Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Yoshinaka
|
Wysłany: Sro Lut 22, 2017 10:42 pm Temat postu: Pytanie do doświadczonych |
|
|
Pokrótce celem wstępu. Za wczesnej młodości moim największym hobby były różne zabawy pirotechniczne. Wtedy jednak był problem ze składnikami nie to co dzisiaj; teraz można wysyłkowo kupić wszystko. Dawniej trudniej było zdobyć siarkę, KMnO4 czy inne rzeczy. Przypadkiem wróciłem do tematu i odświeżywszy sobie wiedzę poeksperymentować. Chemikiem jestem z zamiłowania, nie z wykształcenia. Mam pytanie odnośnie nadchloranu potasu i pyłu magnezowego. W wielu miejscach spotkałem się z opinią o niestabilności tej mieszanki i wymaganiu stosunkowo szybkiego jej wykorzystania. Jak to jest z tą niestabilności i przechowywaniem tak naprawdę? Czy istnieje możliwość samozapłonu gotowej mieszanki w np. w petardzie kilka dni po sporządzeniu? Czy jest wrażliwa uderzenia / wstrząsy? Mieszanki z KMnO4 znam, zęby na nich prawie zjadłem w młodości ale nadchloran potasu udało mi się zdobyć obecnie dopiero. A tak poza tym, przeraża mnie jak łatwo można tyle rzeczy teraz kupić w internecie i przy odrobinie wiedzy w nieodpowiednich rękach... Ja do siebie zaufanie mam, z zawodu jestem żołnierzem zawodowym, więc ostrożny jestem z zawodu że tak powiem, ale pirotechnika zawsze mnie bawiła i interesowała. Pozdrawiam i dzięki za ewentualną pomoc w odpowiedzi na pytania... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Czw Lut 23, 2017 1:20 am Temat postu: |
|
|
Większość petard wojskowych jest na nadchloranie i magnezie, więc ze stabilnością raczej nie ma problemu.
Gorzej z kupnem nadchloranu - zgodnie z aktualnymi przepisami nie możesz go kupić .
GM _________________ www.fabrykaognia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
remek
|
Wysłany: Czw Lut 23, 2017 11:29 am Temat postu: |
|
|
Na vmc jest artykuł o otrzymywaniu chloranow i nadchloranow Mieszanka na nadchloranie jest dosyć stabilna |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Furan
|
Wysłany: Pią Mar 03, 2017 9:52 pm Temat postu: |
|
|
hmm a ja coś sądze że wojskowe są na cynku i siarce |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zaxst

|
Wysłany: Nie Mar 05, 2017 12:55 am Temat postu: |
|
|
A na cynku i siarce to nie są robione przypadkiem Piccolaki ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Furan
|
Wysłany: Nie Mar 05, 2017 9:29 am Temat postu: |
|
|
oj nie wiem zn s tak dla nie do edukowanych to się robi np 1g siarki i 1g cynku a nie 50/50 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MeHow

|
Wysłany: Nie Mar 05, 2017 9:56 am Temat postu: |
|
|
a czy to przypadkiem nie to samo hehe _________________ po ulicy szedł pies i wydalał H2S |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|