| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
pirotechmaan Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 3:50 pm Temat postu: Rakieta JADWIGA - 1 |
|
|
Witam
Rozpocz窸o si� odliczanie
O to dolny cz這n Rakiety Jadwiga -1 , kt鏎a wyniesie w przestworza moj� kamer� video . Bez picu. Kamera si� nie co psuje, ma lekko zarysowany obiektyw i .........."kicham" ju� na ni� . Nie mniej flimuje jeszcze dobrze , oooo , jak teraz
Silnik IGA - 6max. Masa paliwa 450 gram. Paliwo 篡wiczno - magnezowe "pirotechmana" . Od g鏎y przew篹enie w kt鏎e w這輳 rurk� pcv fi 50 mm . d�. ok. 1m. Na jej szczycie b璠zie spadochron a tu� pod nim kamera
Mam te� drugi SR IGA -6max dla knoda, do jego rakiety z minikamer� i spadochronem. Ale intuicja mi podpowiada, 瞠 jako嗆 uj耩 z minikamery b璠zie licha i przerywana pasami ( zakl鏂enia ). Nie , to nie PESYMIZM ale REALIZM . Hehe chyba trza obstawi� zaklady bukmacherskie na to komu co wyjdzie .
Jak my郵icie , odzyskam kamer� sprawn�, nieuszkodzon� . Acha : na rurze fi 50 mm b璠zie nasuni皻a rura poliuretanowa do amortyzacji l康owania rakiety
B璠zie to pierwsza polska pr鏏a sfilmowania "oddalaj帷ej" si� ziemi
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
julex

Do陰czy�: 16 Lis 2002 Posty: 174 Sk康: tu ten smr鏚?
|
Wys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 7:10 pm Temat postu: hehe |
|
|
| pirotechmaan napisa�: | Hehe chyba trza obstawi� zaklady bukmacherskie na to komu co wyjdzie .
Jak my郵icie , odzyskam kamer� sprawn�, nieuszkodzon� |
Nie mam na celu podwa瘸nia Twojego autorytetu, Pirotechmanie , ale...
Tak prawd� m闚i帷 my郵�, 瞠 zdarzy si� jaki� nieprzewidywany, negatywny splot okoliczno軼i. Mo瞠 np. zapomnisz w陰czy� kamer�, albo na豉dowa� baterie . Lub rakieta przekozio趾uje od wiatru
Tak tylko zgaduj�, ale skoro 篡cie jest niesprawiedliwe... to co� si� musi wydarzy� .
Du穎 szcz窷cia (b璠zie Wam b. potrzebne ),
juleks
PS. A tam na lewo od centrum zdj璚ia to co� chyba zamalowa貫�
PPS. Kiedy start? _________________ Zapraszam:
http://temptonik.com |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pirotechmaan Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 7:15 pm Temat postu: Re: hehe |
|
|
| juleks napisa�: | ......Nie mam na celu podwa瘸nia Twojego autorytetu, Pirotechmanie ,............... A tam na lewo od centrum zdj璚ia to co� chyba zamalowa貫�
PPS. Kiedy start? |
1. Kurna nie lubi� jak mi si� wyje盥瘸 od autorytet闚 . 安iadczy to o jakim� kompleksie pisz帷ego
2. Tam na lewo , ten obszar lekko rozmazany to w豉郾ie skutek zarysownia objektywu . Dlatego kamery mi nie szkoda. Tzn. nie co szkoda ale tak bardzo chcia� bym mie� ten film jak ziemia ucieka . A bez ryzyka ....................
Pozdr. A  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
julex

|
Wys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 7:55 pm Temat postu: autorytet :P |
|
|
| pirotechmaan napisa�: | 1. Kurna nie lubi� jak mi si� wyje盥瘸 od autorytet闚 . 安iadczy to o jakim� kompleksie pisz帷ego |
St康 ten wink .
Ale napis PROFI pod Twoim nickiem ma chyba informowa�, 瞠 ma si� do czynienia z autorytetem, nie .
I to nie kompleks pisz帷ego, lecz wrodzona sk這nno嗆 do niewdawania si� w konflikty . Cho� bywa這 r騜nie .
Pozdro
juleks
PS. Jak w ko鎍u skierowa貫� kamer�: jakim� peryskopem? _________________ Zapraszam:
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pirotechmaan Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 9:13 pm Temat postu: Re: autorytet :P |
|
|
| juleks napisa�: | ............
PS. Jak w ko鎍u skierowa貫� kamer�: jakim� peryskopem? |
A teraz to ju� jestem tuman i niciewo nie panimaju . Jaki peryskop . Kamer� mia貫m w r瘯u.
No i jeszcze co� przy okazji:
Do cz窷ci dolnej SR dol帷zam rure fi 5 cm.
Na niej jest pianka poliuretanowa.
Dalej tuleja mog帷a si� posuwa� po rurze pcv fi 50 mm.
tuleja ( na niej b璠zie zamocowana kamera ) tyko opiera sie o rur� poliuretanow�. Rakieta l康uje tak jak startuje. Wtedy w piank� uderza tuleja z kamer� ( przy l康owaniu ). Proste nie
Pozdr. A  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
cyberian

Do陰czy�: 25 Kwi 2003 Posty: 17 Sk康: PΜCK
|
Wys豉ny: Sob Sie 09, 2003 1:25 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich.
Chyl� czo豉 wielkiemu pirotechmaan’owi ale przed startem rakiety z kamera radzi� bym zrobi� start rakiety bez kamery a z zast瘼cz� mas� bo z tego co wida� g鏎na rura nie jest w osi dolnej a co przy du瞠j masie na g這wicy i niez造m kopie silnika rakieta mo瞠 si� po 這篡� zaraz po starcie . A i przy okazji oka瞠 si� czy silnik ma wystarczaj帷y ci庵 aby unie嗆 ca造 ci篹ar. I tak jeszcze jedno dlaczego PCV przecie� ono jest okropnie ci篹kie mo積a to wykona� du穎 l瞠jsze z kartonu lub bardziej wytrzyma貫 z w堯kna szklanego (nie b璠� tu pisa� o w堯knie w璕lowym i kevlarze bo to za drogie zabawki ), fakt 瞠 wymaga to troch� pracy ale efekt ko鎍owy jest o wiele lepszy i przyjemniejszy . |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pirotechmaan Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Sie 09, 2003 2:41 pm Temat postu: |
|
|
| cyberian napisa�: | ....... radzi� bym zrobi� start rakiety bez kamery a z zast瘼cz� mas� bo z tego co wida� g鏎na rura nie jest w osi dolnej a co przy du瞠j masie na g這wicy i niez造m kopie silnika rakieta mo瞠 si� po 這篡� zaraz po starcie . A i przy okazji oka瞠 si� czy silnik ma wystarczaj帷y ci庵 aby unie嗆 ca造 ci篹ar...... . |
Spadochron , uklad odpalania mam przetestowany i SR w zasadzie te� ( pownienem z 10 zbada� statycznie ale juz nie mam na to kasy ). Musze zaryzykowa�. Twoja uwaga jest cenna, uwzgl璠ni� j� wzmacniaj帷 pol帷zenie rur i daj帷 kregos逝p - czyli d逝ga sztywna rurka przez ca陰 d�. rakiety ( rurka ta bedzie nasadzona na prowadnic� w postaci sztywnego pr皻a o dl. 1,7 m ). Rura fi 50 jest przekoszona wzgledem osi symetrii co przesuwam mi 鈔. ci篹ko軼i ale kamera ( jej ci篹ar ) dzia豉 odwrotnie .
A tak bedzie "widzie�" kamera
Pozdr. A
PS A gratulacje przyjm� jak wszystko pojdzie ok 
Ostatnio zmieniony przez pirotechmaan dnia Sob Sie 09, 2003 9:06 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
julex

|
Wys豉ny: Sob Sie 09, 2003 6:23 pm Temat postu: Re: autorytet :P |
|
|
| pirotechmaan napisa�: | A teraz to ju� jestem tuman i niciewo nie panimaju . Jaki peryskop . Kamer� mia貫m w r瘯u.
|
Hehehe...
chodzi這 mi o zamocowanie na rakiecie . Ale po zdj璚iach ju� wszystko rozumiem .
Pozdrawiam
juleks _________________ Zapraszam:
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk康: z okolicy "畝bido趾a"
|
Wys豉ny: Sob Sie 09, 2003 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Cze嗆 wam wszystkim
| pirotechmaan napisa�: | Rura fi 50 jest przekoszona wzgledem osi symetrii co przesuwam mi 鈔. ci篹ko軼i ale kamera ( jej ci篹ar ) dzia豉 odwrotnie .
Pozdr. A  |
Mo磧iwe i� konieczne b璠zie zdecentrowanie lub pochylenie silnika,tak aby o� ci庵u przechodzi豉 przez 鈔odek ci篹ko軼i. W innym wypadku pojawi si� moment obrotowy podczas pracy silnika i mo瞠 niechc帷y wyj嗆 "B帷zek", czego z ca貫go serca nie 篡cz� nikomu.
Powodzenia
Pozdr闚ka dla wszystkich  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa瘸m, 瞠 Kartagina powinna by� zburzona!" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
cyberian

Do陰czy�: 25 Kwi 2003 Posty: 17 Sk康: PΜCK
|
Wys豉ny: Sob Sie 09, 2003 9:59 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Mo磧iwe i� konieczne b璠zie zdecentrowanie lub pochylenie silnika,tak aby o� ci庵u przechodzi豉 przez 鈔odek ci篹ko軼i. W innym wypadku pojawi si� moment obrotowy podczas pracy silnika i mo瞠 niechc帷y wyj嗆 "B帷zek", czego z ca貫go serca nie 篡cz� nikomu |
W豉郾ie to mia貫m na my郵i, w makietach kt鏎e buduje trzeba na to uwa瘸� bo wystarczy nieodpowiednio zamocowana elektronika lub zasilanie albo co� innego i po zej軼iu z wyrzutni model robi pi瘯ne salto i zaczyna „goni� krety”, a wracaj帷 do wyrzutni to z czego te rakietki b璠� startowa� bo startowa� powinny z rurki o co najmniej 2 krotnej d逝go軼i jak model aby mia造 stabilny start. I jeszcze jedno z czego robicie stateczniki bo raczej aby by造 one sztywne bo mog� trzepota� podczas lotu i rakieta mo瞠 lecie� nie stabilnie. No i ciekawe czy kamera wytrzyma przeci捫enia.
[/quote] |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ludz
Do陰czy�: 07 Sty 2003 Posty: 34
|
Wys豉ny: Nie Sie 10, 2003 12:50 am Temat postu: |
|
|
Ja bym si� badziej przejmowa� 瞠by jakiego� samolotu nie zachaczy�  _________________ Pzdr. ludz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pirotechmaan Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Sie 10, 2003 9:32 am Temat postu: |
|
|
| cyberian napisa�: | | ....a wracaj帷 do wyrzutni to z czego te rakietki b璠� startowa� bo startowa� powinny z rurki o co najmniej 2 krotnej d逝go軼i jak model aby mia造 stabilny start. I jeszcze jedno z czego robicie stateczniki ..... |
Witam
1. Wyrzutnia - prowadnica to wiert這 do betonu o dl. 1,7 m. 字ednica ok. 24 mm. Masa kika kg. Przekr鎩 wiertla sze軼iok徠ny wi璚 potwornie sztywne. Rakiet� skr鏂� do 1,5 m. Niestety d逝zszej prowadnicy nie mam ale kto wie . Mo瞠 co� jeszcze wymy郵�
2. Stateczniki moje s� z p造ty typu FORNIR o gr. ok. 3-4 mm. S� bardzo sztywne. Dokrecone do korpusu rakiety k徠owniczkami. Stetczniki knoda do jego rakiety ANULKA-1 ( z moim silnikiem IGA-6 max ) s� wykonane z blachy aluminiowej. Te� bardzo sztywne.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pirotechmaan Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Sie 10, 2003 11:09 am Temat postu: Po skr鏂eniu ... |
|
|
Tak wygl康a po skr鏂eniu :
Rakieta bez silnika ( zamocowanie trwa 1 minut� ) , spadochronu w g這wicy ( butelka PET ) i zamocowanej kamery ( w ko鎍u musia貫m czym� j� filmowa� ).
A kr鏒ki film :
http://www.pirotechnika.one.pl/Jadwiga/Jadwigaa1.mpg
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pirotechmaan Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Sie 13, 2003 7:04 pm Temat postu: Cenny |
|
|
Witam
Widz� , 瞠 eltopsi dla zespo逝 ELTKNOPIR to "cenny" nabytek . Wyczai貫m "blusa" . Warto bylo.
To co zrobi� eltopsi to przetwornica 12/220 V plus uk豉d odpalania ze stacyjka i kluczykiem .
Wiesz co eltopsi . Razem na pewno zrobimy "rakietowe cuda"
Przy okazji informuj�, 瞠 eltopsi ma sklep z cz窷ciami elektronicznymi. Polecam
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
v-21

Do陰czy�: 24 Lip 2002 Posty: 835 Sk康: Kaszuby
|
Wys豉ny: Sro Sie 13, 2003 8:42 pm Temat postu: |
|
|
hmmm a poco ta porzetwornica??
na polu strcza 12 volt zreszta wiekszosc uk豉d闚 ele ma w豉sne zr鏚豉 zasilania kt鏎e nie potrzebuja 220 a tylko zasiulanie z akumulatora _________________ ....a reszta niech se jaja li瞠..... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Sie 13, 2003 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Hmmm ja tam sie nie znam na rakietach.. ale jak dla mnie ta rakieta bedzie lewo spin (obracac sie w lewo.. wirowac...)
Juz ktos przede mna pisal, ze wazny jest srodek ciezkosci... ale te przejscie srednic nie jest symetryczne.. i przez to aerodynamika zrobi swoje... Wiec bedzie filmik wirowania ziemi i nieba hehe a nie oddalajacej sie ziemi!
serio... cos mi sie wydaje ,ze bedzie karozela rakietowa. I w rezultacie po kamerce... bo spadochron sie nie otworzy a nawet jesli to nie zadziala jak spadochron.. chyba ze bedzie inny sprzet do amortyzacji spadajacej kamery w rakiecie..
To tak moja mala uwaga...
Ale jestem laik z rakiet wiec... sami rozumiecie moze sie myle
Pozdr. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
KML

Do陰czy�: 02 Maj 2003 Posty: 73
|
Wys豉ny: Sro Sie 13, 2003 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam... Wpad貫m dzisiaj na pomys� taki : aby kamere i spadochron umocowac w butelce pet ( pseudo kapsu豉 ) i to do czubka rakiety... spadochron zrobic na sznurek. Na koncu wystarczy odstrzeli� cz這n i po sprawie...... a kapsu貫 mo積a te� zabezpieczy� od 鈔odka g帳k� ....
Pozdrowienia, KML _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
shortt

Do陰czy�: 23 Sie 2003 Posty: 8 Sk康: Radomsko
|
Wys豉ny: Sob Sie 23, 2003 3:05 pm Temat postu: |
|
|
Hmm... sam projekt moze i okazaly, ale... no wlasnie ALE ! Nie wierz� w stabilny lot tej rakiety. Chociaz jestem tu nowy to sam startowalem rakiety o masie startowej przekraczajacej 5 kg i silnikach o impulsi 300 Ns. Mialem rowniez doswiadczenie z rakieta asymetryczna. Mimo dwoch startow i prob "rozbalastowania" rakieta po efektownym spinie platala sie w spadochron i nie bylo mowy o odzyskaniu jej w calosci. Poza tym uwa瘸m ze PCV to chyba najgorszy wybor na material korpusu (no chyba tylko poza aluminium) ze wzgledy na swoj ciezar. Kolejna sprawa to ciag silnika i jego impuls o ktorych nic nie wiadomo a z samej masy uzytego paliwa nie mozna wiele wywnioskowac i co za tym idzie nie mozna powiedziec czy silnik pozwoli na stabilny lot rakiety po zejsciu z tak krotkiego pretu startowego.
Proponuje konstrukcje symetryczna z lekkiego materialu i uzycia firmowego silnika o okreslonych parametrach, ktore pozwola na przewidzenie zachowania sie rakiety (mozna przeciez uzyc oprogramowania (!) np wRasp).
Mimo wszystko podziwiam za zapa� i wytrwalosc i pozdrawiam serdecznie. _________________ i tak wol� 瞠glarstwo  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pirotechmaan Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Sie 23, 2003 4:19 pm Temat postu: |
|
|
| shortt napisa�: | | Hmm... sam projekt moze i okazaly, ale... no wlasnie ALE ! Nie wierz� w stabilny lot tej rakiety................Proponuje konstrukcje symetryczna z lekkiego materialu i uzycia firmowego silnika o okreslonych parametrach |
Witam
畝dne Ale. Rakieta wystartowa豉 prawid這wo i "prosto". Jednak nie mal natychmiast odstrzeli這 dysz� i osi庵ni皻a wysoko嗆 .......... 10 m
A po drugie co za radocha robi� rakiety z fabrycznego SR . W豉郾ie rozwi您ywanie problem闚 przy konstrukcji SR i rakiet jest tym co sprawia najwi瘯sz� przyjemno嗆. A gdzie sprzedaj� SR o masie paliwa kilkaset gram
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
shortt

Do陰czy�: 23 Sie 2003 Posty: 8 Sk康: Radomsko
|
Wys豉ny: Sob Sie 23, 2003 5:00 pm Temat postu: |
|
|
Napewno przy konstrukcji wlasnego SR zabawa jest przednia lecz w niektorych projektach gdzie cel jest inny bezpieczniej jest zastosowac silniki fabryczne. Mowie tu o projektach rakiet meteo ktore na wysokosci 500, 600m wypuszczaja tysiace skrawkow foli aluminiowej i ta cala zabawa sluzy np badaniom burzy przy pomocy radaru dopplerowskiego. A silniki takie mozna nabyc w niemieckich sklepach wysylkowych (modelarskich). Podobno IMGW jakies 3 lata temu wystrzelil rakiete z silnikiem o masie paliwa ponad 4 kg i z tego co mi wiadomo z przyczyn technicznych zwiazanych z aparatura pomiarowa byla ona rowniez asymetryczna Osiagnela pulap 8000m i wpadla do baltyku - wiec jednak sie da! Zycze powodzenia i zaciekawieniem bede obserwowal dalsze postepy. Pozdrawiam. _________________ i tak wol� 瞠glarstwo  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|