Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Loki

|
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 7:39 pm Temat postu: |
|
|
gekon napisał: | Niektóre, czyli jakie? Biel tytanowa, biel cynkowa? Indygo 240zł/kg, normalnie tanio jak za barszcz Te barwniki które są tam tanie to barwniki mineralne i do barwienia dymu się nie nadają Według mnie najtańszy kolorowy dym jaki możesz otrzymać to różowy/fioletowy przy użyciu rodaminy B od B&G (1kg- 90zł). |
Mam na myśli własnie Indygo m.in (te za 10zł/kg w zupełności pomijam)... 240zł/kg to śmieszna cena (24zł za 100 gram... Barwniki są dosyć lekkie w stosunku do objętości, a nie widziałem, by ktoś dawał więcej niż 1-2 łyżki barwnika do zykłej B&T 100g. Także 100-gramowy barwnik wystarczy na kilka może kilkanaście świec). Spróbuj kupić np. 1 kg błękitu metylenowego. No chyba, że zarabiasz 6000 miesięcznie, to ok ^^
Żółć indyjska też się nadaje do świec- koszt- 189zł/kg. Czyli jeszcze taniej.
P.S.
Z tego co powyczytywałem na innych forach/stronach i/lub obejrzałem na niezliczonych filmach w internecie ultramaryna też się nadaje (tego jednak nie wiem na pewno, bo z nią nigdy nie współpracowałem). Koszt to jakieś 60zł/kg.
Ostatnio zmieniony przez Loki dnia Pią Cze 18, 2010 8:48 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
czort12
|
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 12:07 am Temat postu: |
|
|
Nie myl błękitu metylowego z metylenowym;) Pierwszy zazwyczaj jest kilka razy droższy a drugi jak poczarujesz to dostaniesz dużo taniej niż za 240zł/kg:) _________________ Zapraszam na: www.gothicmods.info |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Loki

|
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 8:45 am Temat postu: |
|
|
czort12 napisał: | Nie myl błękitu metylowego z metylenowym;) Pierwszy zazwyczaj jest kilka razy droższy a drugi jak poczarujesz to dostaniesz dużo taniej niż za 240zł/kg:) |
Sorki, literówka... Miałem oczywiście na myśli błękit metylowy, tak jak w pierwszym moim poście
Powiedz mi gdzie, a na pewno będę czarował ^^ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kogucik
|
Wysłany: Sob Cze 19, 2010 1:25 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
mam ok. 20 g błękitu bromometylowego, da się nim zabarwić dym? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
gekon
|
|
Powrót do góry |
|
 |
manah24 & ( 1-wsze ostrzeżenie )
|
Wysłany: Sob Lip 23, 2011 10:53 am Temat postu: |
|
|
Wiem o tym szkoda tylko że nie mają innych barwników jak niebieski , czerwony ,zielony i żółty a przydało by się by mieli w asortymencie. No bo jedyne co znalazłem w niezłej cenie to zieleń malachitowa na allego 500g/38zł i były też kiedyś też porcje po 25kg! Z tego co wiem barwi na zielono.
I pytanie było już o tym mowa w temacie ale zastanawia mnie zastosowanie masy zawierającej chlorek amonu i bawrwnik. Z tego co wiem kolor niestety rozjasnieje ale zastanawa mnie czy dym bialu powstajacy w dużych ilosciach z chlorku amonu nie zostanie zabarwiony dodatkiem dymnego barwnika. Według mnie przy odpowiednich proporcjach dymu będzie dużo i będzie dość intensywny kolor miał. Ale to się zobaczy. Pozdro. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eviatho
|
Wysłany: Nie Sty 29, 2012 12:36 pm Temat postu: |
|
|
Czy barwnik taki jak Rodamina B bedzie sublimowal w swiecy dymnej typu B&T ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sob Lut 11, 2012 8:00 pm Temat postu: |
|
|
Hmm... Działa, ale nie jest to zbyt skuteczne, przypala rodaminę, a z woskiem się troche rozjaśnia. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|