Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Kalichlorek i resurekcje
Id� do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> TOWARZYSKIE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
A_O
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Kwi 11, 2010 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hack napisa�:
Tylko ze slyszenia znam to strzelania z klucza, ale zawsze chcialem to zobaczyc w rzeczywistosci.....

Tak samo jak ze 鈔ub. Rurka klucza to nakr皻ka z drug� 鈔ub� wi璚 z Yale nie da rady odpali�. Gw騧d� wchodzi w t� rurk� i dzia豉 jak iglica.

Cytat:
..Nie wierzylem, wiec zebralem chloran kiedys, ktory stal otwarty jakis miesiac, zawinalem w kawalek saczka, obwiazalem plastrem i walnalem w to mlotem. Odeszlo z wielkanocnym hukiem

S造szysz huk uderzenia m這tka i dekompresji gazowych p璚herzyk闚. Nie dam g這wy ale huk od gwa速ownego rozk豉du kclo3 - to nieprawdopodobne. W pradawnych czasach na sucho tego ze 200 kg przepu軼i貫m w kulowcu i jak wida� 篡j� :-0. Od utarciu tak aby zapali� w mo寮zierzu nie ma mowy cho熲y si� zasapa� i zapoci� :-0

Pod r瘯� nie mam ciep豉 rozk豉du kclo3 a info z Urba雟kiego nie jest wiarygodne.

A.
Powr鏒 do g鏎y
oktogenek

Do陰czy�: 15 Kwi 2002

PostWys豉ny: Nie Kwi 11, 2010 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My za豉twiali鄉y chloran z PKP nie wiem do czego go tam stosowali ale pono� by這 bardzo du穎, w aptekach mo積a by這 go kupi� ale w latach 50-60, zdaje si� ze po rozpuszczeniu w wodzie stosowany by� jako 鈔odek do p逝kania gard豉, potem go wycofali
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Hack

Do陰czy�: 15 Cze 2006

PostWys豉ny: Nie Kwi 11, 2010 9:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W PKP(pchaj kolego pchaj) stosowali chloran sodu ze wzgledu na rozpuszczalnosc w wodzie a byl stosowany jak odchwaszczacz. Bardzo skuteczny zreszta. Byc moze Wy trafiliscie na sol potasowa.
mahalas

Do陰czy�: 04 Lis 2007

PostWys豉ny: Nie Kwi 11, 2010 9:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A_O napisa�:

Nie mam pewno軼i czy mam racj� z tym synonimem ale gdyby dos這wnie podej嗆 do s這wa "kalichlorek" to z niego nie da si� "strzeli�" bo wymaga reduktora wi璚 tak czy siak "strzeli� z kalichlorka" i tak oznacza inne rozumienie s這wa "kalichlorek" (jako utleniacz w mieszance a la petardowej).

W tych czasach to "parafijni specjalisci" od strzelania w wielkiej tajemnicy mogli Ci sprzedac informacje , ze Kalichlorek robi sie z Soli Bertholeta i siarki 50/50.

Oczywiscie sa to nazwy zwyczajowe i pewnie w roznych regionach Polski roznie to wygladalo.
Lacinski Kalichlorek to to samo co Sol Bertholeta lub Chloran Potasu i teoretycznie bez reduktora nie powinien wybuchac.
Praktyka pokazuje ,ze moze byc zanieczyszczony wiec trzeba uwazac Wink
A tak poza tym to " szczelalo " sie z tego co sie moglo zakombinowac Very Happy

Pozdro mahalas
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
spiker1974

Do陰czy�: 31 Mar 2007
Sk康: Podlasie

PostWys豉ny: Czw Kwi 15, 2010 5:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A_O napisa�

Swoj� drog� podziwiam go軼ia, kt鏎y produkowa� korki. Mieszanka Amstronga jest bardzo wra磧iwa na bod嬈e. Po wyschni璚iu jak bym do tego (w sporej io軼i) si� nawet nie zbli篡� .

By貫m kiedy� w wytw鏎ni kork闚 do strzelania, facet robi� tego sporo obok innych wyrob闚 odpustowych (zabawek). Nadmiernego BHP nie stwierdzi貫m, facet stwierdzi�, 瞠 dop鏦i jest mokre jest ok. i tego si� trzyma�. Od biedy po usilnych namowach odsprzeda� troch� odczynnik闚, ale to by這 lata 鈍ietlne temu, teraz za tak� produkcje pewnie wszelkie inspekcje by go zamkn窸y.
Powr鏒 do g鏎y
oktogenek

Do陰czy�: 15 Kwi 2002

PostWys豉ny: Nie Kwi 24, 2011 4:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No jak tam, postrzela� kto� pod ko軼io貫m Question Very Happy
Powr鏒 do g鏎y
zbyhk

Do陰czy�: 05 Mar 2003
Sk康: skontowni

PostWys豉ny: Pon Kwi 25, 2011 10:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

opr鏂z wyzej opisanych z 70 tych lat pamietam dziwny patent przywieziony przez kumpla z okolic lublina chyba: klocek sze軼ienny debowy o boku oko這 6=7 cm z dziura fi ok. 8-9mm do srodka - w to sypa這 si� KMn04/S/Al, wk豉da這 peta i rzuca這 - dawa這 spory huk a klocek by� wielorazowego uzytku
nie jestem pewien czy szczelanie ze 鈔ub by這 takie do ko鎍a bezpieczne jak dorwali鄉y 鈔uby od rurociagu ciep這wniczego fi kilkana熵e mm do kt鏎ej na raz wchodzi豉 masa 貫pkowa z ca貫go pude趾a zapa貫k
w 這dzi ktos wczoraj 逝pno� ko這 16 i to nie by� kalichlorek - raczej bym ocenia� na pojedy鎍ze kg anfo Laughing BG nie s造sza喚s bo to od twojej str sz這?
Powr鏒 do g鏎y
mahalas

PostWys豉ny: Sro Kwi 27, 2011 3:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zbyhk napisa�:
t pamietam dziwny patent przywieziony przez kumpla z okolic lublina chyba: klocek sze軼ienny debowy o boku oko這 6=7 cm z dziura fi ok. 8-9mm do srodka - w to sypa這 si� KMn04/S/Al, wk豉da這 peta i rzuca這 - dawa這 spory huk a klocek by� wielorazowego uzytku

Nie rozumiem jak wlozysz zazacego sie peta to nie zdazysz rzucic.

Pozdro mahalas
Powr鏒 do g鏎y
cooli

Do陰czy�: 15 Kwi 2011

PostWys豉ny: Sro Kwi 27, 2011 10:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja strzela貫m. Cz瘰tochowa

W ci庵u 3 okr捫e� procesji dooko豉 ko軼io豉 wystrzelali鄉y par� kilo petard i kilka paczek mo寮zierzy. Od 2 lat u nas w parafii jest taka tradycja.
Powr鏒 do g鏎y
arkoarek

Do陰czy�: 17 Mar 2012
Sk康: mazowsze

PostWys豉ny: Sob Mar 17, 2012 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przegl康a貫m temat i a� musia貫m si� zarejestrowa� aby doda� swoje 3 grosze
wtedy jeszcze ma造 by貫m wi璚 nie za豉pa貫m si� na strzelanie z mozdzierza
ale w latach 70 to by豉 g這郾a tradycja na rezurekcji nieraz bywa這 瞠 by這 z 8 strzelaj帷ych ustawiali si� za parkanem dooko豉 ko軼io豉 i ..
to by豉 istna licytacja kto g這郾iej z wi瘯szym hukiem (i dymem)
cz瘰to a� ludzie na procesji podskakiwali z przera瞠nia

a kawalerka wali豉 瞠 nieraz parkan si� rozpada� a ksi康z do zielonych 鈍i徠ek na ambonie wi您ki posy豉�
ale nieraz zdarza這 si� 瞠 lunek do ko軼io豉 wpad� cho� zwykle uwa瘸li i walili w pionowy parkan to lunki lata造 po krzakach
dobry kawaler przynosi� s這ik kalichlorku 造磬� i kilka lunk闚 bo nawet na 豉鎍uchach si� urywa造 i by造 bardziej nieobliczalne
mo盥zierze nie by造 za wielkie zwykle ma陰 造磬� sypali ale jak kto� przesadzi� to i gania� za mozdzierzem bo mu wyrwa這 z r彗 przez ca陰 rezurekcje s造cha� by這 kawalkad� strza堯w i na wyj軼ie z ko軼io豉 jeszcze te� robi這 sie gor帷o
ale zdarza這 si� 瞠 i palec gdzie� polecia� z tego co ja pami皻am podobnie� dwa palce kawalerka straci豉
z tego co wiem kiedy� by造 zak豉dy polfa w grodzisku maz i z tamt康 pochodzi� czerwony fosfor kt鏎y mieszali z saletr� amonow� nawozow�

z czasem stara gwardia spowa積ia豉 zak豉dy zamkneli i upad豉 tradycja strzelania na wiwat
a m這dziaki strzelali z karbidu karbid za豉twiali za wino w SKR z wytwornicy a i nieraz trzeba by這 farb� matce wyla� bo puszki nie by這
do tego by造 korki do korkowc闚 no i dla dzieci kapiszony okr庵貫 albo w ta鄉ie
a jak nie by這 kasy to si� wali這 z klucza
9klucz na sznurku a za lunek gw騧d� i siarka z zapa貫k albo jeszcze g這郾iejsze ze 鈔uby 8,10,12
to by造 czasy
teraz to mo瞠 i nawet w sklepach mo積a kupi� sk豉dniki ale zaraz b璠� na ciebie patrzyli jak na terroryst� albo jakiego� gacha z mafi
捫 szkoda kiedy� by貫� kim� na wsi jak mia貫� czym wali� a teraz...
jeszcze w latach 80 kto� si� pojawi� z mozdzierzem pod parkanem
p騧niej w czasach przemian w sklepach znik造 korki i kapiszony a pojawi造 si� przer騜ne petardy i fajerwerki ale to ju� nie ten klimat jeszcze nieraz by zaszpanowa� rzucali te petardy ludzi� pod nogi i wtedy niezbyt widziane by這 to przyja積ie i tak umar豉 tradycja walenia na wielkanoc
teraz cisza
ale z 10 lat temu jak by貫m w wielkopolsce na rezurekcji to cisza jak makiem zasia� a jak pyta貫m czy kiedys strzelali na wielkanoc to dziwnie na mnie patrzyli wiec to raczej tradycja regionalna
a u nas by這 popularne bo by這 gdzie za豉twi� ten fosfor i pewnie in dalej od fabryki tym mniej strza堯w
oj jeszcze chcia� bym by� na rezurekcji z takimi wystrza豉mi
Powr鏒 do g鏎y
pan7.62

Do陰czy�: 23 Maj 2009
Sk康: w-wa

PostWys豉ny: Wto Mar 20, 2012 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taaaa.....te� strzela貫m z klucza ,tylko 瞠 nie wiem sk康 ale mia貫m taki co to si� do niego gw騜d� 20ka mie軼i�. Wali這 a� mi這.... Very Happy Very Happy
Hmmm...pi瘯ne czasy by造... Crying or Very sad ..... Laughing Very Happy

Patrzcie Panowie jaki si� to po roku zn闚 aktualny temat zrobil..... Laughing Very Happy ....jeszcze trzy tygodnie......Nooo nieee.....id� szuka� klucza... Very Happy
Powr鏒 do g鏎y
Cranken

Do陰czy�: 08 Kwi 2012
Sk康: �鏚zkie

PostWys豉ny: Nie Kwi 08, 2012 8:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

R闚nie� za這篡貫m konto aby wypowiedzie� si� w w徠ku Very Happy
Dzi� rano poinstruowany przez mego szanownego tat� z tradycjami
przywitali鄉y poranek wielkanocny jak nale篡

Klucz poszed� na chwil� w odstawk�,
Kalichlorek czyli Chloran potasu + siarka mielona
wsypane w bawe軟iane szmatki, zwi您ane na ciasne p璚zki
po czym nast瘼nie po這穎ne na twardym p豉skim kamieniu przyci郾i皻e przez drugi - du篡 spadaj帷y kamie�

Huk perfekcyjny Very Happy

A� dziwo cz這wieka bierze, 瞠 przy tak niskich kosztach mo積a wywo豉� wybuch g這郾iejszy ni� najwi瘯sze Achtungi odpustowe, kt鏎e zwyk這 si� kupowa� za czas闚 16letnich dzieciak闚

Szacunek dla ludzi starszej daty
Powr鏒 do g鏎y
Firefighter

Do陰czy�: 26 Wrz 2002
Sk康: Warszawa

PostWys豉ny: Nie Kwi 08, 2012 11:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mahalas napisa�:
W ksiazce " Boso ale w ostrogach" Grzesiuk opisuje jak wygladalo strzelanie z kalichlorka w przedwojennej Warszawie.

Witam!
Mam te ksiazke w domu. Od razu przypomnia這 mi sie, jak sie przechwalali, kto kupuje wi璚ej kalichlorku. Jeden kupi� 4kg, drugi nie m鏬� by� gorszy, "To ja te� kupuj� 4kg" Smile

Zeskanowa貫m fragment ksi捫ki, rozdzia� "Tradycja", kt鏎y po鈍i璚ony jest w豉郾ie strzelaniu z kalichlorku - polecam po鈍ieci� kilka minut w ten 鈍i徠eczny czas, mo積a si� po鄉ia� Wink :

Stanis豉w Grzesiuk napisa�:
Tradycja

Na robotniczych przedmie軼iach Warszawy istnia豉 tradycja strzelania z kalichlorku. W豉軼iwe strzelanie zaczyna這 si� w Wielk� Sobot� wieczorem i trwa這 do niedzieli rana. Strzelanie grozi這 鄉ierci� lub kalectwem, dlatego by這 policyjnie wzbronione i na pewien czas przed 鈍i皻ami nie wolno by這 sprzedawa� rnateria堯w wybuchowych, to jest soli chlorowej i siarki.
By� to rok 1939. Jak zwykle stali鄉y wieczorem we czterech na rogu ulicy.
— No, ch這paki, 鈍i皻a id� — powiedzia貫m — czas pomy郵e� o kalichlorku. Tradycj� podtrzyma�... Teraz jeszcze mo積a wsz璠zie kupi�, a ju� za dwa tygodnie tylko na lewo dostaniemy.
—Szkoda monety na przep豉canie — doda� Ma造.
—Ile kt鏎y kupuje? — zada貫m konkretne pytanie. — Ja mam zamiar kupi� cztery kilogramy, wi璚 z siark� b璠zie pi耩 kilogram闚.
— To ja kupuj� tak samo — odpowiedzia� Ma造.
Beton i Pajac nie chcieli by� gorsi, wi璚 uzgodnili鄉y, 瞠 ka盥y z nas b璠zie mia� po pi耩 kilogram闚 i razem robimy bomby. Wiadomo, 瞠 ka盥y z ferajny b璠zie mia� przynajmniej kilogram — do tego dojd� „powsta鎍y”, o kt鏎ych wiedzieli鄉y, 瞠 te� szykuj� si� do 鈍i徠ecznego strzelania. Tydzie� przed 鈍i皻ami wielkanocnymi zrobili鄉y cztery bomby dwa razy wi瘯sze ni� zwykle, 瞠by wypr鏏owa�, czy materia� jest w porz康ku, i jego si喚 wybuchow�. Ka盥y z nas mia� odda� jeden strza�. 疾by nie robi� poruty na w豉snej ulicy, postanowili鄉y strzela� na ulicy Nabielaka. Ulic� t� w ci庵u ostatniego roku zabudowano nowymi domami i mieszkali na niej ludzie z "lepszej sfery”, kt鏎zy nie znali jeszcze naszej tradycji.
Wyszukali鄉y du篡, g豉dki granitowy kamie�, ktorym uderza這 si� z g鏎y 豉dunek wybuchowy po這穎ny na jezdni, na takim samym kamieniu. Uderzy貫m pierwszy. Bomba sp豉szczy豉 si�, ale nie wybuch豉. WyszukaIi鄉y du穎 wi瘯szy kamie�. Po uderzeniu nast徙i� wybuch, po kt鏎ym zadzwoni這 mi w uszach... i cisza. Og逝ch貫m. Tylko dym si� rozwia� — ju� wali Ma造.
Gdy Beton ustawi� si� do strzelania, zauwa篡li鄉y, 瞠 w nowych domach ludzie stoj� we wszystkich oknach, a niekt鏎zy wyskakuj帷 z bram p璠z� do nas. Kiedy strzela� Pajac, ludzie ci ju� byli tu� przy nas, ale gdy ujrzeli uniesiony w g鏎� olbrzymi kamie�, zatrzymali si�. Kiedy rozwia� si� dym po wybuchu, nas juz nie by這 — ucieklismy na Mokot闚.
Po moim powrocie do domu matka nie pytaj帷 wcale o to, czy to ja strzela貫m, za這篡豉 mi mow�: 瞠 po jak� choler� ju� strzelam, 瞠 pobij� mnie lokatorzy nowych dom闚 albo mi jaki� p瘯ni皻y przy wybuchu kamie� urwie nog� i b璠� przez ca貫 篡cie 瞠brakiem.
— Mamu鄂a kochana! — odpowiedzia貫m. — Zobaczymy, jak oni b璠� skaka� w sobot�, gdy na ulic� wyjdzie ca豉 ferajna. Za chude uszy maj� na to, 瞠by z nami zaczyna�. My ich nie zaczepiamy i nie chcemy ich zna� — ale niech oni te� lepiej z nami wojny nie zaczynaj�.
W pi徠ek wieczorem usiedli鄉y do robienia bomb. Przedtem przygotowali鄉y sobie gazety i szmaty, wyproszone od matek i s御iadek, kt鏎e nie mia造 syn闚 w wieku „strzelc闚”. Produkcja bomb trwa豉 kilka godzin. Ja miesza貫m na stolnicy materia造 wybuchowe i 造磬� nak豉da貫m na kawa趾i gazet. kt鏎e inni zn闚 obwi您ywali szmatami, i po mocnym 軼i庵ni璚iu, 瞠by 豉dunek by� twardy, na ko鎍u wi您ali sznurkiem.
— Wyskocz, Ma造, strzel raz — powiedzia貫m. — Zobaczymy, jaka jest si豉 wybuchu.
Ma造 wyszed� z jednym 豉dunkiem i po chwili ju� us造szeli鄉y jego wystrza�.
— Klawo wali! — stwierdzili鄉y z zadowoleniem.
Um闚ili鄉y si�, 瞠 strzelanie zaczynamy w sobot� o godzinie dwunastej w nocy.
— Tylko nie zapomnijcie napakowa� w uszy waty, bo Ma造 zn闚 og逝ch�. No i stare portki na d..., nogi grubo owini皻e szmatami i stare buty — bo si� zniszcz�.
W sobot� po po逝dniu wyszukali鄉y odpowiednie kamienie, kt鏎e pochowali鄉y zeby nam nikt nie zabra�, a wieczorem przy radiu i literku w鏚ki, kt鏎� trzeba by這 wypi� dla rozgrzewki i dodania obte animuszu przy strzelaniu, czekali鄉y na godzin� dwunast�. O jedenastej rozpocz掖 si� ruch na podw鏎zu. To "powsta鎍y” nie wytrzymali nerwowo i ju� szykowali si�, nie czekaj帷 na um闚ion� godzin�.
— Kaziek! W豉� na bram�! — s造szymy przez okno g這s z podworza. A brama to cz窷� parkanu ogradzaj帷ego podw鏎ze.
—Podajcie mi kamie� — s造chac zn闚 g這s. Po chwili us造szelismy uderzenie kamienia o bruk podw鏎za.
— Tylko sp豉szczy這 — s造cha� g這s pe貫n zawodu.
R闚nocze郾ie rozleg� si� szcz瘯 otwieranych okien. To lokatorzy ju� po豉pali si�, 瞠 w podw鏎zu wybuchnie pierwsza bomba, kt鏎a zapocz徠kuje nocne strzelanie, i otwierali okna, 瞠by szyby nie wypad造. Jeszcze kilka razy kamie� uderzy� o bruk... i wybuch oraz brz瘯 wybitych szyb z okien, kt鏎e zaspany lokator zapomnia� otworzy�. Po chwili byli鄉y na ulicy.
Okaza這 si�, ze z naszej ulicy s� ju� wszyscy od lat dwunastu do trzydziestu. Rozstawili鄉y si� co dziesi耩 metr闚. Nie b璠ziemy sobie przeszkadzali i mo瞠my strzela� jednocze郾ie. „Nasza ulica”, Tatrza雟ka, ma nie wi璚ej jak oko這 dwustu metr闚 d逝go軼i, wi璚 po chwili na ca貫j jej d逝go軼i rozleg造 si� detonacje. Strzelali wszyscy — starsi, m這dzi i ci najm這dsi, to znaczy „powsta鎍y”.
Bum! hum! — Bum, bum, bum! — Bum, bum! — Bum, bum, bum!
We wszystkich oknach nowych dom闚 pozapala造 si� 鈍iat豉, lokatorzy stali w oknach i na balkonach. Kilka bab zacz窸o nam wymy郵a� piskliwymi g這sami. Na balkon nowego domu przy rogu Tatrza雟kiej wyskoczy� jaki� facet i wymy郵aj帷 nam, zacz掖 strzela� z pistoletu. Na to jeden z „powsta鎍闚” krzykn掖:
— Kogo chcesz, frajerze, straszy� t� pukawk�? Ja i tak g這郾iej strzel�! — I m闚i帷 to ju� uk豉da� 豉dunek na jezdni, a po chwili nast徙i� wybuch.
Po kilku minutach na rogu ulicy jakie� zamieszanie. To do ch這pak闚 szura pewien go嗆, o kt鏎ym wiedzieli鄉y, 瞠 jest tajniakiem.
—Jak nie przestaniecie strzela�, to was zamkn� — m闚i tajniak.
—Spr鏏uj pan! Spr鏏uj pan ruszy� chocia� jednego, o, cho熲y tego najmniejszego — pokazuj� na nagniotka, kt鏎y nie mia� wi璚ej jak dwana軼ie lat.
—Do czego to podobne, taki huk w nocy robi�! Spa� nie dajecie, dziecko si� obudzi這!
—Jutro 鈍i皻a, wy酥isz si� pan, a dziecko niech si� przyzwyczaja do tradycji.
—Wy widocznie nie wiecie, kto ja jestem — odgra瘸 si� facet.
—"Pies" jeste�, to my wiemy. Ale tu u nas s� lepsi i te� si� ich nie boimy — odezwa� si� Pajac.
—Niech tylko kt鏎y strzeli jeszcze raz, to zobaczycie, co zrobi�! — zawo豉� zn闚 starszy tajniak.
W tym momencie nast徙i� wybuch za jego plecami. To strzeli� Sasa, jeden z najbardziej bojowych „powsta鎍闚".
—No i co mi, frajerze, zrobisz? — zawo豉� po chwili Sasa zza naszych plec闚.
Ca豉 heca odbywa豉 si� w odleg這軼i jakich� dziesi璚iu metr闚 od rogu ulicy. W rozgardiaszu nikt nie pomy郵a� o tym, 瞠 jeden z nas powinien sta� na rogu, by obserwowa�, co tam si� dzieje. I dlatego policjantom uda這 si� nas podej嗆. Zobaczyli鄉y ich dopiero, gdy wyskoczyli zza rogu.
— Gliny!!! — wrzasn掖 kto� ostrzegawczo, a my rozbiegli鄉y si� tak. jakby w 鈔odek piorun strzeli�.
— Ch這paki, wia�!!! Gliny z drugiej strony! — krzykn掖 kto� inny. To druga grupa policjant闚 wpad豉 od strony ulicy G鏎skiej.
Wtedy wszyscy rzucili si� do ucieczki w jedyne bezpieczne miejsce, to jest do domu. Wpadli鄉y w ciemne przej軼ie mi璠zy domami. Brama, podw鏎ze, tupot n鏬 po ciemnych drewnianych schodach, trzaskania drzwiami... a po chwili idealna cisza. Dom 酥i. Ucieczka po klatkach schodowych odbywa豉 si� w zupe軟ych ciemno軼iach i s造cha� by這 tylko g這sy lokator闚 stoj帷ych w otwartych drzwiach swych mieszka�, jak zapraszali uciekaj帷ych do siebie.
— Ch這paki, tutaj! — wo豉 jeden. — Chod嬈ie tu! — wo豉 kto� inny.
Wszystkie mieszkania by造 otwarte i ka盥y wpada�, do kt鏎ego chcia�. Policjanci z latarkami przeszli po wszystkich korytarzach, zajrzeli do ust瘼u, do piwnic, za 鄉ietnik — postali chwil� na podw鏎zu i wyszli na ulic�. Wtedy my zeszli鄉y si� na korytarzu, 瞠by si� naradzi�, co dalej robi�. Okaza這 si�, ze dw鏂h naszych ch這pak闚 z豉pali. Uzgodnili鄉y, 瞠 teraz strzela� b璠ziemy tylko na rogu ulicy Nabielaka, bo bli瞠j domu, wi璚 豉twiej uciec w razie nalotu policji. Poza tym trzeba postrzela� troch� panu „tajnemu" i "obcym" z nowych dom闚, 瞠by ich przyzwyczai� do tradycji. Postanowili鄉y, 瞠 bomby zmagazynujemy w bramie i b璠� one podawane strzelcom systemem ta鄉owym — 瞠by w razie z豉pania nie znaleziono przy nikim materia堯w wybuchowych.
—Ch這paki! Chod廠a!! Ju� gliny poszli! — zawo豉豉 z podw鏎za dozor-
czyni, kt鏎a z naftow� lampk� sprawdzi豉 na wszelki wypadek wszystkie zakamarki, czy nam przypadkiem nie podrzucili ze dw鏂h, trzech policjant闚.
Po kilku minutach zn闚 zacz窸o si� strzelanie. Teraz strzela這 r闚nocze郾ie tylko czterech lub pi璚iu ch這pak闚, a inni podawali bomby. Strzelali鄉y tak ju� prawie p馧 godziny. Nikt nam nie przeszkadza�, nie licz帷 wymy郵a� i przekle雟tw, kt鏎e sypa造 si� na nas ze strony "nowych". Wszystko sz這 sk豉dnie i sprawnie, gdy zn闚 tradycj� nasz� w brutalny spor鏏 naruszy豉 policja. Tym razem zjawili si� na rowerach, jad帷 cicho po chodniku tu� przy samych domach.
Spostrzeg貫m ich pierwszy, bo mimo waty w uszach ju� znowu og逝ch貫m i sta貫m na drugim rogu ulicy, 瞠by och這n望 troch�. Krzykn掖em ostrzegawczo i razem z innymi rzuci貫m si� do ucieczki w kierunku domu, a policjanci tu� przy nas zeskakiwali z rower闚. W ostatnim momencie ujrza貫m, jak Ma造 podnosi kamie�, by spowodowa� wybuch 豉dunku, kt鏎y ju� le瘸� na jezdni.
I zn闚 wszystko powt鏎zy這 si� jak poprzednio. Tupot, odg這s zatrzaskiwanych drzwi... i cisza. Tym razem, wygl康aj帷 przez okno, odnios貫m wra瞠nie, 瞠 w sieni drugiego domu mamy "podrzutk闚". A zn闚 ci, co obserwowali przez okna od ulicy, melduj�, 瞠 poszli wszyscy. Co robi�? — zastanawiamy si� na korytarzu.
—Daj mi lampk� elektryczn�, p鎩d� sprawdzi� — zwr鏂i� si� do mnie Ma造.
Obserwujemy wszyscy przez okna, jak Ma造 wychodzi za bram� i pomale鎥u, cicho, na palcach podchodzi do sieni drugiego domu... Wreszcie stan掖 przed drzwiami, zapali� lampk� — i b造skawiczny zryw z powrotem do bramy, a tu�, tu� za jego plecami dw鏂h policjant闚. Ale jak oni mogli z豉pa� ch這paka, kt鏎y ma dwadzie軼ia lat i zna teren? Wi璚 gdy tylko dopad� schod闚, to ju� by� dla nich stracony, bo kto tych schod闚 nie zna�, po ciemku m鏬� si� zabi� na powyrywanych stopniach i po豉manych por璚zach.
I zn闚 zacz窸o si� wszystko od nowa: strzelanie, nalot, ucieczka i — tym razem — wystawienie na sta貫, do rana, posterunk闚 na rogach ulicy i przed nasz� bram�. Gdy policjanci zapytali dozorczyni�, czy nie wie, kto strzela, ta dopiero wyjecha豉 na nich z twarz�:
—A czy to ja jestem do pilnowania, kto strzela? A pilnujta ich sobie sami! To jak ja mog� raz w roku pospa� sobie, bo nie musz� zamyka� bramy, to my郵ita, 瞠 b璠� pilnowa豉, kto strzela? A zreszt� niech sobie ch這paki postrzelaj� — tradycja!
I zn闚, jak zwykle, k這pot z nowymi. W naszym domu na parterze zamieszka豉 nowa lokatorka, kt鏎ej te� zacz窸o przeszkadza� strzelanie. Zacz窸a kapowa�, kto strzela. Z豉pali鄉y jedn� bomb� i rzucili鄉y pod jej okno. Zrobi這 si� jasno jak przy magnezji. Baba klnie, my si� cieszymy — i zabawa na ca陰 kamienic�. Po這篡貫m drug� bomb� na kamie�, przytrzasn掖em g豉zem — wybuch! W uszach zagwizda這, rozdzwoni這 si�, zn闚 polecia豉 jaka� szyba, ale tego ju� nie s造sza貫m, bo zn闚 og逝ch貫m.
— "Nowa" p豉cze! — wrzasn掖 mi do ucha Ma造.
— No to dajmy ju� jej spok鎩, niech i ona ma 鈍i皻a.
Tak wi璚 p豉cz jednej baby przerwa� weso陰 rozrywk� lokatorom ca貫j kamienicy i wreszcie og逝szeni, z postrz瘼ionymi spodniami wr鏂ili鄉y do domu.
W domu matka powiedzia豉 mi, 瞠 rozmawia豉 z policjantami. T逝maczyli si�, 瞠 im by to strzelanie nie przeszkadza這, ale w komisariacie urywa造 si� telefony z wymy郵aniami i pytaniami: „Gdzie jest policja? Jak mo積a na co� takiego pozwala�?"

W niedziel� wieczorem, siedz帷 przy 鈍i徠ecznej zak御ce, zastanawiali鄉y si� nad dziwn� natur� ludzi, kt鏎ym nie podoba豉 si� taka pi瘯na tradycja, obchodzona uroczy軼ie ka盥ego roku. Lokatorka z parteru, „nowa”, kt鏎ej strzeli貫m pod oknem, m闚i豉 do jednej s御iadki:
— Tak, moja pani, by豉m w ko軼iele na rezurekcji i modli豉m si� do Pana Boga, zeby tych s...syn闚 szlag nareszcie trafi� za to, 瞠 strzelali mi pod oknem i ca陰 noc nie dali spa�.

疾by nie rozochoci� zbytnio tych najbardziej "bojowych", wklejam tutaj refleksje Grzesiuka na temat przypadkowo軼i los闚 cz這wieka z pocz徠ku ksi捫ki:
Stanis豉w Grzesiuk napisa�:
O tym, jak� kto szed� drog�, cz瘰to decydowa� przypadek. Chowali鄉y si� wszyscy razem, w jednakowych lub zbli穎nych warunkach. Na przyk豉d czasem wystarczy這, 瞠 kto� zosta� bezrobotnym i d逝go nie m鏬� znale潭 pracy. W domu bieda, ale ch這pak za z這dziejstwo si� nie bierze. Latem stara si� dosta� na publiczne roboty, zim� do 郾iegu. Pewnego dnia by� w grupie ch這pak闚, kt鏎zy co� skradli — wi璚 i jemu dali przypadaj帷� na niego cz窷�. Nast瘼nym razem ju� sam rozejrza� si�, czy czego� si� nie da ukra嗆. A p騧niej ju� szuka� okazji. Wreszcie wpad�, a po odsiedzeniu wyroku otrzymanie sta貫j pracy by這 ju� niemo磧iwo軼i� i tylko takie 篡cie mu zosta這. Inny uczciwy cz這wiek w awanturze skrzywdzi� przeciwnika; i zn闚 pozostawa這 mu tylko 篡cie cz這wieka wyj皻ego spod prawa, bez mo磧iwo軼i otrzymania sta貫j pracy.

Tak wi璚 przed g逝pimi/zuchwa造mi akcjami, czy ostatnio w og鏊e nad zabaw� z piro/mw, warto zastanowi� si� dwa razy nad konsekwencjami.

Pozdr,
FF.
Powr鏒 do g鏎y
mahalas

PostWys豉ny: Sro Kwi 11, 2012 4:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki Firefighter, ze wkleiles ten scan.
Ksiazke - wlasciwie to trzy - Boso ale w ostrogach, Piec lat kacetu , Na marginesie zycia, -- czytalem wiele lat temu ( pamietam ze jednym tchem) Smile
Grzesiuk mial wybitny dar obserwacji, a ze udalo mu sie przezyc i jeszcze to wszystko opisac Question
To sa publikacje przy ktorych nie wlacza mi sie spiskowa teoria dziejow ( pytanie Question kto mu zaplacil zeby tak napisal)
Takie opisy to jest perelka- tylko trzeba sie wczuc w czas epoki.
Dzisiaj na pewno nie bedze szczelal z kalichlorku tak jak to robili kozaki w przedwojennej Warszawie,--- bo jest to za bardzo niebezpieczne dla strzelajacego.
Ale cala reszta Very Happy ten literek zeby nabrac animuszu Laughing

Pozdrawiam mahalas
Powr鏒 do g鏎y
zbyhk

Do陰czy�: 05 Mar 2003
Sk康: skontowni

PostWys豉ny: Sro Kwi 11, 2012 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak marzyli鄉y jako szczawie 瞠by poszczela� z kalichlorku 瞠 kiedy� wiosna ko這 鈍i徠 w kumplem zobaczyli鄉y po wyj軼iu z ko軼io豉 bia造 proszek porozsypywany na schodach wi璚 wyzbierali鄉y go, zmieszali鄉y z cukre i dalej spr鏏owac kamieniami - doopa wysz這 z tego Evil or Very Mad a bia造 proszek to po prostu NaCl 瞠by trawa miedzy betonem nie wyrasta豉
a jak buchn瘭i鄉y ju� prawdziwy KCL03 z pracowni chem. to zmieszany z cukrem tylko sie spali� gwa速wnie Rolling Eyes
Powr鏒 do g鏎y
wiciu45

Do陰czy�: 11 Pa� 2012
Sk康: warszawa

PostWys豉ny: Pi� Pa� 12, 2012 12:34 am    Temat postu: kalichlorek Odpowiedz z cytatem

nie znam sk豉du chemicznego bo by貫m jeszcze wtedy za m這dy.ale pami皻am jak m鎩 ojciec z kolegami szykowali w瞛e趾i z kalichlorkiem na wielkanoc.Na stolnicy mieszali jakie� sk豉dniki,a potem to pakowali w sprytne w瞛e趾i.W pierwszy dzie� 鈍i徠 podczas rezurekcji pod ko軼io貫m 鈍. Wojciecha na wolskiej uk豉dali to na torach tramwajowych .Pami皻am jak milicjant zatrzyma� tramwaj i id帷 wzd逝� tor闚 zrzuca� nog� niekt鏎e w瞛e趾i bo by造 albo za du瞠 ,albo za g瘰to u這穎ne.Wtedy "w豉軼iciel"danego w瞛e趾a zabiera� go i czeka� na nast瘼ny tramwaj. A milicjant dawa� znak motorniczemu aby jecha�.To by� koniec lat 50.P騧niej ju� milicjanci gonili ,nie pozwalali strzela� i tak tradycja zamiera豉.Z klucza te� strzela貫m,nie raz od ojca dosta貫m po dupie jak klucz od mieszkania si� rozerwa� To by造 pi瘯ne czasy .Mi這 si� czyta takie wspomnienia.Pozdrawiam wszystkich .
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> TOWARZYSKIE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum