Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

B帷zek z kapsla - nie startuje, spala si�..

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
michalpd92

Do陰czy�: 12 Mar 2014
Sk康: Dzia責owo

PostWys豉ny: Sro Mar 12, 2014 1:39 pm    Temat postu: B帷zek z kapsla - nie startuje, spala si�.. Odpowiedz z cytatem

Witam,
Od pewnego czasu zacz掖em czyta� o pirotechnice i zamierza貫m przej嗆 do praktyki. Zrobi貫m jedn� z naj豉twiejszych rzeczy
pirotechnicznych, a mianowicie b帷zka z kapsla po w鏚ce.

Zrobi貫m mo瞠 z 5 b帷zk闚, ale jeszcze nie mia貫m porz康anego efektu, b帷zek albo w og鏊e nie startowa�, albo spala� si�.
Mieszanki robi貫m ofc saletra + cukier, wpierw 2:3 potem 2:2, potem 4:3 (jak by豉 dominacja cukru to b帷zek w og鏊e nie
startowa�, a jak wi璚ej 4:3 saletry to spala� si�). Nie wiem gdzie robie b陰d. Do tej pory robi貫m 2 dysze skierowane w
przeciwnych kierunkach, ale czyta貫m, 瞠 niekt鏎zy robi� 1 i im wychodzi. Mo瞠 t� mieszank� za bardzo upycham albo wr璚z
przeciwnie za slabo jest upchana i dlatego nie ma efektu.

Macie mo瞠 dla mnie jak捷 rad� lub wskaz闚k�? Chcia豚ym, 瞠by mi wko鎍u wyszed� ten b帷zek bo to fajna rzecz Very Happy

PS. Zamiast saletry potasowej (KNO3) u篡wam azotanu sodu (NaNO3) czyta貫m, 瞠 nie ma wielkiej r霩nicy mi璠zy tymi utleniaczami i oba mog� sie nadawa� chocia� podobno azotan jest nawet lepszy(!) .
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Ripper87

Do陰czy�: 05 Cze 2007
Sk康: z czwartej g瘰to軼i

PostWys豉ny: Czw Mar 13, 2014 11:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ha! Dzi瘯i, 瞠 mi przypomnia貫� o b帷zkach, b璠� mia� zabaw� Very Happy
Kiedy� robi貫m tego na pot璕� za gnoja, saletra z cukrem, najlepiej pudrem. Jedna dysza w 鈔odku tylko 瞠 ja nimi rzuca貫m, z ziemi nigdy mi nie wystartowa� 瘸den. Ubaw by� co nie miara Very Happy

michalpd92

Do陰czy�: 12 Mar 2014
Sk康: Dzia責owo

PostWys豉ny: Czw Mar 13, 2014 1:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi wczoraj 2 si� uda造, na 2 dysze to si� elegancko kr璚i造 Smile ale jak tak si� rzuci z r瘯i to musi si� wzbija� w powietrze.
Na pocz徠ku jak mi gas� z ziemi to my郵a貫m, 瞠 nie ma dop造wu powietrza (bo jak si� lont spali� to korek opada� przytyka� si� dyszami do pod這瘸) dlatego p騧niej k豉d貫m na zapa趾ach ale wtedy si� przewa積ie spala� (ci郾ienia nie by這 i za du瞠 dziurki robi貫m). Dlatego teraz robi� jak najmniejsze dziurki i k豉d� w takim miejscu 瞠by jedna dysza przylega豉 do pod這瘸, a druga by豉 wolna (tam gdzie lont ofc). Wtedy b帷zek wystartuje z tej 1 dyszy i jak b璠zie ju� w powietrzu to przez 2 dziurk� zacznie te� ucieka� ci郾ienie i b帷zek si� wtedy zajebiaszczo kr璚i Very Happy szkoda, 瞠 kr鏒ko, ale teraz mam spory korek, bo po 1 l w鏚ce to napcham mieszanki i mam nadziej� na lepszy efekt Very Happy
Powr鏒 do g鏎y
zorbas99

Do陰czy�: 29 Gru 2014
Sk康: wroc豉w

PostWys豉ny: Pon Gru 29, 2014 1:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co ja akurat pami皻am, to dysze trzeba by這 zrobi� zaraz na skraju rantu kapsla . Srednica dyszy , tak oko這 2 mm. Jak zrobisz dysze na srodku, kapsel nie poleci. Najlepsze by造 kapsle ( korki ) z w鏚ek wszelakiej ma軼i Smile)) -
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum