|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
slu_1982
|
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 7:19 pm Temat postu: Licznik geigera :) |
|
|
Może nie na temat forum ale... pochwale się. Co prawda jest to ctr + v z forum wysokich napięć ale po co powielać niektóre rzeczy.
Cytat: | Cześć,
jakiś czas temu kupiłem małą szklaną lampkę Polskiej produkcji DOB-50. Okazało się że czułość tej lampy jest bardzo mała, i kupiłem STS-5 po 10zł na wolumenie. Złożyłem najpierw pająka z części które miałem i zasiliłem z 380V za pomocą przetwornicy opartej na MC34063. Kiedy wszystko zadziałało postanowiłem podłączyć detektor pod zestaw uruchomieniowy z Atmegą32. Kod napisałem sam, użyłem biblioteki od LCD. Zastosowałem wyświetlacz 2x16 z podświetleniem. Efektem końcowym jest licznik Geigera do którego szybko zrobiłem PCB. Domyślnie pracuje on na czterech lampach STS-5. Do ukończenia projektu pozostało mi kilka małych poprawek w sofcie i obudowa. Na obudowę postanowiłem przeznaczyć obudowę plastikową uniwersalną. Dół zamierzam wyciąć i zastąpić obrobioną czarną pokrywą do urządzeń które składam w pracy A wycinek pokrywy wygląda tak:
Wygląd całości:
Schemat:
[img]http://teslacoil.pl/pliki/obrazy/1761[/img]
Tranzystor który widać na ostatnim zdjęciu jest tylko chwilowo. Ma go zastąpić coś do 600V z napięciem przełączania bramki rzędu 5V (jak znacie coś takiego to proszę, napiszcie). Pozwoli to obniżyć napięcie zasilania i wyeliminowanie stabilizatora 5V aczkolwiek układ domyślnie jest zasilany z baterii 9V na którą to jest miejsce po prawej stronie wyświetlacza. Przetwornica jest dość wydajna prądowo. Dławik nawinąłem sam na przypadkowym rdzeniu, więc jest trochę głośny jak na dławik Zastosowany kondensator ma 1uF i już dwa razy udało mi się złapać jedną ręką za masę a drugą za +380V Przy jednej lampie STS-5 czas pomiaru 36s daje nam od razu wynik w uSv/h który trzeba tylko podzielić przez 10 tak więc wymyśliłem że wstawiając 4 lampy równolegle dostaje uSv/h w ciągu 9s Dodatkowo też jest CPM (count peer minute) czyli zliczenie liczby impulsów w ciągu 2 sekund i przemnożenie przez 30. Na wyświetlaczu znajduje się TP co oznacza total peak ale powinienem zmienić to na TC czyli total count oraz TT czyli całkowity czas pomiaru w sekundach. Jeszcze trochę kosmetyki i wrzucę ostateczny film z działania |
Film z działania i z nową inną niż planowałem obudową:
http://www.youtube.com/watch?v=gZv3OJm5BSs _________________ myhv.org
Nowe forum wysokich napięć.
Nowa domena! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|