|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Gru 16, 2003 12:31 pm Temat postu: Chronologia |
|
|
Witam
Chronologia
1. Eltpsj da� linka do Jetex - a
2. Ja rzuci貫m has這 BUDUJEMY pierwszy polski SR typu Jetex
3. No wi璚 do roboty.
Zrobi� sporo aby silnik - je郵i zostanie opracowany - wdro篡� do produkcji w ramach RMC . Na razie bawi si� w Jetex-a : kermit i PINOT. Ja mam zamiar by� koordynatorem projektu ( nie mam czasu na w陰czenie si� bo buduj� du瞠 SR ) . I nie musicie pisa� wszystkiego co wiecie. Dawa� filmy , zdj璚ia i pomys造 ( cho熲y og鏊ne ). Z uwagi na to, 瞠 projekt jest bardzo ciekawy da貫m temu tematowi osobn� komnat�. Udane eksperymenty dam na stron�- zabaw� o RMC. Na pierwsze eksperymenty PINOT i kermin dostan� ode mnie rurki. No, ciekaw jestem co z tego "bedzie" . Acha, mam za sob� wiele zako鎍zonych jakim� tam sukcesikiem projekt闚 piro i nie mam 瘸dnych w徠pliwo軼i co do jednego. Ten SR jestem w stanie zbudowa� samodzielnie. Ale po co mam Was . Zamiast "prze簑wa�" poczciw� karmelk� macie ciekawy temat. Ponadto 篡cie mowi jedno. Zawsze du篡 sukces zapewnia zesp馧 ludzi . Informuj� te� , 瞠 zesp馧 ELTKNOPIR "篡je" i na pewno opracuje profi rakiet� przeznaczon� do filmowania OSZ ( oddalaj帷a Si� Ziemia ). Komat� t� traktuj� te� jako wczesn� reklam� produktu jaki jest SR typu Jatex. Czekam na pomys� na nazw� takiego SR.
Za這zenia do Jetexa ( mog� si� zmienia� ).
1. Ci篹ar SR - 80 G,
2. Ci篹ar paliwa - 50 G,
3. Bez metalu,
4. Silnik jednorazowy,
5. Czas pracy - minimum 30 sekund.
6. Srednica zewn. SR - 35 mm.
Koordynator Projektu Jetex - "pirotechman"  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
PINOT

Do陰czy�: 25 Lis 2003 Posty: 428 Sk康: Wroc豉w
|
Wys豉ny: Wto Gru 16, 2003 7:39 pm Temat postu: |
|
|
My郵�, 瞠 troch� przesadzasz z tym sadzeniem sie na szefa...
Przyhamuj troche z wodzowskimi zap璠ami, zanim si� zniech璚imy,,,
Nie w徠pi�, 瞠 potrafisz zbudowa� wszystko, ale ja traktuj� ten projekt jako wsp鏊na zabaw�, w kt鏎ej wszyscy mogliby鄉y sie czu� r闚nie wa積i.... _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Gru 16, 2003 8:59 pm Temat postu: |
|
|
| PINOT napisa�: | | My郵�, 瞠 troch� przesadzasz z tym sadzeniem sie na szefa... |
Koordynator to nie szefunciu . Mo積a pu軼i� temat na 篡wio� ( bez za這ze� itp. ) i co b璠zie . Ano guzik b璠zie. Jeden b璠zie robi� z blachy, drugi rury toczy�, trzeci z aluminium i nie b璠zie Jetexa. Wymy郵 co� ( "z豉p" cho熲y czyj捷 my郵 ) i "szefuj" . Dodam, 瞠 innym ciekawy tematem jest np. SR impulsowy.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Gru 17, 2003 9:10 am Temat postu: Hm.... |
|
|
Witam
Tak "se" dzi� kumam, 瞠 mo瞠 zbyt pochopnie t� komnate za這zy貫m . Poczekam, pomy郵� i w razie czego te par� post闚 w陰cz� w inny dzia�. Ten SR jest w stanie robi� kilka os鏏 i w徠pi� aby zbyt wiele pisano o tym. Po wielu "dumaniach" wiem jedno. SR typu Jetex to trudny problem. Mo積a oczywiscie odwali� "kaszan�" ale nie o to chodzi. Przy okazji wyja郾i� , 瞠 mam za soba wiele wdro瞠�. Zaczyna貫m od rakietki gwi盥膨cej ( sprzeda貫m z kilkadziesi徠 tys. szt. - a powinienem kilka mln ) , pirotechniczny straszak ptak闚 PSP-80 dla lotnisk, naboje kal. 15 i wiele innych. Niestety domu za to nie wybudowa貫m bo jak napisa貫m z chinczykami nie wolno konkurowa� , brak這 mi te� do鈍iadczenia mened瞠rskiego . Za to okres "zabawy" w produkcj� piro mi這 wspominam . "Zabawa" ta da豉 mi du瞠j praktycznej wiedzy. Dlatego wiem co pisz� a pisz�, ze w bran篡 piro zrobi� ka盥y wyr鏏. KA-浴Y - inna sprawa po co to komu . To tylko kwestia czasu i pewnej kasy na opracowanie i wdro瞠nie ( trudnym problemem jest np. "stabilizacja jako軼i wyrobu" czyli poznanie jakie czynniki psuj� t� jako嗆 i jak do tego nie dopu軼i� ). Wracaj帷 do Jetexa. Zrobi� profesjonalny wyr鏏 to minimum p馧 roku intensywnej pracy ( trzeba ustali� tak瞠 wp造w r霩nych parametr闚 na jako嗆 i bezpiecze雟two silnika ). Ale nas na forum zadowoli i jakie� proste rozwi您anie .
Mi貫go dnia A  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
miqs
Do陰czy�: 01 Mar 2003 Posty: 17 Sk康: Warszawa
|
Wys豉ny: Sro Gru 17, 2003 11:37 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | Za這zenia do Jetexa ( mog� si� zmienia� ).
1. Ci篹ar SR - 80 G,
2. Ci篹ar paliwa - 50 G,
3. Bez metalu,
4. Silnik jednorazowy,
5. Czas pracy - minimum 30 sekund.
6. Srednica zewn. SR - 35 mm.
|
Je瞠li silnik ma by� jednorazowy, bez metalu, to czym on opr鏂z czasu dzia豉nia si� r騜ni od zwyk貫go silnika kartonowego ze zwyk陰 dysz�. Jetexy by造 popularne w latach 70, 瞠czywi軼ie dzia豉造 d逝go, mia造 tak� zalet� 瞠 by造 wielorazowego u篡tku, dokupywa這 si皻ylko naboje z prochem. Jetexy mia造 tez specjalny system, kt鏎y w razie nadmiernych ci郾ie� wyrzuca� dysz�. Je瞠li silnik ma by� jednorazowego u篡tku i nie ma by� z metalu to w czym on przypomina orgina�? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
Do陰czy�: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk康: Centralna Polska
|
Wys豉ny: Czw Gru 18, 2003 7:03 am Temat postu: |
|
|
Masz po cz瘰ci racje ale nie do ko鎍a.
Najwarzniejsze to to aby silnik pracowa� do嗆 d逝go.A dlatego z papieru bo irma RMC musi je robi� szybo a z metalem to by si� zesz這. _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Gru 18, 2003 8:35 am Temat postu: |
|
|
| mikusmodelarz napisa�: | | .... Je瞠li silnik ma by� jednorazowego u篡tku i nie ma by� z metalu to w czym on przypomina orgina�? |
1. Bo w obecnych czasach w og鏊e jest tendencja do "jednorazowo軼i". Nie ma generalnie syfon闚 na "naboje", w elektronice uk豉dy modu這we i pewno wiele innych przyk豉d闚.
2. A po co ma przypomina� orygina� .
Wg mnie SR typ Jetex to trudny problem technologiczny. Ale by豚y hitem . Przy okazji. Dawno temu bra貫m udzia� w opracowaniu naboju "Grom" kal 12 i 26 dla policji i wojska. W wyrobie tym nast瘼uje wystrzelenie petardy. Peterda nie mog豉 zawiera� cz窷ci metalowych . Byl to warunek dopuszczenia wyrobu do stosowania. Nie mo積a bylo np. wykorzysta� bardzo lekkiego op騧niacza z metalow� oslonk� o wadze wg mnie max. 1 g. A op騧niacz sprawi� najwiecej k這potu. Dlatego SR typ Jetex wg mnie nie mo瞠 zawiera� tak瞠 metalu. A szkoda. Te� wacham sie czy cienka metalowa os這na ( jak po puszczce od piwa z Fe ) na SR by "przesz豉"
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Troll_u
Do陰czy�: 21 Kwi 2003 Posty: 110
|
Wys豉ny: Wto Gru 23, 2003 12:18 am Temat postu: |
|
|
Je郵i moge wtr帷i� - w woli 軼is這嗆i, puszki od piwa robi sie nie z Fe tylko z Al (glin).
Ale kiedys spotkalem sie z puszk� 瞠lazn�. Je郵i wiecie jakie napoje maj� takie puszki to napiszcie bo mi sie to przyda |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tomek D.

Do陰czy�: 07 Wrz 2003 Posty: 98 Sk康: Wroc豉w
|
Wys豉ny: Wto Gru 23, 2003 11:09 am Temat postu: |
|
|
Witam
Puszki napoju energetycznego "XL energy drink" s� wykonane prawdopodobnie 瞠laza albo jakiego� stopu kt鏎y 瞠lazo zawiera. W ka盥ym razie przyci庵a je magnes i to do嗆 mocno. Ponadto s� grubsze od puszek po piwie i mog造 by znie嗆 wi瘯sze ci郾ienie. Masy nie jestem w stanie sprawdzi� bo nie mam wagi (to kwestia czasu) ale tak na oko to jest o po這w� ci篹sza od puszki po piwie. _________________ Pozdrawiam Tomek |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|
|
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚 Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚 Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚 Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum
|