Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Gru 05, 2003 4:37 pm Temat postu: REKORDY |
|
|
No wiêc. Najwiêkszy amatorski SR w Polsce . Waga paliwa 700 gram. Nie co zadu¿a ¶rednica kryt. dyszy. Do tego zap³on paliwa spó¼niony o 1 sek. Ale rakieta juz by lecia³a
SR "SZOKER.PRIV.700g
Film : http://www.pirotechnika.one.pl/Szoker/SzokerPRIV700g.mpeg
I nie chodzi mi o rekordy ale o testowanie konstrukcji. Chodzi tu te¿ o wzglêdy bhp. SR musi byc pewny i niezawodny zanim poci±gnie kamerê. No i zanim znadzie siê w ofercie RMC
W SR umieszczono wewnetrzny zaplonnik. To on na koñcu pracy SR jeszcze dzia³a³. Odpalanie elektryczne.
Pozdr. A
Ostatnio zmieniony przez Go¶æ dnia Sob Gru 06, 2003 8:31 am, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pietruszkin

Do³±czy³: 21 Mar 2003 Posty: 188 Sk±d: /dev/null
|
Wys³any: Pi± Gru 05, 2003 5:19 pm Temat postu: Re: REKORDY |
|
|
Pyrotechman napisa³: | No wiêc. Najwiêkszy amatorski SR w Polsce |
Witam!
Pyrotechmanie, lepiej dodaj dzia³aj±cy ,bo zrobi³ ktos kiedys wiêkszy silnik (na karmelku),waga ok 1 kg. No ale nie dzia³a³ do koñca prawid³owo, no i rakiety by w górê nie wniuz³s. _________________ ﺖ
Ostatnio zmieniony przez Pietruszkin dnia Czw Wrz 02, 2004 9:46 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
Do³±czy³: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk±d: Centralna Polska
|
Wys³any: Pi± Gru 05, 2003 5:24 pm Temat postu: |
|
|
A ja mam pytanie do pyrotechmana Dlaczego silnik nie przestaje pracowaæ a filmik siê ju¿ koñczy? - Mo¿e co¶ posz³o nie tak
Ale tego ju¿ nie wiem. Czekam na odpowied¼ _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
Do³±czy³: 16 Kwi 2002 Posty: 529
|
Wys³any: Pi± Gru 05, 2003 5:27 pm Temat postu: Re: REKORDY |
|
|
Pirotechman, jakie wymiary ma ten SR, jak± ¶rednice krytyczn± ma dysza Zauwa¿y³em ¿e sk±pisz w opisywaniu swoich rakiet
Bia³y |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Pi± Gru 05, 2003 5:40 pm Temat postu: |
|
|
No bo wtedy za du¿o by¶ wiedzia³ a przecierz nied³ugo pyrotechman ob³o¿y patentem te swoje silniki a przecierz nie mo¿e ci powiedzieæ bo buduje siê "RCM" _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
¦ciArwA

Do³±czy³: 08 Sie 2002 Posty: 201 Sk±d: ju¿ nie st±d :)
|
Wys³any: Pi± Gru 05, 2003 5:42 pm Temat postu: |
|
|
gmichal - mam dokladnie to samo. sciagnalem raz, filmik zajmowal ok. 500kb, ale byl jakby uciety w polowie. sciagnalem drogi raz i tmrazem bylo to 190kb tym razem sr niezdazyl sie nawer rozhajcowac jaks ie wyjasni wszystko, to od kasacii te posty _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Pi± Gru 05, 2003 6:02 pm Temat postu: |
|
|
no a teraz filmik zaimuje 1.12mb i trwa 8s ale ja pozostaje przy swoj filmik urywa siê w trakcie pracy sr
Ostatnio zmieniony przez MICHA£ dnia Sro Kwi 21, 2004 2:52 pm, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Gru 05, 2003 6:03 pm Temat postu: |
|
|
¦ciArwA napisa³: | gmichal - mam dokladnie to samo. sciagnalem raz, filmik zajmowal ok. 500kb, ale byl jakby uciety w polowie. sciagnalem drogi raz i tmrazem bylo to 190kb ..... |
Witam
Mam wolny po poludniu net i film "wchodzi" na serwer. Zrywa mi i od nowa powtarzam. Na pewno jutro bêdzie ca³y. Zdjecie SR :
D³ugo¶æ ponad pó³ metra ( zmierzê ). Fi dyszy - zmierzê ( wiem na jakim stemplu robi³em dyszê ). No i dziekujê za pomoc qmicha³owi . Masz racjê qmichal1 , te SR to juz "patenty" . Zbyt wiele pracy w to pakujê
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Gru 05, 2003 6:11 pm Temat postu: |
|
|
gmichal napisa³: | no a teraz filmik zaimuje 1.12mb i trwa 8s ale ja pozostaje przy swoj filmik urywa siê w trakcie pracy sr wiêc jednak co¶ jest nie tak
|
Przecie¿ napisa³em, ¿e za du¿e fi kryt. dyszy. Paliwo to dobrze siê pali przy pewnym minimalnym ci¶nieniu ( nie znam jego ). St±d ga¶nie w razie eksplozji SR. I o to chodzi . Ten p³omieñ na koñcu to po prostu pal±ce siê gazy pochodz±ce z pirolizy ¶cianek ( papier ) SR . Szybkosæ netu po poludniu mam ¿enuj±co nisk±. Czasami 100 bytes / sek
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
Do³±czy³: 16 Kwi 2002 Posty: 529
|
Wys³any: Pi± Gru 05, 2003 7:20 pm Temat postu: |
|
|
Rozumiem ale wymiary to nie tajemnica. Materia³y to co innego.
