Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Gwiazdki - toczenie
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
KYK

Do陰czy�: 31 Sie 2007

PostWys豉ny: Pon Lut 22, 2010 10:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie by這 to samo Red TT sch造 2 dni na grzejniku i dalej by造 prawie niepalne a� sie same zapali造...
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
SZYSZKA901202

Do陰czy�: 10 Sty 2009
Sk康: Z wybuchu

PostWys豉ny: Pon Lut 22, 2010 10:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No jak si� same zapali造 to 豉dnie masz kwa郾a siark� uwa瘸j bo z domu te� mo瞠 zosta� mn鏀two syfu,lakier NC mo瞠 zapobiec samozap這nowi z taka kwa郾� siark� ale lepiej kup now� nie kwa郾� albo nie mieszaj ich z chloranami.
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora Adres AIM
KYK

Do陰czy�: 31 Sie 2007

PostWys豉ny: Pon Lut 22, 2010 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siark� mia貫m resublimowan�, faktycznie chloran z siark� czy cukrem jest zdradliwy. Nie do嗆 瞠 wra磧iwy to jeszcze zapali� si� mo瞠 ale wiele pocz徠kuj帷ych w豉郾ie wybiera takie mieszanki ze wzgl璠u na cen�. Warto jednak do這篡� troche kasy i kupi� red guma.
Powr鏒 do g鏎y
SZYSZKA901202

Do陰czy�: 10 Sty 2009
Sk康: Z wybuchu

PostWys豉ny: Pon Lut 22, 2010 11:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja te� mia貫m resublimowana ale kwa郾� masz racje red gam to najlepsze rozwi您anie.
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora Adres AIM
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002
Sk康: z mo寮zierza ;)

PostWys豉ny: Pon Lut 22, 2010 5:50 pm    Temat postu: gwiazdki azotan strontu/chloran/cukier toczenie Odpowiedz z cytatem

malutki 45 zapali造 ci si� same gwiazdki chloran/azotan strontu/cukier ?

Pami皻ajcie 瞠 jak u篡wacie wody jako rozpuszczalnika to stosujcie co najmniej 25% r-ry akoholu etylowego lub propylowego. Jest wielka r騜nica, gwiazdki szybciej schn�. Do tego w przypadku masy w/w to nie robi si� z masy pa熥a. Najwi瘯szym problemem nie jest w niej azotan strontu a cukier - sacharoza. Doskonale si� rozpuszcza i z gwiazdek robi si� syrop/lukier, masa jest klej帷a i zasycha z g鏎y po czym twarda skorupka cukru sprawia i� gwiazdka jest prawie nie do wysuszenia.

Ja dawno temu stosowalem z powodzeniem mas� KClO3/sacharoza/azotan strontu/ 5% dekstryny i robi貫m gwiazdy typu pumped na strzykawce. U篡wa貫m ok 30% r-ru alkoholowego, a u篡wa貫m bardzo ma這 rozpuszczalnika. Trzeba umie� wyczu� moment, nigdy nie mo積a przesadzi� z ilo軼i� dodawanego rozpuszczalnika (woda/alkohol).

Do tego ta masa nie ma prawa si� sama zapali�, chyba 瞠 chloran to nie chloran i jest zasyfiony czym�. Albo suszycie gwiazdki na kaloryferze na maksa nastawionym i co� jest nie tak Rolling Eyes
A gdy jest ju� chloran z siark� to niestety trzeba uwa瘸�, to jest nic pewnego i warto unika� i wody, dodawa� w璕lan baru/strontu i do tego nie suszy� w wysokiej temperaturze. Najlepsze warunki to przewiew i nie musi by� wi璚ej ni� 20*C.

pzdr.
P2

Kwiecia

Do陰czy�: 10 Gru 2009

PostWys豉ny: Pon Lut 22, 2010 7:52 pm    Temat postu: Re: gwiazdki azotan strontu/chloran/cukier toczenie Odpowiedz z cytatem

Piroman2 napisa�:
Jest wielka r騜nica, gwiazdki szybciej schn�

i niestety, niezbyt mi這 pachn�. U mnie pok鎩 strasznie przechodzi "zapachem" gorzelni, to ju� lakier NC 豉twiej wywietrzy�. Dlatego cz瘰to wybieram wod� i stwierdzam, 瞠 w wielu przypadkach a� takim z造m rozpuszczalnikiem ona wcale nie jest.

A te gwiazdki z cukrem, bardzo mi這 si� toczy - polecam Smile
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002
Sk康: z mo寮zierza ;)

PostWys豉ny: Wto Lut 23, 2010 8:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm... dziwne to dla mnie o tyle, 瞠 je郵i chodzi o lakier to mia貫m go na acetonie (rozpuszcza貫m nitroceluloze lakiernicz�) i rozpuszczalniku nitro i zapach czego� takiego by豚y nie do przej軼ia w warunkach domowych.
Jak si� nie u篡wa denaturatu tylko co� czystszego Cool to tak 幢e nie jest.
Ka盥y robi jak tak uwa瘸 i mu pasuje.

Kwiecia

Do陰czy�: 10 Gru 2009

PostWys豉ny: Wto Lut 23, 2010 1:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No c騜... ja lakieru nigdy nie rozcie鎍zam, tylko robi� na takim g瘰tym jak jest w puszce. Wink

Piroman2 napisa�:
Ka盥y robi jak tak uwa瘸 i mu pasuje.

Dok豉dnie Smile
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
qba200

Do陰czy�: 23 Lip 2011

PostWys豉ny: Pi� Cze 01, 2012 10:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I znowu odgrzej� temat, a wi璚 :

Dzisiaj zacz掖em przygod� ze star rollerem. Gwiazdek wytoczy貫m 700g, zabawne jest to 瞠 nie do鈍iadczy貫m 瘸dnych z problem闚 wymienianych typu
- problem z obtoczeniem rdzenia
- sklejanie sie gwiazdek
etc, tylko gdy mam juz obtoczone rdzenie, masa ma taka przykr� przypad這嗆 do tworzenia mikrogwiazdeczek bez rdzeni, podczas gdy te z rdzeniami tocz� si� bardzo wolno. Na 700g wytoczonej masy ok 400-500g to wlasnie takie 2-4mm rdzenie z masy, a reszta to sa dobre gwiazdki.
czy to normalne?

Ripper87

Do陰czy�: 05 Cze 2007
Sk康: z czwartej g瘰to軼i

PostWys豉ny: Sob Cze 02, 2012 2:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak najbardziej, mokra mieszanka zawsze b璠zie si� zlepia�. Na dobr� spraw� mo瞠sz u篡� te ma貫 pierd馧ki jako rdzenie do kolejnych gwiazdek, b璠a wtedy dwuefektowe Very Happy
Powr鏒 do g鏎y
Spanner

Do陰czy�: 31 Mar 2010

PostWys豉ny: Sob Cze 02, 2012 7:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak� 鈔ednic� maj� te co wytoczy貫�? Podziel te bez rdzenia na dwie wielko軼i, np 2 i 4mm, wrzu� do b瑿na i tocz na nich te sam� mas�, tylko u篡j mniejszych ilo軼i wody i mieszanki, cz瘰ciej a mniej.
qba200

PostWys豉ny: Sob Cze 02, 2012 4:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podzieli貫m sobie gwiazdeczki na : 2-5mm i 6mm<
Wpad貫m na genialny pomys� robienia dwukolorowych, ale jak zacz掖em wytacza� na w豉郾ie tych rdzeniach czerwonych, to znowu multum malutkich rdzenik闚 sie robi, tym razem z zielonej masy.

Gwiazdki tocz� tak :
rdzenie troch� mocz�, dodaje masy, obtaczaja mi si� i potem powtarzam sekwencje:

-spryskuje gwiazdki
-dodaje mieszanki
-pozwalam sie im toczyc

a wi璚 tocz� tak warstwowo, mocze gwiazdki, na to warstwa masy, mocze nalozona warstwe, znowu masa etc.

EDIT: no wi璚 dzisiaj jestem po toczeniu 200g gwiazdek d1 glitter, i znowu

- mam teraz multum gwiazdeczek do 5mm, nie nadajacych si� ani do starmine ani do szelki wi瘯szej ni� 1". Sprawdza貫m gwiazdki, i jestem prawie pewien 瞠 z 50% to gwiazdki bezrdzeniowe, kt鏎e si� wyturla造 podczas. Jedynie na co mog� je u篡�, to na rdzenie, mog� zrobi� wi璚ej mieszanki i wytoczy� na tych gwiazdach, ale jestem pewien 瞠 w tym procesie powstanie znowu pe軟o mikrogwiazdek. Nie mam aparatu, wi璚 nie mog� wam pokaza� jak to wygl康a, ale teraz dysponuj� ok 500g gwiazdek od 2-5mm, wi璚 nie zdziwi� si� jak jest tam ich kilka tysi璚y.

Dodatkowo zaobserwowa貫m 瞠 u mnie te gwiazdki nie turlaj� si� po wiadrze, ale 郵izgaj�.

jakie� pomys造 czemu tak si� dzieje?

Spanner

PostWys豉ny: Pon Cze 18, 2012 8:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ma kto� pomys� jak zrobi� tak� maszynk�? http://www.youtube.com/watch?v=SoMeTF3qkWs&feature=related

Qba - za bardzo sie 酥ieszysz i dodajesz zbyt du穎 mieszanki. na pocz徠ku musz� by� to na prawd� minimalne ilo軼i. Twoje gwiazdki si� obtaczaj� w cz窷ci mieszanki, a z tego co zostanie robi� sie bezrdzeniowe.

qba200

PostWys豉ny: Nie Cze 24, 2012 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Da si� jako� odr騜ni� gwiazdki Ruby Red od Emerald Green? Niechc帷y pomiesza貫m je, a musz� je mie� osobno.
Spanner

PostWys豉ny: Nie Cze 24, 2012 7:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie. Jak dobrze wiesz, zar闚no azotan Ba, jak i azotan Sr s� identycznej barwy wi璚 b璠zie ci瞛ko. C騜 trzeba przebole� i zrobi� dwukolorowe starminy Very Happy

Chocia� jest opcja, ale to tylko jak masz niewiele gwiazd, to mo瞠sz po odrobince uszczypa� i sprawdzi� kolor p這mienia. Te masy kt鏎e poda貫� nie wydaja sie by� bardzo wra磧iwe na tarcie, czy uderzenie.

ARKO

Do陰czy�: 17 Mar 2012
Sk康: Radom

PostWys豉ny: Nie Cze 24, 2012 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

qba200 napisa�:
Da si� jako� odr騜ni� gwiazdki Ruby Red od Emerald Green? Niechc帷y pomiesza貫m je, a musz� je mie� osobno.

Ciekawy temat :]

Ja bym dok豉dnie przyjrza� si� kolorowi powierzchni i wystawi� na wilgo�. Azotan Sr ch皻nie j� "造ka" i by� mo瞠 zmieni si� nieco kolor albo kraw璠zie st瘼i�. Azotan baru jest niehigroskopijny.

Przyda si� lupa. By� mo瞠 ten minimalnie inny kolor b璠zie widoczny od razu. Zak豉dam, 瞠 by造 identycznie primerowane.

A.
Powr鏒 do g鏎y
elektrykjk

Do陰czy�: 27 Mar 2010
Sk康: Grantchester Meadows

PostWys豉ny: Wto Lip 03, 2012 10:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio znalaz貫m zdj璚ie gwiazdek toczonych bezrdzeniowych:
Obrazek
A metoda na te gwiazdki by豉 taka:

Co b璠zie nam potrzebne:
- miska stalowa
- mieszanka na gwizdki
- rozcie鎍zalnik (w przypadku lakieru nc robimy rzadki r-r tego z puchy,
no chyba 瞠 kto� ma such� nc to mo瞠 u篡� samego nitro, a nc doda� do mieszanki)
- 造磬a
- co� do ci璚ia np. n騜 lub kawa貫k cienkiej blaszki
- strzykawka (ni� b璠ziemy dodawa� rozcie鎍zalnika).

Zaczynamy od zrobienia gwiazdeczek ci皻ych (po3bujemy troch� taki pierdu貫k) wi璚 do michy wrzucamy
2 造磬i mieszanki dodajemy rozcie鎍zalnika do takiej konsystencji kiedy mo瞠my ju� bez problemu gwiazdki ci望.
Najlepiej b璠zie gdy nasze rdzenie b璠� sze軼ianami (b璠zie 豉twiej zacz望 toczy�).
Gdy ju� mamy gwiazdeczki na rdzenie, wrzucamy je do miski i dodajemy troche mieszanki i zaczynamy toczy�.
Na samym pocz徠ku trzeba uwa瘸� by nie da� za du穎 rozpuszczalnika, bo rdzenie nam si� posklejaj�, wyjdzie breja i b璠zie trza zacz望 od pocz徠ku.
Gdy ju� utoczymy ma貫 gwiazdki, mo積a odpocz望 sobie chwile (lub gdy toczymy na nc, odetchn望 鈍ie篡m powietrzem)
teraz mo瞠my zwi瘯szy� ilo嗆 dodawanej mieszanki i rozcie鎍zalnika (no ale bez przesadyzmu) i utoczy� sobie rozmiar jaki chcemy.
Ilo嗆 gwiazdek zale篡 od ilo軼i naci皻ych rdzeni. Metoda zosta豉 sprawdzona na gwiazdkach metalicznych (nc) i chloran/cukier.

PS Wcale nie po3bujemy spryskiwa� gwiazdek rozcie鎍zalnikiem
mo積a wla� troszk� do miski, potoczy� i doda� mieszanki.
Powr鏒 do g鏎y
mundial1990

Do陰czy�: 16 Sty 2013
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Czw Lut 28, 2013 7:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Je郵i moge odkopa� temat... Smile
Mam pytanie co do gwiazdek TT...
Jest jaka� metoda 瞠by ta gwiazdka d逝瞠j sie spala豉 opr鏂z wi瘯szej 鈔ednicy gwiazdki ??
Mam kulki toczone o 鈔.1-1,3 cm
Powr鏒 do g鏎y
IrkaceK

Do陰czy�: 23 Lip 2002
Sk康: te pi瘯ne kolory ?

PostWys豉ny: Czw Lut 28, 2013 8:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Na Tw鎩 film nikt nie odpowiedzia� a szkoda bo szelka dobra! Wydaje si�, 瞠 mog這 troszk� zmieli� gwiazdki i st康 te� taki ma造 efekt. Przy 4" obraz powinien by� par� razy wi瘯szy.

Postaraj si� mo瞠 doda� wi璚ej dekstryny. Z jednej strony wzmocni to gwiazdy, a z drugiej wyd逝篡 czas spalania.

Pozdrawiam,
Irek

P.S. Uwa瘸j bo do嗆 du穎 os鏏 postronnych tam gdzie strzelasz Wink

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
mundial1990

Do陰czy�: 16 Sty 2013
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Pi� Mar 01, 2013 12:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ma造 efekt bo szelka za wysoko polecia豉 Smile
Co do strzelania to strzelam daleko w polach
I dzi瘯uje za pomoc Smile
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nast瘼ny
Strona 2 z 3

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum