Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rrzepkaa
|
Wysłany: Pon Lis 28, 2011 12:38 am Temat postu: Proste paliwa rakietowe |
|
|
Witam Was,
chcialbym rozpocząc budowe rakiet o zasiegu ok 150m. Czy moglibyscie mi podac dokladne proporcje paliw ktore mnie interesują.
-cynk+siarka
-karmelka
-sprasowana saletra potasowa i cukierm zwilżone denaturatem (jak dokladnie zrobic bo malo o tej mieszance wiem).
Przosze Was drodzy forumowicze o odpowiedzi i z góry za nie dziekuje.
rrzepkaa. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Moreles
|
Wysłany: Pon Lis 28, 2011 10:11 pm Temat postu: |
|
|
Saletry potasowej z cukrem w postaci pierwotnej nie opłaca się prasować a tym bardziej przesycać denaturatem (chyba, że ci się nudzi i lubisz marnować odczynniki). Karmelek jest dość prostym paliwem do wykonania pod warunkiem, że nie śpieszysz się. Saletra zawsze musi dominować (powyżej 55%), reszta to cukier (nie puder) i proszek Glinu ~8%.
Karmelek robisz tak żeby nie przypalić, bo inaczej straci moc. Paliwo na bazie ZN/S jest stare i nie do opanowania. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
rrzepkaa
|
Wysłany: Pon Lis 28, 2011 11:24 pm Temat postu: X |
|
|
A wiec zostaje mi karmelka _________________ &Teoretyczny pirotechnik
Bug pirotechnik=powstanie swiata przez Wielki Wybuch. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Moreles
|
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 3:33 pm Temat postu: |
|
|
Oczywiście KNO3 jako odczynnik 99% czystości a nie w postaci nawozu do krzaczków z ogrodniczego. Jak chcesz uzyskać dobre efekty na karmelce to zainwestuj w Aluminium. Najgorsze co można zrobić to wrzucić świeży karmelek do korpusu. Karmelek najlepiej ubijać siłą ręki jakimś stemplem (nawet za pomocą strzykawki ), później wystarczy wyjąć po 12h takie paliwo w postaci walca i suszyć na grzejniku przez jeden dzień żeby pozbyć się wody.
przed rozpoczęciem robienia karmelka pomyśl gdzie tutaj jest błąd:
"Bug pirotechnik" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
rrzepkaa
|
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 6:23 pm Temat postu: X |
|
|
Az tak malej wiedzy co do dziedziny rakietowej to nie mam. Pytam aby mniej bledow popelnic podczas robienia paliwa.
rrzepkaa _________________ &Teoretyczny pirotechnik
Bug pirotechnik=powstanie swiata przez Wielki Wybuch. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sumeraxe
|
Wysłany: Wto Mar 17, 2015 11:27 am Temat postu: |
|
|
Ale jest może jakiś wzór na obliczanie wielkości czaszy spadochronu? W poradniku Piotra Sornowskiego pisało że lina od rakiety do spadochronu musi być 3x dłuższa od modelu - to prawda?
A SpaceCad mi nie podchodzi, bo z moim angielskim to bym musiał siedzieć w nim chyba cały dzień, a nie mam na to zbytnio czasu.
Jest jakiś wzór na obliczanie wielkości czaszy spadochronu jeśli znam wagę całego modelu
............................. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|