Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
DoctorQ
Do³±czy³: 05 Sty 2012 Posty: 12 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Czw Mar 01, 2012 7:21 pm Temat postu: Pirotechnika Lublin |
|
|
Witam kolegów.
Czy jest kto¶ z okolic Lublina kto zawodowo zajmuje siê pirotechnik±? Szukam mo¿liwo¶æ podjêcia praktyki w takiej firmie? Interesujê siê tematem pokazów pirotechnicznych ale nie wiele wiem jak to wygl±da od strony formalnej, czy jako praktykant muszê mieæ wcze¶niej zrobione uprawnienia jakie¶ podstawowe i szukaæ firmy w której mo¿na siê czego¶ nauczyæ?
Jak to wygl±da z Wami, czyli jak zaczynali¶cie traktowaæ ju¿ sprawê zawodowo?
Jestem oczywi¶cie osob± pe³noletni± - ju¿ od d³u¿szego czasu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ripper87

Do³±czy³: 05 Cze 2007 Posty: 205 Sk±d: z czwartej gêsto¶ci
|
Wys³any: Czw Mar 01, 2012 10:43 pm Temat postu: |
|
|
jestem z lbn, moge cie nauczyæ jak robiæ b±by, po za tym ave d¿em, pijcie wóde. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DoctorQ
|
Wys³any: Pi± Mar 02, 2012 12:04 am Temat postu: |
|
|
dobrze wiedzieæ
Ale tak na powa¿nie to szukam pracowni - s± w ogóle takie w Polsce? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dr.joint
Do³±czy³: 27 Pa¼ 2011 Posty: 20 Sk±d: fghfgh
|
Wys³any: Pi± Mar 02, 2012 2:40 pm Temat postu: |
|
|
Ripper87 napisa³: | moge cie nauczyæ jak robiæ b±by |
mnie tez nauczysz robic "b±by" ? (; |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DoctorQ
|
Wys³any: Pi± Mar 02, 2012 2:54 pm Temat postu: |
|
|
Najwyra¼niej mnie ¼le zrozumieli¶cie. Nie interesuj± mnie MW i robienie czego¶ na lewo. Chodzi mi o typowy legalnie dzia³aj±cy warsztat w którym przygotowuje siê np. szelki do pokazów pirotechnicznych i mo¿liwo¶æ poznania tego zawodu. Domy¶lam siê jednak ¿e nie ma tego za wiele w PL i pewnie temat przyschnie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ripper87

|
Wys³any: Pi± Mar 02, 2012 3:29 pm Temat postu: |
|
|
¯artowa³em z reszt± wcale nie jestem z Lublina, a bomb nie lubiê odk±d kiedy¶ siê wywalilem przy uciekaniu po zapaleniu lontu . Tylko ten d¿em i wódka siê zgadza. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
firawerkoman
Do³±czy³: 13 Cze 2009 Posty: 13
|
Wys³any: Pi± Mar 02, 2012 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Kolego! Bardzo dobrze siê domy¶lasz, bo zak³adów produkcyjnych pirotechniki w Polsce jest 1 - s³ownie JEDEN! Jest to firma Basille mie¶ci siê w Pionkach.
Ca³a bran¿a pirotechniczna w Polsce opiera siê na imporcie z Chin pi razy drzwi 85% - 90% reszta to import z krajów takich jak W³ochy, Hiszpania.
Pozdrawiam _________________ Bardzo dziêkujê za docenienie mojej pracy 3 * |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DoctorQ
|
Wys³any: Pi± Mar 02, 2012 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Rozumiem, w takim razie dziêki za odpowied¼.
Zapewne jest to za spraw± albo przepisów albo niskiej op³acalno¶ci w³asnej produkcji na cele pokazów.
Na filmach ukazane pracownie podlegaj± np. w stanach - ¶cis³ej kontroli i musz± byæ zlokalizowane na totalnych odludziach - gdzie przy okazji mog± testowaæ swoj± twórczo¶æ.
Pionki to ju¿ spory zak³ad, my¶la³em raczej o typowych kilkuosobowych firmach/pracowniach.
Szkoda, wielka szkoda. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
¦ciskoj±drze

Do³±czy³: 29 Lip 2010 Posty: 8
|
Wys³any: Pi± Cze 01, 2012 8:42 pm Temat postu: |
|
|
DoctorQ napisa³: | my¶la³em raczej o typowych kilkuosobowych firmach/pracowniach. |
Takie bajery to nie w Polsce. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DoctorQ
|
Wys³any: Pi± Cze 01, 2012 9:03 pm Temat postu: |
|
|
ok, w takim razie kto jest np. g³ównym odbiorc± sklepów sprzedaj±cych ca³± chemiê do piro? Przyk³adowy sklep pierwszy lepszy z brzegu po telefonie do sprzedawcy zapewnia mnie ¿e wszystkie odczynniki s± nabywane do zastosowañ profesjonalnych, zatem i istniej± profesjonali¶ci, którzy s± klientami takich sklepów. Inna my¶l która mi przychodzi do g³owy to ¿e na pokazach po³owa leci w niebo normalnie a druga po³owa z w³asnej produkcji.
Pomijam ju¿ indywidualnych nabywców do eksperymentów cha³upniczych. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ripper87

|
Wys³any: Pi± Cze 01, 2012 9:45 pm Temat postu: |
|
|
DoctorQ napisa³: | ok, w takim razie kto jest np. g³ównym odbiorc± sklepów sprzedaj±cych ca³± chemiê do piro? |
Dzieci. I terrory¶ci z krajów skandynawskich  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

Do³±czy³: 12 Wrz 2003 Posty: 275 Sk±d: Uæ
|
Wys³any: Sob Cze 02, 2012 12:13 am Temat postu: |
|
|
DoctorQ napisa³: | ... Inna my¶l która mi przychodzi do g³owy to ¿e na pokazach po³owa leci w niebo normalnie a druga po³owa z w³asnej produkcji.
|
To bardzo naiwna i ma³o ekonomiczna my¶l . _________________ www.fabrykaognia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mahalas
Do³±czy³: 04 Lis 2007 Posty: 417
|
Wys³any: Sob Cze 02, 2012 3:56 am Temat postu: |
|
|
Ripper87 napisa³: | Dzieci. I terrory¶ci z krajów skandynawskich  |
Dobre nawet bardzo
Pozdro mahalas |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DoctorQ
|
Wys³any: Sob Cze 02, 2012 8:07 am Temat postu: |
|
|
Rozumiem w takim razie ¿e nie ma tutaj nikogo z normalnych ludzi, którzy mi normalnie odpowiedz±? Przepraszam je¿eli kogo¶ obrazi³em ale nie ka¿dy kto pocz±tkowo interesuje siê tematem musi od razu wszystko wiedzieæ.
- Dzieci. I terrory¶ci z krajów skandynawskich
- To bardzo naiwna i ma³o ekonomiczna my¶l
¶wietnie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2002 Posty: 459 Sk±d: Znienacka
|
Wys³any: Sob Cze 02, 2012 8:18 am Temat postu: |
|
|
Podpowiem ci tylko, ¿e B&G ma w tej kwestii do¶wiadczenie, wiêc mo¿esz zaufaæ jego odpowiedziom . _________________ Motyle trotylem pachn± jak nigdy.
ogl±daj±cy, niepraktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
radziet

Do³±czy³: 16 Wrz 2005 Posty: 32 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Nie Cze 03, 2012 4:44 pm Temat postu: |
|
|
By³o ju¿ na forum parê takich tematów. Schemat ten sam. Pojawia siê m³oda osoba, pe³na marzeñ i planów. I zderza siê ze ¶cian±. Heh, niestety. Rzeczywisto¶æ jest taka, ¿e nie op³aca siê (prawie - vide firmy Basile i B&G) produkowaæ w Polsce. Pirotechnika widowiskowa w naszym kraju polega na handlu i fizycznej robocie. I tyle. ¯adnej magii. ¯adnego mieszania. Nic. Je¿eli komu¶ siê to podoba (ta czê¶æ do DoctorQ), to musi znale¼æ firmê, która handluje/robi pokazy. Jak sobie popracuje i firma po¶wiadczy praktykê, to i szkolenie w WITU mo¿na zrobiæ. I tyle. Je¿eli komu¶ na prawdê zale¿y na "mieszaniu" to s± niby szanse:
- u po³udniowych s±siadów - Pyro Moravia i Privatex
- zbrojeniówka (np. Jas³o)
- IPO/IMP/WITU |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|