Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Andrew
|
Wysłany: Sro Paź 15, 2003 6:11 pm Temat postu: Powierzchnie inhibitowane? |
|
|
Cześć!
Czytam wasze posty i czasami nie rozumiem niektórych pojęć , ale szczególnie zaciekawiły mnie tzw. powierzchnie inhibitowane (czy cos takiego ).
1. Proszę o wytłumaczenie co to jest.
2. Czemu to służy.
3. Oraz jakiś prosty przykład jak takie cos wykonac.
Pozdrawiam A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Andrew
|
Wysłany: Sro Paź 15, 2003 8:30 pm Temat postu: EEE |
|
|
Dzieki za te stronke ale nie za bardzo to rozumiem (tu potrzeba zarombiscie dobrze znac anglika) moze ktos wytlumaczyc lopatologicznie no stronie fora lub wskazac jakas polska stronke? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
Wysłany: Sro Paź 15, 2003 9:03 pm Temat postu: |
|
|
nie aż tak zarąbiście...
najogólniej to chodzi o zabezpieczenie pewnej powierzchni (czołowej, obwodowej, itp.) przed paleniem
pozdrawiam. L. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Rosomak

|
Wysłany: Sob Lut 11, 2006 3:51 pm Temat postu: |
|
|
Powierzchnie inhibitowane znajdują się np. w kanałowych silnikach rakietowych. Na czym to polega ?
Jak wiemy kanał formuje się w ten sposób żeby osiągnąć przydzielone dla danego przedziału czasu ciśnienie - chodzi o to że w danym momęcie pracy silnika ma być takie i takie ciśnienie.
W eBoku pt. "Stałe paliwa rakietowe" (http://dako.tivi.net.pl/VmC/stale_paliwa_rakietowe.rar) znaleźć można schematy kanałów w silnikach kanałowych, i wykresy ciśnienia w kanale wraz z upływem czasu i wypalonym paliwem. Prócz knałów normalnych, są tam takie z powierzchnią inhibitowaną.
Inhibitory, to odwrotność katalizatorów - tutaj przez ich zastosowanie usyskano wolniejsze spalanie paliwa, w określonych częściach (rejonach) silnika (paliwa).
Polecam sięgnać do podanej przezemnie lektury, ponieważ sam tematu nie zgłebiałem, na początek pracy przy silnikach wystarczą mi podstawowe informacje o kanałach.
PS: Ciekawe czy ten post też zniknie po jakimś czasie, bo jak mam być szczery wkurza mnie że piszę coś a to potem znika, bo admin/mod sobie coś umyślił ...  _________________ W stanie spoczynku od stycznia 2007. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dodo

|
Wysłany: Sro Lut 22, 2006 12:40 pm Temat postu: lopartologicznie |
|
|
Andrew napisał: | szczególnie zaciekawiły mnie tzw. powierzchnie inhibitowane (czy cos takiego ).
1. Proszę o wytłumaczenie co to jest.
2. Czemu to służy.
3. Oraz jakiś prosty przykład jak takie cos wykonac. |
lopatologicznie to chodzi o to że paliwo ma sie palic, a w niektorych miejscach nie ma sie palic, tam gdzie sie nai ma palic to sie to inhiibituje czyli zabezpiecza przed spalaniem, a wlasciwie zapalaniem od gorących gazow. ( krtotko i supelkowato )
najprosciej to wykonac oslaniajac te powierzchnie jakims trudniej zapalnym materialem, najczesciej to jest samo lepiszcze z drobnym piaskiem naten przyklad |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|