|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Verex13
Do³±czy³: 15 Maj 2011 Posty: 9
|
Wys³any: Sob Lis 19, 2011 11:02 pm Temat postu: Jak wywa¿yæ rakietê? |
|
|
Witajcie,
we wakacje zbudowa³em model rakiety który roboczo nazwa³em VX ONE. Mia³ wysoko¶æ oko³o 70cm i lecia³ na silniku kupnym (PS B15-5 Ns i C15-6 Ns). Nie wywa¿a³em tego modelu a polecia³ bardzo dobrze - nie kozio³kowa³, nie krêci³ siê, mo¿na by rzec ¿e lecia³ idelanie.
Ale teraz, gdy nadchodzi kolejny czas wolny, postanowi³em ten model trochê powiêkszyæ, zrobiæ z l¿ejszych materia³ów i wykonaæ solidniej. Niestety o wywa¿aniu rakiet nie mam zielonego pojêcia, a wiem ¿e jest to do¶æ wa¿ne.
Przez kilka lat opiera³em siê na kupnych modelach rakiet, wiêc tylko je sk³ada³em. Eksperymentowa³em te¿ z w³asnymi silnikami, ale to ju¿ inna bajka.
Model który chcê stworzyæ bêdzie nosi³ nazwê "Caelestis" i bêdzie wysoki na oko³o 1,5m. Korpus bêdzie zrobiony ze styropianowych otulin do rur, stateczniki z balsy, g³owica ze styropianu, a ca³y model bêdzie lecia³ na silniku PS E35-5 Ns.
No i teraz ¿eby ten model by³ rzeczywi¶cie taki niebiañski, to trzeba bêdzie go wywa¿yæ. A ¿e ja nie mam o tym zielonego pojêcia to zwracam siê z tym pytaniem do starych wyjadaczy w tej dziedzinie modelarstwa.
Czyta³em o programie SpaceCAD ale jako¶ nie przypad³ mi do gustu z racji tego ¿e ¶rednio znam angielski (chocia¿ na upartego by sobie z nim poradzi³).
A wiêc czy s± jakie¶ "techniki" wywa¿ania? Jak to siê konkretnie robi?
Znajduje siê punkt wywa¿enia na modelu, i co dalej? Co z tym zrobiæ?
Z racji tego ¿e model bêdzie samorobny i bezpieczeñstwo zale¿y ode mnie, wiêc nie chcia³bym, ¿eby model wyrz±dzi³ komu¶ krzywdê.
P.S: Model bêdzie odpalany za pomoc± zdalnego zapalnika. Zostaje tylko problem z wywa¿eniem, bo nie wiem jak do tego podej¶æ.
Pozdrawiam i proszê o jakie¶ opiniê i porady w tym temacie. Je¶li s±, to jakie¶ tutoriale, czy co¶ podobnego. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Verex13
|
Wys³any: Nie Lis 20, 2011 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Aha, i gdzie¶ czyta³em ¿e lataæ mo¿na do 100m, a potem loty modeli trzeba gdzie¶ tam zg³aszaæ [...] ¿eby nie stanowiæ zagro¿enia w ruchu lotniczym.
Kto¶ co¶ wie na ten temat? Je¶li trzeba, to gdzie takie co¶ zg³aszaæ?  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kacper

Do³±czy³: 17 Maj 2003 Posty: 180 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Nie Lis 20, 2011 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Je¶li ju¿ mia³e¶ styczno¶æ ze SpaceCADem to najlepiej ¿eby¶ zrobi³ w nim projekt. Wszystkie inne metody albo znacz±co przek³amuj± albo wymagaj± bardzo skomplikowanych obliczeñ. Jest fajrant sposób na wywa¿enie modelu ale nie takich rozmiarów, ma³e modele mo¿na zawiesiæ na sznurku po ¶rodku ciê¿ko¶ci i wywijaj±c rakiet± patrzyæ czy ustawi siê czubkiem do kierunku lotu.
Odno¶nie pu³apu na jaki mo¿na lataæ bez zgody to jest on ró¿ny. Wysokie loty trzeba zg³aszaæ do Agencji ¯eglugi Powietrznej podaj±c konkretn± datê i godzinê startu kilka tygodni wcze¶niej. Je¶li nie bêdzie przeciwwskazañ dostaje siê okno startowe. Mo¿na siê te¿ od nich dowiedzieæ od jakiej wysoko¶ci na interesuj±cym nast terenie trzeba ubiegaæ siê o pozwolenie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rrzepkaa

Do³±czy³: 20 Lis 2011 Posty: 21 Sk±d: Polska
|
Wys³any: Nie Lis 20, 2011 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Verex13 , co¶ mi siê wydaje ze co¶ Ci siê pomyli³o . Od kiedy samoloty i helikoptery lataj± na wysoko¶ci 100m? No chyba ¿e masz na my¶li du¿e miasta gdzie s± du¿e lotniska . Bo chyba nad ma³ymi miejscowo¶ciami czy wsiami nie ma opcji by statki powietrzne lata³y na wysoko¶ci 100m .
Rzepkaa |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Verex13
|
Wys³any: Pi± Lis 25, 2011 8:34 am Temat postu: |
|
|
Dobra, z wywa¿aniem dam sobie jako¶ radê.
Ale jest mo¿e jaki¶ wzór na obliczanie wielko¶ci czaszy spadochronu? W poradniku Piotra Sornowskiego pisa³o ¿e lina od rakiety do spadochronu musi byæ 3x d³u¿sza od modelu - to prawda?
A SpaceCad mi nie podchodzi, bo z moim angielskim to bym musia³ siedzieæ w nim chyba ca³y dzieñ, a nie mam na to zbytnio czasu.
Jest jaki¶ wzór na obliczanie wielko¶ci czaszy spadochronu je¶li znam wagê ca³ego modelu? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
Do³±czy³: 27 Sty 2003 Posty: 102 Sk±d: TORUÑ
|
Wys³any: Pi± Lis 25, 2011 6:58 pm Temat postu: |
|
|
P.Elsztein "M³ody Modelarz Rakiet" - str 164 (w wyd. z 1963) Nomogram do obliczenia pr. opadania...
Pozdr. Leszek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|