Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
RudyKoziol

|
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 8:04 pm Temat postu: Termit [pytanie] |
|
|
Witam.
Ostatnio czytałem na różnych forach o związkach "termitopodobnych". Znalazłem przepis Al+KMnO3 (50:50). I takie moje pytanie: skąd wziąć Al? Wystarczy jak zmielę w młynku do kawy (do (niestety)max. 1mm)? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
antyvlad
|
Wysłany: Sro Kwi 01, 2015 12:04 am Temat postu: |
|
|
Al tak zmielony (to nie czysty glin a jakiś stop jeśli mowa o folii) do termitu się nie nada, kup na allegro np.
KMnO4 sobie odpuść - zabawa nie warta ryzyka, są znacznie bezpieczniejsze utleniacze a i termity na niektórych tlenkach metali ciężkich spalają się w sposób wybuchowy.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zuberus

|
Wysłany: Sro Kwi 01, 2015 8:35 am Temat postu: |
|
|
antyvlad napisał: | Al tak zmielony (to nie czysty glin a jakiś stop jeśli mowa o folii) do termitu się nie nada |
Prawda. Można mielić samemu, ale w młynie kulowym, przez kilka- kilkanaście dni ,z niewielkim dodatkiem węgla drzewnego. Nieopłacalne i czasochłonne, ale da się. _________________ ...a ostra kula pierś mu przebiła... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RudyKoziol

|
Wysłany: Czw Kwi 02, 2015 8:06 pm Temat postu: Termit [pytanie] |
|
|
Dzięki wielkie, panowie.
A jaki przepis na termit zazwyczaj stosujecie? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
antyvlad
|
Wysłany: Sob Kwi 04, 2015 2:20 am Temat postu: |
|
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Termit_(pirotechnika)
dla maksymalnej efektywności powinien zawierać masowo 25,3% aluminium i 74,7% tlenku żelaza
Proporcje tego termitu są ogólnie znane, dziwi mnie pytanie  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zuberus

|
Wysłany: Sob Kwi 04, 2015 10:06 am Temat postu: |
|
|
Mnie nie dziwi. Poczytaj tu: http://www.nakka-rocketry.net/thermites.html . Jest wiele rodzajów termitu, o różnych właściwościach (np. łatwość zapłonu) i różnych zastosowaniach, np. termit CuO/Mg wg Nakki z powodzeniem używany może być w zapalnikach elektrycznych i służyć do zapłonu trudnozapalnych paliw rakietowych, np opartych na azotanie amonu. _________________ ...a ostra kula pierś mu przebiła... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
antyvlad
|
Wysłany: Sob Kwi 04, 2015 3:51 pm Temat postu: |
|
|
Wiem o rodzajach termitu
Bawiłem się kiedyś CuO/Al - jak fotobłysk.
RudyKoziol nie sprecyzował do czego mu termit więc założyłem że chodzi o klasyczny squad  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|