Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
cyberian

|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2003 10:29 am Temat postu: Głowice do rakiet. |
|
|
Witam!
Przejrzałem CAŁE forum i nie spotkałem się jeszcze z tematem o głowicach do rakiet.
Nie chodzi mi o głowice bojowe tylko zwykłe.
A wiec jak wy to robicie?
Pozdrawiam _________________ GG-1128152 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2003 11:20 am Temat postu: Głowice do rakiet |
|
|
cyberian napisał: | ...A wiec jak wy to robicie?... |
Klocki drewniane toczone - ciezkie to ale i tak nie zawsze wystarcza do poprawnego wywazenia rakiety. Ostatnio osprzet (elektronika, zasilanie,...) wazy coraz wiecej wiec chce zastosowac glowice z laminatow - dotychczasowe klocki beda robily za forme
pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2003 11:36 am Temat postu: Głowica do rakiety?? |
|
|
Kłaniam się pięknie
Teraz jest tyle różnych rzeczy przypominających czuby do rakiet, że nie ma co nawet o tym pisac
Jeśli chodzi o mnie to swoje czuby robię z masy papierowej ( rozmoczonej srajtaśmy z dodatkiem kleju ), albo oklejam warstwami papieru jakiś przypominający głowicę przedmiot ( chociażby taką plastikową butelkę od napoju gazowanego)tak długo aż nie uzyskam odpowiednich gabarytów. Później tylko papier ścietny i wyrównanie kształtu, połączone z nadawaniem odpowiedniej gładkości. Kolor jaki kto chce wg gustu, ale to już na samum końcu.
To tyle w temacie głowice, a tak z innej beczki, to ELZA znalazła np butelkę plastikową od jakiegoś szamponu, która jak ulał pasuje na głowicę do jej rakiety Czyli po prostu trzeba patrzeć i szukac.
POZDROWIENIA dla wszystkich rakieciarzy i nie tylko  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ELZA

|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2003 12:43 pm Temat postu: |
|
|
Charly - bo jemu sie nalezy tutaj ten pomysl, wymyslil wczoraj glowice do rakiet z tekturowych wnetrz szpul od wloczki, sa to stozki dosc regularne, ale maja dziure na czubku...
z tym jednak bedziemy sobie probowali radzic dzis z Charlym przy pomocy "poxiliny", to czy nam sie uda czy nie, zobaczymy, a wyniki eksperymentu opisze na forum...
wydaje mi sie jednak ze pomysl z tymi szpulkami jest genialny...
Charly - jestes moim idolem co z reszta chyba juz wiesz
pozdro
ELZA _________________ "Elizabeth tvá krvavá cesta bohu hříchem se zdá Elizabeth jsi hledaná milovaná !!!!!!!!!!!!!!!!!!! " |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ELZA

|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2003 12:48 pm Temat postu: |
|
|
no i w tym miejscu przypomnial mi sie kermit - Mc guyver - hihi, knod rowniez chyba pamieta te proby kiedy to zabraklo plastelinki na kermitowa glowice ....
kermicioch zrobil sobie wtedy glowice z gliny wykopanej gdzies na lace - beka byla - przyklejalismy ta gline do rakiety tasma klejaca..
calkiem ql wyszlo, a wiec ...
z braku laku...
moj brat a syn kermita hihi smial sie ze glowic z "konskiej gliny" jeszcze nie widzial )
pozdro
ELZA
( ELZA nie daruję Ci takiej zdrady!!!!!) Kermit _________________ "Elizabeth tvá krvavá cesta bohu hříchem se zdá Elizabeth jsi hledaná milovaná !!!!!!!!!!!!!!!!!!! " |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ELZA

|
Wysłany: Sob Wrz 06, 2003 6:38 pm Temat postu: |
|
|
spokes wyszlo z ta poxilina...
szpule lekko skrocilam, tak zeby zanadto nie wystawala na korpus, poxiline przykleilam taka kulke na czubek stozka i jest gucio...
przypomina to cos w rodzaju lotki do badmingtona (cholera wie jak sie to pisze) ...
wiec polecam pomysl charlyego z wnetrzami szpulek i poxilina
pozdro
ELZA
i ps kremit - co mi sie w posty wcinasz - a co moze tak nie bylo z ta konska glina???
chcialam pokazac tylko ze ze wszystkim sobie mozna poradzic  _________________ "Elizabeth tvá krvavá cesta bohu hříchem se zdá Elizabeth jsi hledaná milovaná !!!!!!!!!!!!!!!!!!! " |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ELZA

|
Wysłany: Nie Wrz 07, 2003 5:50 pm Temat postu: |
|
|
chce wam powiedziec jeszcze cos - poxilina wytrzymala wbicie w ziemie na glebokosc okolo 15 cm i wyciaganie z tej dziury - nie odkleila sie od szpulki hihi zdjecia w temacie "faros"
pozdro
ELZA _________________ "Elizabeth tvá krvavá cesta bohu hříchem se zdá Elizabeth jsi hledaná milovaná !!!!!!!!!!!!!!!!!!! " |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Charly

|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2003 10:40 pm Temat postu: |
|
|
Głowica ze szpulki i czubek z "poxiliny", wszystko pomalowane czarnym sprayem  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Pon Wrz 15, 2003 11:17 am Temat postu: więcej informacji |
|
|
Kłaniam się pięknie
Wewnątrz widocznej na zdjęciu głowicy umieszczony jest balast w postaci złomu miedzianego ( pocięte miedziane druty ) jakieś 300 g. zabezpieczony przed przemieszczeniem za pomocą plasteliny i ubitego papieru ( srajtaśmy ).
Głowica osadzona na korpusie rakiety na wcisk, tak że można ją zdjąć, bo w denku tuby jest zrobiony otyworek do zamocowania amortyzatora spadochronu ( ok 1,5m gumki ).
Poniżej głowicy widoczny zaczep startowy też wykonany z drutu miedzianego ( na podobieństwo wędkarskiej przelotki ), średnica oczka 8 mm.
Korpus rakiety średnicy 60 mm. _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
przypalony

|
Wysłany: Pon Wrz 15, 2003 3:58 pm Temat postu: |
|
|
Witam ,
Jeśli chodzi o głowice ja uzywam drewnianych z ołowianym obciążeniem .Spawują sią naprawę dobrze tylko szkoda że tzeba za taki kawałek złomu trzeba zapłacić 17 Zł
Trochę informacji o głowicach :
http://republika.pl/ksard/Budowa%20rakiety_c.htm _________________ I WILL HAVE NO IDENTIFY MARKS
I'm A RUMOUR
I'm RECOGNIZABLE ONLY AS "DEJA VU" ...
I'm DON'T EXIST :
ANONYMITY IS MY NAME
SILENCE IS MY NATIVE TONGUE
I'm NOT LONGER PART OF "THE SYSTEM"
I'm ABOVE IT , OWER IT , BEYOND IT |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eltopsj

|
Wysłany: Pią Wrz 19, 2003 12:19 pm Temat postu: głowica |
|
|
Witam serdecznie!
Charly napisał: | Głowica ze szpulki i czubek z "poxiliny", wszystko pomalowane czarnym sprayem  |
Niestety patentu nie będzie!!! Tak się składa, że prowadzę (między innymi) zakład haftu sztandarowego (kto chce, niech zajrzy: http://www.eltop.bitel.lublin.pl) i szpulki tekturowe po niciach (są wyjątkowo mocne, lekkie i mają różne ciekawe kształty) wykorzystuję w konstrukcji rakiet nie tylko do głowic. Na przedstawionym przez Charly'go zdjęciu zaintrygowało mnie zupełnie co innego. Mianowicie BARDZO REGULARNY kształt samego czubka z poxiliny. COŚ mi to przypomina . Faceci się chyba domyślą, a może i nasza szanowna ELZA złapie o co chodzi .
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ELZA

|
Wysłany: Pią Wrz 19, 2003 12:49 pm Temat postu: |
|
|
grrrrrrrrrrrrrrrr
mial stwarzac jak najmniejsze opory
nie rzezbilam specjalnie - samo wyszlo
generalnie rakieta to jakby nie patrzec symbol falliczny hehe
pozdro
ELZA
ps: i bes takich mi tu prosze  _________________ "Elizabeth tvá krvavá cesta bohu hříchem se zdá Elizabeth jsi hledaná milovaná !!!!!!!!!!!!!!!!!!! " |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eltopsj

|
Wysłany: Pią Wrz 19, 2003 12:50 pm Temat postu: Głowica |
|
|
Sorry!!! Nie przeczytałem dokładnie wcześniejszych postów, a z nich wynika, że to Elza kleiła ten INTRYGUJĄCY czubek z poxiliny. No tak, teraz już wszystko jasne
Pozdrawiam wszystkich czubko-konstruktorów.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ELZA

|
Wysłany: Pią Wrz 19, 2003 12:52 pm Temat postu: |
|
|
no taaaaa
ze niby ... "GLODNEMU CHLEB...." taaaa??
jeju trudno byc kobita na meskim forum
za malo poxiliny bylo poprostu hehe i taki wyszedl niezamierzony efekt....
pozdro
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Doktor X

|
Wysłany: Pią Kwi 23, 2004 11:08 pm Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się że najlepiej jest zrobić głowicę z drewna ma ono swoją wagę nie musisz go dociążać. Możesz ją wykonać na tokarce lub jak to kiedyś pokazywał Paul wykożystał wiertarkę do obróbki drewna. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|