Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Koniec partyzantki ....ZRZESZAMY SI� !!!....kto z nami ?
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> TOWARZYSKIE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  

Czy popierasz pomys� za這瞠nia stowarzyszenia pirotechnik闚
Tak, nawet chcia豚ym by� za這篡cielem
10%
 10%  [ 10 ]
Tak, zapisa豚ym si�
65%
 65%  [ 64 ]
Popieram, ale nie zapisa豚ym si�.
17%
 17%  [ 17 ]
Nie, to kiepski pomys�
7%
 7%  [ 7 ]
Wszystkich G這s闚 : 98

Autor Wiadomo嗆
yetihehe

Do陰czy�: 26 Pa� 2002
Sk康: Znienacka

PostWys豉ny: Sob Lis 26, 2011 4:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pan7.62 ma chwilowo problemy z kontem, wi璚 nic nie b璠zie pisa�, ale za to najnowszy 瘸rt z joemonster, jak瞠 pasuj帷y Very Happy

Cytat:
- Synu, chyba wpad貫� w z貫 towarzystwo...
- Nie, tato, ja je za這篡貫m.

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
圭iskoj康rze

Do陰czy�: 29 Lip 2010

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 12:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pi瘯ny pomys�. Ja niestety niepe軟oletni. Mog� tylko przekaza� skromny datek na start.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
B&G

Do陰czy�: 12 Wrz 2003
Sk康: U�

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko fajnie, ju� si� prawie zrzeszyli軼ie Smile, tylko nikt nie wie jeszcze jak to ma wygl康a�.
Moim skromnym zdaniem powinno to wygl康a� mniej wi璚ej jak w przypadku broni, czyli tak:
Delikwent po badaniach psychiatrycznych zg豉sza si� na szkolenie z zakresu bezpiecze雟twa i u篡tkowania, zdaje egzamin, rejestruje si� na Policji i po dopuszczeniu "laboratorium" przez Stra� Po瘸rn�, mo瞠 sobie dzia豉� w 軼i郵e okre郵onym w pozwoleniu zakresie (dopuszczalne ilo軼i wytwarzanych i przechowywanych mas, wyrob闚 itp). Trzeba te� okre郵i� warunki bezpiecznego u篡cia - poligon lub zloty stowarzysze�.
Wtedy nabiera sensu istnienie Stowarzyszenia, kt鏎ego zadaniem b璠zie w豉郾ie organizowanie cywilizowanych zlot闚, nawi您ywanie kontakt闚 i wymiana do鈍iadcze� pomi璠zy cz這nkami, oraz propagowanie bezpiecznego u篡wania pirotechniki amatorskiej i komercyjnej.
Tu mo積a dopisa� jeszcze tysi帷 warunk闚 i pomys堯w, ale pora wraca� na Ziemi�.

Wystarczy tylko zmieni� Smile kilka lub kilkana軼ie ustaw i rozporz康ze�, troch� przepis闚 Unijnych i b璠zie OK. Niestety, nikt z ustawodawc闚 nie jest zainteresowany robieniem jeszcze wi瘯szego ba豉ganu ni� jest.

Taki ma造 przyk豉d:
zgodnie z ADR ka盥a nowo wytworzona substancja lub mieszanina, nawet tylko podejrzewana o w豉軼iwo軼i wybuchowe ( samopodtrzymuj帷a si� reakcja chemiczna z wydzieleniem du篡ch ilo軼i ciep豉 gaz闚 itp itd..) , do czasu uzyskania certyfikatu ADR musi by� traktowana jako 1.1G (piro).
Do transportu i przechowywania materia堯w tej klasy musimy spe軟i� warunki b璠帷e daleko poza zasi璕iem gimnazjalist闚.

Takich problem闚 s� setki. Mo瞠 kto� zaproponuje rozwi您anie chocia� tego jednego Smile.

Powodzenia GM

11.43

Do陰czy�: 24 Maj 2009
Sk康: w-wa

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 12:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

B&G napisa�:
Przygl康am si� z boku waszym poczynaniom, szczerze 篡cz� powodzenia, jestem jednak zdecydowanym sceptykiem co do szans powodzenia. Co do zmian w ustawach, to r闚nie� marne szanse... .
Wszyscy m闚i� 瞠 czego� si� nie da zrobi� dot康 a� znajdzie si� jeden kto o tym nie wie i to robi znacie takie powiedzenie..?.nie pami皻am czyje Smile
...Ciekawe za ile pokole� skonczymy z tym "czarnowidztwem", pesymizmem i j璚zeniem 瞠 幢e zaniast co� dzia豉�.
Avatarek poznajecie....pisz� z konta znajomego bo moje zosta這 zdezaktywowane. Crying or Very sad ...z powodu mojego roztrzepania. 柝e wpisa貫m nowy adres mailowy w profilu gdy� do starego maila nie mam dost瘼u bo hasla do niego zabrano mi razem z kompem a niestety z g這wy juz nie pami皻am. W zwi您ku z tym wielka pro軸a do wszystkich dobrych ludzi Admin闚 z HNIWem na czele (....hm....mojego maila jak narazie ola� Sad ...) o pomoc w odzyskaniu mojego kontka.
Kurcze....wszyscy "reformatorzy" uparli si� zmienia� ustaw�. Tysi帷e podpis闚....projekty....poprawki ...g這sowania... A PO KIEGO GRZYBA !!! Skoro mo積a zmieni� rozporz康zenie Ministra Gospodarki czyli Pawlaka (... Very Happy ...) Jest to du穎 豉twiejsze bo wymaga jedynie innego rozporz康zenia tego samego ministra zmieniaj帷e poprzednie....i pozamiatne !I taki pomys� ma o wiele wi瘯rze szanse sukcesu !!! Kwestia tylko zredagowani odpowiedniego tekstu rozporz康zenia i znalezienie odpowiedniego sposobu na "n瘯anie"Pwlaka aby to podpisa�. Tak samo bylo z Prochem Czarnym. Jest sklasyfikowany jako MW a rozporz康zenie usankjonowa這 jego legalny zakup i posiadanie przez ka盥ego pe軟oletniego obywatela RP a skoro tak to czemu nie Tiger Tail czy D1glitter ?
B&G napisa�:
....bo niby kto z ustawoklepc闚 i w jaki spos鏏 mia豚y na tym zarobi� Wink .
A kto z nich i w jaki spos鏏 zarobi� na legalizacji p璠zenia bimbru na w豉sny u篡tek? Malo tego....jeszcze straty w bud瞠cie bo akcyza nie s造wa..... a Polak nie kaktus.....pic musi Laughing i zgodnie z prawem nap璠zi� se mo瞠 ile chce ....byle by nie chandlowa�. I gdzie tu sens i logika..?
Inne stowarzyszenie by這....i upad這 pare lat temu....i co z tego ? Mo瞠 nie mieli odpowiedniej motywacji, determinacji czy pomys這w na dzia豉lno嗆. Mo瞠 im si� nie zbyt chcialo ...mo瞠 nie trfili w odpowiedni czas.... a moze nie umieli do swych racji przekona� innych. Nie twierdz� 瞠 jestem od nich leprzy czy m康rzejszy ale wiem 瞠 je郵i si� Polak uprze to i spodnie przez g這w� zdejmie(.. Very Happy ...) a je郵i si� jeszcze spotka razem odpowiednio ergiczna grupa ludzi, chc帷ych co� zmieni� i z ca貫j Polski ....kt鏎ych jak widz� na tym forum nie brakuje Smile (....tak samo jak nie brkuje malkontent闚 i defetyst闚 Mad ...ale to polska"cnota"narodowa..) to uwa瘸m 瞠 razem mo積a co� zmieni�. Nie twierdz� 瞠 zmiany udadz� si� to od razu gry� legislacja w Polsce w niekturych sprawach "cierpi na zatwardzenie" ale wiem 瞠 za stary jestem 瞠by si� trz捷c co rano 瞠 mi o 6tej dzieciaka obudz� czy chat� do g鏎y nogami przewal� . Je郵i synowi na legalu szelek m徠owa� nie b璠� to my郵� 瞠 wnukowi na pewno Smile
I jeszcze jedno. Tylko nielicznym udaje si� przekuc pora磬� w sukces a naszemu 鈔odowisku mo瞠 sie to uda�..(...oczywi軼ie przy wspasciu jakich� "鈍iat造ch"umy雲闚 w organach pa雟twowych. I teraz quiz dla ludzi my郵帷ych perspektywicznie i umiej帷hch analizowa� fakty lub(.. dedukowa�.. Smile ) Jak s康zicie czy obecna nagonka ABW na terroryst闚 i ci郾ienie w zapewnieniu bezpiecze雟twa na Euro oraz roszady powyborcze w rz康zie i ch璚 zaistnienia legislacyjnego parlamentu sprzyja dobrym dla nas zmianom w prawie ?
Powr鏒 do g鏎y
policmajster

Do陰czy�: 07 Maj 2002

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 1:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

A ja si� pytam:

Od kiedy to bimber mo積a legalnie p璠zi�
na w豉sny u篡tek??????

p

ps.

"Kwestia legalno軼i produkcji bimbru na w豉sny u篡tek by豉 do嗆 d逝go
kwesti� prawnie dyskusyjn�. M.in. 15 maja 2004 w gazecie Rzeczpospolita
ukaza� si� artyku� W. Wr鏏la "Legalny bimber", w kt鏎ym autor sugerowa�, 瞠
w 鈍ietle aktualnie obowi您uj帷ej ustawy o wyrobie alkoholu etylowego tego
rodzaju dzia豉lno嗆 jest legalna[5]. Jednak w uchwale z dnia 30 listopada
2004 Izba Karna S康u Najwy窺zego orzek豉 co nast瘼uje:

"Znamiona przest瘼stwa z art. 12a ust.1 ustawy z dnia 2 marca 2001 roku
o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrob闚 tytoniowych wype軟ia
r闚nie� wyrabianie alkoholu etylowego na w豉sny u篡tek."[6]

- co praktycznie znaczy, 瞠 produkcja bimbru na w豉sny u篡tek jest czynem
prawnie zabronionym i podlega karze do 1 roku wi瞛ienia (2 lata w przypadku
produkcji znacznych ilo軼i)."
Powr鏒 do g鏎y
yetihehe

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 3:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm, m鎩 kolega na prac� dyplomow� na wydziale pszczelarstwa zrobi� oko這 200 litr闚 miodu pitnego (trzy gatunki). Wi璚 tak nielegalne to chyba nie jest. (zaprosi� mnie na "zlewanie znad osadu", ledwo da貫m rad� stamt康 wyj嗆 Very Happy )
policmajster

Do陰czy�: 07 Maj 2002

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 5:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko, 瞠 mi鏚 pitny to wino a nie bimber...

P
Powr鏒 do g鏎y
B&G

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To co napisa貫m, to tylko m鎩 OBIEKTYWNY os康.
Obiecuj� nie sia� wi璚ej defetyzmu.
GM

zbyhk

Do陰czy�: 05 Mar 2003
Sk康: skontowni

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 5:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

obiektywny defetyzm dobr� przeciwwaga dla hurra optymizmu Rolling Eyes
Powr鏒 do g鏎y
rrzepkaa

Do陰czy�: 20 Lis 2011
Sk康: Polska

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 5:53 pm    Temat postu: Wino Odpowiedz z cytatem

Panie policmajster, prosze wyt逝macz mi od kiedy mi鏚 pitny jest winem. Miod a wino to dwie inne bajki.
A swoja droga to jak sie zrobi z 5 litr闚 bimbru i nie bedzie sie chwalic wszystkim na okolo ze ma sie bimber to wam policja domku nie zwiedzi.
Hmmm proponuje wrocic do tematu *zrzeszania sie*.
rrzepkaa

Yetihehe: (Taki offtopic) Mi鏚 jest dosy� podobny do wina, mo積a robi� na w豉sny u篡tek, ale nie sprzedawa�. Wino si� r騜ni tym, 瞠 mo積a robi� mn鏀two bez akcyzy.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
dr.joint

Do陰czy�: 27 Pa� 2011
Sk康: fghfgh

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 6:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak bedziesz sie zajmowal pirotechnika i nikomu nie bedziesz sie tym chwalil to tez policja cie nie odwiedzi a wiadomo ze zagladanie na takie fora i kupowanie w internecie to po prostu zaproszenie dla policji, a o ile sie nie myle to w wielu sklepach chemicznych mozna odczynniki na zamowienie kupic na miejscu i chyba nie trzema ich kupowac na fakture tylko mozna na paragon, tak mi sie wydaje Very Happy
Powr鏒 do g鏎y
GUN_1917
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 7:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawe , jak kupisz w Pochu chloran jak si� w og鏊e uda kupi� to b璠ziesz dobry , a jak jeszcze za taniej ni� 100z� kilogram to ju� w og鏊e Smile
Powr鏒 do g鏎y
mahalas

Do陰czy�: 04 Lis 2007

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 8:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

11.43 napisa�:
Jak s康zicie czy obecna nagonka ABW na terroryst闚 i ci郾ienie w zapewnieniu bezpiecze雟twa na Euro oraz roszady powyborcze w rz康zie i ch璚 zaistnienia legislacyjnego parlamentu sprzyja dobrym dla nas zmianom w prawie ?

To akurat w/g mnie ma mniejsze znaczenie. Punkt ciezkosci i tak lezy daleko poza granicami naszego kraju.
Jak dalej bedziemy sie kumplowac z USA i Izraelem, popierac ich chora polityke, to nic powaznego w kraju sie nie powinno wydarzyc.
A ze stowazyszeniem trzeba zaczynac tak szybko jak tylko sie da.
Jak jedziesz samochodem to nie czekasz az na calej ulicy zapala ci sie zielone Idea.
Zawsze moze nadazyc sie okazja , zeby cos zrobic.
Dla przykladu koziojebiec Karzaj w Afganistanie , pomimo kurateli amerykancow przeglosowal w ichnim parlamencie prawo , ze zona nie ma prawa odmowic mezowi sexu. Laughing

Pozdro mahalas[/b]
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
B&G

PostWys豉ny: Nie Lis 27, 2011 11:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mahalas napisa�:
koziojebiec Karzaj w Afganistanie , pomimo kurateli amerykancow przeglosowal w ichnim parlamencie prawo , ze zona nie ma prawa odmowic mezowi sexu. Laughing

Pozdro mahalas[/b]

Dobre Smile . A swojemu te�?

11.43

Do陰czy�: 24 Maj 2009

PostWys豉ny: Pon Lis 28, 2011 2:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

B&G napisa�:
To co napisa貫m, to tylko m鎩 OBIEKTYWNY os康. Obiecuj� nie sia� wi璚ej defetyzmu. GM
Nie uwa瘸m konstruktywnego wskazania trudnosci za defetyzm i bardzo ceni� sobie Pa雟kie do鈍idczenie i obycie z przepisami w piro.Wiem 瞠 jako profesjonalista ma Pan prawo o wytwarzaniu i obrocie pirotechnik� w malym palcu. I my郵� 瞠 dzi瘯i Panskim uwagom mo瞠my doj軼 do konkretnych propozycji zmian prawnych korzystnych zarowno dla piro amatorskiej jak i profesjonalnej (....a tak sobie my郵� 瞠 interesy jednej i drugiej raczej koliduj�.... Sad ..) Za defetyzm natomiast uwa瘸m podawanie za przyk豉d stowarzysze� kt鏎e upad造 dwno temu ,bo ja z kolei poda豚ym za przyk豉d Polski Zwi您ek Rakietowy kt鏎ego powstanie znacznie poprawi這 los tego 鈔odowiska. Ale serdecznie dzi瘯uj� za linka do ich strony bo statut jest ciekawy.
Co do prawa to r闚niez uwa瘸m 瞠 bez stsownych bada� oraz jakiego� cho熲y podstawowego kursu i ekzaminu obej軼 sie raczej nie mo瞠. Chocia� akurat niekt鏎e rodzaje przytoczonej przez Pana broni palnej mo積a miec bez 瘸dnego pozwolenia (...proch do niej te�... Very Happy ...)
A 瞠 ADR raczej nie obowi您uje os鏏 cywilnych to nie jest 瘸dko軼ia wo瞠nie samochodem np 10 kg PCz i to przez p馧 Polski a po kontroli Straz graniczna czy Policja 篡cz� tylko na "dowidzenia" mi貫go strzelania.. (....znam a autopsji... Very Happy ) I gdzie tu sens i logika ?
Powr鏒 do g鏎y
rynio

Do陰czy�: 11 Sie 2009
Sk康: Noviak

PostWys豉ny: Czw Gru 01, 2011 8:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powodzenia. Z wielk� ch璚i� si� do陰cz�. Jestem z okolic Wa-wy. Niestety 18 b璠� mia� dopiero we wrze郾iu 2012 wi璚 narazie do za這篡cieli nale瞠� nie mog�.

Ps. a ju� traci貫m wiare w polskich pirotechnik闚 amator闚 Very Happy
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Adres AIM
slu_1982

Do陰czy�: 21 Lip 2007
Sk康: Zza P這tu

PostWys豉ny: Pi� Gru 02, 2011 4:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="slu_1982"]W豉郾ie pij� herbat� z miodem i mam pytanie sk康 ten kolega od miod闚 pitnych jest bo co� mi si� obi這 o uszy Very Happy Pewnie pracuje w przetw鏎ni pod Olsztynem ? Very Happy Przyda� by si� i nam taki koziojebiec tylko 瞠 nawet palikot nie potrafi m闚i� po angielsku Mad I przypomnia豉 mi si� piosenka w kt鏎ej to w refrenie leci "篡j� w kraju w kt鏎ym wszyscy chc� mnie zrobi� w >omi� to<" Rolling Eyes Jak na razie jest jeszcze dobrze i trza korzysta� z tego co nam zosta這 pod wzgl璠em prawa. A sami te� pchali鄉y si� do UE.

Dobra, na koniec co� 鄉iesznego. Jak tam idzie zak豉danie stowarzyszenia ?
Laughing Laughing

Ps.co do legalno軼i bimbru to zara to usun�. Ludzie si� popij� i si� spodoba picie alkoholu wi璚 b璠� jeszcze bardziej zasila� system przy kupnie alkoholu. Wszystko jest przemy郵ane. Jestem tylko ciekaw jak chroni� swoje dzieci przed tym z逝dnym obrazem "rzeczywisto軼i" w dobie manipulacji i monitoringu ?
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
yetihehe

PostWys豉ny: Pi� Gru 02, 2011 7:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie, bardziej z centralnej polski, ale tu by� na uniwerku.
pan7.62

Do陰czy�: 23 Maj 2009

PostWys豉ny: Sro Gru 07, 2011 2:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na wst瘼ie wielkie dzi瘯i Aministracji (...drogiemu i niezast徙ionemu HNIWowi... Smile ) za uaktywnienie mojego konta...

W豉snie odebra貫m zlecon� znajomemu prawnikowi ekspertyz� prawn� z tenedencyjnym zleceniem "co zrobi� 瞠by m鵵 robi�" (...po p豉ceniu za ni� jeszcze mnie 貫b boli i mam wstr皻 do "rudej w鏚y na myszach"... Very Happy ) i chcia貫m wam oznajmi� 瞠JESTE危Y W STANIE DZIAx� LEGALNIE zar闚no (..przedewszystkim.. Smile ) razem zrzeszaj帷 si� jak i ka盥y z nas osobno ( bo b璠zie zrzeszony..)

Opracowa貫m ze znajomym tak� koncepcj� i wy逝szcz� to jak najpro軼iej aby wszyscy zrozumieli. W Ustawie o Obrocie MW do U.Cyw. o zezwolenie dla osoby cywilnej (..kt鏎a spe軟ia konkretne warunki: 21lat,nie karana,zdrowo pod deklem.dobra opinia itd) na jakiekolwiek babrabie si� materia豉ch piro.(celowo pomijam MW..)wnioskuje przedsi瑿iorca b康� jednostka naukowa(definicja:USTAWA z dnia 30 kwietnia 2010 r.o zasadach finansowania nauki Art.2 pkt 9 lit.f) wi璚 niezb璠num dla stowarzyszenia jest uj璚ie w statucie 瞠 stowarzyszenie:

1)w sposub ci庵造 poprzez swych cz這nk闚 zajmuje si� badaniami,posze瘸niem wiedzy, dzia豉lno軼ia badawczo-rozwojow� oraz propagowaniem nauki z dziedziny Piro.Widowiskowej w celu opracowywania nowych efekt闚 widowiskowych oraz udost瘼nianiem tej wiedzy w spos鏏 nieodp豉tny.(...co zreszt� w/g mnie jest zgodne z prawd�.. Smile ) Nale篡 tez uzyska� regon w kategorii "jednostki naukowe i badawczo rozwojowe"

2) nie bedzie wprowadza� do obrotu 瘸dnych materia堯w oraz wyrob闚 pirotechnicznych przez co nie musi ich certyfikowa� bo zajmuje si� tylko poszerzaniem wiedzy o takowych i opracowywaniem nowych w celu wprowadzania do obrotu przez inne zainteresowane tym firmy.

Oczywi軼ie nale篡 te zasady odpowiednio zredagowa� w statycie stowarzyszenia. I na tych punktach,w swietle opinii mojego prawnika ma byc oparta dzia豉lo嗆 statutowa.

Po czym dla kazdego ch皻nego cz這nka stowarzyszenie wnioskuje o wydanie zezwolenia na wytwarzanie mieszanin i wyrob闚 pirotechniki widowiskowej motywuj帷 瞠 do cel闚 badawczych. A 瞠 procedura wydania podlega post瘼owaniu administracyjnemu wi璚 teoretycznie mo瞠 takie zezwolenie dosta� ka盥y ,spe軟iaj帷y zawarte w ustawie warunki, cz這nek stowarzyszenia.
疾 wyroby pirotechniczne nie b璠� wprowadzane do obrotu wi璚 nie podlegaja przepisom o trnsporcie 豉dunk闚 niebezpiecznych wi璚 przewie嬈 je mo積a normalnie wsz璠zie...cho熲y na wynaj皻y przez stowarzyszenie poligon w celu przetestowania i spotkania cz這nk闚 stowarzyszenia w celu "wymiany do鈍iadczen"
Jedynym problemem w uzyskaniu takiego zezwolenia jest ustalona w rozporz康zeniu op豉ta za szkolenie+egzamin czyli 70%przeci皻nego wynagrodzenia.Jest to du瘸 kwota dla przecietnego szargo cz這wieczka i dochodz� jeszcze op豉ty za badania lekarskie ok.200,-z�.Ale 瞠 jest to rozporz康zenie ministra to jako instytucja naukowa maj帷a osobowo嗆 prawn� zrzeszenie dzia豉j帷e niezarobkowo mo瞠 "n瘯a�"ministra o zmian� tego rozporz康zenia...ba..nawet mogli by鄉y teoretycznie si� stara� o dotacje (...ale 瞠 kryzys .....to pewnie by nam od razu dali... Laughing )
Tak w skt鏂ie wyja郾i� mi to prawnik(...znajomy ale zawsze prawnik...) jednak mimo wszystko koniecznie chcia豚ym pozna� opini� ludzi na codzie� maj帷ymi do czynienia z prawem w Piro. ze wzgl璠u na wykonywan� dzia豉lno嗆.
Szczeg鏊nie kieruje t� pro軸� do Pana B&G bo s康z� 瞠 jest Pan z ustawami i rozporz康zeniami na bierz帷o i cenie sobie pa雟ka opinie (....je郵i oczywi軼i nie urazi貫m Pana postem o defetyzmie...nie by這 to moim celem.. Smile )
Jestem 鈍iadom papierologii wi璚 mo積a ten wontek pomin望 Confused
Powr鏒 do g鏎y
Hack

Do陰czy�: 15 Cze 2006

PostWys豉ny: Sro Gru 07, 2011 8:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie prawnik potwierdzil ta opinie a specjalizuje sie w koncesjach i stowarzyszeniach wiec mysle ze to rozsadne podejscie. Istnieje tez teoretyczna mozliwosc bycia jednostka podlegla pewnej instytucji badawczej ale to nie jest forma stowarzyszenia i rodzi tez kilka nowych problemow. Myslalem jakis czas temu ze forma jednostki gospodarczej wyczerpala by problemy z jakimi boryka sie tu przecietny forumowicz, ale warto stwierdzic ze stowarzyszenie jest lepsza forma co potwierdzaja jaja z PZPN em.
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> TOWARZYSKIE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Nast瘼ny
Strona 2 z 4

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum