Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
PoProstuMaciek
Do³±czy³: 01 Sty 2013 Posty: 1 Sk±d: Rybnik
|
Wys³any: Wto Sty 01, 2013 9:57 pm Temat postu: Jak zrobiæ zimne ognie? |
|
|
Witam. Jestem tu nowy.
Chcia³bym siê przedstawiæ.
Nazywam siê Maciek i pochodzê z Rybnika (woj. ¦l±skie), jestem informatykiem, nie znam siê zbytnio na pirotechnice, ale ciekawi mnie jeden fakt. Jak zrobiæ zimne ognie?
Zaciekawi³a mnie ta zabawka, poniewa¿ chcia³bym zaimponowaæ dziewczynie i zrobiæ takie du¿e serce, które bêdzie siê pali³o jak zimny ogieñ. Oczywi¶cie t± masê na³o¿ê na drut przypominaj±cy serce
Czy by³by kto¶ z Was na tyle mi³y i przedstawi³by mi jak zrobiæ masê do zimnego ognia? Z jakich materia³ów ma siê ona sk³adaæ, jakie proporcje, gdzie mo¿na kupiæ sk³adniki?
Proszê t³umaczyæ prosto-jak dziecku, gdy¿ nie znam siê zbytnio na tym, a z chemii nigdy 5 nie mia³em
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pan_kracy
Do³±czy³: 09 Lut 2007 Posty: 78 Sk±d: zachód
|
Wys³any: Wto Sty 01, 2013 11:45 pm Temat postu: |
|
|
nigdy nie robi³em zimnych ognii, ale tutaj masz pomoc:
http://www.youtube.com/watch?v=kQC9TP5J9Cw
Prawdopodobnie mo¿na po prostu rozmiêkczyæ gotowe zimne ognie wod± i tak± masê na³o¿yæ.
Jeszcze mo¿naby pomy¶leæ nad zaprimerowaniem ca³o¶ci ( oblepienie ³atwiej zapaln± mas±, która odpali w³a¶ciw± masê)
i w³o¿eniem ca³o¶ci w cienk± papierow± rurkê ( wystarcz± dwie warstwy kartki), mo¿e wtedy
stworzy³by siê efekt quickmatcha i ca³o¶æ zapali³aby siê w sekundê, na pewno fajniej to by wygl±da³o,
jakby ca³e serce siê iskrzy³o ( choæ by³oby to krótkie, chyba, ¿e pokryæ ta¶mê metalow± i tylko krawêd¼ zaprimerowaæ i owin±æ).
Tylko musia³by¶ potestowaæ, bo niczego takiego nie robi³em i nie wiem czy ktokolwiek próbowa³ takiego pomys³u.
E: jeszcze takie co¶:
http://www.pyrodb.org/composition.php5/272
pozostaje próbowaæ, na nic nie dajê gwarancji  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ripper87

Do³±czy³: 05 Cze 2007 Posty: 205 Sk±d: z czwartej gêsto¶ci
|
Wys³any: Sro Sty 02, 2013 12:05 am Temat postu: |
|
|
Zawsze mnie ciekawi³o: dlaczego w mieszance jest akurat azotan baru? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kwiecia

Do³±czy³: 10 Gru 2009 Posty: 72
|
Wys³any: Sro Sty 02, 2013 8:35 am Temat postu: |
|
|
Zdaje mi siê, ¿e tylko z azotanem baru mo¿na uzyskaæ te charakterystyczne "rozwidlenia" w iskrach. Kiedy¶ testowa³am przepis na fontannê w³a¶nie z saletr± barow± jako utleniaczem, a proszkami aluminium i ¿elaza jako jednymi z reduktorów, i produkowa³a ona efekty tego rodzaju, co nie zdarza siê przy zastosowaniu saletry potasowej. Byæ mo¿e jest to powi±zane z wysok± temperatur± spalania, jak± zapewnia azotan baru? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ARKO
Do³±czy³: 17 Mar 2012 Posty: 286 Sk±d: Radom
|
Wys³any: Sro Sty 02, 2013 8:41 am Temat postu: |
|
|
Ripper87 napisa³: | Zawsze mnie ciekawi³o: dlaczego w mieszance jest akurat azotan baru? |
Jest niehigroskopijny czyli ³atwo masa wysycha a masa jest na wodzie. No ale nr 1 to sta³e produkty palenia, która zostaj± na druciku. I dlatego te¿ w masie jest Al bo wtedy masa piro nie dymi bo Al daje tlenek o wysokiej t.topnienia (2040 °C) . Dla BaO wynosi 1973 °C
Z Sr(NO3)2 te¿ wyjdzie ale z trudem i d³ugo schnie, potem ci±gnie wilgoæ.
Czê¶æ Fe (albo i po czê¶ci jaki¶ jego tlenek) spieka ¿u¿el na druciku. Nie ca³o¶æ Fe zu¿ywa siê na iskry. Na nagrzanie siê opi³ków Fe zu¿ywana jest spora czê¶æ ciep³a i dlatego masa ma temperaturê palenia poni¿ej temperatury topnienia drucika stalowego (1400 °C).
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
xXPIROMANXx
Do³±czy³: 25 Gru 2013 Posty: 3 Sk±d: ...
|
Wys³any: Sob Gru 28, 2013 6:45 pm Temat postu: |
|
|
A zamiast azotanu baru mo¿na u¿yæ chloranu potasu albo saletry potasowej ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|