Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lestekno3
|
Wysłany: Czw Lip 24, 2014 9:35 pm Temat postu: Siarka w gwiazdkach. |
|
|
Cześć wszystkim.
Podobny temat założyłem na forum vmc, ale tam to już chyba wszyscy wymarli
Od pewnego czasu nurtuje mnie pewna sprawa. Rozchodzi się o siarę wszechobecną w dużej ilości przepisów na gwiazdki, także tych w których znajduje się chloran. Wiem, że zasadniczo nie powinno się łączyć siary i chloranu ze względu na podatność mieszanki na bodźce, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie czerwonych albo zielonych TT bez siarki. Czy na przykład zarabiając mieszankę green TT wodą z dex. zwiększę wrażliwość mieszanki? Bindowane NC będą bardziej bezpieczne jeżeli chodzi o mieszani zawierające KClO3 i S? Z moich testów z tą masą wynika, że przy dodaniu ca. 0,5-1% kwasu bornego jest względnie stabilna i dobrze zapalna (bindowana wodą z dekstryną), niemniej zapala się samoczynnie w kilka sekund w tem. ok 300 st.C.
Kolejna sprawa dotyczy primerowania gwiazdek chloranowych, załóżmy że mamy silwery na chloranie i oprimerowane są one czarnuchem. Czy w miejscu styku masy gwiazdowej i primera może dojść do zapłonu?
Rozważania może i dziwne, ale warte uwagi ze względu na bezpieczeństwo na przykład podczas obklejania szelek, transportu no i rzecz jasna wybuchu szelki w powietrzu a nie w moździerzu.
Pozdrawiam forumowiczów  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lontek

|
Wysłany: Czw Sie 21, 2014 12:47 am Temat postu: |
|
|
może, ale nie musi, pamiętam, że kilku osobom kiedyś przydarzyło, więc... ty możesz być następny
jak siara to tylko nadchloran - podstawowa zasada przed którą przestrzegało wielu, jak będziesz miał brudną siarę zanieczyszczoną kwasami to może być niefajnie, jak ze spadochronem awaryjnym, zwykle potrzebny nie jest, ale...
a jak sypniesz jeszcze metalem, to łoo panie  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lestekno3
|
Wysłany: Pon Sie 25, 2014 8:15 pm Temat postu: |
|
|
Zero konkretów w Twojej wypowiedzi
Mnie się nic takiego nigdy nie przydarzyło, ale wolę po prostu uważać stąd to pytanie. Jak dla mnie bez sensu jest ładować w szelkę H3 zamiast czarnego bo mam chloranowe silvery. Poza tym stosowanie nadchloranu mija się z celem, bo zabawa staje się niesamowicie droga. Póki co zastosowanie chusteczki jako warstwy między burstem a gwiazdami wystarczało.
A co do metalu to prócz magnezu nie widzę przeciwwskazań... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

|
Wysłany: Nie Wrz 14, 2014 10:21 pm Temat postu: |
|
|
Pare ładnych lat temu siedząc przed komputerem usłyszałem dziwny szum. Odwróciłem się w stronę drzwi, a tam korytarz był pięknie oświetlony czerwonym blaskiem. Tak, to właśnie Red TT spalało się w moim pokoju. Siarkę miałem czystą. Lepiej jednak zrobić droższe gwiazdki, ale za to ładniejsze i bezpieczniejsze. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
qba200
|
|
Powrót do góry |
|
 |
group
|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2015 8:49 am Temat postu: |
|
|
Jak siara to tylko nadchloran - podstawowa zasada przed którą przestrzegało wielu, jak będziesz miał brudną siarę zanieczyszczoną kwasami to może być niefajnie, jak ze spadochronem awaryjnym, zwykle potrzebny nie jest, ale... ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|