Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

REKORDY

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Pią Gru 05, 2003 4:37 pm    Temat postu: REKORDY Odpowiedz z cytatem

No więc. Największy amatorski SR w Polsce Wink . Waga paliwa 700 gram. Nie co zaduża średnica kryt. dyszy. Do tego zapłon paliwa spóźniony o 1 sek. Ale rakieta juz by leciała Wink

SR "SZOKER.PRIV.700g

Film : http://www.pirotechnika.one.pl/Szoker/SzokerPRIV700g.mpeg

I nie chodzi mi o rekordy ale o testowanie konstrukcji. Chodzi tu też o względy bhp. SR musi byc pewny i niezawodny zanim pociągnie kamerę. No i zanim znadzie się w ofercie RMC Razz

W SR umieszczono wewnetrzny zaplonnik. To on na końcu pracy SR jeszcze działał. Odpalanie elektryczne.

Pozdr. A

Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Sob Gru 06, 2003 8:31 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Pietruszkin

PostWysłany: Pią Gru 05, 2003 5:19 pm    Temat postu: Re: REKORDY Odpowiedz z cytatem

Pyrotechman napisał:
No więc. Największy amatorski SR w Polsce

Witam!

Pyrotechmanie, lepiej dodaj działający ,bo zrobił ktos kiedys większy silnik (na karmelku),waga ok 1 kg. No ale nie działał do końca prawidłowo, no i rakiety by w górę nie wniuzłs.

Ostatnio zmieniony przez Pietruszkin dnia Czw Wrz 02, 2004 9:46 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
MICHAŁ

PostWysłany: Pią Gru 05, 2003 5:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja mam pytanie do pyrotechmana Cool Dlaczego silnik nie przestaje pracować a filmik się już kończy? Wink - Może coś poszło nie tak Rolling Eyes
Ale tego już nie wiem. Czekam na odpowiedź

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
Tungsten

PostWysłany: Pią Gru 05, 2003 5:27 pm    Temat postu: Re: REKORDY Odpowiedz z cytatem

Pirotechman, jakie wymiary ma ten SR, jaką średnice krytyczną ma dysza Question Zauważyłem że skąpisz w opisywaniu swoich rakiet Wink

Biały
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
MICHAŁ

PostWysłany: Pią Gru 05, 2003 5:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No bo wtedy za dużo byś wiedział a przecierz niedługo pyrotechman obłoży patentem te swoje silniki a przecierz nie może ci powiedzieć bo buduje się "RCM"

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
ŚciArwA

PostWysłany: Pią Gru 05, 2003 5:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gmichal - mam dokladnie to samo. sciagnalem raz, filmik zajmowal ok. 500kb, ale byl jakby uciety w polowie. sciagnalem drogi raz i tmrazem bylo to 190kb Smile tym razem sr niezdazyl sie nawer rozhajcowac Smile jaks ie wyjasni wszystko, to od kasacii te posty

PostWysłany: Pią Gru 05, 2003 6:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no a teraz filmik zaimuje 1.12mb i trwa 8s ale ja pozostaje przy swoj filmik urywa się w trakcie pracy sr

Ostatnio zmieniony przez MICHAŁ dnia Sro Kwi 21, 2004 2:52 pm, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią Gru 05, 2003 6:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ŚciArwA napisał:
gmichal - mam dokladnie to samo. sciagnalem raz, filmik zajmowal ok. 500kb, ale byl jakby uciety w polowie. sciagnalem drogi raz i tmrazem bylo to 190kb Smile.....

Witam

Mam wolny po poludniu net
i film "wchodzi" na serwer. Zrywa mi i od nowa powtarzam. Na pewno jutro będzie cały. Zdjecie SR :

Długość ponad pół metra ( zmierzę ). Fi dyszy - zmierzę Wink ( wiem na jakim stemplu robiłem dyszę ). No i dziekuję za pomoc qmichałowi Wink . Masz rację qmichal1 , te SR to juz "patenty" Razz . Zbyt wiele pracy w to pakuję Rolling Eyes

Pozdr. A
Powrót do góry

Gość

PostWysłany: Pią Gru 05, 2003 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gmichal napisał:
no a teraz filmik zaimuje 1.12mb i trwa 8s ale ja pozostaje przy swoj filmik urywa się w trakcie pracy sr więc jednak coś jest nie tak Wink

Przecież napisałem, że za duże fi kryt. dyszy. Paliwo to dobrze się pali przy pewnym minimalnym ciśnieniu ( nie znam jego ). Stąd gaśnie w razie eksplozji SR. I o to chodzi Wink . Ten płomień na końcu to po prostu palące się gazy pochodzące z pirolizy ścianek ( papier ) SR . Szybkosć netu po poludniu mam żenująco niską. Czasami 100 bytes / sek Shocked Shocked

Pozdr. A
Powrót do góry

Tungsten

PostWysłany: Pią Gru 05, 2003 7:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumiem ale wymiary to nie tajemnica. Materiały to co innego.
Ale rozumiem i nie mam pretensji choć miło by było podać jakieś dane. Np ciekawi mnie jak grube są ścianki.

