Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Barwienie dymu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Loki

PostWysłany: Czw Cze 17, 2010 7:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gekon napisał:
Niektóre, czyli jakie? Biel tytanowa, biel cynkowa? Indygo 240zł/kg, normalnie tanio jak za barszcz Very Happy Te barwniki które są tam tanie to barwniki mineralne i do barwienia dymu się nie nadają Very Happy Według mnie najtańszy kolorowy dym jaki możesz otrzymać to różowy/fioletowy przy użyciu rodaminy B od B&G (1kg- 90zł).

Mam na myśli własnie Indygo m.in (te za 10zł/kg w zupełności pomijam)... 240zł/kg to śmieszna cena (24zł za 100 gram... Barwniki są dosyć lekkie w stosunku do objętości, a nie widziałem, by ktoś dawał więcej niż 1-2 łyżki barwnika do zykłej B&T 100g. Także 100-gramowy barwnik wystarczy na kilka może kilkanaście świec). Spróbuj kupić np. 1 kg błękitu metylenowego. No chyba, że zarabiasz 6000 miesięcznie, to ok ^^

Żółć indyjska też się nadaje do świec- koszt- 189zł/kg. Czyli jeszcze taniej.

P.S.
Z tego co powyczytywałem na innych forach/stronach i/lub obejrzałem na niezliczonych filmach w internecie ultramaryna też się nadaje (tego jednak nie wiem na pewno, bo z nią nigdy nie współpracowałem). Koszt to jakieś 60zł/kg.

Ostatnio zmieniony przez Loki dnia Pią Cze 18, 2010 8:48 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
czort12

PostWysłany: Pią Cze 18, 2010 12:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie myl błękitu metylowego z metylenowym;) Pierwszy zazwyczaj jest kilka razy droższy a drugi jak poczarujesz to dostaniesz dużo taniej niż za 240zł/kg:)
Loki

PostWysłany: Pią Cze 18, 2010 8:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czort12 napisał:
Nie myl błękitu metylowego z metylenowym;) Pierwszy zazwyczaj jest kilka razy droższy a drugi jak poczarujesz to dostaniesz dużo taniej niż za 240zł/kg:)

Sorki, literówka... Miałem oczywiście na myśli błękit metylowy, tak jak w pierwszym moim poście Wink
Powiedz mi gdzie, a na pewno będę czarował ^^
Powrót do góry
Kogucik

PostWysłany: Sob Cze 19, 2010 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
mam ok. 20 g błękitu bromometylowego, da się nim zabarwić dym?
Powrót do góry
gekon

PostWysłany: Sob Lip 23, 2011 9:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://strzaly.pl/index.php?k95,pirotechnika-odczynniki-barwniki-do-dymow

To chyba najtańsze co można znaleźć. Barwniki działają, sprawdzałem. Nie wiem tylko jak u nich z wysyłka. Rok czy dwa lata temu jak coś zamówiłem, to czekałem 2 miesiące, najpierw oni się ociągali a później poczta paczkę zgubiła Very Happy
Powrót do góry
manah24
& ( 1-wsze ostrzeżenie )

PostWysłany: Sob Lip 23, 2011 10:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem o tym szkoda tylko że nie mają innych barwników jak niebieski , czerwony ,zielony i żółty a przydało by się by mieli w asortymencie. No bo jedyne co znalazłem w niezłej cenie to zieleń malachitowa na allego 500g/38zł i były też kiedyś też porcje po 25kg! Z tego co wiem barwi na zielono.

I pytanie było już o tym mowa w temacie ale zastanawia mnie zastosowanie masy zawierającej chlorek amonu i bawrwnik. Z tego co wiem kolor niestety rozjasnieje ale zastanawa mnie czy dym bialu powstajacy w dużych ilosciach z chlorku amonu nie zostanie zabarwiony dodatkiem dymnego barwnika. Według mnie przy odpowiednich proporcjach dymu będzie dużo i będzie dość intensywny kolor miał. Ale to się zobaczy. Pozdro.
Powrót do góry
eviatho

PostWysłany: Nie Sty 29, 2012 12:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy barwnik taki jak Rodamina B bedzie sublimowal w swiecy dymnej typu B&T ??
Powrót do góry
Piroman2

PostWysłany: Sob Lut 11, 2012 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm... Działa, ale nie jest to zbyt skuteczne, przypala rodaminę, a z woskiem się troche rozjaśnia.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: