Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chronologia

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Wto Gru 16, 2003 12:31 pm    Temat postu: Chronologia Odpowiedz z cytatem

Witam

Chronologia

1. Eltpsj dał linka do Jetex - a
2. Ja rzuciłem hasło BUDUJEMY pierwszy polski SR typu Jetex
3. No więc do roboty.

Zrobię sporo aby silnik - jeśli zostanie opracowany - wdrożyć do produkcji w ramach RMC Wink . Na razie bawi się w Jetex-a : kermit i PINOT. Ja mam zamiar być koordynatorem projektu ( nie mam czasu na włączenie się bo buduję duże SR ) Wink . I nie musicie pisać wszystkiego co wiecie. Dawać filmy , zdjęcia i pomysły ( choćby ogólne ). Z uwagi na to, że projekt jest bardzo ciekawy dałem temu tematowi osobną komnatę. Udane eksperymenty dam na stronę- zabawę o RMC. Na pierwsze eksperymenty PINOT i kermin dostaną ode mnie rurki. No, ciekaw jestem co z tego "bedzie" Wink . Acha, mam za sobą wiele zakończonych jakimś tam sukcesikiem projektów piro i nie mam żadnych wątpliwości co do jednego. Ten SR jestem w stanie zbudować samodzielnie. Ale po co mam Was Shocked Razz . Zamiast "przeżuwać" poczciwą karmelkę macie ciekawy temat. Ponadto życie mowi jedno. Zawsze duży sukces zapewnia zespół ludzi Wink . Informuję też , że zespół ELTKNOPIR "żyje" i na pewno opracuje profi rakietę przeznaczoną do filmowania OSZ ( oddalająca Się Ziemia ). Komatę tą traktuję też jako wczesną reklamę produktu jaki jest SR typu Jatex. Czekam na pomysł na nazwę takiego SR.

Załozenia do Jetexa ( mogą się zmieniać ).

1. Ciężar SR - 80 G,
2. Ciężar paliwa - 50 G,
3. Bez metalu,
4. Silnik jednorazowy,
5. Czas pracy - minimum 30 sekund.
6. Srednica zewn. SR - 35 mm.

Koordynator Projektu Jetex - "pirotechman" Wink
Powrót do góry

PINOT

PostWysłany: Wto Gru 16, 2003 7:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślę, że trochę przesadzasz z tym sadzeniem sie na szefa...Wink
Przyhamuj troche z wodzowskimi zapędami, zanim się zniechęcimy,,,Smile Smile
Nie wątpię, że potrafisz zbudować wszystko, ale ja traktuję ten projekt jako wspólna zabawę, w której wszyscy moglibyśmy sie czuć równie ważni....

Gość

PostWysłany: Wto Gru 16, 2003 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT napisał:
Myślę, że trochę przesadzasz z tym sadzeniem sie na szefa...

Koordynator to nie szefunciu Wink . Można puścić temat na żywioł ( bez załozeń itp. ) i co będzie Question . Ano guzik będzie. Jeden będzie robił z blachy, drugi rury toczył, trzeci z aluminium i nie będzie Jetexa. Wymyśl coś ( "złap" choćby czyjąś myśl ) i "szefuj" Razz . Dodam, że innym ciekawy tematem jest np. SR impulsowy.

Pozdr. A
Powrót do góry

Gość

PostWysłany: Sro Gru 17, 2003 9:10 am    Temat postu: Hm.... Odpowiedz z cytatem

Witam

Tak "se" dziś kumam
, że może zbyt pochopnie tą komnate załozyłem Rolling Eyes Question . Poczekam, pomyślę i w razie czego te parę postów włączę w inny dział. Ten SR jest w stanie robić kilka osób i wątpię aby zbyt wiele pisano o tym. Po wielu "dumaniach" wiem jedno. SR typu Jetex to trudny problem. Można oczywiscie odwalić "kaszanę" ale nie o to chodzi. Przy okazji wyjaśnię , że mam za soba wiele wdrożeń. Zaczynałem od rakietki gwiżdżącej ( sprzedałem z kilkadziesiąt tys. szt. - a powinienem kilka mln Wink ) , pirotechniczny straszak ptaków PSP-80 dla lotnisk, naboje kal. 15 i wiele innych. Niestety domu za to nie wybudowałem Rolling Eyes bo jak napisałem z chinczykami nie wolno konkurować , brakło mi też doświadczenia menedżerskiego Idea. Za to okres "zabawy" w produkcję piro miło wspominam Wink . "Zabawa" ta dała mi dużej praktycznej wiedzy. Dlatego wiem co piszę a piszę, ze w branży piro zrobię każdy wyrób. KA-ŻDY - inna sprawa po co to komu Question . To tylko kwestia czasu i pewnej kasy na opracowanie i wdrożenie ( trudnym problemem jest np. "stabilizacja jakości wyrobu" czyli poznanie jakie czynniki psują tą jakość i jak do tego nie dopuścić ). Wracając do Jetexa. Zrobić profesjonalny wyrób to minimum pół roku intensywnej pracy ( trzeba ustalić także wpływ róznych parametrów na jakość i bezpieczeństwo silnika ). Ale nas na forum zadowoli i jakieś proste rozwiązanie Wink .

Miłego dnia A Wink
Powrót do góry

miqs

PostWysłany: Sro Gru 17, 2003 11:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Załozenia do Jetexa ( mogą się zmieniać ).

1. Ciężar SR - 80 G,
2. Ciężar paliwa - 50 G,
3. Bez metalu,
4. Silnik jednorazowy,
5. Czas pracy - minimum 30 sekund.
6. Srednica zewn. SR - 35 mm.

Jeżeli silnik ma być jednorazowy, bez metalu, to czym on oprócz czasu działania się różni od zwykłego silnika kartonowego ze zwykłą dyszą. Jetexy były popularne w latach 70, żeczywiście działały długo, miały taką zaletę że były wielorazowego użytku, dokupywało siętylko naboje z prochem. Jetexy miały tez specjalny system, który w razie nadmiernych ciśnień wyrzucał dyszę. Jeżeli silnik ma być jednorazowego użytku i nie ma być z metalu to w czym on przypomina orginał?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
MICHAŁ

PostWysłany: Czw Gru 18, 2003 7:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz po częsci racje ale nie do końca.
Najwarzniejsze to to aby silnik pracował dość długo.A dlatego z papieru bo irma RMC musi je robić szybo a z metalem to by się zeszło.

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
Gość

PostWysłany: Czw Gru 18, 2003 8:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikusmodelarz napisał:
.... Jeżeli silnik ma być jednorazowego użytku i nie ma być z metalu to w czym on przypomina orginał?

1. Bo w obecnych czasach w ogóle jest tendencja do "jednorazowości". Nie ma generalnie syfonów na "naboje", w elektronice układy modułowe i pewno wiele innych przykładów.

2. A po co ma przypominać oryginał Question .

Wg mnie SR typ Jetex to trudny problem technologiczny. Ale byłby hitem Wink . Przy okazji. Dawno temu brałem udział w opracowaniu naboju "Grom" kal 12 i 26 dla policji i wojska. W wyrobie tym następuje wystrzelenie petardy. Peterda nie mogła zawierać części metalowych Exclamation . Byl to warunek dopuszczenia wyrobu do stosowania. Nie można bylo np. wykorzystać bardzo lekkiego opóźniacza z metalową oslonką o wadze wg mnie max. 1 g. A opóźniacz sprawił najwiecej kłopotu. Dlatego SR typ Jetex wg mnie nie może zawierać także metalu. A szkoda. Też wacham sie czy cienka metalowa osłona ( jak po puszczce od piwa z Fe ) na SR by "przeszła" Question Wink

Pozdr. A
Powrót do góry

Troll_u

PostWysłany: Wto Gru 23, 2003 12:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli moge wtrącić - w woli ścisłośći, puszki od piwa robi sie nie z Fe tylko z Al (glin).
Ale kiedys spotkalem sie z puszką żelazną. Jeśli wiecie jakie napoje mają takie puszki to napiszcie bo mi sie to przyda
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Tomek D.

PostWysłany: Wto Gru 23, 2003 11:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Puszki napoju energetycznego "XL energy drink" są wykonane prawdopodobnie żelaza albo jakiegoś stopu który żelazo zawiera. W każdym razie przyciąga je magnes i to dość mocno. Ponadto są grubsze od puszek po piwie i mogły by znieść większe ciśnienie. Masy nie jestem w stanie sprawdzić bo nie mam wagi (to kwestia czasu) ale tak na oko to jest o połowę cięższa od puszki po piwie.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: