|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
B&G

|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2003 10:39 pm Temat postu: Profesjonaliści - my z tego żyjemy |
|
|
Zapraszam wszystkich ludzi z branży, zajmujacych się organizowaniem pokazów, speców od F/X itp. do wymiany doświadczeń, uwag, recenzji i zamieszczania ewentualnych ogłoszeń o pokazach, które warto zobaczyć...
Pozdro G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2003 11:54 pm Temat postu: KWITY, KONCESJE I INNE UPIERDLIWOŚCI |
|
|
ODPOWIEDŹ DLA H.Lectera
Przede wszystkim potrzebujesz dużo papierków NBP i "żółte papiery" lub nieprawdopodobną ilość anielskiej cierpliwości.
Ale tak na poważnie:
Teoretycznie musisz mieć się takie oto kwity:
1. Koncesję z MSWiA na obrót WPW od klasy 1.3G ADR.
Aby ją zdobyć musisz:
a) wypełnić wniosek wpłacić 600zł i załączyć :
b) badania psychiatryczne i psychologiczne 250-400zł
c) wypis z rejestru sądowego o niekaralności 50zł
d) wypis z rejestru dłużników 30zł
e) przeszkolenie w WITU w Zielonce 700zł
f) napisać kupe bezsensownych oświadczeń i złożyć je jako załączniki
g) posiadać magazyn zgodny z wymaganiami (praktycznie nie do przejścia bez 200 - 300tys zł)
lub gdy nie masz magazynu i decydujesz się wozić materiały bezpośrednio na miejsce pokazu:
- pojazd EX/II ze świadectwem TDT - przegląd i świadectwo ok 300zł + koszt samochodu dostawczego, diesla + przeróbki + wyposażenie ( w najlepszym razie jakieś 15tys zł).
- upawnienia do przewozu materiałów niebezpiecznych klasy 1 min 750 zł
- zatrudnić doradcę do spraw bezpieczeństwa przewozu ADR min. 1 200zł na rok
Wskazane jest również przeszkolenie w WITU z zakresu eksploatacji WPW- 800zł
Musisz oczywiście prowadzić działalność i płacić podatki
Opłacać składkę ZUS - ponad 8 000zł rocznie od łba.
Wskazane jest również ubezpieczenie OC działalności od kilkuset do kilku tysięcy zł rocznie
Nie wspomnę tu o kasie na zakup materiałów, reklamie, kontaktach, pracownikach, sprzęcie, sprawdzonych dostawcach i oczywiście doświadczeniu.
To wszystko jest zapisane w całej stercie ustaw, które bez przerwy się zmieniają, bo ktoś musi brać za coś pieniądze.
Dla pocieszenia dodam, że pracują już nad wprowadzeniem atestów i klasyfikacji WPW tak jak to jest na zachodzie.
Również pocieszeniem może być fakt, że powyższe kwity cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród instytucji zlecających wykonanie pokazów, strażaków, policjantów, PIP, PIH, i całej masy innych darmozja... przepraszam, osób czuwających nad bezpieczeństwem i dobrym samopoczuciem szarego obywatela.
Jeżeli jeszcze Cię nie zemdliło, i nadal masz ochotę działać, to służę pomocą (w ograniczonym zakresie oczywiście, aby nie pozbawiać Cię niewątpliwej przyjemności związanej ze zdobywaniem w/w kwitków).
Życzę powodzenia i osiągnięcia orgazmu (jak Ci się uda to wszysko zwalczyć ).
Pozdro G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2003 7:27 am Temat postu: Re: KWITY, KONCESJE I INNE UPIERDLIWOŚCI |
|
|
B&G napisał: | ....g) posiadać magazyn zgodny z wymaganiami (praktycznie nie do przejścia bez 200 - 300tys zł)
|
mhm, wiem to . Za to w hipermarketach - przed Sylwestrem - najeba..e jest tej pirotechniki do qur..y nędzy. W tym roku przemycę kamerę i sfilmuję to. Ciekawe ile kosztuje uzyskanie zezwolenia od strażaków na taki handel . Wg mnie następuje w Polsce ( i nie tylko ) coś na ksztalt prohibicji w usa. Odpowiedzią na te "certyfikaty" będzie "gospodarcze podziemie". W Rosji np. 50 % produktu narodowego brutto to 2 obieg. Co do PROFI to na tym forum jest zakaz reklamowania jeśli nie "kopsnie" się stówki /rok dla HNIW ( masz słaby monitor B&G więc 100 zeta / rok ). Jak "uzbiera" się minimum dwóch PROFI ( PROFI w zakresie organizacji pokazów pirotechnicznych ). Wyjaśniam, że w tej dziedzinie nie jestem PROFI . Więc kto jest uznany na rynku , zarejestruje sie na forum, kopsnie 100 - ma tytuł PROFI i piszę to aby wszyscy wiedzieli za co jest PROFI. Zreszta napiszę w "Certyfikacie" o tym aby nie pomylić PROFI hedm z PROFI XXXX.
Cytat: | .... e) przeszkolenie w WITU w Zielonce 700zł.... |
Od tego momentu jesteście wykwalifikowanymi pirotechnikami . Ale to tak jak z muzyką. Fachowiec od nut może klepać biedę a jakiś "szarpi drut" może błyszczeć w MTV i zgarniać kasę. Bo TJŻ ( Takie Jest Życie ) . Marzyła mi się kiedyś firma robiąca i pokazy i wyburzenia i prace wdrożeniowe z zakresu piro. Eh , pozostało to tylko w sferze marzeń i tak już pozostanie
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
c4
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2003 5:20 pm Temat postu: |
|
|
I Pirotechman i B&G maja racje.
Trzeba miec kupe dziwnych paierow zeby dzialac jako firma.
Prawda jest tez fakt ze kupic da sie wszystko, jak sprezdawca widzi ze gosc ma sprzet i tyle mozdzierzy co niejedna firma i zna sie na tym , a ponadto chce wziac towaru z ktorys tysiac z kolei , to co niesprzeda?
Otoz sprzeda, a czasami bedzie sie pytal czy ktos taki nie zechcialby popracowac w jego firmie. TJZ - jak to Pirotechman napisal. _________________ <<C4>> |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2003 9:58 pm Temat postu: Re: KWITY, KONCESJE I INNE UPIERDLIWOŚCI |
|
|
Co do PROFI to na tym forum jest zakaz reklamowania jeśli nie "kopsnie" się stówki /rok dla HNIW ( masz słaby monitor B&G więc [b][size=24]100 zeta / rok[/size
O tak! Teraz to przeczytałem. Co prawda nadal nie wiem o co chodzi, ale....... próbowałem wcisnąć tę stówkę we wszelkie możliwe szpary w komputerze i monitorze , ale nie przechodzi dalej. Może mam niekompatybilny sprzęt. A może to trzeba drobnymi?
P.S. Fakt, mam lichy monitor i może dlatego nie widzę nigdzie rzeczonych reklam?
Pozdro G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
H. Lecter

|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2003 12:47 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz B&G Faktycznie troche mnie mdli ale jeszcze mam troche zapalu moze dam rade.A co do szkolenia w WITU to mowia tam cos sensownego czy to tylko pic na wode poto aby mogli troche na nas zarobic? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RobertG

|
Wysłany: Sob Lis 29, 2003 10:56 pm Temat postu: Re: KWITY, KONCESJE I INNE UPIERDLIWOŚCI |
|
|
Pewnie mialbym tysiac pytan ale zaczne od kilku prostych
Cytat: | Teoretycznie musisz mieć się takie oto kwity:
1. Koncesję z MSWiA na obrót WPW od klasy 1.3G ADR. |
Czyli prosbe o zezwolenie na dzialalnosc gospodarcza zwiazana z pokazami lub handlem fajerwerkami sklada sie normalnie w urzedzie gminnym czy jest to inna procedura niz przy innych rodzajach dz.g.
Cytat: | e) przeszkolenie w WITU w Zielonce 700zł |
Moglbys cos po krotce opisac o tym kursie? Jakie wiadomosci sa niezbedne by go zdac Ile trwa? Jak skaplikowane sa egzaminy?
No i wszystkie inne przydatne rzeczy
Cytat: | g) posiadać magazyn zgodny z wymaganiami (praktycznie nie do przejścia bez 200 - 300tys zł) |
No wlasnie czy mozna gdzies w sieci znalesc jakies info o warunkach na taki magazyn. Czy mozna adaptowac gotowy budynek. Ja tylko wiem ze potrzebna jest ulepszona instalacja elektryczn (klasy ... nie pamietam) podwyzszona instalacja odgromowa i ... wiecej nic nie wiem.
Jest chyba tez warunek odleglosci od najblizszych domow mieszkalnych?
Cytat: | - pojazd EX/II ze świadectwem TDT - przegląd i świadectwo ok 300zł + koszt samochodu dostawczego, diesla + przeróbki + wyposażenie ( w najlepszym razie jakieś 15tys zł). |
Jakie przerobki sa wymagane ?
Cytat: | - upawnienia do przewozu materiałów niebezpiecznych klasy 1 min 750 zł |
Rozumiem ze trzeba miec prawo jazdy przynajmniej katC ? I kurs ADR?
Cytat: | - zatrudnić doradcę do spraw bezpieczeństwa przewozu ADR min. 1 200zł na rok |
To konieczne?
Cytat: | Wskazane jest również przeszkolenie w WITU z zakresu eksploatacji WPW- 800zł |
Mozesz rozwinac ...?
Cytat: | Dla pocieszenia dodam, że pracują już nad wprowadzeniem atestów i klasyfikacji WPW tak jak to jest na zachodzie. |
No i bedzie jak pisal pyrotechman ... niedlugo beda krecili tym biznesem tylko Niemcy a Polacy beda co najwyzej magazynierami, tragarzami i kierowcami  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Pon Gru 01, 2003 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Ad 1.
Koncesje wydaje MSWiA. Obecnie podobno wystarcza. Więcej informacji na stonie www.mswia.gov.pl sprawy obywatelskie/koncesje
Goldregen utrzymuje, że do organizowania pokazów niezbędne jest pozwolenie wojewody na podstawie ustawy z dn.21.06 2002 DU 117 poz. 1007. Obawiam się, że mają rację. W przypadku pozwolenia wojewody nie da się obejść magazynu.
Ad 2.
Szkolenie w Zielonce dotyczy głównie zapoznania ze stanem prawnym.
Po zdanie egzaminu , dostajesz świstek stanowiący jeden z załączników do wniosku o koncesje. Podobnie jest przy szkoleniu na uzyskanie pozwolenia wojewody.
Ad.3
MAGAZYN !!! To naprawdę jest bardzo trudne do przejścia.
1000 wymogów. Z tego co pamiętam ma to być magazyn klasy M1(dopiero się w to zagłębiam). Musi być zaopiniowany przez Zielonkę (3600zł sama opinia, przy czym wcale nie musi być pozytywna), Miejskiego Komendanta Straży Pożarnej, Sanepid, Ochronę Środowiska i garbatą babcię Malinę (tego ostatniego nie jestem pewien).
Powoli, w zimowe wieczory będę się zagłębiał w te klimaty i jak nie dostanę wcześniej pierdolca to kiedyś pochwalę się wynikiem moich dociekań.
Z grubsza wiem, że ma mieć odpowiednio mocne ściany, lekki dach, instalacje , ma być stale chroniony lub monitorowany, oraz zabezpieczony przed dostępem z zewnątrz.
WITU życzy sobie ogrodzenie w odległości min 5 m od magazynu, a strażacy podobno różnie - słyszałem o 50 m.
Ad.4
Zajrzyj na stronę Głównego Inspektora Transportu Drogowego www.gitd.gov.pl Znajdziesz tam ADR i wszelkie ustawy i rozporządzenia dotyczące transortu materiałów niebezpiecznych.
Wymagania dotyczące pojazdu są w części 9 adr. Cały ADR jest na stronie Ministerstwa infrastruktury - www.mi.gov.pl
Ad.5
Nie musisz mieć kat.C, chyba, zę będziesz woził takie ilości.
Kurs podstawowy ADR + kurs specjalistyczny na materiały wybuchowe - wielka rzadkość - prowadzi je tylko kilka ośrodków w kraju.
Dla średnio inteligentnego ssaka naczelnego to kaszka z mlekiem.
Trochę to trwa, ale da się przejść.
Ad.6
DORADCA - punkt 1.8.3.1 ADR, lub jak kto woli ustawa z dn. 28.10.2002r D.U. 199 pkt 1671 rozdział 4 art 21
Ad.7
Szkolenie to służyło do mydlenia oczu i ładnie wyglądał na ścianie dyplom oprawiony w ramki. Ale nic straconego, mają być nowe jeszcze lepsze i droższe szkolenia - pod kątem (podobno)zezwolenia wojewody
Ad.8
Klasyfikacje jakieś tam są, ale oparte o ADR. Prędzej czy później się zmienią. Jak na razie w tym temacie to "czeski film".
Ad.9
Niemcy też muszą mieć koncesje lub pozwolenia wojewody , przynajmniej teoretycznie.
Jak na razie zbieram kwity i biorę na przeczekanie. Jeżeli bardzo cię coś interesuje pogadaj z ludźmi z Goldregena www.spw.org.pl najlepiej na forum. Może też dowiem się czegoś ciekawego. Oni są na bieżąco, a nawet do przodu , albo im się tak wydaje
pozdro GM |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RobertG

|
Wysłany: Wto Gru 23, 2003 2:57 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Sro Gru 24, 2003 1:42 am Temat postu: |
|
|
1. Bzdura. Nie można odmówić sprzedaży osobie posiadającej koncesję! przecież po to właśnie jest! Musiał być inny powód
2.Tamto szkolenie faktycznie nie jest teraz wymagane. Zawsze to był jakiś sposób na wyciągnięcie od ludzi szmalu. Szkolenie na pozwolenie wojewody jest innym szkoleniem niż na koncesję , podobnie jak opinia dotycząca magazynu wydawana w Zielonce.
3. Magazyn podręczy to 80 kg. Trochę mało jak na pokaz. Wszystko zależy od opini z Zielonki, a mjr Goryca raczej tego nie podpisze.
Konstrukcja budynku, inst. odgromowa i elektryczna, strefa bezpieczeństwa, dozór to mało? To dołóż jeszcze wymagania straży, ochrony środowiska itp.
4. Poczytać zawsze można, ale pozostaje jeszcze samochód ze świadectwem TDT, dwa kursy ADR i doradca DGSA - poleca usługi w tym zakresie. W sekrecie dodam, że w momencie wejścia ADR 2003, który powinien wejść najpóźniej w czerwcu tego roku(2003!) do przewozu wyłączonych ilości kierowca będzie musiał mieć uprawnienia ADR ( w tej chwili nie jest to wymagane)
7. Sam sobie odpowiedziałeś
8-9. To osobny temat
pozdrawiam GM
P.S.
Te wszystkie przepisy i tak są traktowane jako makulatura.
Jest jednak pewien wyjątek. Zwróć uwagę na stoiska z fajerwerkami w hipermarketach. 1000 kg na stoisko i ani grama więcej. Ciekawe czy to zasługa Hestii, czy PIH-u (raczej wątpię, bo w PIH-u robią takie oczy )?
Co prawda kiedyś dogrzebałem się do zaleceń Komendy Głownej Straży Pożarnej - lokalizacjia stoiska, ilości, itp, ale to można włożyć między bajki - niestety tylko do czasu, aż usmaży się paru klientów takiego hipermarketu.
Wesołych Świąt i Szczę... itd |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Gru 24, 2003 10:44 am Temat postu: |
|
|
B&G napisał: | .... Zwróć uwagę na stoiska z fajerwerkami w hipermarketach. 1000 kg na stoisko i ani grama więcej. ........do czasu, aż usmaży się paru klientów takiego hipermarketu.. |
No. Kto oglądał wczoraj program z Romanem Kluską ( OPTIMUS ) to już wie. Urzędnicy to coś ala "żolnierze" dla zorganizowanej grupy przestepczej. A 2/3 przepisów robi sie po to aby nakładać różne haracze. W ogóle odysłam do książki Tymińskiego o walce partyzanckiej w gospodarce. Wyjątkowo aktualna na czasie. W otwartym starciu z kapitałem zostaniecie po prostu "pożarci"
Pozdr. A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Sro Gru 24, 2003 2:29 pm Temat postu: |
|
|
prawde mówiac
za latwiam soebie co nieco ..... nawet i mag mam juz prawie zgodnie z wymogami - PSP juz odebrała
ale robie to nie dla kasy tylko dla ... mojego widzimisie
i moze temu pdfchodze do tego na luzie bez podniewty a co do kasy to poczawszy od odbiorów poprzez kurs i skonczywszy na psycgiatrze z II stopniem spec kosztowac to bedzie jakies 7-8 tys zł
ale po mału  _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Gru 24, 2003 4:16 pm Temat postu: |
|
|
v-21 napisał: | .........poczawszy od odbiorów poprzez kurs i skonczywszy na psycgiatrze z II stopniem spec kosztowac to bedzie jakies 7-8 tys zł
ale po mału  |
To dopiero skromny początek . Samochód do przewożenia MW , uprawnienie do przewożenia MW , magazyn z wartownikiem albo inną formą ochrony. A i tak uważam, że na prace przy skale czy pniach ( karczowanie ) nikt Ci papieru nie da po 4 -o dniowym kursie . Ale życzę Ci tego a kasa i tak "leży" tylko w betonie. Pniaki czy kamienie to były u mnie grosze. Choć pare prac było ciekawych finansowo ( przy odspajaniu skały ) . Nie mniej wkrótce sam wejdę na drogę odzyskania zezwolenia na prace przy użyciu MW ( na razie skała i podobne ).
Pozdr. A
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Sro Gru 24, 2003 8:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Sro Gru 24, 2003 6:28 pm Temat postu: |
|
|
co do samochodu i swiadectwa kwalifikacji to poewny nie jestem czy to obowiazuje w kazdej ilosci MW ale jesli tak bedzie to niestety sam kur na transportówke kosztuje...... z jakies 1800 zł
magazyn podreczny nie musi miec ochronu w ustawie wyraznie pisze jakie musi spełniac wymagania z zakresu ochrony pasywnej
co do zarabinia kasy na tym to naweet nie mysle zebym miał sie w to bawic jedo jednak jest pewne daje mi to mkozliwosc jak i tez jest niezaprzeczalny fakt ze za papuge musiałbym zapłacic o wiele wiecej .... _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2003 1:45 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | co do samochodu i swiadectwa kwalifikacji to poewny nie jestem czy to obowiazuje w kazdej ilosci MW ale jesli tak bedzie to niestety sam kur na transportówke kosztuje...... z jakies 1800 zł |
A po kiego grzyba ci świadectwo kwalifikacji? Będziesz jeździł ciężarówką?
Po wejściu ADR 2003 KAŻDA ILOŚĆ MATERIAŁU NIEBEZPIECZNEGO (za wyjątkiem wyłączeń spod LQ) BEDZIE WYMAGAŁA OD KIEROWCY ŚWIADECTWA UKOŃCZENIA KURSU ADR (+ kurs specjalistyczny dla klasy 1 w przypadku MW) razem ok. 600-800 zł + oczywiście doradca DGSA (kurs 1000 -1500zł + n x400zł; n=liczba podejść do egzaminu + koszty zwiedzania kraju śladem komisji egzaminacyjnej )
A samochodzik ze świadectwem TDT też kosztuje troche kasy i czasu.
Na szczęście mam to już za sobą.
życze powodzenia GM
[/quote] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RobertG

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2003 1:00 pm Temat postu: |
|
|
B&G napisał: | 1. Bzdura. Nie można odmówić sprzedaży osobie posiadającej koncesję! przecież po to właśnie jest! Musiał być inny powód | Nie doczytales. Glownym powodem byl brak ewidencji prowadzonej przez sprzedajacego. O jaka ewidencje chodz nie wiem. Moge sie tylko domyslac.
Ale prawda jest ze padlo stwierdzenie ze koncesja bez pozwolenia wojewody jest nie wazna. Choc mysle ze bylo to stwierdzenie tylko wobec "wladz". Po nowym roku postaram sie dowiedziec o co _dokladnie_ chodzilo.
B&G napisał: |
3. Magazyn podręczy to 80 kg. Trochę mało jak na pokaz. Wszystko zależy od opini z Zielonki, a mjr Goryca raczej tego nie podpisze.
Konstrukcja budynku, inst. odgromowa i elektryczna, strefa bezpieczeństwa, dozór to mało? To dołóż jeszcze wymagania straży, ochrony środowiska itp. | Wszyscy omijaja przepisy jak moga wiec i ja troche pogdybam (kazda dyskusja rozwija ) ... nie ma w ustawie napisane ze musisz miec jeden magazyn podreczny a do magazynu podrecznego nie ma chyba potrzeby tylu procesow "certyfikacji". Co prawda jestem dopiero po jednokrotnym przeczytaniu rozporzadzenia ale raczej nie ma tam nic na temat odbioru. Sa tylko ogolne warunki jak taki magazynek ma wygladac.
Zawsze mozna budowac/modernizowac magazyn traktujac go w miedzyczasie jako podreczny.
B&G napisał: |
7. Sam sobie odpowiedziałeś | No wlasnie nie bardzo ... Dalej nie wiem na ile istotnie przepisy sie zmienia od czerwca. Z reszta mam zamiar powoli zalatwiac sobie potrzebne papiery a nie chcialbym sie na koniec wszystkiego dowiedziec ze musze robic wszystko od nowa
Cytat: | Te wszystkie przepisy i tak są traktowane jako makulatura.
Jest jednak pewien wyjątek. Zwróć uwagę na stoiska z fajerwerkami w hipermarketach. 1000 kg na stoisko i ani grama więcej. Ciekawe czy to zasługa Hestii, czy PIH-u (raczej wątpię, bo w PIH-u robią takie oczy )? | Ciekawe jak oni to kalkuluja? 1/2 przepisow to tez przepis.
Jakby znalazl sie jakis upierdliwy klient to niezle pieniadze moglby wywalczyc od takiego supermarketu
To jest mysl Moze zarobic na wlasny magazyn procesujac sie z hipermarketami  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Nie Gru 28, 2003 11:15 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Ale prawda jest ze padlo stwierdzenie ze koncesja bez pozwolenia wojewody jest nie wazna |
Warunki wydania koncesji, która uprawnia do zakupu MW nie wymagają pozwolenia wojewody.
Jak koncesja może być nieważna?
Co do rejestrów to zgoda. Chodzi o "rejestr dokumentów stanowiących podstawę wpisu do ewidencji" oraz "księgi ewidencyjne materiałów przeznaczonych do obrotu" , zgodne z Rozp. Min. Gosp. z dn 10.09.2002 Dz.U. Nr 163 poz 1346. Tak na marginesie, to właśnie przed świętami meldowałem się na Komendzie Woj. Policji z tymi świstkami. Trochę się zdziwiłem, że jako jedyny w woj. Łódzkim posiadam koncesję.
Faktycznie w przypadku braku w/w kwitów koncesja to tylko kolorowy papierek.
Ale w tym wypadku wina leżała po stronie sprzedającego, a koncesja kupującego nie miała tu nic do rzeczy.
Cytat: | a co do magazynu podrecznego nie ma chyba potrzeby tylu procesow "certyfikacji". |
Też o tym myślałem. Ale żeby mieć magazyn podręczny trzeba (na 90%) być szczęśliwym posiadaczem magazynu bazowego.
Co do odbioru magazynu to nie chodzi tu o odbiór techniczny, ale o stwierdzenie przez speców z Zielonki, że przedsiębiorca SPEŁNIA WARUNKI TECHNICZNE konieczne do obrotu, magazynowania lub stosowania MW. Jak Ci się uda ich przekonać to może...
Cytat: | No wlasnie nie bardzo ... Dalej nie wiem na ile istotnie przepisy sie zmienia od czerwca. Z reszta mam zamiar powoli zalatwiac sobie potrzebne papiery a nie chcialbym sie na koniec wszystkiego dowiedziec ze musze robic wszystko od nowa |
dla ułatwienia dodam, że mieszkamy w Polsce  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie Lis 07, 2004 7:19 pm Temat postu: |
|
|
Witam Panowie!
Widzę, że znacie się dość dobrze w temacie więc jesteście chyba najbardziej kompetentnymi osobami jakie znam, aby odpowiedzieć mi najedno małe pytanko.
Prowadzę firmę zajmującą się organizacją różnych imprez typu: bale, wesela, imprezy integracyjne dla firm itp. Jako kolejną usługę chciałbym wprowadzić pokazy sztucznych ogni. pokaz taki miałby trwać około 2 min. (maleńki pokazik) i jego koszt dla klienta nie mógłby przekraczać 1000zł. Czy da się to zrobić. Staranie się o te wszystkie zezwolenia o których piszecie chyba nie ma najmniejszego sensu. Gdzie w taki razie się udać aby coś w tym zakresie załatwić? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie Lis 07, 2004 7:35 pm Temat postu: |
|
|
skwiatko napisał: | .... Staranie się o te wszystkie zezwolenia o których piszecie chyba nie ma najmniejszego sensu. Gdzie w taki razie się udać aby coś w tym zakresie załatwić? |
Koncesja nie jest wymagana na obrót wyrobami pirotechniki widowiskowej, oznaczonymi kodem klasyfikacji 1.4 G i 1.4 S
Wystarczy Ci to na spory pokaz. Ponadto możesz kupić na najważniejszy kwit ( bilet NBP ) - każdy wyrób , bez koncesji. Po pokazie nikt nie wie co żeś bracie wystrzelił. Oficjalnie pykasz z 1.4 G i 1.4 S.
Na razie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie Lis 07, 2004 7:53 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki serdeczne
To bardzo dobra wiadomość. Tylko... Jestem zielony w tym temacie. Co to znaczy? Jakiego typu materiałów mogę zatem używać? Czy można znaleźć gdzieś w necie info o tego typu rzeczach? Interesowałoby mnie jak takie pokazy się robi, co należy wiedzieć praktycznego, co mieć i gdzie i za ile kupić. Może jakieś sklepy internetowe z fajerwerkami i oznaczeniem co mi wolno kupić a czego nie? Ska można się tego generalnie nauczyć, no bo sprawa nie jest prosta, jak dla mnie nazie. Dzięki za info.
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|