|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ARKO
|
Wysłany: Nie Gru 15, 2013 10:25 pm Temat postu: Re: niebieski ogień, współpraca |
|
|
mavedon napisał: | .... Ujęcia kamery ogólne i detal, wiadomo, że są potrzebne duble, więc tak w przybliżeniu ognisko miałoby się palić przez ok 4h. |
To jest na pewno Twój pierwszy film :]. Ognisko niech się pali i 2 tygodnie ale do ujęć pewno wejdzie kilkanaście sekund, może minuta bo kto będzie chciał oglądać samo ognisko przez godzinę ? :]
Nośnikiem koloru jest promieniowanie wielopasmowe cząsteczek CuO albo CuCl. Jaki wyjdzie kolor, zależy silnie od zakresu temperatur płomienia i jego własności redox.
Polecam denaturat i jednak połączenie z flarą blue do kupienia w necie. Powinno wyjść dość czyste blue. Rola denaturatu polegać tu będzie na zwiększaniu wielkości płomienia. W alkoholu tym jest mało węgla i dlatego płomień denaturatu ledwo widać.
Cu barwi płomień na zielono ale płomień w palniku gazowym.
http://www.e-chemia.nazwa.pl/efektowna/?page_id=78
W skuteczność ogniska i drutu Cu, jakoś więc nie za bardzo wierzę :].
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Nie Gru 15, 2013 10:30 pm Temat postu: |
|
|
Ripper87 napisał: | PS, jak skutecznie nauczyć się całek  |
Zacznij od początku przerabiać całą matematykę - ze zrozumieniem
Jeżeli nie chcesz to pozostaje Tobie wkuwanie tych wzorów na pamięć.
Pozdr czołem  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hydrex
|
Wysłany: Czw Gru 26, 2013 12:23 am Temat postu: |
|
|
Witam
Dzisiaj podjąłem wyzwanie otrzymania niebieskiego płomienia za pomocą materiałów które znalazłem pod ręką i sukces!
Udało mi się uzyskać piękny błękitny płomień przy użyciu saletry potasowej,cukru pudru oraz otrzymanej wcześniej (do innych celów) soli miedzi.
Całość zmieszałem w proporcjach 1:1:1 (objętościowo)
Skubaniec szybko się spala więc trzeba popracować nad proporcjami  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sobi22
|
Wysłany: Sob Sty 16, 2016 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem na niebiesko płoną sole cezu, np. chlorek cezu, ale takie coś raczej ciężko dostać. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|