Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Różne paliwa stałe - zbiór przepisów.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Paliwa rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Czw Lis 27, 2003 8:44 pm    Temat postu: Re: witam jeszcze raz Odpowiedz z cytatem

PINOT napisał:
.....Mówiłeś, że do zlepienia AA użyłes żywicy epoksydowej. Ha, mówimy o epoxy, ale nie pamietamy o małym, podstępnym Z-1. A jest to poliamina alifatyczna...hmmm...aminy alifatyczne są silniejszymi zasadami niz amoniak. Co się więc stało - wyparła amoniak z AN. Czy miesznka nie cuchneła końskim moczem? Jeśli tak, to sądzę, że powstał azotan Z-1 Wink, który

Pisałem o tym Wink . O tym, że do AA nie dajemy ŻE ( bo Z1 jej nie utwardzi tylko przereaguje z AA ). I o tym ,że Z1 reaguje z AA ( mój post "zamiana wody w wino" i inne ) . No ale , piszesz prawdę Wink . Dziś tylko zabiło mi ćwieka bo mieszanina AA/ Mg / zywica poliestrowa / utwardzacz ( z nadtlenku benzoilu ) - nie utwardziło mi paliwa Shocked

Pozdr. A
Powrót do góry

PINOT

PostWysłany: Czw Lis 27, 2003 9:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z góry przepraszam, jestem nowy i nie byłem w stanie "przewalić" wszystkich postów. I tak spędzam na tym forum bardzo duzo czasu....Wink

Co do nadtlenku benzoilu...coś wymiotło wolne rodniki...lub zredukowało grupę nadtlenkową. Magnez - to silny reduktor.
hmmm - jaka może być tutaj rola AN ? Bo jakaś jest...muszę poszperać. Bo się rzeczywiście z tym spotkałem. Nie zastanawiałem się nad tym z ponizszych powodów:

omawiany - Trudności z utwardzaniem (choć czasem się udawało)
główny - Duża zawartość styrenu (kupa węgla/mało wodoru)

Ale jest świetny do paliw o niskim ISP, kopcących na czarno. Są bardzo widowiskowe Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
ksard

PostWysłany: Czw Lis 27, 2003 9:39 pm    Temat postu: Jeszcze w sprawie żywic. Odpowiedz z cytatem

Po przeczytaniu Waszych uwag sięgnąłem do mojego archiwum, aby odnaleźć przykłady różnych kompozycji paliw.
I potwierdza się to o czym pisaliście.
Nie znalazłem paliwa z AN (lub jak kto woli z AA) aby substancją scalającą była żywica epoksydowa.
Zazwyczaj stosuje się żywice poliestrowe.
Dla odmiany paliwa na bazie PP (nadchloranu potasu) mają w swym składzie żywice epoksydowe.
Teraz wydaje się to takie oczywiste ( - ale tylko dzięki naukowej analizie PINOT’a).

Może znajdziesz odpowiedź na problem Pyrotechman’a?

Pozdrowienia

Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Nie Kwi 10, 2005 1:41 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Gość

PostWysłany: Czw Lis 27, 2003 9:51 pm    Temat postu: Re: Jeszcze w sprawie żywic. Odpowiedz z cytatem

ksard napisał:
.....Może znajdziesz odpowiedź na problem Pyrotechman’a?

No to pirotechman wini wodę Wink . Tym razem AA była lekko zawilgocona ( ok. 1.5 - 2 % wody ). Dalszy mechanizm reakcji przypomina wróżenie z fusów ale wg mnie woda z Mg reaguje do wodoru instatu nascendi. To on połknał mi rodniki nadtlenkowe. Przy suchej AA mialem dość dobre utwardzenie ( choć nie do końca ). Nastepnym razem dobrze wysuszę AA i dam znać Wink

Pozdr. A

Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Czw Lis 27, 2003 9:54 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

ku ku

PostWysłany: Czw Lis 27, 2003 9:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale tak ogólnie rzecz biorąc to bardzo fajnie mi się czyta wasze wszystkie posty
wreszcie coś zabłysło na tym forum i powiało trochę nauką a nie samą demagogią
piszcie i piszcie a się nadal od was uczę
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
ksard

PostWysłany: Pią Lis 28, 2003 7:18 pm    Temat postu: Żywice i lepiszcza Odpowiedz z cytatem

Jaka jest Wasza opinia o możliwości zastosowania silikonów jako lepiszcza w paliwach opartych na AN?

Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Nie Kwi 10, 2005 1:40 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
dziadek kermit

PostWysłany: Sob Lis 29, 2003 1:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też mam takie podejrzenia Very Happy Exclamation Exclamation Exclamation
A co do Ślubu to z serca gratuluję Exclamation Exclamation Exclamation

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
dziadek kermit

PostWysłany: Nie Lis 30, 2003 11:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się puęknie Very Happy Exclamation
tnt napisał:
słyszeliście o paliwie z saletry potasowej,siarki i cukru bo własnie je testuje.ma przewage nad zwykłym karmelkowym bo zawartosc siarki powoduje reakcje z saletrą 2KNO3+S->K2S+N2+3O2 a wiec utleniacz dostarcza wiecej tlenu

a czytać umiesz Question
VIDE ALTUM Idea Exclamation

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
miqs

PostWysłany: Wto Gru 09, 2003 3:01 pm    Temat postu: cynk z siarką Odpowiedz z cytatem

Jakie macie wnioski po zrobieniu paliwa cynku z siarką. Elsztein w swojej książce (IV wyd) strasznie się nim zachwycał. MOje paliwo nawet nie chciało się zapalić?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
GM

PostWysłany: Wto Gru 09, 2003 4:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bawiłem się kiedyś tym paliwkiem pali się bardzo szybko i strasznie oślepia ale bardzo musialem dostarczyć dużo ciepła żeby odpalilo!

PostWysłany: Wto Gru 09, 2003 5:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak dużo? Czy odpalałeś latem czy elektrycznie. Jakiej siarki używałeś? Ja swoją kupiłem przez internet w małych granuklach i po rozdrobnieniu i dodaniu Zn nie chciało się zapalić, tylko siarka się topiła. Czy masz może odpowiedz na moją niedolę?
Powrót do góry
miqs

PostWysłany: Pią Gru 12, 2003 10:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niw wiem czy dobrze myślę ale chyba stałe paliwa rakietowe-zbiór przepisów to nie tylko post o "NOWYCH" paliwach robionych przez nas. Sądzę że mogę tutaj poruszyć temat Zn+S , którym tak zachwycał się Elsztein.
Powrót do góry
PINOT

PostWysłany: Pią Gru 12, 2003 10:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To podasz przepis, czy mamy przepisać z Elsztajna - bo jak sądzę podano tam "konsystencję" składników?

Na twoje problemy mogę odpowiedzieć jedno: spróbuj szczęścia w pirotechnicznym przedszkolu. Tam z pewnością ktoś udzieli ci odpowiedzi na takie pytania. Dopóki nie zmielisz siarki na pył i nie zmieszasz z PYŁEM cynkowym tam mieszanka ci sie nie zapali. Paliwo będzie dobre, jeśli uda ci się je w całości przesiać przez pończoche.
Nawiasem, Elsztajn słusznie zachwycał się tym paliwem bo młodzi ludzie jak ty nie maja wielkich szans stracić przy zabawie z nim oka lub palców. Oprócz tego jest bardzo widowiskowe.

ten sposób obróbki tak samo dotyczy wszystkich paliw stałych - odpowiadam awansem, gdybyś chciał zapytać z osobna o saletrę z cukrem, proch czarny i inne....

knod

PostWysłany: Pią Gru 12, 2003 10:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikusmodelarz napisał:
...Zn nie chciało się zapalić, tylko siarka się topiła. Czy masz może odpowiedz na moją niedolę?...

Widocznie bylo niedostateczne rozdrobnieinie skladnikow badz/i tez ich niewystarczajace wymieszanie (o ile dawales proporcje jak w ksiazce). Prawidlowo sporzadzona mieszanka nadaje sie na petardy a nie na rakiety (to moja subiektywna opinia). Temat Zn/S byl juz kilkukrotnie poruszany tak ze wystarczy tylko poszukac...
Pozdry
knod
Powrót do góry
miqs

