Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Koniec partyzantki ....ZRZESZAMY SIĘ !!!....kto z nami ?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> TOWARZYSKIE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy popierasz pomysł założenia stowarzyszenia pirotechników
Tak, nawet chciałbym być założycielem
10%
 10%  [ 10 ]
Tak, zapisałbym się
65%
 65%  [ 64 ]
Popieram, ale nie zapisałbym się.
17%
 17%  [ 17 ]
Nie, to kiepski pomysł
7%
 7%  [ 7 ]
Wszystkich Głosów : 98

Autor Wiadomość
Firnow
Dostęp próbny

PostWysłany: Nie Mar 04, 2012 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po ostatnich materiałach w tvn24 postanowiłem tu zajrzeć. Jak wygląda sprawa stowarzyszenia? Jeżeli osoby <18 to 15 osób to jest kwestia jednej przerwy w liceum Wink. Jak idzie redagowanie statutu?

Bene vertat, quod agis!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
pan7.62

PostWysłany: Czw Mar 08, 2012 11:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pisanie statutu jest prawie skończone. W zasadzie to kalka z innych stoważszeń ale sprawdzone pod kontem prawnym i jest OK.
Cytat:
Jeżeli osoby <18 to 15 osób to jest kwestia jednej przerwy w liceum .

Wyjaśnij Kolego bo nie bardzo rozumiem......Znaczy że Ty znajdziesz brakujących chętnych a na zjazd założycielski wszyscy dotychczasowi chetni musieli by przybyc na przerwę do twojego liceum....? Very Happy Laughing ....ale na długą przerwę....czy może zdążymy uchwalić statut i zarząd oraz podpisać sie pod uchwałą założycielską na zwykłej dziesięciominutówce.....? Rolling Eyes Very Happy

Sory ale tak se lubię czasem podowcipkować..... Laughing

A tak serio to jeśli masz takich znajomych którzy chcą sie pofatygować przyjeżdżając na zjazd w ustalone przez wszystkich miejsce w celu założenia naszego stowarzyszenia to bardzo mi miło....ale najpierw się upewnij i zapytaj ich oraz nieco uświadom w co się pakują...żebyś ,jak by co niechcący z "gęby cholewy" nie zrobił. Bo dla przykładu mój znajomy po ostatnich wjazdach tym razem CBŚ sie "wydygał" i podziękował. Confused
Mówiąc szczerze to teraz mam trochę dodatkowych zajęć bo niestety(...o naiwność moja...)"Panowie" się nie chcą ode mnie odczepić ,ale myślę że do świąt się wszystko rozstrzygnie i będziemy mogli ruszyć z kopyta.

I jeszcze jedno...bo dawno tu nie zaglądałem a widze że procenty w ankiecie się zmieniły.
Całkiem poważnie.Zwracam się do tych którzy uważają że to kiepski pomysł albo żę popieraja ale sie nie zapiszą. Czy możecie mi przybliżyć nieco wasze rozumowanie, bo uważam że ,mimo wszystko zanim się coś "popełni" to dobrze jest poznać wszelkie opinie...nawet te krytyczne.
Będę wdzięczny za szczere wypowiedzi....ale przede wszystkim merytoryczne.

P.S. Czy ktoś z was ma może kontakt ze $nopem ? ( ..Prosze na PW..)
Powrót do góry
Firnow
Dostęp próbny

PostWysłany: Sro Mar 14, 2012 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z znalezieniem osob nie bedzie problemu ale jaki sens bedzie w tym jezeli nikogo sensownego z srodowiska nie bedzie

Bene vertat, quod agis!
Powrót do góry
Luki996

PostWysłany: Pon Kwi 02, 2012 12:25 pm    Temat postu: . Odpowiedz z cytatem

Nie zapisałbym się z różnych powodów Ale popieram bo uważam że to dobry pomysł dla ludzi który na prawdę chcą się zajmować pirotechnika amatorską na poważnie.
Powrót do góry
pan7.62

PostWysłany: Sro Kwi 04, 2012 8:30 pm    Temat postu: Re: . Odpowiedz z cytatem

Luki996 napisał:
Nie zapisałbym się z różnych powodów Ale popieram...

Hmm...dosyć obszerne uzasadnienie Very Happy ...a tak na serio to podaj proszę choć jeden powód bo chciałbym zrozumieć...
Powrót do góry
Blastmaster

PostWysłany: Pią Kwi 06, 2012 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak o partyzantce, walce o wolność i umieraniu za swoje... idee.

http://www.youtube.com/watch?v=ARoUwgKt4ms

mahalas

PostWysłany: Sob Kwi 07, 2012 5:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobry pomysl Exclamation W szkole tego nie ma, na lekcjach religii tez nie ,wiec moze tutaj Question
Pytanie:

Za jakie idee warto umierac Question

W " Kolumbowie rocznik 20" Bratkowski napisal -- Chrystus umieral za wszystkich ludzi, a my tu potrafimy oddac zycie ratujac jednego kumpla.
Wiec jak to jest Question

Pozdrawiam Wielkanocnie mahalas
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Luki996

PostWysłany: Nie Kwi 08, 2012 12:35 pm    Temat postu: Re: . Odpowiedz z cytatem

pan7.62 napisał:
Luki996 napisał:
Nie zapisałbym się z różnych powodów Ale popieram...

Hmm...dosyć obszerne uzasadnienie Very Happy ...a tak na serio to podaj proszę choć jeden powód bo chciałbym zrozumieć...

Mówię o tym że mam tylko 16 lat, mam szkołę na głowie i już nie mam takiego zapału jak kiedyś więc nie zajmuje sie już na poważnie pirotechniką ale uważam ze stowarzyszenie dla osób które chcą się tym zajmować jest dobrym wyjściem z sytuacji Wink
Powrót do góry
ARKO

PostWysłany: Pon Kwi 23, 2012 5:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma sensu teraz zakładać stowarzyszenia, bo nie ta kolejność. Dziecko się rodzi, rozwija, idzie do żłobka, potem do przedszkola, szkoła itd. Stowarzyszenie PIRO musi być elementem większej całości. Ono (ta całość) też się rodzi i rozwija, ale musi być zachowana kolejność. Nie można dziecka ze żłobka wypuścić do szkoły, bo wyjdzie z tego porażka.

Stowarzyszenie PIRO musi powołać albo wydawnictwo poświęcone pirotechnice (nie ma ono sensu) albo firma pirotechniczna. Bo stowarzyszenie to też koszta, choćby serwer i nie tylko. Na początku może być miło, płuca pełne powietrza i ogromne plany, ale rzeczywistość będzie miej różowa i nie będę tego wątku rozwijał.

Reasumując ……. wiem, chcecie stowarzyszenie jako ochraniacz na d…ę ale nie jest to Wam potrzebne o ile:

1. Zrezygnujecie z chloranu bo 90 % jego idzie na SSA i miedziana (użycie kmno4 to już prowokacja :] )
2. Surowce kupujecie w legalnej firmie i nie kryjecie się z tym. YT, strona WWW i pokażcie co robicie (ale nikogo do tego nie zachęcam)i byle nie łubudu.

Poczekajcie trochę, jak moje plany wypalą to i sprzedam Wam surowce (pod pewnymi warunkami i bez kclo3) i założę Wam nawet stowarzyszenie. Wtedy mamy logiczny ciąg; firma, czyli sponsor (na onecie wczoraj proponowali słowo „mecenas” :]) zainteresowany rozwijaniem pirotechniki jako pięknej dziedziny wiedzy (nawet łubudu o ile nie dominuje i jest bezpieczne). Co do łubudu to od zawsze obserwuję temat "granat na zawleczkę" i na razie mnie nic nie powaliło :]

Jeśli ktoś spojrzy na moje wcześniejsze posty to tak, zmieniłem się. W końcu starzeję się i moja przemiana jest nie tylko fizyczna :]. Skoro postawiłem sobie wysoko poprzeczkę (firma) to chcę i zmienić to forum ale powoli, z czasem. Mnie już nie wypada nawet pisać w taki sposób aby związane było to z ryzykiem, stąd moja odmiana odnośnie użycia kclo3 :] .

Na yt pokazałem jakie cuda można robić z PCZ a pokazałem tylko 5 %. Spróbujcie jak Wam radzę a na pewno kłopotów nie będzie. No i wiek on też jest ważny ale na razie nie wypowiem się na ten temat.

To co piszę to plany a jak jest z planami sami wiecie. Któż z nas nie planował "se" piernąć a się zesr...ł ?:].

ARKO
Powrót do góry
yetihehe

PostWysłany: Pon Kwi 23, 2012 5:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ARKO napisał:
Jeśli ktoś spojrzy na moje wcześniejsze posty to tak, zmieniłem się.

ARKO napisał:
i nie będę tego wątku rozwijał

Nie zmieniłeś się tak bardzo jak myślisz, nigdy nie rozwijałeś ciekawych wątków Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
pan7.62

PostWysłany: Pon Kwi 23, 2012 10:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ARKO napisał:

Reasumując ……. wiem, chcecie stowarzyszenie jako ochraniacz na d…ę ale nie jest to Wam potrzebne o ile.....

ARKO

Skoro uwarzasz że traktujemy stowarzyszenie jako "dupochron"(..bo jest wręcz przeciwnie..) to sądzę iż nie bardzo pojąłeś istotę powołania stowarzyszenia gdyż być może pominąłeś kilka starszych postów ....ale się nie dziwię ....bo większość tak robi Smile
Pozwól ze po krótce Ci to wyłuszczę a innym być może przypomnę

1) Bezwzględnie koniecznym dla działania będzie to że stowarzyszenie będzie:

a)Jednostką badawczo-rozwojową zgodnie z definicja przyjęta w Ustawie o MW do użytku cywilnego i rozporządzeniami do niej poprzez odpowiednio określone zapsy w statucie
b)Organizacją o charakterze "non profit" i udostepniac bedzie każdemu zainteresowanemy darmo wszelkie ewentualne swe prace badawczo-rozwojowe coby się nie czepiali
c)Stowarzyszenie jako podmiot prawny nie może wprowadzać żadnego towaru do obrotu prócz ewentualnej wiedzy oczywiście co bedzie również jasno napisane w statucie

2) Głównymi zadaniami stowarzyszenia tym razem nie zapisanymi w statucie będzie

a)nękanie(...pismami,mailami,jajkami...czym kto chce.. Very Happy ) ministra gospodarki Pawlaka(... Laughing ..)o dobre dla nas zmiany w prawie poprzez wydanie stosownych rozporządzeń bądź zmianę istniejących co akurat minister może zrobić jak mu się podoba(...nie mylić ze zmianą ustawy bo przyjmijmy że jest to niemożliwe)......znaczy sjie lobbing poniekąd... Smile .
b)Dążenie do zniesienia bądź znaczne zmniejszenie dla członków stowarzyszenia jako organizacji "non profit" bądź wszystkich amatorów opłat za szkolenie i egzamin niezbędne do uzyskanie zezwoleń na wyrób piro (...są one ściśle zapisane w rozporządzeniu i obecnie to ok.1700,-zeta od łba jednorazowo na 5lat+koszt badań)
c)kierowanie na powyższe szkolenia członków stowarzyszenia i wnioskowanie do wojewodów o wydnie im zezwolenia na wyrób mieszanin piro zgodnie z procedurami zawartymi w ustawie i rozporządzeniach(...bez żadnych MW coby nie prowokować do odmowy "pro forma")....no chyba że kogoś stać na 1700,- to może być skierowany od razu bez zmian w rozporzadzeniach.... Smile

Czyli zamiar docelowo jest taki ze wszyscy zrzeszeni maja zezwolenia na piro i nikt nikomu nie postawi zarzutów za wyrób i posiadanie materiałów wybuchowych bez zezwolenia (...od 6m-cy do 8 lat... Evil or Very Mad )......i nie będzie żadnego "o ile..."
Oczywiście są to moje idealistyczno-optymistyczne założenia poparte opinią prawnika po zleconej przeze mnie tendencyjnej ekspertyzie w stylu "co tu by można...żeby można" .
Jeżeli natomiast Ty jako znawca branży lub tematu widzisz tu jakieś luki prawne (..nie życiowe...)to bardzo chetnie wysłucham twej opinii czy nawet krytyki.....tylko konstruktywnej a nie skiełczenia w stylu "eee...i tak sie nie uda..."

ARKO napisał:

Stowarzyszenie PIRO musi powołać albo wydawnictwo poświęcone pirotechnice (nie ma ono sensu) albo firma pirotechniczna. Bo stowarzyszenie to też koszta, choćby serwer i nie tylko. Na początku może być miło, płuca pełne powietrza i ogromne plany, ale rzeczywistość będzie miej różowa i nie będę tego wątku rozwijał. .....
ARKO

Stowarzyszenia nikt zakładać nie musi tylko raczej każdy może a co do kosztów to są one żadne bo nigdzie nie jest napisane że stoważyszenie musi posiadać choćby kibel a co dopiero serwer.Osobiście uważam że gdyby składka członkowska miała wynieść choćby złotówkę miesiecznie lub rocznie to bardziej fair było by dla stoważyszenia przeznaczenie tej kasy na statutowy cel rozwoju pirotechniki widowiskowej poprzez partycypowanie w kosztach utszymania tego forum (....ot koszty serwera..)bo mi osobiście przynajmniej tyle jakaś tam lojalność i przyzwoitość nakazuje.
Powrót do góry
Spanner

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2012 2:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Mam takie jedno pytanie, z czym wiazało by się uczestnictwo w stowarzyszeniu? NIe chodzi mi o coś takiego jak wpisowe, tylko np spotkania. Chyba każdy wie ze zgranie około 20 osób w jeden dzień w jednym miejscu graniczy z cudem. Nawet jeśli miałby to być ustawowo wolny od pracy dzień to chyba niewielu chciałoby się gramolić do warszawy czy gdzieś tam. Np gdyby trzeba było coś podpisywać to czy byłaby możliwość np posłania listy przez użytkowników, lub żeby było szybciej np użytkownik drukowałby te status podpisywałby i wysyłał(choć nie wiem czy to co napisałem jest sensowne). No i też pytanie na jakim etapie jest sam status( liczba stron napisanych na liczbę stron planowanych) i co on takiego w sobie zawiera.

Pozdrawiam
spanner

Spanner

PostWysłany: Nie Kwi 29, 2012 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze jedno - czy po tym kursie można kupować piro profesjonalne?
Spanner

PostWysłany: Sob Cze 23, 2012 9:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proszę kolegę pan7.62 o odpowiedź na moje pytania Smile
pozdrawiam

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> TOWARZYSKIE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Skocz do: