Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

R騜ne paliwa sta貫 - zbi鏎 przepis闚.
Id� do strony 1, 2, 3, 4  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Paliwa rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Sob Sie 23, 2003 10:39 am    Temat postu: R騜ne paliwa sta貫 - zbi鏎 przepis闚. Odpowiedz z cytatem

pirotechmaan
PROFI

pirotechmaan napisa�:

Witam

Tak, nauka, teoria jest dobra gdy trzeba co� wyja郾i�. A najwa積iejsze to samemu umie� co� zrobi�. 畝dna teoria nie wspomo瞠 mnie abym odzyska� kamer� video gdy b璠zie l康owa豉 Wink . Z jednym si� z Tob� nie zgodz�. W necie 99 % paliw to karmelka. Czas by to zmieni� *. Zaproponowa貫m swoje paliwo na bazie lepiszcza 浩 ( naturalnie paliwo pirotechmana* Cool ) czy karmelk� magnezow� ( poda貫m technologie przygotowania ) a i dopracowania wymaga paliwo na bazie aa. Jest to w zasadzie dobry utleniacz. Trzeba zabezpieczy� jego tylko przed wilgoci� no i dobra� sk豉d paliwa. Ju� widz� w necie np. paliwo knoda albo kermita * Razz

Pozdr. A
* podkre郵enie moje Kermit

pirotechmaan napisa�:
Ja zrobilem paliwo : cukier 45 , saletra 55. Cukru mo瞠 i o 5 % za du穎 ale chcialem aby si� 豉twiej topi這. .

pirotechmaan napisa�:
Te� ciekawi mnie dodanie z 5 % proszku Mg. Jestem oczarowany latwo軼ia robienia tego paliwa cho� nie zadawala mnie niska temperatura palenia. Dla mnie urok lotu rakiety to te� ogie� Wink . No i dodatek Mg zwi瘯szy nam impuls. Mieszanki na Mg nie maj� niskiej temperatury zap這nu ( s康z�, 瞠 powy瞠j 300 C ) ale w razie gdyby co "posz這 nie tak" robi si� gro幡ie. Mg zwi瘯sza pr璠ko嗆 palenia si� "karmelki". Ja mam ma陰 butl� na gaz i paliwko robi� "w terenie" Wink . Palnik ustawiam na maly gaz i szeroki rondelek. Ca造 czas mieszam. Na pewno dodam te 5 % Mg.
Pozdr. A

pirotechmaan napisa�:
Witam

A wi璚 Szanowni Uzytkownicy forum uprzejmie informuj� Was, 瞠 dzi� zrobilem karmelk� z 5 % Mg. Nie co trudniej si� to paliwo topi這 ale ogolnie i tak nie 幢e. Sk豉d : 45 % cukier puder, 5 % proszek Mg, 50 % KNO3. Niestety musia貫m zachowa� te 45 % cukru aby nie straci� p造nno軼i paliwa. Hm ... niech b璠zie nazwa tego paliwa "karmelka magnezowa"

pirotechmaan napisa�:

Powtorze si� jak ja robi�.

1. Karmelka

Odwa瘸m 90 g cukru pudru i 110 g KNO3 ( drobno mielony ). Mieszam i do garnka o grubym dnie . Na malym ogniu caly czas mieszam. Mieszanka robi si� jakby wilgotna , zaczyna brunatnie�. Szczegoln� uwag� zwracam aby na miesza� przy dnie. Topi sie bez zadnych bulgot闚 i sensacji. Wychodzi pastelowy kolor karmelki.

2. Karmelka magnezowa.

Odwa瘸m : 80 g cukru pudru , 10 g proszku Mg , 100 g KNO3 i 10 g KNO3.

Do 10 g Mg dodaje 10 g KNO3 i mieszam.

80 g cukru pudru mieszam ze 100 g KNO3. Topi� jak wy瞠j. Jak ca這嗆 jest stopiona wsypuj� 20 g mieszanki Mg / KNO3. Grzej� jeszcze ze dwie minuty i paliwo jest gotowe. Paliwo jest do嗆 plynne. ζtwo si� odlewa.

Pozdr. A .

Sk豉d paliwa Karmelka Pirotechmana:
Cukier - 45%
Saletra potasowa 55%

Sk豉d paliwa Karmelka magnezowa Pirotechmana:
Cukier - 40%
Saletra potasowa - 55%
Py� magnezowy - 5%

Pirotechman napisa�:

Podstawowe info dam Wink

1. Dysza - szamot, fi kryt. 8 mm,
2. Paliwo KNO3/Mg/Skrobia/浩 58/12/14/16

gdzie : 浩 - 篡wica epoksydowa.

czyli "Paliwo Pirotechmana Nr 1" Wink ( tzn. zawieraj帷e : KNO3, Mg, Skrobi�, 浩 )
Pozdr. A

Sk豉d Paliwo Pirotechmana nr 1:
Skrobia - 14%
砰wica epoksydowa - 16%
Py� magnezowy - 12%
Saletra potasowa - 58%

Ksard
PROFI

Paliwo Amonowe Ksarda

ksard napisa�:

Dwa lata temu przeprowadzi貫m jedn� pr鏏� stacjonarn� z paliwem:
Azotan amonowy 70%
Aluminium 5%
Epidiam 18 %
Dwuchromian potasu 5%
W璕iel drzewny 2%

pozdrawiam

leszek

leszek napisa�:
Ja robi� karmelek na sorbitolu. [...] Proporcje typowe 65:35.
pozdrawiam. L.

Sk豉d paliwa Sorbitolka Leszka
Sorbitol - 35%
Saletra potasowa - 65%

leszek napisa�:
W kosztach og鏊nych paliwa sorbitol robi ok. jednej trzeciej stosuj帷 proporcje 65:35 ale wtedy nie ma mowy o odlewaniu tylko o "wygniataniu" o czym pisa貫m wcze郾iej. Ale chyba jeszcze lepsze jest paliwo KNO3:sorbitol:siarka 64:27:9. Robi貫m je tylko na "sucho" bo nie zna貫m metody "wygniatania" ale kopa ma suuper.
pozdrawiam. L.

Sk豉d paliwa Sorbitolka siarkowa Leszka
Sorbitol - 27%
Siarka - 9%
Saletra potasowa - 64%

leszek napisa�:
Ja robi貫m kiedy� takie paliwo (65:26:9 wagowo kno3 cukier siarka)
Leszek

Sk豉d paliwa Karmelka siarkowa Leszka
Cukier - 26%
Siarka - 9%
Saletra potasowa - 65%

leszek napisa�:
CZERWONA KARMELKA LESZKA(otrzyma貫m tlenek 瞠laza od ma貫go - z my郵� o p.kompozytowych ale sprawdza貫m na razie na zwyk造ch)
1.mieszanka saletry z cukrem 60:40 nie karmelizowana
- pr鏏ka z dodatkiem ok 2 % tlenku 瞠laza zawini皻a w rulonik papierowy pali豉 si� ok. 1.5 do 2 razy szybciej

Sk豉d Czerwona Karmelka Leszka
Cukier - 39,22%
Saletra potasowa - 58,82%
Tlenek 瞠laza Fe2O3 - 1,96%

knod
PROFI

knod napisa�:
Sklad paliwa Zn/S (2.04/1) wynika z prostej reakcji redoks ktora zachodzi: Zn+S=ZnS.

Sk豉d paliwa Cynkosiarkowego Knoda
Py� cynkowy - 67,1%
Siarka - 32,9%

knod napisa�:
Przeprowadzilem w koncu proby z wysmazaniem paliwka na bazie KNO3/sacharoza (65/35). Okazalo sie ze temp. 150C jest za niska. .

Sk豉d paliwa Karmelka Knoda
Cukier - 35%
Saletra potasowa - 65%

knod napisa�:
Obecnie stosuje inny sklad: 35%cukru 60%KNO3 5%Mg Taka mieszanka nawet nieco "przegrzana" podczas karmelizacji charakteryzuje sie optymalna szybkoscia palenia (przegrzanie tradycyjnego karmelka powodowalo drastyczne obnizenie tego parametru).
Pozdry
knod

Sk豉d paliwa Karmelka magnezowa Knoda
Cukier ( lub sorbitol) - 35%
Py� magnezowy - 5%
Saletra potasowa - 60%

kermit
PROFI

kermit napisa�:
Ostatnio 鈍ie穎 wyprubowane z dobrym kopem paliwko niekarmelizowane
C35S
cukier 3cz.
saletra potasowa 5cz.
WAGOWO KONIECZNIE
cukier i saletr� zmieli� b.drobno I OSOBNO, razem zmiesza� i na sucho przesia� przez sito.
Nadaje si� na mniejsze rakietki kalibru do 16 mm ( a tak瞠 na wi瘯sze kalibry ale po skarmelizowaniu )*

Sk豉d paliwa Karmelka Kermita
Cukier 37,5%
Saletra potasowa - 62,5%

Cytat:
Oraz nie wypr鏏owane jeszcze w loce paliwo KNO3, sacharoza, S (52/25/7) ( paliwko niez貫 na fajerwerki daje 豉dny p這mie� )*

Sk豉d paliwa Karmelka siarkowa Kermita
Cukier - 29,7%
Siarka - 8,3%
Saletra potasowa - 62%

kermit napisa�:
(07.09.2003r) *
C1533S2W
2cz. W璕iel drzewny mielony
15cz. Cukier
33cz. Saletra potasowa
Po skarmelizowaniu wychodzi czarny karmelek, przypominaj帷y w wygl康zie tworzywo sztuczne. Szybko軼 cpalania do嗆 du瘸, na rakiety si� nadaje, daje mniej dymu od zwyk貫j karmelki i wyra幡y p這mie� wylotowy.

Sk豉d paliwa Czarna Karmelka Kermita
Cukier - 30%
W璕iel drzewny - 4%
Saletra potasowa - 66%

kermit napisa�:
cukier 31,25%
saletra 63,75%
glin 5%

co odpowiada formule:
C25 51SG4

Sk豉d paliwa Aluminiowa Karmelka Kermita
Sk豉d i formu豉 jak wy瞠j^

PINOT
PROFI

PINOT napisa�:
]Z mojego katalogu kilkunastu paliw, kt鏎e pr鏏owa貫m polecam nast瘼uj帷e:
19% Zywicy epoksydowej im mniejsza lepko嗆 tym lepiej
1% Rokafenolu N-* (nie jest niezb璠nie konieczny) wtedy +1% 篡wicy
5% proszku Al
40% KNO3
35%KClO3

PINOT napisa�:

http://www.pinot.webpark.pl/
Powiecie, ze sorbitol jest drogi i trudno dostepny...tak, z pewnoscia jest drozszy do cukru, ale ma niewatpliwa nad nim przewage topi w bezpiecznej temperaturze. Opracowalem zatem nastepujacy sklad, aby "wilk byl syty i owca cala":

TOFFI PINOTA:
20% ............. cukier
15% ..............sorbitol
65% ..............KNO3

Paliwo takie wciaz mozna topic w garnuszku do mleka na lazni wodnej. Nie potrzebny jest jednak dodatek wody. Sorbitol topi sie jako pierwszy, przyspieszajac topnienie i obnizajac temperature topnienia cukru, dzieki czemu mieszanina po stopieniu nie jest ciekla, ale ma konsystencje rzadkiego ciasta, ktore latwo mozna wprowadzic do silnika. Masa jest na tyle miekka, ze z latwoscia mozna w niej zanurzyc trzpien formujacy kanal

PINOT napisa�:
10% PCV (proszek) a jeszcze lepiej tzw. pasta plastizolowa (wtedy paliwo jest elastyczne i nieco inaczej si� je preparuje)
20% Al proszek
2% dwuchromianu amonu
3% w璕la drzewnego
65% azotan amonu

To paliwo ma bardo wysoki ISP nawet powy瞠j 250, wi璚 musi by� przygotowane starannie bo inaczej spala si� zbyt niestabilnie.

z czystego lenistwa wklejam tylko linki
http://www.pinot.webpark.pl/efekt.html
http://www.pinot.webpark.pl/karmel.html
http://www.pinot.webpark.pl/hpr.html
jest co poczyta� i pr鏏owa�

(*dopiski i podkre郵enia moje) Kermit
zmieniony i uaktualniony 27 09 2005

Ostatnio zmieniony przez dziadek kermit dnia Wto Wrz 27, 2005 7:16 am, w ca這軼i zmieniany 20 razy
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
eltopsj

Do陰czy�: 22 Cze 2003

PostWys豉ny: Pon Wrz 01, 2003 6:08 pm    Temat postu: Sk豉dy sta造ch materia堯w p璠nych (amatorskich) Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Oto sk豉dy amatorskich paliw rakietowych pochodz帷e z ksi捫ki in�. Bohdana W璕rzyna pt. "Amatorskie rakiety do鈍iadczalne" (Wydawnictwo MON 63 r, nak豉d - tylko 4000 egzemplarzy):

(sk豉d w cz窷ciach wagowych w gramach)

Paliwo nr 1

Azotan potasu KNO3...................... 76
Siarka S....................................... 6
W璕iel C...................................... 18

Paliwo nr 2

Azotan potasu KNO3....................... 40
Azotan amonu NH4NO3...................160
Pak CH.......................................... 26
Dwuchromian amonu (NH4)2Cr2O7.. od 2 do 4

Paliwo nr 3

Azotan potasu KNO3....................... 43
Cukier puder ................................ 15
Klej biurowy (bia造 rzadki) ............. 3

Paliwo nr 4

Nadchloran potasu KClO4................ 48
(nie myli� z wybuchowym chloranem potasu KClO3)
Parafina (鈍iece)............................ 12
Sadza kominowa ............................ 2

Ksi捫ka jest mniej znana od "M這dego modelarza rakiet" P. Elszteina, ukazuj帷ego si� w wi瘯szych nak豉dach (10000 egzemplarzy)

Co s康z� o tych paliwach (szczeg鏊nie o 2-gim i 4-tym) "chemiczni guru" z forum

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
eltopsj

PostWys豉ny: Pon Wrz 01, 2003 6:29 pm    Temat postu: Paliwa rakietowe Odpowiedz z cytatem

A to jeszcze jeden sk豉d paliwa opracowanego niegdy� w USA i jego w豉軼iwo軼i (jednostki w uk豉dzie CGI - jak kto� chce to niech przelicza na SI Wink 0:

Paliwo GALCIT-161:

KClO4.........(78% - 70%)
Asfalt..........(22% - 30%)

Spos鏏 formowania 豉dunku...................................... lany
Adiabatyczna temperatura p這mienia [蚓]...................2100 do 1850
Impuls w豉軼iwy [sek]...............................................180 - 195
Dopuszczalny zakres ci郾ie� w komorze [kG/cm2].......35 - 700
Szybko嗆 palenia si� pod ci郾ieniem 70 at w temp. 20蚓
[cm/sek]..................................................................3,3 - 4,3
Wyk豉dnik n .............................................................0,7 do 0,8
G瘰to嗆 [g/cm3]........................................................1,74
Powr鏒 do g鏎y
eltopsj

PostWys豉ny: Czw Lis 20, 2003 11:31 pm    Temat postu: R騜ne paliwa rakietowe. Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Klawe to Twoje paliwko "niekarmelizowane" Pred Wink . Trzy g堯wne silniki wahad這wca, spalaj� w czasie startu co� ko這 1,5 tony tego "paliwka" na sekund�, o ile si� nie myl�, to chyba jedno z najlepszych obecnie znanych, ale raczej nie dla Mephisto. Je郵i znudzi� Ci si� typowy "karmelek" Mephisto, to zainteresuj si� paliwami na bazie 篡wic epoksydowych (takimi zajmuje si� aktualnie pirotechman). S� to obecnie bardzo modne paliwa sta貫 przyrz康zane na "zimno". Jak masz du穎 wolnego czasu i troch� "kasy", to bierzesz dowolny utleniacz z grupy azotan闚, lub lepiej nadchloran闚, 篡wic� epoksydow� chemoutwardzaln� (kupion� razem z utwardzaczem w supermarkecie budowlanym), kt鏎a pe軟i podw鎩n� funkcj� (substancji spalanej i jednocze郾ie wi捫帷ej paliwko w tward� bry喚) i ju� mo瞠sz zacz望 eksperymentowa�.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez eltopsj dnia Sob Lis 22, 2003 10:37 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Lis 21, 2003 9:15 am    Temat postu: Re: R騜ne paliwa rakietowe. Odpowiedz z cytatem

eltopsj napisa�:
..... to zainteresuj si� paliwami na bazie 篡wic epoksydowych (takimi zajmuje si� aktualnie pirotechman). S� to obecnie bardzo modne paliwa sta貫 przyrz康zane na "zimno".
........ to bierzesz dowolny utleniacz z grupy azotan闚, lub lepiej nadchloran闚, 篡wic� epoksydow� chemoutwardzaln�...........

Witam

Na stronie Nakky pisze o paliwach azotan potasu / 浩
- nie wiem tylko od kiedy. Ale z moich obserwacji wynika, 瞠 je郵i nie dacie tam nie mniej jak 8 % proszku Mg to nie zrobicie SR. Wi璚 nie wiem czy te rozwa瘸nia Nakki to teoria bo w praktyce kicha Rolling Eyes . Po drugie : paliwa KNO3 / 浩 / Mg opisa貫m ( kr鏒ko ) z rok , p馧tora temu na forum Megalomani i paliw tych nie zer積a貫m z 瘸dnej strony Wink . Ewetualnie to mnie b璠� wi璚 na郵adowa� Razz . Ruskim te� to opisa貫m Wink

浩 nie l帷zymy z AA tylko z KNO3. Z AA dajemy 烈 ( 篡wica poliestrowa ).

Pozdr. A

PS. Nowe paliwa to ju� TAJEMNICA bo zacz掖em zabaw� o nazwie Rocket Motor Company Razz
Powr鏒 do g鏎y
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Nie Lis 23, 2003 10:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

K豉niam si� pi瘯nie Very Happy Exclamation
Do陰czy貫m kilka przepis闚 do ksi璕i wiedzy nietajemnej w pierwszym po軼ie.

W odpowiedzi dla Mephisto mog� powiedzie�, 瞠 jest pi耩 takich przepis闚: C35S i Czerwona karmelka Leszka, kt鏎e mo積a tak瞠 stosowa� bez karmelizacji ale na mniejsze rakietki (W wi瘯szych Question patrz serial Xplozja Laughing ), oraz paliwo nr 1, 2 i 3 zaproponowane przea EltopsJ

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
PINOT

Do陰czy�: 25 Lis 2003
Sk康: Wroc豉w

PostWys豉ny: Wto Lis 25, 2003 1:52 pm    Temat postu: proste paliwo nr. 1 z mojej kolekcji Odpowiedz z cytatem

Z mojego katalogu kilkunastu paliw, kt鏎e pr鏏owa貫m polecam nast瘼uj帷e:
19% Zywicy epoksydowej im mniejsza lepko嗆 tym lepiej
1% Rokafenolu N-* (nie jest niezb璠nie konieczny) wtedy +1% 篡wicy
5% proszku Al
40% KNO3
35%KClO3

Sk豉d jest wi璚 prosty i tani. Przygotowanie te�: utleniacze dobrze zmieli� we m造nku do kawy, doda� proszek Al i przetrze� razem przez drobne sitko lub tkanin�. Nast瘼nie zawiesi� wszystko w 篡wicy (wst瘼nie wymieszanej z utwardzaczem), i zostawi� do utwardzenia w korpusie silnika. Paliwo ma Kn=150, wi璚 o spalaniu czo這wym nie ma mowy. Musi by� kana�. ISP teoret oko這 130 (przy 200 psi). Zapala si� 豉two od g堯wki zrobionej z KNO3/Al/lakier celulozowy.
Mimo obecno軼i chloranu z pewno軼i� nie eksploduje. Daje 豉dny br您owawy dym. W przeciwie雟twie do Mg, proszek Al jest 豉twy do zdobycia (dodatek do beton闚 kom鏎kowych) i nie reaguje z azotanami w obecno軼i wilgoci.

Mam te� kilka sk豉d闚 na NH4NO3 o bardzo wysokim ISP (ponad 200), ale s� one raczej ma這 widowiskowe (zero trace'u) ale za to baaaaaardzo wysoko lataj�.

Ostatnio zmieniony przez PINOT dnia Pon Pa� 18, 2004 10:27 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Lis 25, 2003 2:21 pm    Temat postu: Re: proste paliwo nr. 1 z mojej kolekcji Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:
.....Mam te� kilka sk豉d闚 na NH4NO3 o bardzo wysokim ISP (ponad 200), ale s� one raczej ma這 widowiskowe .

Witam

Widowiskowo嗆 ma drugorz璠ne znaczenie cho� te� si� liczy
( szczeg鏊nie gdyby zechcie� sprzeda� SR ). Wiec "zapodaj" te sk豉dy , sprawdzimy Wink . A moze masz jakies filmy , zdj璚ia Question

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Wto Lis 25, 2003 2:52 pm    Temat postu: Chyba zaczn� pisa� podr璚znik....:) Odpowiedz z cytatem

OK, s康z帷 po szybko軼i reakcji to forum cierpi na brak dobrych sk豉d闚 na paliwa zasilane saletra amonow�. Zaczn� wi璚 od paliwa, kt鏎e opracowa貫m jako pierwsze dzi瘯i kt鏎emu m鎩 azotan amonu "d德ign掖 si� nad chmury". Uprzedzam, potrzeba troch� odczynnik闚, jednak 豉twych do kupienia.

10% PCV (proszek) a jeszcze lepiej tzw. pasta plastizolowa (wtedy paliwo jest elastyczne i nieco inaczej si� je preparuje)
20% Al proszek
2% dwuchromianu amonu
3% w璕la drzewnego
65% azotan amonu

To paliwo ma bardo wysoki ISP nawet powy瞠j 250, wi璚 musi by� przygotowane starannie bo inaczej spala si� zbyt niestabilnie.
Wszystko razem wrzuci� do m造nka do kawy i mieli� przez oko這 1 minuty. zwil篡� ca這嗆 odrobin� THF (uwaga na ten odczynnik - palny jak cholera i nieprzyjemny przy inhalacji) a� do uzyskania g瘰tego kitu. Kit ten nale篡 uformowa� w odpowiedni 豉dunek rurowy i odstawi� w formie do wysuszenia. THF paruje 豉two, wi璚 kaloryfer w niezamieszka造m pomieszczeniu jest OK. Uwaga, podczas parowania THF 豉dunek si� kurczy i lekko deformuje.
Dalej ju� 豉two inhibitujemy (lub nie) ziarno, pakujemy do motorka. Kn=250-300. Zapala si� trudno, wymaga wysokiej temperatury. Je郵i Al jest drobny, nie sypie iskier a jedyny tracer to bia豉 jasna kropka na niebie. Dobre efekty daje wype軟ienie przedniej cz窷ci silnika w 1/3 wcze郾iej om闚ionym paliwem (na KNO3+KClO3) - UNIKA� MIESZANIA OBU !!!. To znakomicie poprawia stabilno嗆 spalania, a balast nie jest a� tak du篡.
Acha, aby unikn望 przemian fazowych AN, zast瘼uj� go w 2% przez KNO3 i drugie 2% przez b喚kit pruski. Jednak, je郵i suszenie odb璠zie si� w temp. wy窺zej ni� 38stopni, to nie jest konieczne.
Uff, roboty co nie miara, ale w tym ca豉 przyjemno嗆. Potem opracowa貫m prostsze i jeszcze ta雟ze paliwa. Ale teraz nie mam ju� w豉dzy w palcach.
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Lis 25, 2003 7:23 pm    Temat postu: Re: Chyba zaczn� pisa� podr璚znik....:) Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:
OK, s康z帷 po szybko軼i reakcji to forum cierpi na brak dobrych sk豉d闚 na paliwa zasilane saletra amonow�.

THF , a tfu. No i trudno kupi�. . Wol� wi璚 kauczuk Wink . No i na razie nie bawi� si� z AA bo starannie trzeba zabezpieczy� SR przed wilgoci�. A czasami SR lezy 2 miechy w oczekiwaniu na start. A masz filmy, zdj璚ia Question Question . "Wygl康asz" mi na "obcykanego" a wtedy powiniene� mie� co najmniej zdj璚ia Wink .

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Wto Lis 25, 2003 10:17 pm    Temat postu: Bez paniki z tym THF em. Odpowiedz z cytatem

THF ? Wcale nie tak trudno go kupi�. To jest podstawowy rozp. laboratoryjny. Jedyna kwestia to dobra wentylacja.
Co do wilgoci, te� bez przesady. Wystarczy zamkn望 dobrze dysz� motoru mi瘯kim woskiem lub plastelin�. No i oczywi軼ie tuby - nie papierowe (b康� impregnowane). AN to nie jest nadchloran magnezu, zeby sie rozciekac po kilku miesiacach. Zreszt� zgodnie z moim do鈍iadczeniem ten stuff dzia豉 doskonale nawet po roku sk豉dowania w piwnicy. Mo積a te� ziarno zanurzy� w lakierze nitrocelulozowym (albo pomalowa� sprayem)
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Wto Lis 25, 2003 10:36 pm    Temat postu: acha, no i ten kauczuk Odpowiedz z cytatem

jedyny dost瘼ny mi kauczuk to w butaprenie ( a i to chloropren). Chyba, ze masz dojscia do HTPB. To te� da si� z wtedy zrobi�. Ale butapren skre郵am ,nie mam zamiaru suszy� tego przez dwa tygodnie (i mimo to nie by� pewnym zawarto軼i w璕lowodor闚 w paliwie). Dla ma造ch motor闚 mo積a te� spr鏏owa� twardego asfaltu (takie motorki te� da si� uruchomic, cho� parametry sa du穎 gorsze). Dla wi瘯szch i mniejszych jest dobry poliurtetan, ale trzeba "umiec go kupi�". Mnie si� kiedys uda這 Smile Od razu radz� - pianki PU - forget it.
Powr鏒 do g鏎y
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Sro Lis 26, 2003 10:16 pm    Temat postu: Pytanie do PINOT'a Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:

20% Al proszek
2% dwuchromianu amonu
3% w璕la drzewnego
65% azotan amonu

Zastanawiam si�, czy zmiana dwuchromianu amonu na dwuchromian potasu wp造nie niekorzystnie na na parametry paliwa. Pytam dlatego, poniewa� w tej chwili nie dysponuj� dwuchromianu amonu.
Co o tym s康zisz. Czy du穎 przeprowadzi貫� pr鏏 z silnikami na tym paliwie i czy wiesz jaka jest jego liniowa pr璠ko嗆 palenia?

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Nie Kwi 10, 2005 1:38 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Sro Lis 26, 2003 10:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

generalnie, katalizatorem jest (Cr2O7)2-. Wi璚 teoretycznie nie powinno to mie� znaczenia. Pozostaje sprawa przeliczenia stosunku chrom/utleniacz, tak, aby zosta� zachowany stosunek MOLOWY. Dalej, jak s康z� to kwestia dopracowania Kn do cisnie� (nie wiem jakimi korpusami silnik闚 dysponujesz).

Ostatnio zmieniony przez PINOT dnia Wto Gru 28, 2004 3:44 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Sro Lis 26, 2003 10:37 pm    Temat postu: Re: Pytanie do PINOT'a Odpowiedz z cytatem

Czy du穎 przeprowadzi貫� pr鏏 z silnikami na tym paliwie i czy wiesz jaka jest jego liniowa pr璠ko嗆 palenia?

Posz這 jakie� osiem silnik闚 w korpusie 3/4 cala. Dw=20 mm, kana� 8mm. Czas palenia oko這 2-3 sekund. Przy ci郾ieniu nie wi瘯szym ni� oko這 150 psi.

Nie ukrywam, 瞠 powtarzalno嗆 by豉 najlepsza na motorze dwupaliwowym (dodatkowe 4 silniki).
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Sro Lis 26, 2003 10:42 pm    Temat postu: AN+MG cd. Odpowiedz z cytatem

No w豉郾ie. Przy tak wysokim Kn=300 nale篡 si� spodziewa� wysokiego ci郾ienia w silniku. Z tego co wiem - z teorii o paliwach na bazie azotanu amonowego wysokie ci郾ienia wydaj� si� by� podstaw� sukces闚 z tymi paliwami. Poza tym problem z ich zapaleniem i utrzymaniem stabilnego palenia (zalewanie paliwa roztopionym utleniaczem - co doprowadza do urywania p這mienia).
Dwa lata temu przeprowadzi貫m jedn� pr鏏� stacjonarn� z paliwem:
Azotan amonowy 70%
Aluminium 5%
Epidiam 18 %
Dwuchromian potasu 5%
W璕iel drzewny 2%

Zacisk Kn=200
ζdunek rurowy nieinhibitowany o masie 65g.

No i co?
1.Zap這n by� utrudniony - silnik "rozkr璚a�" si� bardzo powoli.
2.Brak dymu i p這mienia.
3.Korpus silnika wytrzyma�.

Ale wydaje mi si�, 瞠 ci庵 nie by� zachwycaj帷y - nadawa豚y si� mo瞠 na silnik marszowy.
Teoretyczny impuls w豉軼iwy wyliczona na 160.

to tyle uwag na gor帷o

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Nie Kwi 10, 2005 1:37 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Sro Lis 26, 2003 11:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Racja, KSARDzie, problem闚 z tym An co nie miara, a ja sie upar貫m, ze zmusz� AN do latania, chocia� miejscami strasznie mnie wkurza� do 貫z.
Gdzie jest szkopu�? Po pierwsze musi by� du穎 Al - drastycznie przyspiesza on szybko嗆 spalania. Musi by� dobry w璕iel - bo poprawia stabilno嗆 palenia. No i to, co najbardziej mnie wkurza這 - wysokie ci郾ienie potrzebne do stabilnej pracy. Musz� przyzna�, 瞠 150 PSI to by� motor bezpieczny Wink...(kt鏎y polecia� sam - ale rakiety by nie nap璠zi�). poszed貫m wi璚 ostatecznie w kierunku rozwi您ania najprostszego czyli wewn皻rznego boostera (1/4 d逝go軼i 豉dunku) z這穎nego z do嗆 "gor帷ego" i bardzo dobrze przeze mnie rozpracowanego paliwa opartego na KNO3/KClO3 (z pewno軼i� KClO3 mo積a zast徙i� dla bezpiecze雟twa KClO4). Lask� paliwa AN inhibitowan� na zewn徠rz wsuwa貫m przed dysz�. Testami statycznymi doprowadzi貫m do osi庵ni璚ia max. cisnienia pracy korpusu tj oko這 400 psi (14 psi= 1 atm). Wtedy Kn dosz這 do 1500 (tak, motor jest do嗆 smuk造) ale to nie problem, bo rury PCV s� tanie. Wysoki Kn nie jest totaj problemem, bo paliwa AN maja zwykle niskie eksponenty ci郾ieniowe (w wysokich zakresach p), co i tutaj si� sprawdzi這.
Wydaje mi si�, 瞠 r闚nie� moje lepiszcze pozwoli這 na osi庵ni璚ie dobrego ISP, bo daje bardzo dobry bilans tlenowy (c騜, g堯wnym sk豉dnikiem jego masy jest chlor, kt鏎y nie zabiera tlenu przy spalaniu). Fizycznie, w璕la i wodoru jest w paliwie mo瞠 ze 6%

Co do u篡cia samego paliwa AN - hmmm tutaj sprawa by豉 trudna. Kn - zbli穎ne do tego jak wy瞠j, ale do rozruszania paliwa w cz窷ci kana逝 musia貫m zapoda� mieszank� typu metalizowanego Galcitu (ginekologiczna robota - ma豉 pewno嗆 powtarzalno軼i). Silniki sprawowa造 si� cudnie, ale rozwi您anie pierwsze polubi貫m bardziej.

Co do ognia - to paliwo spala si� podobnie do nitrocelulozy - prawie zero dymu, kr鏒ki, oslepiajacy, 鄴速y p這mie�. Przy wyj軼iu z dyszy formuje tylko ma造 jasno 鈍iec帷y regularny sto瞠k. Jest zadziwiaj帷o "ciche" - a moze zbyt szybkie...Wink dlatego napisa貫m, 瞠 atrakcje rakietowe sa minimalne, jedynie kop jest znakomity.

ISP, kt鏎y poda貫� dla swojego paliwa AN rzeczywi軼ie mo瞠 by� prawdziwy przy niskim ci郾ieniu rz璠u 100 psi. Kiedy patrze na te symulacje http://stud4.tuwien.ac.at/~e9525414/bluesky_rocket/propel1.htm mysl�, 瞠 masz racj�.
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Lis 27, 2003 8:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:
..... Po pierwsze musi by� du穎 Al - drastycznie przyspiesza on szybko嗆 spalania. Musi by� dobry w璕iel - bo poprawia stabilno嗆 palenia. No i to, co najbardziej mnie wkurza這 - wysokie ci郾ienie potrzebne do stabilnej pracy. Co do ognia - to paliwo spala si� podobnie do nitrocelulozy - prawie zero dymu, kr鏒ki, oslepiajacy, 鄴速y p這mie�. Przy wyj軼iu z dyszy formuje tylko ma造 jasno 鈍iec帷y regularny sto瞠k. Jest zadziwiaj帷o "ciche" - a moze zbyt szybkie...Wink dlatego napisa貫m, 瞠 atrakcje rakietowe sa minimalne, jedynie kop jest znakomity.....

Witam Wink

Hm .......... wypowiedzi PROFI Wink . Szkoda, 瞠 nie masz film闚 , zdj耩 bo podnosi to wiarygodn嗆. Co do utleniacza AA. Prawda. Dodatek proszku Al czy Mg ponad 15 % silnie zwieksza pr璠ko嗆 palenia. Wg mnie przy paliwach na bazie AA bez korpusu metalicznego jednak si� nie obejdzie a do metalu jestem "okoniem" ustawiony bo starty rakiet filmuj� maks. z odl. 20 m Wink . Wg moich obserwacji stosuj帷 wegiel drzewny i proszki Mg ( czy Al ) nie trzeba stosowa� dwuchromianu ( bo nie mam Rolling Eyes ) . Obecnie szukam zastosowania dla k. pikrynowego ( mam nie wielk� ilo嗆 i szkoda mi jego zmarnowa� ) jako paliwa - mo瞠 addukt z urotropin� Question .

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Czw Lis 27, 2003 7:02 pm    Temat postu: witam jeszcze raz Odpowiedz z cytatem

Mam jeszcze jeden pomys� co do nieudanej pr鏏y KSARDa (a uwielbiam si� uczy� na b喚dach). M闚i貫�, 瞠 do zlepienia AA u篡貫s 篡wicy epoksydowej. Ha, m闚imy o epoxy, ale nie pamietamy o ma造m, podst瘼nym Z-1. A jest to poliamina alifatyczna...hmmm...aminy alifatyczne s� silniejszymi zasadami niz amoniak. Co si� wi璚 sta這 - wypar豉 amoniak z AN. Czy miesznka nie cuchne豉 ko雟kim moczem? Je郵i tak, to s康z�, 瞠 powsta� azotan Z-1 Wink, kt鏎y pozosta� na AN. No i tutaj mamy rozwi您anie...KSARD, zreszt� bardzo s逝sznie, za這篡�, 瞠 AN zalewa� paliwo, dlatego kaszla這. Powody s� dwa:
1. Eutektyk AN / azotan Z-1
2. higroskopijno嗆 (gigantyczna) azotan闚 amin.

Ad. 1. To jest kwestia stara jak 鈍iat - np. przy pomiarach Ttopnienia. Zanieczyszczenie tworzy z AN eutektyk, przez co temp. topnienia gwa速ownie spada (z tego co pami皻am czysty AN topi sie oko這 135 stopni). Wiem, bo pr鏏owa貫m, 瞠 przez dodatek azotan闚 amoniowych mo積a doprowadzi� AN do bezpiecznej temp. topnienia oko這 80 stopni i np. odlewa� 豉dunki AN...hmmm AN jako lepiszcze...chyba za kruche. Ale na lachy MW mo瞠 si� nada� (mam nadziej�, 瞠 do pobudzenia nie bedzie potrzebna atom闚ka)

Co do pytania o addukty kwasu pikrynowego...nie wiem...Kiedy� stosowa貫m pikrynian amonu jako katalizator palenia AN, ale nie lubie trzyma� MW w domu, wi璚 da貫m sobie spok鎩. Wiem, ze s� kompozycje APikr. / KNO3 uzywane na paliwa rakietowe. ..
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Czw Lis 27, 2003 7:58 pm    Temat postu: Re: witam jeszcze raz Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:
Mam jeszcze jeden pomys� co do nieudanej pr鏏y KSARDa (a uwielbiam si� uczy� na b喚dach). M闚i貫�, 瞠 do zlepienia AA u篡貫s 篡wicy epoksydowej. Ha, m闚imy o epoxy, ale nie pamietamy o ma造m, podst瘼nym Z-1. A jest to poliamina alifatyczna...hmmm...aminy alifatyczne s� silniejszymi zasadami niz amoniak. Co si� wi璚 sta這 - wypar豉 amoniak z AN. Czy miesznka nie cuchne豉 ko雟kim moczem? Je郵i tak, to s康z�, 瞠 powsta� azotan Z-1 Wink, kt鏎y pozosta� na AN. No i tutaj mamy rozwi您anie...KSARD, zreszt� bardzo s逝sznie, za這篡�, 瞠 AN zalewa� paliwo, dlatego kaszla這. Powody s� dwa:
1. Eutektyk AN / azotan Z-1
2. higroskopijno嗆 (gigantyczna) azotan闚 amin.

No... to mi si� podoba! Pe軟y profesjonalizm.
Opisane "zjawisko z ko雟kim moczem" wyst徙i這. Rzeczywi軼ie zapach ten by� bardzo wyra幡ie wyczuwalny. Nawet mia貫m wra瞠nie, 瞠 豉dunek paliwa nie wysycha�, a wr璚z przeciwnie - wykazywa� tendencj� do wilgotnienia.
Czas na wnioski.
Azotan amonu + 篡wica epoksydowa z utwatdzaczem Z1 nie mog� koegzystowa� w paliwie.
Niby nieudana pr鏏a z silnikiem a jednak co� da豉.

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Paliwa rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2, 3, 4  Nast瘼ny
Strona 1 z 4

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum