| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Kwiecia

Do陰czy�: 10 Gru 2009 Posty: 72
|
Wys豉ny: Czw Lip 22, 2010 8:49 am Temat postu: |
|
|
| No to mo瞠 tak: rozmiar w milimetrach wpisujesz taki jaki chcesz 瞠by by�, i taki b璠zie. ALE rozdzielczo嗆 w dpi musisz poda� tak� sam� w programie do szelek, jak i w programie do drukowania. Jak tworzysz dokument w jakim� Photoshopie czy czymkolwiek podobnym, to wpisz sobie w ustawieniach dokumentu 72, 200, 300 dpi - cokolwiek, byle w drugim programie ustawi� tyle samo. Po wyj璚iu z drukarki b璠ziesz mia� wz鏎 o odpowiednim rozmiarze. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Spanner

Do陰czy�: 31 Mar 2010 Posty: 240
|
Wys豉ny: Pi� Lip 23, 2010 8:28 am Temat postu: |
|
|
Jak daj� rozmiar pierwotny, to na podgl康zie wydruku widac tylko kawa貫k listka. _________________ Niebo to p堯tno ja trzymam p璠zel ale nie umiem malowa� wiec i tak g闚no wyjdzie.. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Kwiecia

Do陰czy�: 10 Gru 2009 Posty: 72
|
Wys豉ny: Pi� Lip 23, 2010 8:58 am Temat postu: |
|
|
Po pierwsze - tak jak m闚i Harry, zmie� opcj� na "rozmiar pierwotny (wg. warto軼i dpi).
Po drugie - tak jak m闚i豉m ja, wpisz takie same warto軼i dpi w programie szelkowym i w tym irfanviewie. Na screenie wida� 瞠 jest ustawione 300 dpi, wi璚 tak samo wpisz robi帷 wz鏎 szelki.
Po trzecie - to jest du瞠 w豉郾ie dlatego, 瞠 ustawi貫� 300 dpi im wi璚ej dpi, tym wi瘯sza jako嗆 obrazu i jego wielko嗆 na ekranie komputera. Jak ustawisz w obydwu 72 dpi (domy郵na rozdzielczo嗆 ekranowa) to nie b璠ziesz mia� du瞠go. Ale to niewa積e, czy na ekranie wy鈍ietla si� du瞠, czy ma貫 - skoro ma ustalone rozmiary w centymetrach, to drukarka i tak wydrukuje tak jak powinna. Bo nie pr鏏owa貫� tego drukowa�, prawda? A zapewne wydrukowa這by ci si� OK. Wi璚 spr鏏uj zrobi� tak jak m闚i� i pu軼i� do druku. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
yetihehe

Do陰czy�: 26 Pa� 2002 Posty: 459 Sk康: Znienacka
|
Wys豉ny: Nie Sie 01, 2010 11:00 am Temat postu: |
|
|
Hmm, a tak w og鏊e spanner, czemu korzystasz jeszcze z wersji konsolowej? W pierwszym po軼ie tego tematu jest link do wersji z interfejsem (pozwala wybra� dok康 zapisa� obrazek). W豉郾ie przed chwilk� poniewa� mia貫m chwilk� czasu, postanowi貫m spr鏏owa� doda� zapisywanie dpi. Nie wiem czy wszystkie programy prawid這wo to otworz�, ale na przyk豉d gimp sobie radzi i drukuje ju� w prawid這wym rozmiarze na kartce, nie trzeba nic ustawia�. By豚ym wdzi璚zny gdyby kto� by� w stanie sklei� takie p馧kule i pokaza� mi czy co� wystaje lub nie.
Przypominam link: http://yetihehe.com/piro/polkule.jar
Po 軼i庵ni璚iu programu wystarczy na niego dwa razy klikn望. Nie trzeba .bat. _________________ Motyle trotylem pachn� jak nigdy.
ogl康aj帷y, niepraktykuj帷y  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ewryl
Do陰czy�: 24 Sty 2005 Posty: 12
|
Wys豉ny: Sro Mar 27, 2013 1:59 pm Temat postu: wzory |
|
|
nie wiem czy kto� jeszcze si� tym interesuje bo ostatni post byl pisany baaardzo dawno ale moze kto� mi pomo瞠 bo za cholere niepotrafie poprawnie wydrukowac zadnego wzoru
Problem polega na tym 瞠 bez r騜nicy jaki wpisze promien to i tak drukuje mi za ka盥ym razem takiej samej wielko軼i siatk�? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Achtung

Do陰czy�: 26 Lut 2003 Posty: 317 Sk康: Londyn
|
Wys豉ny: Sro Mar 27, 2013 4:52 pm Temat postu: |
|
|
drukuj spod painta, nie spod podgl康u windows _________________ wierz帷y nie praktykuj帷y  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ewryl
Do陰czy�: 24 Sty 2005 Posty: 12
|
Wys豉ny: Sob Mar 30, 2013 1:39 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem co robi� nie tak ale cokolwiek wpisze jako promie� w programie od yetihehe-go a potem otworze w paincie to i tak i tak wychodzi w og鏊e co innego niz bym chcia� (chc� wz鏎 do szelki 3'' tj ok 7,5cm 鈔ednicy a promie� to 375mm) wpisuje do programu 37 to drukuje mi to samo niz gdybym wpisa� jako promie� 15
nie wiem czy tylko ja mam z tym problem? jak b璠� mia� wi璚ej czasu to wstawi� print scr. z ca貫j "operacji to mo瞠 ktos mi wska瞠 gdzie jest b陰d. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
yetihehe

Do陰czy�: 26 Pa� 2002 Posty: 459 Sk康: Znienacka
|
Wys豉ny: Sob Maj 11, 2013 6:37 pm Temat postu: |
|
|
Najlepiej u篡� irfan view. Gdy otworzycie, w menu image > information (obrazek > informacje) s� dwa pola z parametrami DPI. Wpisujecie w oba to samo co w programie. Potem klikacie drukuj, pokazuje si� okno z opcjami. W cz窷ci "print size" (Rozmiar obrazka) trzeba wybra� "Original size (from DPI)" (Rozmiar oryginalny). Po wydrukowaniu powinno by� ok.
Tak naprawd� DPI powinno si� nazywa� PPI, ale wszyscy 幢e tego skr鏒u u篡waj�, wi璚 ja te�. http://pl.wikipedia.org/wiki/Dpi http://pl.wikipedia.org/wiki/Ppi _________________ Motyle trotylem pachn� jak nigdy.
ogl康aj帷y, niepraktykuj帷y  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|