Ale rozumiem i nie mam pretensji choæ mi³o by by³o podaæ jakie¶ dane. Np ciekawi mnie jak grube s± ¶cianki.
Bia³y[/list] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Gru 05, 2003 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Bia³y napisa³: | Rozumiem ale wymiary to nie tajemnica. |
Nie, to nie tajemnica . L = 490 mm , ¶rednica SR = 68 mm. Fi kryt. dyszy ( potem napiszê bo "wcie³o" mi suwmiarkê ).
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
Do³±czy³: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys³any: Sob Gru 06, 2003 2:16 pm Temat postu: W sprawie najwiêkszego silnika |
|
|
Bia³y napisa³: | Rozumiem ale wymiary to nie tajemnica. Materia³y to co innego.
Ale rozumiem i nie mam pretensji choæ mi³o by by³o podaæ jakie¶ dane. Np ciekawi mnie jak grube s± ¶cianki.
Bia³y[/list] |
Jak widzê pojawi³o siê kilka g³osów w±tpi±cych co do silnika Pirotechmana.
Ale nie podwa¿alny jest fakt, ¿e jest to silnika na paliwo inne ni¿ karmelek, który poprawnie dzia³a. Jego gabaryty s± naprawdê imponuj±ce. Nale¿y podkre¶liæ fakt, i¿ komora spalania i dysza wytrzymuj± warunki pracy(wysoka temperatura i d³ugi czas dzia³ania).
Mam wra¿enie, ¿e Konstruktor jest ju¿ naprawdê blisko opracowania ostatecznej wersii tego silnika.
Przy okazji chcia³bym zapytaæ - jakie koñcowe parametry bêdzie mia³ silnik . Chodzi mi o przewidywany ci±g i czas pracy. Wiem, ¿e przeznaczony jest do rakiety, która ma wynie¶æ kamerê filmow±.
Pozdrawiam
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sob Gru 06, 2003 4:02 pm Temat postu: Re: W sprawie najwiêkszego silnika |
|
|
ksard napisa³: | .....chcia³bym zapytaæ - jakie koñcowe parametry bêdzie mia³ silnik . Chodzi mi o przewidywany ci±g i czas pracy. ......[/img] |
Mam tak± uproszczon± metode liczenia.
1. Zak³adam Impuls w³. 150 s. Czyli 150 kG ciagu z 1 kG paliwa w czasie 1 sek.
2. Masa paliwa bêdzie 900 gram ( dla tej konstruckji i fi kryt. dyszy ). Czyli z 900 gram "wyci±gnê"
0,9 x 150 = 135 kG ciagu / 1 sek .
teraz mierzê czas pracy SR ( np. 5 sek. )
I co mamy
Ano mamy
¦redni ciag SR "SZOKERPRIV.900g" = 27 kG
Mam nadzieje, ¿e dobrze liczê . Metyda ta dotyczy SR o profilu pracy prostok±ta F = f(t)
Pozdr. A
PS. A jak wychodzi mi dla SR Olusia
Paliwo 120 gram, IPS = 150 , czas pracy 3 sek. ¦redni ci±g = 6 kG. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
Do³±czy³: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys³any: Sob Gru 06, 2003 4:15 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Przy takich za³o¿eniach mo¿esz spokojnie wys³aæ rakietê o masie startowej = 3 Kg.
My¶lê, ¿e masa kamery + masa silnika + masa rakiety bêdzie nawet mniejsza od 3 Kg.
Pozdrowienia
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sob Gru 06, 2003 9:17 pm Temat postu: |
|
|
ksard napisa³: | ......Przy takich za³o¿eniach mo¿esz spokojnie wys³aæ rakietê o masie startowej = 3 Kg.
My¶lê, ¿e masa kamery + masa silnika + masa rakiety bêdzie nawet mniejsza od 3 Kg. |
Kolejna próba nakrêcenia filmu OSZ ( Oddalaj±ca Siê Ziemia ) bêdzie na SR "SZOKER.PRIV.350g". Jednak fi kryt. to tylko 8 mm. Dlatego dajê grubszy korpus. Rakieta bez kamery wa¿y 3 kg. ¦redni ci±g szacujê na 10 kG. Wystarczy. A chcê stopniowo nabieraæ do¶wiadczeñ
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|