Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kolbel55
Dołączył: 21 Kwi 2015 Posty: 3 Skąd: Jemielnica
|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2015 7:55 pm Temat postu: KNO3 czy NaNO3 ? |
|
|
Zacznę od tego,że jestem Świeżakiem i zaczynam swoja przygodę z pirotechniką.Byłem dzisiaj w mięsnym i kupiłem saletrę lecz problem jest taki
że nie wiem która ponieważ jest ona sprzedawana luzem a Kg kosztował 2 zł więc kupiłem bo to dość tanio.Pytanie jest takie czy da się jakoś sprawdzić który to utleniacz?
Z góry dziękuje. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
antyvlad
Dołączył: 07 Cze 2009 Posty: 83 Skąd: to wiesz?
|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2015 11:30 pm Temat postu: |
|
|
Najprościej zmieszaj z cukrem pudrem, jak się zapali to znaczy że nie wcisnęli ci KNO2.
Związki sodu silnie barwię płomień na żółto, a jak kolor ognia będzie różowo - czerwony, to masz KNO3.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

Dołączył: 12 Wrz 2003 Posty: 275 Skąd: Uć
|
Wysłany: Sro Kwi 22, 2015 9:57 am Temat postu: |
|
|
Jak po 2 zł za kilo, to na bank masz KNO3 cz.d.a. .
No, może z domieszką odrobiny (80%?) NaCl. _________________ www.fabrykaognia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kolbel55
Dołączył: 21 Kwi 2015 Posty: 3 Skąd: Jemielnica
|
Wysłany: Sro Kwi 22, 2015 1:17 pm Temat postu: |
|
|
A więc tak.Zmieszałem to z cukrem pudrem lecz gdy podpalałem nic się nie działo czyli to oznacza,że to jest KNO2 ?Dz się coś z tego zrobić czy raczej nie ?
PS:Nigdy nie spotkałem się z tym aby sprzedawali KNO2 ze względu na jego toksyczność |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
antyvlad
Dołączył: 07 Cze 2009 Posty: 83 Skąd: to wiesz?
|
Wysłany: Sro Kwi 22, 2015 1:52 pm Temat postu: |
|
|
Kiedyś stosowali azotyn, sam się tak naciąłem
Teraz czasem sprawdzam z ciekawości skład w marketach i jest tak jak mówi B&G, głównie to sól kuchenna.
Użyj do mięsa bo do piro się nie nada.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kolbel55
Dołączył: 21 Kwi 2015 Posty: 3 Skąd: Jemielnica
|
Wysłany: Sro Kwi 22, 2015 2:22 pm Temat postu: |
|
|
Dobrze że jestem kucharzem wiec to wykorzystam .W sumie to wszystko dzięki za pomoc |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zbyhk

Dołączył: 05 Mar 2003 Posty: 339 Skąd: skontowni
|
Wysłany: Sro Lip 22, 2015 5:51 pm Temat postu: |
|
|
do mięsa lepiej tez nie uzywać jak nie wiesz co to za g...
z sód barwi płomień na pomarańczowo - sprawdź odrobinę soli kuchennej na druciku wprowadzajać w płomień
jak będzie KNO3 zawierć choć trochę sodu np. NaCl to zamaskuje czerwono fioletową barwę płomienia i będzie widać tylko pomarańczową
KNO3 jako nawóz w ogrodniczym kosztuje koło 10zł/kg i nie należy wzdychać ze się taniej kupi |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|