PostWysłany: Sob Gru 13, 2003 10:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A myślicie że co zupełnie nie rozdrobniłem siarki, że pchałem grube wióry do silnika. Siarka była mielona w młynku do kawy na bardzo drobny proszek a cynk już kupiłem rozdrobniony do iluś tam mikronów. Po dokładnym zmieszaniu próbowałem zapalić ale >tyłek<. Siarka tak jak zawsze topiła się bez żadnego efektu. Moja babka od chemi powiedziała mi że nie może mi tego wytłumaczyć.
Powrót do góry
Tomash
dostęp próbny do MW

PostWysłany: Nie Gru 14, 2003 1:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może siarka wilgotna albo składniki trefne???
--p.s. paliwa z aa i silikonu sprawdzają się tak sobie prawdę mówiąc... Ja dawałem AA ze styropianem i paliło się trochę gorzej niż kno3 z cukrem ... ale w przestrzeni zamkniętej bo na powietrzu gaśnie ;( aa + Styropian + węgiel drzewny to jest już spoko paliwo, lata w miarę dobrze. A i proporcji nie podam bo nie pamiętam. Liczyłem stechiometrycznie + 5% paliwa więcej. Pozdro i miłych testów.
P.S. żeczywiście wilgotna aa nie chce odpalać, detonować ani się... kleić do lepiszczy, woda spieprza silniki Sad ale pracujmy bo warto!

morpiel

PostWysłany: Nie Gru 14, 2003 2:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może troche nie na temat (a może i tak). Dostałem od rodziców zlecenia na... gwiazdę-piro betlejemską... Poważnie!
Robią "jasełka z jajem" i ma ona lecieć powoli, poziomo, dając dużo iskier i ognia z dyszy. Oczywiście niemożliwością jest aby sama leciała wolno i pooziomo (c0 najwyżej w dół ze skarpyale szybko Laughing )
Na początku dysza niewytrzymywała temp. (gips) i zacząłem kombinować i albo mi się zdaje albo dodatek do gipsu zwykłego węgla podnosi jego wytrzymałośc i dużej zastyga. Sama z gipsu nie wytrzymała połowy "lotu" (nadrucie Wink ) a z węglem 3 raz nabiłem i poszła Shocked
Węgla dodałem tak ze 40%/60% C/Caso4. Może macie jakieś paliwa z iskrami i wolno palące się (wskazany długi czas palenia). Jak na rzie używam słabego prochu czarnego bez kanału, lekko zgranulowany (małe granulki). Będzie filmik, ale nie mam dośw. jak obrobić go z taśmy na plika. O cyfrówce marzyć moge...
Pozdro.
Maciej
Powrót do góry
GM

PostWysłany: Nie Gru 14, 2003 2:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może ten twój pył Zn się utlenił i masz ZnO Question [/list]
Gość

PostWysłany: Pią Sty 07, 2005 7:02 pm    Temat postu: odległa analogia Odpowiedz z cytatem

Pirotechman z powodzeniem stosuje paliwa na KNO3, Mg i ŻE. Podobna mieszanina w której Mg zastąpiono glinem nie "zadziała", dopiero dodatek siarki sprawia, że Al się pali - jest to opisane na forum. Analogia jest taka: istnieją fotobłyski KNO3/Mg, KNO3/Al/S, nie istnieją natomiast KNO3/Al. Czy zadziałałoby paliwo Ba(NO3)2/Al/ŻE skoro istnieje fotobłysk Ba(NO3)2/Al? Pytam dlatego, że proszek Mg jest dużo trudniej dostępny niż Al (w każdym razie ja go nie posiadam), a z kolei nadchloran potasu - choć sprawdza się jako utleniacz z ŻE i Al - trochę jednak zbyt drogi. Zanim wypróbuję paliwo z azotanem baru, chciałbym poznać zdanie forumowiczów.
Powrót do góry

PINOT

PostWysłany: Pią Sty 07, 2005 7:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem powinieneś wypróbować. Jeżeli nikt do tej pory takiego paliwa nie robił - ty bedziesz pierwszy. Jedyna wada być może duża masa atomowa baru, co spowoduje, że średnia masa cząsteczkowa gazu spalinowego będzie stosunkowo wysoka.
Wiem z doświadczenia że również NaNO3 spala się dość miło w obecności Al, ale paliwo bazujące na tych składnikach nie jest nazbyt szybkie.
Wadą tych i podobnych paliw jest stosunkowo wysoka temp. spalania, co niekorzystnie wpływa na dyszę i powoduje szybką jej erozję....

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Paliwa rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

Skocz do: