Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sadafag

|
Wysłany: Czw Lis 03, 2011 2:14 am Temat postu: Reakcja 2-chloropropylobenzenu z metyloaminą? |
|
|
Witam.
Takie proste pytanie, nie to że zamierzam to robić, ale czy taka reakcja ma szanse zajścia. Niestety Vogel ani mastalerz nie zajmują się "takimi" związkami, więc może ktoś to wykombinuje.
Czy jest szansa otrzymania (rac)-N-metylo-1-fenylopropylo-2-aminy za pomocą 2-chloropropylobenzenu:
http://www.chemindustry.com/chemicals/02145596.html
w reakcji z metyloaminą? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 4:41 pm Temat postu: |
|
|
Sorry ale strach wszystkich obleciał żeby odpowiedzieć? Na VMC.org nawet mi temat usunęli, nie wiem za co szczerze. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemek133

|
Wysłany: Pon Lis 07, 2011 6:13 pm Temat postu: |
|
|
Zapytaj na sciencemadness(może nawet jest już taki temat) bo na polskich forach to nawet wątpię czy Ci ktoś na pw odpowie
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
heksogen pl

|
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 1:29 pm Temat postu: |
|
|
Ot zwykła reakcja SN2, banalna do przeprowadzenia. Chlor jest słabą grupą opuszczającą, brom byłby dużo lepszy. sprawdź na www.orgsyn.org i w reaxysie i sciencedirect (jeśli masz dostęp).
Reakcję należałoby prowadzić w bezwodnych warunkach w jednej fazie, lub w wodzie z dodatkiem PTC.
Produkt jest silną trucizną i narkotykiem wg polskiego prawa ! Szczególnie toksycznie działa na układ nerwowy powodując chorobę parkinsona ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Czw Gru 22, 2011 12:43 am Temat postu: |
|
|
A dlaczego PTC?
Nie można normalnie przeprowadzić reakcji, jeśli coś nam cofa reakcje to normalnie to usuwać z układu poprzez bo ja wiem destylacje azeotropową?
A potem normalnie ekstrakcje?
Wiem że chlor jest słabą grupą opuszczającą najlepsze są jodki, ale znowu substraty stałę są problemem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|