Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pią Gru 05, 2003 4:37 pm Temat postu: REKORDY |
|
|
No więc. Największy amatorski SR w Polsce . Waga paliwa 700 gram. Nie co zaduża średnica kryt. dyszy. Do tego zapłon paliwa spóźniony o 1 sek. Ale rakieta juz by leciała
SR "SZOKER.PRIV.700g
Film : http://www.pirotechnika.one.pl/Szoker/SzokerPRIV700g.mpeg
I nie chodzi mi o rekordy ale o testowanie konstrukcji. Chodzi tu też o względy bhp. SR musi byc pewny i niezawodny zanim pociągnie kamerę. No i zanim znadzie się w ofercie RMC
W SR umieszczono wewnetrzny zaplonnik. To on na końcu pracy SR jeszcze działał. Odpalanie elektryczne.
Pozdr. A
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Sob Gru 06, 2003 8:31 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pietruszkin

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2003 5:19 pm Temat postu: Re: REKORDY |
|
|
Pyrotechman napisał: | No więc. Największy amatorski SR w Polsce |
Witam!
Pyrotechmanie, lepiej dodaj działający ,bo zrobił ktos kiedys większy silnik (na karmelku),waga ok 1 kg. No ale nie działał do końca prawidłowo, no i rakiety by w górę nie wniuzłs. _________________ ﺖ
Ostatnio zmieniony przez Pietruszkin dnia Czw Wrz 02, 2004 9:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Pią Gru 05, 2003 5:24 pm Temat postu: |
|
|
A ja mam pytanie do pyrotechmana Dlaczego silnik nie przestaje pracować a filmik się już kończy? - Może coś poszło nie tak
Ale tego już nie wiem. Czekam na odpowiedź _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
|
Wysłany: Pią Gru 05, 2003 5:27 pm Temat postu: Re: REKORDY |
|
|
Pirotechman, jakie wymiary ma ten SR, jaką średnice krytyczną ma dysza Zauważyłem że skąpisz w opisywaniu swoich rakiet
Biały |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Pią Gru 05, 2003 5:40 pm Temat postu: |
|
|
No bo wtedy za dużo byś wiedział a przecierz niedługo pyrotechman obłoży patentem te swoje silniki a przecierz nie może ci powiedzieć bo buduje się "RCM" _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ŚciArwA

|
Wysłany: Pią Gru 05, 2003 5:42 pm Temat postu: |
|
|
gmichal - mam dokladnie to samo. sciagnalem raz, filmik zajmowal ok. 500kb, ale byl jakby uciety w polowie. sciagnalem drogi raz i tmrazem bylo to 190kb tym razem sr niezdazyl sie nawer rozhajcowac jaks ie wyjasni wszystko, to od kasacii te posty _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Pią Gru 05, 2003 6:02 pm Temat postu: |
|
|
no a teraz filmik zaimuje 1.12mb i trwa 8s ale ja pozostaje przy swoj filmik urywa się w trakcie pracy sr
Ostatnio zmieniony przez MICHAŁ dnia Sro Kwi 21, 2004 2:52 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Gru 05, 2003 6:03 pm Temat postu: |
|
|
ŚciArwA napisał: | gmichal - mam dokladnie to samo. sciagnalem raz, filmik zajmowal ok. 500kb, ale byl jakby uciety w polowie. sciagnalem drogi raz i tmrazem bylo to 190kb ..... |
Witam
Mam wolny po poludniu net i film "wchodzi" na serwer. Zrywa mi i od nowa powtarzam. Na pewno jutro będzie cały. Zdjecie SR :
Długość ponad pół metra ( zmierzę ). Fi dyszy - zmierzę ( wiem na jakim stemplu robiłem dyszę ). No i dziekuję za pomoc qmichałowi . Masz rację qmichal1 , te SR to juz "patenty" . Zbyt wiele pracy w to pakuję
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Gru 05, 2003 6:11 pm Temat postu: |
|
|
gmichal napisał: | no a teraz filmik zaimuje 1.12mb i trwa 8s ale ja pozostaje przy swoj filmik urywa się w trakcie pracy sr więc jednak coś jest nie tak
|
Przecież napisałem, że za duże fi kryt. dyszy. Paliwo to dobrze się pali przy pewnym minimalnym ciśnieniu ( nie znam jego ). Stąd gaśnie w razie eksplozji SR. I o to chodzi . Ten płomień na końcu to po prostu palące się gazy pochodzące z pirolizy ścianek ( papier ) SR . Szybkosć netu po poludniu mam żenująco niską. Czasami 100 bytes / sek
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
|
Wysłany: Pią Gru 05, 2003 7:20 pm Temat postu: |
|
|
Rozumiem ale wymiary to nie tajemnica. Materiały to co innego.
Ale rozumiem i nie mam pretensji choć miło by było podać jakieś dane. Np ciekawi mnie jak grube są ścianki.
Biały[/list] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Gru 05, 2003 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Biały napisał: | Rozumiem ale wymiary to nie tajemnica. |
Nie, to nie tajemnica . L = 490 mm , średnica SR = 68 mm. Fi kryt. dyszy ( potem napiszę bo "wcieło" mi suwmiarkę ).
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Sob Gru 06, 2003 2:16 pm Temat postu: W sprawie największego silnika |
|
|
Biały napisał: | Rozumiem ale wymiary to nie tajemnica. Materiały to co innego.
Ale rozumiem i nie mam pretensji choć miło by było podać jakieś dane. Np ciekawi mnie jak grube są ścianki.
Biały[/list] |
Jak widzę pojawiło się kilka głosów wątpiących co do silnika Pirotechmana.
Ale nie podważalny jest fakt, że jest to silnika na paliwo inne niż karmelek, który poprawnie działa. Jego gabaryty są naprawdę imponujące. Należy podkreślić fakt, iż komora spalania i dysza wytrzymują warunki pracy(wysoka temperatura i długi czas działania).
Mam wrażenie, że Konstruktor jest już naprawdę blisko opracowania ostatecznej wersii tego silnika.
Przy okazji chciałbym zapytać - jakie końcowe parametry będzie miał silnik . Chodzi mi o przewidywany ciąg i czas pracy. Wiem, że przeznaczony jest do rakiety, która ma wynieść kamerę filmową.
Pozdrawiam
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Gru 06, 2003 4:02 pm Temat postu: Re: W sprawie największego silnika |
|
|
ksard napisał: | .....chciałbym zapytać - jakie końcowe parametry będzie miał silnik . Chodzi mi o przewidywany ciąg i czas pracy. ......[/img] |
Mam taką uproszczoną metode liczenia.
1. Zakładam Impuls wł. 150 s. Czyli 150 kG ciagu z 1 kG paliwa w czasie 1 sek.
2. Masa paliwa będzie 900 gram ( dla tej konstruckji i fi kryt. dyszy ). Czyli z 900 gram "wyciągnę"
0,9 x 150 = 135 kG ciagu / 1 sek .
teraz mierzę czas pracy SR ( np. 5 sek. )
I co mamy
Ano mamy
Średni ciag SR "SZOKERPRIV.900g" = 27 kG
Mam nadzieje, że dobrze liczę . Metyda ta dotyczy SR o profilu pracy prostokąta F = f(t)
Pozdr. A
PS. A jak wychodzi mi dla SR Olusia
Paliwo 120 gram, IPS = 150 , czas pracy 3 sek. Średni ciąg = 6 kG. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Sob Gru 06, 2003 4:15 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Przy takich założeniach możesz spokojnie wysłać rakietę o masie startowej = 3 Kg.
Myślę, że masa kamery + masa silnika + masa rakiety będzie nawet mniejsza od 3 Kg.
Pozdrowienia
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Gru 06, 2003 9:17 pm Temat postu: |
|
|
ksard napisał: | ......Przy takich założeniach możesz spokojnie wysłać rakietę o masie startowej = 3 Kg.
Myślę, że masa kamery + masa silnika + masa rakiety będzie nawet mniejsza od 3 Kg. |
Kolejna próba nakręcenia filmu OSZ ( Oddalająca Się Ziemia ) będzie na SR "SZOKER.PRIV.350g". Jednak fi kryt. to tylko 8 mm. Dlatego daję grubszy korpus. Rakieta bez kamery waży 3 kg. Średni ciąg szacuję na 10 kG. Wystarczy. A chcę stopniowo nabierać doświadczeń
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|