Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Barwienie dymu
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Wto Kwi 22, 2003 7:49 pm    Temat postu: Barwienie dymu Odpowiedz z cytatem

Co uzyc zeby zabarwic dym?
Gdzie mozna kupic te barwniki??
Powrót do góry

Gość

PostWysłany: Wto Maj 13, 2003 5:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy mogą być pigmenty malarskie jako barwniki do dymu?
Powrót do góry

pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Wto Maj 13, 2003 8:20 pm    Temat postu: Nie Odpowiedz z cytatem

Miccc napisał:
A czy mogą być pigmenty malarskie jako barwniki do dymu?

Nie

Pozdr. A
Powrót do góry

pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Wto Maj 13, 2003 9:37 pm    Temat postu: Re: Nie Odpowiedz z cytatem

juleks napisał:
Niektóre mogą.

Trwałe dymy powstają tylko gdy barwnik sublimujemy. Naturalnie można barwnik rozrzucić wybuchem ale cząstki barwnika wtedy szybko opadają czyli dym jest bardzo nietrwały.

Pozdr. A
Powrót do góry

pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Wto Maj 13, 2003 9:43 pm    Temat postu: Re: Nie Odpowiedz z cytatem

Biały napisał:
..............Ciekawe. A jaki jest przebieg tej reakcji Question

W literaturze podano, ze skład ten jest nietrwały i skłonny do samozapalenia. Użytkownik forum ruskiego przetestował to na "własnej skórze" i jemu wierzę. W obecności wody masz obecny jon SO4(-2). A co dalej Question Z KCLO3 powstaje Cl2O7 , wybitnie silny utleniacz.

Pozdr. A
Powrót do góry

dziadek kermit

PostWysłany: Wto Maj 13, 2003 9:57 pm    Temat postu: Kolorowy dym Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie Very Happy Exclamation
Całkowicie zgadzam się z moim przedmówcą Exclamation
Trwałe dymy czyli zawiesiny cząstek stałych w powietrzu uzyskać można przez sublimację lub kondensację odparowanych barwników.
Na biało dają dym salmiak [NH4Cl] i kamfora zawarta w celuloidzie ( dlatego z celuloidu można zrobić niezłą zadymę) Twisted Evil
Innym sposobem wytworzenia zasłony dymnej jest utworzenie mgły przez kondensację zawartej w powietrzu pary wodnej na kryształach bezwodnych silnie higroskopijnych substancji ( np ZnCl2 ), ale tenże specyfik musi być także doprowadzony do postaci zawiesiny w powietrzu.

Generalnie kolorowy dym można uzyskać przez odsublimowanie barwnika, bo albo skondensowany barwnik tworzy dym, ( zawiesina ciał stałych w powietrzu ), albo zabarwia krople skondensowanej na innych kryształach pary wodnej.
Czyli jakby nie siąść zawsze d**a z tyłu jak mówią brydżyści i barwnik musi sublimować, lub odparowywaćExclamation

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Gość

PostWysłany: Wto Maj 13, 2003 10:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam jeszcze jedno pytanie a co mi zabarwi świece dymną (saletra + cukier) na zielono i ewentualnie gdzie moge to kupić?
Powrót do góry

dziadek kermit

PostWysłany: Wto Maj 13, 2003 10:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć Micc Very Happy Exclamation
Co daje zielony dym to nie odpowiem z siedemnastu powodów
Po pierwsze ie wiem ....
natomiast jeśli chodzi o niebieski to wiem, że błękit metylenowy bo sam sprawdzałem (ale to było b. dawno) i rzeczywiście sublimuje.
Po prostu musisz znaleźć taki barwnik, który Ci odsublimuje i nie rozłoży się w wyniku ostrego nagrzewania za pomocą mieszanki pirotechnicznej. Może ktoś z chemików mógłby udzielić Tobie lepszej odpowiedzi. Very Happy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Piroman2

PostWysłany: Wto Gru 02, 2003 11:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1) czy chodzi tu że nie można mieszać chloranu ze wszystkimi solami miedzi czy samą miedzią? co np. z prochami KClO3+S+CuCl2 lub z zasadowym węglanem miedzi??
2) wszystkie te barwniki(błekit metylowy, zieleń malachitowa czy np. rodamina B) są cholernie drogie, nie dało by się znaleźć jakiś ich odpowiedników?
3) prosta mieszanka piro:
KMnO4 50%
dermtol 50%
żółty dym Smile (znana jak cholera) niestety nie wychodzi tanio i nie jest super wydajna. Uwaga wrażliwa na bodźce!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
banan

PostWysłany: Sro Gru 03, 2003 1:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odnośnie pytań piromana2:
1. Nie chodzi tu o związki miedzi i miedź metaliczną tylko o siarczany. Jony siarczanowe SO4- powodują samozapłon mieszanki z chloranem.
2. Te barwniki organiczne w Pochu są faktycznie bardzo drogie Sad . Na pewno ma na to wpływ ich duża czystość. Ja na razie szukam, lecz do tej pory nic ciekawego nie znalazłem Confused

W barwienie dymu CuSO4 nie wierzę.

Pozdrawiam. banan
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Sro Gru 03, 2003 8:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedyś były tzw. ołówki kopiowe. Nie grafitowe tylko na fiolecie i błękicie metylenowym. Rozcierałem je (sam wkład Laughing ) w możdzierzu i dodawałem do saletry z cukrem. Nieżle dymiło na fioletowo.
Powrót do góry

Piroman2

PostWysłany: Czw Gru 04, 2003 8:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki za odp.
Z tym CuSO4 też się nie zgadzam, to przecież głupota, CuSO4 ma bardzo wysoką temp. wrzenia!! nie sublimuje, a w dodatku jest to biały proszek.(sół bezwodna)
Prosty proch(tylko ten barwnik Confused ) do barwienia dymu to:
azotan potasu 25 %
sacharoza 25 %
czerwień anilinowa 50 %
Wie ktoś jak ją zdobyć lub otrzymać??
Prochu oczywiście nie sprawdzałem.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Nie Cze 13, 2004 5:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to badajcie, mam oranz i czerwień metylowy, ale nie wime jak tym zabarwic ?
Jak dodaje oranż to jest duzo wiecej ognia.
Jezeli dodam czerwieni to ognia tez jest duzo, ale znacznie dluzje sie pali.
Embarassed Razz
Powrót do góry

Piroman2

PostWysłany: Nie Cze 13, 2004 6:30 pm    Temat postu: kolorowe swiece dymne Odpowiedz z cytatem

Sam barwnik Wam nic nie da..nie każdy zabarwia dym. A oczywiscie to nie wszystko, potrzeba do tego jeszcze odpowiedniej mieszaniny, po prostu KNO3 z cukrem spoż. ma zbyt wysoka temp. by barwnik sublimował, on sie tam spala. Pokombinujcie na chloranie potasu+ laktoza, lub KNO3+laktoza, w najgorszym przypadku mąka pszenna, choć nei zawsze można nią zastąpić laktoze, efekt moze byc gorszy. Barwniki do barwienia to rodamina B, fiolet metylenowy, błękit metylenowy, indygo, stosje sie takze auramine i czerwień para oraz błękit ftalowy, lecz z nimi się nie spotkałem.
Ps jak nie ołówki kopiowe to zostaje nam tylko zakup samych barwników..a ostatnio KeteN sprzedawal Rodamine prawie jak za darmo! Ciekawe czy jeszcze ma...
pozdrawiam
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią Cze 18, 2004 8:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zabol napisał:
chloran potasu+mąka pszenna+błękit metylenowy+indygo+auranina

proporcje:

25/15/20/30/10

daje zielony dym
Powrót do góry

CH3OH

PostWysłany: Czw Sie 05, 2004 11:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem ze KNO3 z C12H22O11 nie zabardzo do tego sie nadaja bo maja za wysoka temp. spalania ale czy jest jakas mozliwosc zabarwienia dymu??(wogole) czy kompletnie si nie da
Łodygin

PostWysłany: Czw Sie 05, 2004 2:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli by rozdrobnienie było wystarczająco duże-+ dodatki zmiejszające temp+dokładnie ubute+barwnik+odpowiednio zbudowana świeca dymna(kratki itp.) to i tak=nic z tego...

lepeiej pokombinowac z KNO3+żywica sosnowa(lub kalafonia) +barwnik

POZDRAWIam

Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Pon Kwi 11, 2005 11:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Adrian napisał:
....A ja wciąz nie wiem czym to zabarwic .... (łatwe do zdobycia osczynniki chyba odpadają Smile )

Taniej Ci wyjdzie jak sobie świece kupisz Wink . Jedynie Rodamina B jest w Twoim zasiegu ale daje coś jak malinowy dym ale qrewsko brudzi Rolling Eyes . Mama Cie z domu przepędzi Wink - nawet jak będziesz robił 10 km od domu. Te drobiny co Ci się do buta przylepią zapaskudzą wszystko co się tylko da.

Pozdr. A
A jak kiedyś mówiłem że to cholerstwo brudzi, to żeś Pirotechmanie mówił, że nie jest tak źle.. Wink
P2

A gdzie to napisałem , żę nie brudzi Question

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Wto Kwi 12, 2005 5:53 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

bomberman22

PostWysłany: Sro Kwi 13, 2005 6:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio robiłe kilka prób z kolorowymi dymami, ale narazie wyszedł tylko żółty i fioletowy. Mam problem z mieszanką pcz + ultramaryna. Sękowski pisał, że stosuje się ją do rakiet sygnalizacyjnych i daje niebieski dym. Narazie nie otrzymałem niebieskiego, tylko szary o zabarwieniu minimalnie błękitnym (prawie tego nie widać). Przypuszczalnie mój proch jest trochę zasłaby. W proporcjach 1/1 objętościowo mieszanka nie zapaliła się. Dodałem więcej prochu, ale przez to ilość ultramaryny automatycznie spada, temp. mieszanki wzrasta i barwnik ulega spaleniu, a nie sublimacji.
Spróbóję jeszcze mieszanki KNO3/laktoza/ultramaryna i opiszę jak wyjdzie.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Pią Kwi 15, 2005 2:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bomberman22 napisał:
Ostatnio robiłe kilka prób z kolorowymi dymami, ale narazie wyszedł tylko żółty i fioletowy. Mam problem z mieszanką pcz + ultramaryna. Sękowski pisał, że stosuje się ją do rakiet sygnalizacyjnych i daje niebieski dym. .....

1. Nic Ci nie wyszło.

2. Sękowski się widocznie pomylił Wink . Ultramarynę możecie tylko dyspergować wybuchem ale marny to sposób na dym.

Pozdr. A
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: