Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Rakieta JADWIGA - 1
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 3:50 pm    Temat postu: Rakieta JADWIGA - 1 Odpowiedz z cytatem

Witam

Rozpocz窸o si� odliczanie Cool Cool

O to dolny cz這n Rakiety Jadwiga -1 , kt鏎a wyniesie w przestworza moj� kamer� video Razz . Bez picu. Kamera si� nie co psuje, ma lekko zarysowany obiektyw i .........."kicham" ju� na ni� Wink. Nie mniej flimuje jeszcze dobrze , oooo , jak teraz

Silnik IGA - 6max. Masa paliwa 450 gram. Paliwo 篡wiczno - magnezowe "pirotechmana" Wink . Od g鏎y przew篹enie w kt鏎e w這輳 rurk� pcv fi 50 mm . d�. ok. 1m. Na jej szczycie b璠zie spadochron a tu� pod nim kamera Evil or Very Mad

Mam te� drugi SR IGA -6max dla knoda, do jego rakiety z minikamer� i spadochronem. Ale intuicja mi podpowiada, 瞠 jako嗆 uj耩 z minikamery b璠zie licha i przerywana pasami ( zakl鏂enia ). Nie , to nie PESYMIZM ale REALIZM Razz . Hehe chyba trza obstawi� zaklady bukmacherskie na to komu co wyjdzie Shocked Idea Question .
Jak my郵icie , odzyskam kamer� sprawn�, nieuszkodzon� Question . Acha : na rurze fi 50 mm b璠zie nasuni皻a rura poliuretanowa do amortyzacji l康owania rakiety Wink

B璠zie to pierwsza polska pr鏏a sfilmowania "oddalaj帷ej" si� ziemi Razz

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
julex

Do陰czy�: 16 Lis 2002
Sk康: tu ten smr鏚?

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 7:10 pm    Temat postu: hehe Odpowiedz z cytatem

pirotechmaan napisa�:
Hehe chyba trza obstawi� zaklady bukmacherskie na to komu co wyjdzie Shocked Idea Question .
Jak my郵icie , odzyskam kamer� sprawn�, nieuszkodzon� Question

Nie mam na celu podwa瘸nia Twojego autorytetu, Pirotechmanie Wink , ale...
Tak prawd� m闚i帷 my郵�, 瞠 zdarzy si� jaki� nieprzewidywany, negatywny splot okoliczno軼i. Mo瞠 np. zapomnisz w陰czy� kamer�, albo na豉dowa� baterie Razz Wink . Lub rakieta przekozio趾uje od wiatru Razz
Tak tylko zgaduj�, ale skoro 篡cie jest niesprawiedliwe... to co� si� musi wydarzy� Wink .

Du穎 szcz窷cia (b璠zie Wam b. potrzebne Wink ),
juleks

PS. A tam na lewo od centrum zdj璚ia to co� chyba zamalowa貫� Question Rolling Eyes
PPS. Kiedy start?

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 7:15 pm    Temat postu: Re: hehe Odpowiedz z cytatem

juleks napisa�:
......Nie mam na celu podwa瘸nia Twojego autorytetu, Pirotechmanie Wink ,............... A tam na lewo od centrum zdj璚ia to co� chyba zamalowa貫� Question Rolling Eyes
PPS. Kiedy start?

1. Kurna nie lubi� jak mi si� wyje盥瘸 od autorytet闚 Evil or Very Mad . 安iadczy to o jakim� kompleksie pisz帷ego Wink

2. Tam na lewo , ten obszar lekko rozmazany to w豉郾ie skutek zarysownia objektywu Confused . Dlatego kamery mi nie szkoda. Tzn. nie co szkoda ale tak bardzo chcia� bym mie� ten film jak ziemia ucieka Rolling Eyes Rolling Eyes Idea . A bez ryzyka .................... Idea Rolling Eyes

Pozdr. A Wink
Powr鏒 do g鏎y
julex

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 7:55 pm    Temat postu: autorytet :P Odpowiedz z cytatem

pirotechmaan napisa�:
1. Kurna nie lubi� jak mi si� wyje盥瘸 od autorytet闚 Evil or Very Mad . 安iadczy to o jakim� kompleksie pisz帷ego Wink

St康 ten wink Wink .
Ale napis PROFI pod Twoim nickiem ma chyba informowa�, 瞠 ma si� do czynienia z autorytetem, nie Question Wink .
I to nie kompleks pisz帷ego, lecz wrodzona sk這nno嗆 do niewdawania si� w konflikty Smile . Cho� bywa這 r騜nie Smile .

Pozdro
juleks

PS. Jak w ko鎍u skierowa貫� kamer�: jakim� peryskopem?

pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 9:13 pm    Temat postu: Re: autorytet :P Odpowiedz z cytatem

juleks napisa�:
............
PS. Jak w ko鎍u skierowa貫� kamer�: jakim� peryskopem?

A teraz to ju� jestem tuman i niciewo nie panimaju Shocked . Jaki peryskop Idea Question Shocked . Kamer� mia貫m w r瘯u.

No i jeszcze co� przy okazji:

Do cz窷ci dolnej SR dol帷zam rure fi 5 cm.

Na niej jest pianka poliuretanowa.

Dalej tuleja mog帷a si� posuwa� po rurze pcv fi 50 mm.

tuleja ( na niej b璠zie zamocowana kamera ) tyko opiera sie o rur� poliuretanow�. Rakieta l康uje tak jak startuje. Wtedy w piank� uderza tuleja z kamer� ( przy l康owaniu ). Proste nie Razz

Pozdr. A Wink
Powr鏒 do g鏎y
cyberian

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: PΜCK

PostWys豉ny: Sob Sie 09, 2003 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.
Chyl� czo豉 wielkiemu pirotechmaan’owi ale przed startem rakiety z kamera radzi� bym zrobi� start rakiety bez kamery a z zast瘼cz� mas� bo z tego co wida� g鏎na rura nie jest w osi dolnej a co przy du瞠j masie na g這wicy i niez造m kopie silnika rakieta mo瞠 si� po 這篡� zaraz po starcie Twisted Evil . A i przy okazji oka瞠 si� czy silnik ma wystarczaj帷y ci庵 aby unie嗆 ca造 ci篹ar. I tak jeszcze jedno dlaczego PCV przecie� ono jest okropnie ci篹kie mo積a to wykona� du穎 l瞠jsze z kartonu lub bardziej wytrzyma貫 z w堯kna szklanego (nie b璠� tu pisa� o w堯knie w璕lowym i kevlarze bo to za drogie zabawki Confused ), fakt 瞠 wymaga to troch� pracy ale efekt ko鎍owy jest o wiele lepszy i przyjemniejszy Very Happy .
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Sie 09, 2003 2:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cyberian napisa�:
....... radzi� bym zrobi� start rakiety bez kamery a z zast瘼cz� mas� bo z tego co wida� g鏎na rura nie jest w osi dolnej a co przy du瞠j masie na g這wicy i niez造m kopie silnika rakieta mo瞠 si� po 這篡� zaraz po starcie Twisted Evil . A i przy okazji oka瞠 si� czy silnik ma wystarczaj帷y ci庵 aby unie嗆 ca造 ci篹ar...... .

Spadochron , uklad odpalania mam przetestowany i SR w zasadzie te� ( pownienem z 10 zbada� statycznie ale juz nie mam na to kasy ). Musze zaryzykowa�. Twoja uwaga jest cenna, uwzgl璠ni� j� wzmacniaj帷 pol帷zenie rur i daj帷 kregos逝p - czyli d逝ga sztywna rurka przez ca陰 d�. rakiety ( rurka ta bedzie nasadzona na prowadnic� w postaci sztywnego pr皻a o dl. 1,7 m ). Rura fi 50 jest przekoszona wzgledem osi symetrii co przesuwam mi 鈔. ci篹ko軼i ale kamera ( jej ci篹ar ) dzia豉 odwrotnie .

A tak bedzie "widzie�" kamera

Pozdr. A Wink

PS A gratulacje przyjm� jak wszystko pojdzie ok Wink

Ostatnio zmieniony przez pirotechmaan dnia Sob Sie 09, 2003 9:06 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy
Powr鏒 do g鏎y
julex

PostWys豉ny: Sob Sie 09, 2003 6:23 pm    Temat postu: Re: autorytet :P Odpowiedz z cytatem

pirotechmaan napisa�:
A teraz to ju� jestem tuman i niciewo nie panimaju Shocked . Jaki peryskop Idea Question Shocked . Kamer� mia貫m w r瘯u.

Hehehe... Laughing
chodzi這 mi o zamocowanie na rakiecie Razz Very Happy . Ale po zdj璚iach ju� wszystko rozumiem Wink .

Pozdrawiam
juleks

dziadek kermit

Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Sob Sie 09, 2003 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze嗆 wam wszystkim Very Happy Exclamation
pirotechmaan napisa�:
Rura fi 50 jest przekoszona wzgledem osi symetrii co przesuwam mi 鈔. ci篹ko軼i ale kamera ( jej ci篹ar ) dzia豉 odwrotnie .

Pozdr. A Wink

Mo磧iwe i� konieczne b璠zie zdecentrowanie lub pochylenie silnika,tak aby o� ci庵u przechodzi豉 przez 鈔odek ci篹ko軼i. W innym wypadku pojawi si� moment obrotowy podczas pracy silnika i mo瞠 niechc帷y wyj嗆 "B帷zek", czego z ca貫go serca nie 篡cz� nikomu. Very Happy
Powodzenia Exclamation Exclamation Exclamation
Pozdr闚ka dla wszystkich Exclamation

cyberian

Sk康: PΜCK

PostWys豉ny: Sob Sie 09, 2003 9:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Mo磧iwe i� konieczne b璠zie zdecentrowanie lub pochylenie silnika,tak aby o� ci庵u przechodzi豉 przez 鈔odek ci篹ko軼i. W innym wypadku pojawi si� moment obrotowy podczas pracy silnika i mo瞠 niechc帷y wyj嗆 "B帷zek", czego z ca貫go serca nie 篡cz� nikomu

W豉郾ie to mia貫m na my郵i, w makietach kt鏎e buduje trzeba na to uwa瘸� bo wystarczy nieodpowiednio zamocowana elektronika lub zasilanie albo co� innego i po zej軼iu z wyrzutni model robi pi瘯ne salto i zaczyna „goni� krety”, a wracaj帷 do wyrzutni to z czego te rakietki b璠� startowa� bo startowa� powinny z rurki o co najmniej 2 krotnej d逝go軼i jak model aby mia造 stabilny start. I jeszcze jedno z czego robicie stateczniki bo raczej aby by造 one sztywne bo mog� trzepota� podczas lotu i rakieta mo瞠 lecie� nie stabilnie. No i ciekawe czy kamera wytrzyma przeci捫enia.

[/quote]
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
ludz

Do陰czy�: 07 Sty 2003

PostWys豉ny: Nie Sie 10, 2003 12:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym si� badziej przejmowa� 瞠by jakiego� samolotu nie zachaczy� Smile
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Sie 10, 2003 9:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cyberian napisa�:
....a wracaj帷 do wyrzutni to z czego te rakietki b璠� startowa� bo startowa� powinny z rurki o co najmniej 2 krotnej d逝go軼i jak model aby mia造 stabilny start. I jeszcze jedno z czego robicie stateczniki .....

Witam Wink

1. Wyrzutnia - prowadnica to wiert這 do betonu o dl. 1,7 m. 字ednica ok. 24 mm. Masa kika kg. Przekr鎩 wiertla sze軼iok徠ny wi璚 potwornie sztywne. Rakiet� skr鏂� do 1,5 m. Niestety d逝zszej prowadnicy nie mam ale kto wie Question . Mo瞠 co� jeszcze wymy郵� Idea Rolling Eyes

2. Stateczniki moje s� z p造ty typu FORNIR o gr. ok. 3-4 mm. S� bardzo sztywne. Dokrecone do korpusu rakiety k徠owniczkami. Stetczniki knoda do jego rakiety ANULKA-1 ( z moim silnikiem IGA-6 max ) s� wykonane z blachy aluminiowej. Te� bardzo sztywne.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Sie 10, 2003 11:09 am    Temat postu: Po skr鏂eniu ... Odpowiedz z cytatem

Tak wygl康a po skr鏂eniu :

Rakieta bez silnika ( zamocowanie trwa 1 minut� ) , spadochronu w g這wicy ( butelka PET ) i zamocowanej kamery ( w ko鎍u musia貫m czym� j� filmowa� Wink ).

A kr鏒ki film :

http://www.pirotechnika.one.pl/Jadwiga/Jadwigaa1.mpg

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Sie 13, 2003 7:04 pm    Temat postu: Cenny Odpowiedz z cytatem

Witam

Widz� , 瞠 eltopsi dla zespo逝 ELTKNOPIR to "cenny" nabytek Razz . Wyczai貫m "blusa" Wink . Warto bylo.

To co zrobi� eltopsi to przetwornica 12/220 V plus uk豉d odpalania ze stacyjka i kluczykiem Idea Razz .

Wiesz co eltopsi Exclamation . Razem na pewno zrobimy "rakietowe cuda" Razz

Przy okazji informuj�, 瞠 eltopsi ma sklep z cz窷ciami elektronicznymi. Polecam Razz

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
v-21

Do陰czy�: 24 Lip 2002
Sk康: Kaszuby

PostWys豉ny: Sro Sie 13, 2003 8:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm a poco ta porzetwornica??

na polu strcza 12 volt zreszta wiekszosc uk豉d闚 ele ma w豉sne zr鏚豉 zasilania kt鏎e nie potrzebuja 220 a tylko zasiulanie z akumulatora

Go嗆

PostWys豉ny: Sro Sie 13, 2003 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm ja tam sie nie znam na rakietach.. ale jak dla mnie ta rakieta bedzie lewo spin (obracac sie w lewo.. wirowac...)
Juz ktos przede mna pisal, ze wazny jest srodek ciezkosci... ale te przejscie srednic nie jest symetryczne.. i przez to aerodynamika zrobi swoje... Wiec bedzie filmik wirowania ziemi i nieba hehe Laughing a nie oddalajacej sie ziemi!
serio... cos mi sie wydaje ,ze bedzie karozela rakietowa. I w rezultacie po kamerce... bo spadochron sie nie otworzy a nawet jesli to nie zadziala jak spadochron.. chyba ze bedzie inny sprzet do amortyzacji spadajacej kamery w rakiecie..
To tak moja mala uwaga...
Ale jestem laik z rakiet wiec... sami rozumiecie moze sie myle Very Happy

Pozdr.
Powr鏒 do g鏎y
KML

Do陰czy�: 02 Maj 2003

PostWys豉ny: Sro Sie 13, 2003 9:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam... Wpad貫m dzisiaj na pomys� taki : aby kamere i spadochron umocowac w butelce pet ( pseudo kapsu豉 ) i to do czubka rakiety... spadochron zrobic na sznurek. Na koncu wystarczy odstrzeli� cz這n i po sprawie...... a kapsu貫 mo積a te� zabezpieczy� od 鈔odka g帳k� ....
Pozdrowienia, KML

shortt

Do陰czy�: 23 Sie 2003
Sk康: Radomsko

PostWys豉ny: Sob Sie 23, 2003 3:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm... sam projekt moze i okazaly, ale... no wlasnie ALE ! Nie wierz� w stabilny lot tej rakiety. Chociaz jestem tu nowy to sam startowalem rakiety o masie startowej przekraczajacej 5 kg i silnikach o impulsi 300 Ns. Mialem rowniez doswiadczenie z rakieta asymetryczna. Mimo dwoch startow i prob "rozbalastowania" rakieta po efektownym spinie platala sie w spadochron i nie bylo mowy o odzyskaniu jej w calosci. Poza tym uwa瘸m ze PCV to chyba najgorszy wybor na material korpusu (no chyba tylko poza aluminium) ze wzgledy na swoj ciezar. Kolejna sprawa to ciag silnika i jego impuls o ktorych nic nie wiadomo a z samej masy uzytego paliwa nie mozna wiele wywnioskowac i co za tym idzie nie mozna powiedziec czy silnik pozwoli na stabilny lot rakiety po zejsciu z tak krotkiego pretu startowego.
Proponuje konstrukcje symetryczna z lekkiego materialu i uzycia firmowego silnika o okreslonych parametrach, ktore pozwola na przewidzenie zachowania sie rakiety (mozna przeciez uzyc oprogramowania (!) np wRasp).
Mimo wszystko podziwiam za zapa� i wytrwalosc i pozdrawiam serdecznie.

pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Sie 23, 2003 4:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

shortt napisa�:
Hmm... sam projekt moze i okazaly, ale... no wlasnie ALE ! Nie wierz� w stabilny lot tej rakiety................Proponuje konstrukcje symetryczna z lekkiego materialu i uzycia firmowego silnika o okreslonych parametrach

Witam Wink

畝dne Ale. Rakieta wystartowa豉 prawid這wo i "prosto". Jednak nie mal natychmiast odstrzeli這 dysz� i osi庵ni皻a wysoko嗆 .......... 10 m Confused
A po drugie co za radocha robi� rakiety z fabrycznego SR Shocked Rolling Eyes Question . W豉郾ie rozwi您ywanie problem闚 przy konstrukcji SR i rakiet jest tym co sprawia najwi瘯sz� przyjemno嗆. A gdzie sprzedaj� SR o masie paliwa kilkaset gram Question Razz

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
shortt

Do陰czy�: 23 Sie 2003
Sk康: Radomsko

PostWys豉ny: Sob Sie 23, 2003 5:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napewno przy konstrukcji wlasnego SR zabawa jest przednia lecz w niektorych projektach gdzie cel jest inny bezpieczniej jest zastosowac silniki fabryczne. Mowie tu o projektach rakiet meteo ktore na wysokosci 500, 600m wypuszczaja tysiace skrawkow foli aluminiowej i ta cala zabawa sluzy np badaniom burzy przy pomocy radaru dopplerowskiego. A silniki takie mozna nabyc w niemieckich sklepach wysylkowych (modelarskich). Podobno IMGW jakies 3 lata temu wystrzelil rakiete z silnikiem o masie paliwa ponad 4 kg Exclamation i z tego co mi wiadomo z przyczyn technicznych zwiazanych z aparatura pomiarowa byla ona rowniez asymetryczna Exclamation Osiagnela pulap 8000m i wpadla do baltyku - wiec jednak sie da! Zycze powodzenia i zaciekawieniem bede obserwowal dalsze postepy. Pozdrawiam.
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum