|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
XBlaster
|
Wysłany: Wto Lut 17, 2015 9:13 am Temat postu: Mielniki do młyna kulowego. |
|
|
Witam. Mam do wyboru kilka rodzai stopów ołowiu do odlewania kul.
Chciałbym wybrać najlepszy na kule do mojego młynka i nie wiem ,który wziąść ;
- stop drukarski
- stop akumulatorowy
- stop ołowiu z cyną (niska zawartość cyny 8 %)
- stop ołowiu z odważników do felg
Jeśli ktoś ma doświadczenie to proszę mi napisać ,który byłby najlepszy na kule do młynka .Proszę o szybką odpowiedź póki mam dostępność produktu , chętnych jest wielu na dobre stopy ołowiu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ripper87

|
Wysłany: Wto Lut 17, 2015 10:06 am Temat postu: |
|
|
Zdecydowanie stop drukarski. Mozesz pomieszac go tez z cyna. Ale z tych wszystkich drukarski jest najtwardszy i najwolniej bedzie sie scieral. _________________ www.youtube.com/watch?v=L9401w2CqI4 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
XBlaster
|
Wysłany: Sro Lut 18, 2015 12:12 pm Temat postu: Stop ołowiu |
|
|
Dzięki, już zamówiłem ten który poleciłeś,za kilka dni kulowiec znów pójdzie w ruch.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
XBlaster
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 9:26 am Temat postu: Działanie młyna kulowego |
|
|
Jak działa/spisuje się wasz młyn kulowy?
Jest z poprzeczkami jak w np betoniarce czy nie?
Ja wszystko wyliczyłem z wzorów podanych na forum i wzorów z literatury ,którą znalazłem na internecie . Mój młyn kulowy posiadał odpowiednie przełożenie ale kulki w nim nie wznosiły się do 3/4 wysokości i opadały jak na tym rysunku poniżej .Dopiero po zainstalowaniu poprzeczek jak w betoniarce uzyskałem taki efekt.Teraz z poprzeczkami efekt mielenia jest 5 razy lepszy.
Więcej prochu się przesypuje oraz kulki spadają z wysokości i nieźle go tłuką .Teraz proch po 3 godzinach mielenia jest jak po 15 .Wzory w przypadku mojego młynka zawiodły. Średnica mojego bębna to 10.5 cm (puszka po lakierze nitro) . _________________ ..jestem ,bo muszę..
( )lubię pakować
./\. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
goju
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 10:11 am Temat postu: |
|
|
Ja w moim nic nie mierzyłem czy tam liczyłem puszka po kawie Ricore, i w środku 2 poprzeczki z listewek sosnowych po przeciwległych stronach i mieli na pył  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
XBlaster
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 3:28 pm Temat postu: Działanie młyna kulowego |
|
|
Chciałbym by wiele osób również doświadczonych się wypowiedziało w tym temacie.Wg.mnie opis ,że młynek mieli na pył to niewiele. bo składniki z bindera mam już w formie pyłu.Mój mieli po kilku godzinach tak , że aż unosi się mgiełka i wylewa się z puszki.
Mam pytanie do kogoś kto posiada lub miał kilka bębnów różnej średnicy , w jakiej średnicy mieli młyn kulowy najlepiej?
Od kogoś słyszałem ,że w średnicy powyżej 15 cm mieli się taka sama ilość dużo lepiej niż w puszcze poniżej 15 cm.[Wg.mnie ma to związek z wysokością z jakiej spadają kule} _________________ ..jestem ,bo muszę..
( )lubię pakować
./\. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
antyvlad
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 7:53 pm Temat postu: |
|
|
Z mojej praktyki zauważyłem że zmielony w kulowcu P.Cz. nie pyli i dokładnie przylepia się do wałków i ścianek.
Wałki ołowiane, napęd od wycieraczek, 2 progi.
P.S. ołów na wałki wytopiłem z osłon na kable w ścianach, nie ściera się a odkształca. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
XBlaster
|
Wysłany: Pią Lut 27, 2015 5:41 pm Temat postu: Działanie młyna kulowego |
|
|
U mnie po zmieleniu więkoszość jest przyklejona do scianek a reszta jest w formie mgiełki która się długo unosi. Co lepiej się spisuje w młynku kulowym wałki czy kule? Mam jeszcze 2 kg ołowiu więc warto to na coś użyć by nie leżało bezczynnie.Miałem kiedyś młynek taki jak ty antyvlad , ale mój silnik od wycieraczek rozgrzewał się po 1,5h do 70*C i wolałem nie ryzykować ,zrobić nowy który się nie grzeje i będzie na różne rozmiary bębnów.Mam w nim silnik podobny jak od pralki frani polecam nie grzeje się po 6 godz pracy osiąga 30*C, moc ma sporą 150 W więc nie przeciąża go.Mam regulowany rozstaw wałków obracających bęben więc mogę używać bębnów o średnicy od 5 cm do 30 cm.Do mielenia używam kulek z czcionek drukarskich o średnicach 1cm , 1,5cm , 2cm. Zaniedługo dam namiary na kogoś kto sprzedaje czcionki drukarskie więc możecie sobie zamówić, 1 kg 15 zł, ja się potargowałem i kupiłem 5 kg za 10 zł/kg i przesyłka kurier za pobraniem 20 zł. _________________ ..jestem ,bo muszę..
( )lubię pakować
./\. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
antyvlad
|
Wysłany: Sob Lut 28, 2015 3:37 am Temat postu: |
|
|
Mój silnik także się rozgrzewał (zwłaszcza latem), więc chłodziłem go wentylatorkiem od peceta + osłona z miski coby tak piekielnie nie hałasowało.
P.cz. mieliłem taką samą ilość czasu np. 1 h aby uzyskać powtarzalność, nie największą szybkość - używany do silniczków fjerwerkowych.
Początkowo używałem kulek szklanych (niebezpieczne i kruszą się) aby przejść do wałków ołowianych które są absolutnie wystarczające, ołów jest idealnym medium mielącym ze względu na masę.
Nie zanieczyszcza wkładu bo nie ściera się a odkształca.
P.S. Używałem zaprasek z podnośnika hydraulicznego 5T ---> kulowiec.
Powodzenia  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Foonthomas

|
Wysłany: Pon Mar 02, 2015 10:58 am Temat postu: |
|
|
Ołów z akumulatorów (całego przetopionego) jest nieco twardszy od "czystego" miękkiego  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
XBlaster
|
Wysłany: Pon Mar 02, 2015 6:06 pm Temat postu: [Info] sprzedawca, |
|
|
Wcześniej mówiłem ,że dam namiary na sprzedawce czcionek drukarskich i mam je;
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=9744780
http://allegro.pl/olow-czcionka-stop-drukarski-i5131523572.html .
Ołow z akumulatorów też jest dobry daj 0.5kg cyny na 2.5kg ołowiu wychodzą bardzo fajne kulki z tego.Sam się zastanawiam czy nie opłaca się pokryć moje kulki cyną, taką 2mm warstwą . Stopiłbym cynę na ognisku , na tacce oraz przetoczyłbym kulki , spróbuje zobacze jaki będzie efekt, pewnie będą się mniej ścierały. _________________ ..jestem ,bo muszę..
( )lubię pakować
./\. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
antyvlad
|
Wysłany: Sro Mar 04, 2015 1:16 am Temat postu: |
|
|
Poczekaj najpierw i sprawdź czy faktycznie się ścierają, ołów jest miękki i u mnie wałki się nie ścierały a odkształcały, nie zauważyłem wpływu na mielenie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
XBlaster
|
Wysłany: Czw Mar 05, 2015 3:37 pm Temat postu: |
|
|
Pokryłem kilka kul cyną z wierzchu , warstwa nie jest idealnie równa.Kule zahartowałem po oblaniu cyną.Pierwsze pomieliłem kule z piaskiem by się dorównały.Później pomieliłem samymi kulami wynik jest dobry po 4 godz. mielenia nie starła się powierzchowna warstwa ani nie odkształciła.To pewnie dlatego ,że cyna jest twardsza niż ołów .za kilka dni może przeprowadzę próbę mielenia z prochem , zobaczę jakie będą wyniki tego mielenia
Znalazłem też info o twardości ołowiu po dodaniu cyny oto link; http://www.blackpowder.pl/site,showsub,2,83,odlewanie_kul.html , zaskakujące już 5% zawartość cyny w ołowiu powoduje 2 krotny wzrost twardości stopu. _________________ ..jestem ,bo muszę..
( )lubię pakować
./\. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
symeo
|
Wysłany: Sro Sie 10, 2016 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ma ktoś namiary na stop drukarski? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|