Biały[/list]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Gość

PostWysłany: Pią Gru 05, 2003 8:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Biały napisał:
Rozumiem ale wymiary to nie tajemnica.

Nie, to nie tajemnica Wink . L = 490 mm , średnica SR = 68 mm. Fi kryt. dyszy ( potem napiszę bo "wcieło" mi suwmiarkę Shocked ).

Pozdr. A
Powrót do góry

ksard

PostWysłany: Sob Gru 06, 2003 2:16 pm    Temat postu: W sprawie największego silnika Odpowiedz z cytatem

Biały napisał:
Rozumiem ale wymiary to nie tajemnica. Materiały to co innego.
Ale rozumiem i nie mam pretensji choć miło by było podać jakieś dane. Np ciekawi mnie jak grube są ścianki.

Biały[/list]

Jak widzę pojawiło się kilka głosów wątpiących co do silnika Pirotechmana. Rolling Eyes

Ale nie podważalny jest fakt, że jest to silnika na paliwo inne niż karmelek, który poprawnie działa. Jego gabaryty są naprawdę imponujące. Należy podkreślić fakt, iż komora spalania i dysza wytrzymują warunki pracy(wysoka temperatura i długi czas działania).
Mam wrażenie, że Konstruktor jest już naprawdę blisko opracowania ostatecznej wersii tego silnika.
Przy okazji chciałbym zapytać - jakie końcowe parametry będzie miał silnik Question . Chodzi mi o przewidywany ciąg i czas pracy. Wiem, że przeznaczony jest do rakiety, która ma wynieść kamerę filmową.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Gość

PostWysłany: Sob Gru 06, 2003 4:02 pm    Temat postu: Re: W sprawie największego silnika Odpowiedz z cytatem

ksard napisał:
.....chciałbym zapytać - jakie końcowe parametry będzie miał silnik Question . Chodzi mi o przewidywany ciąg i czas pracy. ......[/img]

Mam taką uproszczoną metode liczenia.

1. Zakładam Impuls wł. 150 s. Czyli 150 kG ciagu z 1 kG paliwa w czasie 1 sek.

2. Masa paliwa będzie 900 gram ( dla tej konstruckji i fi kryt. dyszy ). Czyli z 900 gram "wyciągnę"

0,9 x 150 = 135 kG ciagu / 1 sek .

teraz mierzę czas pracy SR ( np. 5 sek. )

I co mamy Question

Ano mamy

Średni ciag SR "SZOKERPRIV.900g" = 27 kG

Mam nadzieje, że dobrze liczę Rolling Eyes Rolling Eyes . Metyda ta dotyczy SR o profilu pracy prostokąta F = f(t)

Pozdr. A

PS. A jak wychodzi mi dla SR Olusia Question

Paliwo 120 gram, IPS = 150 , czas pracy 3 sek. Średni ciąg = 6 kG.
Powrót do góry

ksard

PostWysłany: Sob Gru 06, 2003 4:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Przy takich założeniach możesz spokojnie wysłać rakietę o masie startowej = 3 Kg. Surprised
Myślę, że masa kamery + masa silnika + masa rakiety będzie nawet mniejsza od 3 Kg.

Pozdrowienia
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Gość

PostWysłany: Sob Gru 06, 2003 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ksard napisał:
......Przy takich założeniach możesz spokojnie wysłać rakietę o masie startowej = 3 Kg. Surprised
Myślę, że masa kamery + masa silnika + masa rakiety będzie nawet mniejsza od 3 Kg.

Kolejna próba nakręcenia filmu OSZ ( Oddalająca SZiemia ) będzie na SR "SZOKER.PRIV.350g". Jednak fi kryt. to tylko 8 mm. Dlatego daję grubszy korpus. Rakieta bez kamery waży 3 kg. Średni ciąg szacuję na 10 kG. Wystarczy. A chcę stopniowo nabierać doświadczeń Wink

Pozdr. A
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: