Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
panmechanik

|
Wysłany: Pią Paź 24, 2003 6:37 pm Temat postu: Laser do ciecia |
|
|
MAM DO WAS PYTANIE CZY WIECIE JAKĄ MOC MAJA LASER DO CIECIA BLACHY 1MM I CZY 1-2mW HeNe LASER MOZE JUZ COŚ ZAPALIĆ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
panmechanik

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Paź 25, 2003 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Laserki bryloczki maja do 5>mW i jakos papieru nie zapalaja. Tego nie wiem dokladnie ale 1 W laser moze juz skore ciac. (podobno)
Pozd. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
waliza

|
Wysłany: Sob Paź 25, 2003 6:44 pm Temat postu: |
|
|
widzialem laser dyskotekowy o mocy 8 wat i juz dalo sie tym zapalic papier.Laser do ciecia metalu do grubosci 10 mm ma moc 2,5 kW _________________ Jeden lubi kluchy a drugi wybuchy
strzelecka.net |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
panmechanik

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie Paź 26, 2003 3:12 pm Temat postu: |
|
|
Pierszy link tylko dziala. Jesli prawda co pisze.. 50mW to bardzo duzo. Juz kogos wzroku pozbawisz i to chyba dlugo nie bedziesz musial swiecic. Kiedys patrzylem cenniki laserow to 20mW bylo za 200-300 zl Wiec jesli ten kosztuje 100 zl i tak moc ma to tanio.
A moze chcesz zrobic samemu laser azotowy wlasnej roboty? Tylko nie wiem jaka ma moc ale musisz miec kilka KV napiecia:) I troche zaciecie do majsterkowania
Pozd. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Nie Paź 26, 2003 3:47 pm Temat postu: |
|
|
Na steonie http://www.myzlab.qs.pl jest opisana buidowa lasera 2mw czy a o naię cie to nie trudno jakaś przetwornica zresztą na tej stronie tesz została opisana przetwornica ktura może dać arz 30Kv ze źrudła 12v o natężeniu 3A Więc jesli da się zrobic taki laser to napewno da się zrobić 50mw tylko pozostaje pytanie za jaką cene |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
panmechanik

|
Wysłany: Nie Paź 26, 2003 4:59 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie Paź 26, 2003 10:12 pm Temat postu: |
|
|
Ten link mi nie dziala
pisze cos takiego:
Microsoft VBScript runtime error '800a0005'
Invalid procedure call or argument: 'mid'
/d/incs/common.inc, line 247
Czy to IE czy opera to to samo.. Wiec wklej text na forum. Albo cos w tym stylu,
Pozd. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Roe_Dorsz
|
Wysłany: Pon Paź 27, 2003 8:56 am Temat postu: |
|
|
Pytanie tylko takie czy chcesz po prostu mieć taki laser czy chcesz konkretnie coś pociąć??
Jeżeli chcesz tylko coś pociąć to możesz taką usługę uzyskać w firmach produkujących wykrojniki (tam mają lasery do ciencia drewna, metalu, plexi o mocy około 0,55 kV, o dokładności ciecia do 0,5 mm i mozliwości wycinania bardzo skomplikowanych wzorów - z rysunku elektronicznego). Koszt takiego lasera to ponad 100 000 zł (używany).
Natomiast jeżeli chcesz mieć taki laser to już inna bajka. _________________ Roe Dorsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
panmechanik

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Paź 27, 2003 1:45 pm Temat postu: |
|
|
Jesli to co pisze to prawda to nim juz komus oczki skasujesz w mgnieniu oka. Moze nawet juz parzyc ale tego nie wiem napewno.
Zalezy jak wiazka jest skupiona. Kiedys bylem na zabiegu gdziz gosciu mnie 800mW laserem "naswietlal" i nie cielo skory ale efekt byl taki jakby cieplny. Tak mi sie wydaje. A i wiazka nie byla skupiona. Moze jakby byla bym mial przesrane.
Pozd. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Paź 27, 2003 3:41 pm Temat postu: |
|
|
Pred napisał: | Ten link mi nie dziala
pisze cos takiego:
Microsoft VBScript runtime error '800a0005'
Invalid procedure call or argument: 'mid'
/d/incs/common.inc, line 247
Czy to IE czy opera to to samo.. Wiec wklej text na forum. Albo cos w tym stylu,
Pozd. |
Te linki działaja tylko trzeba je sobie skopiowac i powklejac w calosci do przegladarki, w przeciwnym razie przegladarka nie wczyta calego linka i dlatego klikniecie na te linki nie wyswietla stron. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
herbi
|
Wysłany: Pią Maj 14, 2004 2:25 pm Temat postu: |
|
|
Poza tym sama moc lasera to niewystarczajacy parametr. Trzeba jeszcze wiedziec na jak male pole jest skupiona. Wszyscy chyba palilismy cos przy pomocy lupy i wiemy ze aby "zadzialalo" trzeba ustawic jak najmniejszy punkt. A co do laserow kieszonkowych: maja ok 5 mW ale plamka ma srednice ok 3mm. Przy takiej plamce to nawet laser ktory mial by 1W by niczego nie spalil... Lepsze efekty (moc/powierzchnie) juz beda jak przy pomocy dobrej soczewki skupicie wiazke swiatla z 400W lampy metalohalogenkowej. Czuliscie jak kiedys zaswicono Wam w twarz jakims bardzo mocnym reflektorem? Nawet z 3m czuc cieplo.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
oziem

|
Wysłany: Nie Kwi 03, 2005 12:23 am Temat postu: |
|
|
no z tego co wiem to żeby lasec przecinał coś to oprócz wysokiego napięcia musi mieć też duże natęrzenie prądu...wysokie napiecie moża uzuskać z trafopowielacza z telewizora ok 4Kv a jak chcecie mieć duże natężenie to taki prąd jest na słupach telegraficznych fajnie by było jak bym sobie wziół 20 kondensatorów do plecala ,laser w łape i star wars rulezz.
Pozdro. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zuberus

|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2005 11:55 am Temat postu: |
|
|
Odszczekuje to co tu wcześniej napisałem  _________________ ...a ostra kula pierś mu przebiła...
Ostatnio zmieniony przez zuberus dnia Czw Kwi 07, 2005 8:09 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2005 2:29 pm Temat postu: |
|
|
no wlasnie wlasnie tu jest tak jak z kazdym innym pociskiem wazne jest skupienie energi sprowadza sie to do jednego "wolisz oberwac rozpedzona do 300km/h 12g kulka puchu czy morze rozpedzona do 300km/h 12g kulka olowiu" tak samo jest z laserami wazna jest powierzchnie im mniejsza tym lepsze przepalanie widzialem kiedys taki patent ze gosciu wzial zwyczajny laser szkolny ktory nie da rady niczego przepalic wzial lupe przystawil i juz mogl robic dziury w kartce .... jednak moim skromnym zdaniem taki laser jako bron to chu** z grzybnia ,morze i celne ale zeby cel porzadnie uszkodzic trzeba by w nim bardzo wiele dziurek zrobic albo przeciac w pol ,poza tym dochodzi ciezar i jeszcze to ze wiazka laserowa nie ma zadnej mocy obalajacej...
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
valparen
|
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 9:21 pm Temat postu: a może maser... |
|
|
masz racje gun, "karabin laserowy" przeciwko żywym celom to raczej
g..wniany pomysł, nawet jeśli robiłoby porównywalne do klasycznej broni uszkodzenia to warstwa czegoś odblaskowego pod kamizelką rozwiązała by sprawe w 90 paru procentach, karabin oparty na maserach ma chyba większe szanse powodzenia ( rozgrzewa wodę w ciele, shoot w głowe
i można już mózg podawać, tylko nie wiem czy na zimno nie jest lepszy... ) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 9:54 pm Temat postu: |
|
|
ktos tu poruszyl temat pseudo 'laserow' breloczkow. czemu pisze pseudo? bo to nie jest laser malej mocy, tylko dioda/zarowka w obudowie kierunkujacej swiatlo.(dlatego mozna popazyc zolta plamke na siatkowce oka-nie ma strat swiatla wraz z odlegloscia)
sila laserow bieze sie nie glownie ze spojnosci swiatla, tj. wszystkie fotony maja taka sama energie(dlogosc fali) i sa zgodne w fazie. czyli energia kazdego fotonu dodaje sie do energii pozostalych. w przypadku pseudolasera-breloczka, energia fotonow jest zblizona(oko kwalifikuje jako jedna barwe) ale nie jest identyczna. poza tym, fotony spotykaja sie w sposob losowy, i energia czesci z nich odejmuje sie od energii pozostalej wiazki.
przy wypalankach w papierze, tylko mala czesc energii jest wykozystywana. reszta ucieka przez interferencje.(a to co zostanie po interferencji czesciowo zostanie odbite) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Czarny Iwan Gość
|
Wysłany: Nie Lip 03, 2005 5:45 pm Temat postu: |
|
|
Chłopaki a nie lepiej wziąść diament
Diamenty jak (chyba) każdy wie odpowiednio ukierunkowane światło skupiają do kropeczki która ma kilka mikrometrów.
Czyli laserek wyszedłby jak z gwiezdnych wojen.(chyba dobrze mówię??) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|