Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Loki

Do³±czy³: 17 Cze 2010 Posty: 3 Sk±d: Z buszu
|
Wys³any: Czw Cze 17, 2010 7:39 pm Temat postu: |
|
|
gekon napisa³: | Niektóre, czyli jakie? Biel tytanowa, biel cynkowa? Indygo 240z³/kg, normalnie tanio jak za barszcz Te barwniki które s± tam tanie to barwniki mineralne i do barwienia dymu siê nie nadaj± Wed³ug mnie najtañszy kolorowy dym jaki mo¿esz otrzymaæ to ró¿owy/fioletowy przy u¿yciu rodaminy B od B&G (1kg- 90z³). |
Mam na my¶li w³asnie Indygo m.in (te za 10z³/kg w zupe³no¶ci pomijam)... 240z³/kg to ¶mieszna cena (24z³ za 100 gram... Barwniki s± dosyæ lekkie w stosunku do objêto¶ci, a nie widzia³em, by kto¶ dawa³ wiêcej ni¿ 1-2 ³y¿ki barwnika do zyk³ej B&T 100g. Tak¿e 100-gramowy barwnik wystarczy na kilka mo¿e kilkana¶cie ¶wiec). Spróbuj kupiæ np. 1 kg b³êkitu metylenowego. No chyba, ¿e zarabiasz 6000 miesiêcznie, to ok ^^
¯ó³æ indyjska te¿ siê nadaje do ¶wiec- koszt- 189z³/kg. Czyli jeszcze taniej.
P.S.
Z tego co powyczytywa³em na innych forach/stronach i/lub obejrza³em na niezliczonych filmach w internecie ultramaryna te¿ siê nadaje (tego jednak nie wiem na pewno, bo z ni± nigdy nie wspó³pracowa³em). Koszt to jakie¶ 60z³/kg.
Ostatnio zmieniony przez Loki dnia Pi± Cze 18, 2010 8:48 am, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
czort12
Do³±czy³: 22 Sty 2007 Posty: 18
|
Wys³any: Pi± Cze 18, 2010 12:07 am Temat postu: |
|
|
Nie myl b³êkitu metylowego z metylenowym;) Pierwszy zazwyczaj jest kilka razy dro¿szy a drugi jak poczarujesz to dostaniesz du¿o taniej ni¿ za 240z³/kg:) _________________ Zapraszam na: www.gothicmods.info |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Loki

Do³±czy³: 17 Cze 2010 Posty: 3 Sk±d: Z buszu
|
Wys³any: Pi± Cze 18, 2010 8:45 am Temat postu: |
|
|
czort12 napisa³: | Nie myl b³êkitu metylowego z metylenowym;) Pierwszy zazwyczaj jest kilka razy dro¿szy a drugi jak poczarujesz to dostaniesz du¿o taniej ni¿ za 240z³/kg:) |
Sorki, literówka... Mia³em oczywi¶cie na my¶li b³êkit metylowy, tak jak w pierwszym moim po¶cie
Powiedz mi gdzie, a na pewno bêdê czarowa³ ^^ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kogucik
Do³±czy³: 11 Kwi 2010 Posty: 42
|
Wys³any: Sob Cze 19, 2010 1:25 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
mam ok. 20 g b³êkitu bromometylowego, da siê nim zabarwiæ dym? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
gekon
Do³±czy³: 09 Lis 2009 Posty: 17
|
|
Powrót do góry |
|
 |
manah24 & ( 1-wsze ostrze¿enie )
Do³±czy³: 21 Lip 2011 Posty: 5
|
Wys³any: Sob Lip 23, 2011 10:53 am Temat postu: |
|
|
Wiem o tym szkoda tylko ¿e nie maj± innych barwników jak niebieski , czerwony ,zielony i ¿ó³ty a przyda³o by siê by mieli w asortymencie. No bo jedyne co znalaz³em w niez³ej cenie to zieleñ malachitowa na allego 500g/38z³ i by³y te¿ kiedy¶ te¿ porcje po 25kg! Z tego co wiem barwi na zielono.
I pytanie by³o ju¿ o tym mowa w temacie ale zastanawia mnie zastosowanie masy zawieraj±cej chlorek amonu i bawrwnik. Z tego co wiem kolor niestety rozjasnieje ale zastanawa mnie czy dym bialu powstajacy w du¿ych ilosciach z chlorku amonu nie zostanie zabarwiony dodatkiem dymnego barwnika. Wed³ug mnie przy odpowiednich proporcjach dymu bêdzie du¿o i bêdzie do¶æ intensywny kolor mia³. Ale to siê zobaczy. Pozdro. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eviatho
Do³±czy³: 27 Sty 2012 Posty: 2 Sk±d: z t±d
|
Wys³any: Nie Sty 29, 2012 12:36 pm Temat postu: |
|
|
Czy barwnik taki jak Rodamina B bedzie sublimowal w swiecy dymnej typu B&T ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Sob Lut 11, 2012 8:00 pm Temat postu: |
|
|
Hmm... Dzia³a, ale nie jest to zbyt skuteczne, przypala rodaminê, a z woskiem siê troche rozja¶nia. _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|