by造 skierowane w strone odpalaj庸go. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
kaco1

|
Wys豉ny: Sro Sty 28, 2004 1:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja te� ostatnio robi貫m petarde
Wysoko嗆 12cm, sr 5cm, szeroko嗆 軼ianek 5mm
Da貫m do 鈔odka P CZ,
Huk niesamowity  _________________ ... ?! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zbig-zbig

Do陰czy�: 09 Pa� 2003 Posty: 15 Sk康: znienacka
|
Wys豉ny: Czw Sty 29, 2004 7:41 pm Temat postu: ile prochu do petardy? |
|
|
Czytajac posty widze ze sa rozne szkoly. Jedni z was wsypuja proch luzno do korpusu a inni go ubijaja lub wrecz prasuja. Pytanko kiedu luzny, kiedy prasowac. Od czego to zalezy. Jakie prochy jak traktowac? Czy jest to tylko wlasne upodobanie. Petardami raczej sie nie bawilem, ale kiedys trzeba zaczac.  _________________ twoja gra twoje zycie |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
kaco1

|
Wys豉ny: Czw Sty 29, 2004 7:44 pm Temat postu: |
|
|
Jak mocno ubijesz Proch Czarny to nici z petardy wtedy si� b璠zie wolno pali�. P CZ musi by� lu幡y bo inaczej nie wyjdzie ci petarda I najlepszy jest Proch mokry _________________ ... ?! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
RAKIETOMAN

Do陰czy�: 07 Maj 2003 Posty: 38 Sk康: Poligon
|
Wys豉ny: Czw Sty 29, 2004 8:05 pm Temat postu: |
|
|
a dlaczego najlepszy jest mokry ?? _________________ Pirotechnika - hobby mego 篡cia |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Koko

Do陰czy�: 27 Mar 2003 Posty: 44 Sk康: z miejsca do ktorego slonko nie dochodzi
|
Wys豉ny: Czw Sty 29, 2004 9:00 pm Temat postu: |
|
|
MOKRY
odwali這 Ci przecie� je郵i proch jest mokry to spala si� wolniej ja u篡wam proch闚 na KMnO4 lub KClO3 i nic nie ubijam a "wal�" mocno |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|