Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zuberus

|
Wysłany: Pią Sty 01, 2016 6:48 pm Temat postu: |
|
|
Alkohol tak naprawde jest zbędny. Wzmianki o dodawaniu alkoholu pojawiają sie jak prawda objawiona a mało kto zastanawia się , czy ma to sens (odsyłam do 1szej strony tego wątku). W przemyśle używa się wody, w różnego typu publikacjach także wspomina się o wodzie , m.in. jako o dodatku pozwalającym zmniejszyć wymagane ciśnienie zaprasowywania. Alkohol pojawia się się w metodzie zwanej jako CIA i służy do wywołania gwałtownej rekrystalizacji saletry i pozbycia się się części wody z roztworu.
Co do mielenia tygodniami: nie ma to żadnego sensu. Przemysłowo mieli się przez czas liczony w godzinach i tyle wystarczy. Jeżeli ktoś musi mielić przez kilka dni to ma złom, a nie młyn. To co wyjmujemy z młyna nie jest jeszcze prochem, wymaga dalszej pracy (odsyłam do Urbańskiego), bez zaprasowania na gniotowniku lub prasie hydraulicznej i rok mielenia niewiele da. _________________ ...a ostra kula pierś mu przebiła... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rzepa Gość
|
Wysłany: Pią Gru 23, 2016 8:49 pm Temat postu: |
|
|
Wszysvy coś tam piszecie o przegryzaniu,prasowaniu i innych cudach (cuda to są dla mnie ) według mnie to tylko mielenie mielenie mielenie x26h tyle miele puźniej sobie tym obsypuje zwilżonom łuske ryżową jako nośnik najpierw 1:1 susze i znowu posypuje to cz.p 1:1 i tak łącznie 3 razy lepszego i łatwiejszego prochu nie widziałem |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MeHow

|
Wysłany: Sob Gru 24, 2016 8:23 am Temat postu: |
|
|
to znaczy że w dupie byłeś i gówno widziałeś
A. Zmień słownictwo i obniż ciśnienie. _________________ po ulicy szedł pies i wydalał H2S |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
makeintosch
|
Wysłany: Pią Lis 03, 2017 10:42 am Temat postu: |
|
|
Odgrzebię trochę temat - czy jest możliwe wykonanie w domowych warunkach substytu prochu czarnego o podobnych parametrach zostawiającego mniej zanieczyszczeń (w sprzedaży są gotowe produkty w rodzaju Triple Seven)? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JakaRR
Dołączył: 11 Lut 2018 Posty: 15 Skąd: kawałek nicości niedaleko niczego
|
Wysłany: Sro Maj 16, 2018 9:48 pm Temat postu: |
|
|
PCZ ze swojej natury jest dość " brudny " m.in. dlatego też został zastąpiony prochem bezdymnym w broni palnej. Związki siarki przyspieszały korozję w lufach, a i same składniki były z reguły dość nieczyste. W warunkach domowych nie jesteś w stanie w znaczący sposób zmniejszyć ilość zanieczyszczen lub jest to nieopłacalne.
Istnieje też możliwość stworzenia " Prochu czekoladowego " - 80/20
KNO3/C proch ten jednak wykazuje niższą wrażliwość na bodźce termiczne - trudniej go pobudzić i wolniej się " rozkręca ". Warto też dodać że jako tako ( mając na uwadze w/w wady ) jest silniejszy ( szybsza Vmax spalania) _________________ A mówią że ciekawość prowadzi do piekła... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pan_kracy
|
Wysłany: Pon Maj 21, 2018 3:51 pm Temat postu: |
|
|
Pozbycie się siarki zmniejszy korozyjność produktów spalania PCz. Ale nie zmieni ilości pozostałości po spalaniu. Jedynym sposobem jest zastąpić część azotanu (V) potasu azotanem (V) amonu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JakaRR
Dołączył: 11 Lut 2018 Posty: 15 Skąd: kawałek nicości niedaleko niczego
|
Wysłany: Pon Maj 21, 2018 4:56 pm Temat postu: |
|
|
A więc to KNO3 odpowiada za te gluty. Do teraz myślałem że to przez siarkę, mój błąd. Czy dodanie NH4NO3 nie zwiększy higroskopijności ? Jaki przedział % masz na myśli mówiąc " zamienić część KNO3 na NH4NO3 "? _________________ A mówią że ciekawość prowadzi do piekła... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pan_kracy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Feku Gość
|
Wysłany: Pią Lip 26, 2019 5:12 pm Temat postu: |
|
|
Podsumowując (przeczytałem cały temat ) żeby wykonać najlepszy proch czarny w domu trzeba:
-bardzo mocno zmielić składniki wysokiej jakośći
-przegryść PCz (tak aby miał jak najmniejsze kryształki saletry)
-sprasować go
-zgranulować
-jak najbardziej wysuszyć
Czy o czymś zapomniałem? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sro Lut 08, 2023 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Feku napisał: | Podsumowując (przeczytałem cały temat ) żeby wykonać najlepszy proch czarny w domu trzeba:
-bardzo mocno zmielić składniki wysokiej jakośći
-przegryść PCz (tak aby miał jak najmniejsze kryształki saletry)
-sprasować go
-zgranulować
-jak najbardziej wysuszyć
Czy o czymś zapomniałem? |
Dwie (IMO) rzeczy są najważniejsze - dobra homogenizacja (czyli mielenie) i bardzo duży wpływ ma odpowiedni węgiel. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|