|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
JPalikot
|
Wysłany: Sro Sie 17, 2022 9:29 am Temat postu: Złośliwa emulsja |
|
|
Często rozpuszczalnik organiczny wymywa się wodą na mieszadle albo rozpuszczalnikiem organicznym ekstrahuje się coś z wody też na mieszadle.
Problem polega na tym, że gdy to daje do rozdzielacza to zawsze na granicy faz tworzy się emulsja. Jak się jej pozbyć? Próbowałem płukać wodą z dodatkiem soli trochę mniej było emulsji ale i tak było jej sporo. Ta emulsja obniża wydajność gdyż zwykle trzeba ją wywalić. Próbowałem dodać środka powierzchniowo czynnego Polysorbate 20 w ilości kilka kropel na 500ml roztworu chyba trochę pomogło, więc dałem dużo więcej (kilka cm3) tego polysorbate 20 i jak zamieszałem to katastrofa wszystko zmieszało się na mętną jednolitą ciecz i nic już się nie rozwarstwiało, po prostu powstał jednolity homogeniczny roztwór, który się ani trochę nie rozwarstwia.
Więc jak to jest z tymi środkami powierzchniowo czynnymi? Kilka kropel chyba ułatwia rozdzielanie, a kilka cm3 tego samego środka powierzchniowo czynnego
sprawia, że roztwór homogenizuje się i już wcale nie rozwarstwia się.
Jakie Wy macie sposoby na pozbycie się emulsji przy ekstrakcji lub czymś podobnym? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kacper
|
Wysłany: Sob Sie 20, 2022 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Środki powierzchniowo czynne mają właściwości emulgujące, właśnie do tego służą żeby dało się zmieszać coś hydrofobowego z hydrofilowym więc dodawanie ich na pewno nie pomoże. Spróbuj ogrzać jeśli można, wraz ze wzrostem temperatury zmniejsza się lepkość więc powinno się szybciej rozdzielać. Wirówka też by pomogła. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|