Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
B&G

Do³±czy³: 12 Wrz 2003 Posty: 275 Sk±d: Uæ
|
Wys³any: Sob Cze 06, 2009 11:13 pm Temat postu: |
|
|
Mogli sobie ca³kiem te zapa³ki darowaæ, bo jak wiadomo korsarz to petarda potarkowa. Wystarczy "zasobnik z zapa³kami" zast±piæ np kulk± lub innym dociskiem i odwróciæ potarkê.
Jak ju¿ kto¶ zainwestowa³ w formê, to móg³ trochê pomy¶leæ i zrobiæ co¶ naprawdê fajnego.
Metalowe elementy !
G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Nie Cze 07, 2009 9:10 am Temat postu: |
|
|
B&G napisa³: | Mogli sobie ca³kiem te zapa³ki darowaæ, bo jak wiadomo korsarz to petarda potarkowa. Wystarczy "zasobnik z zapa³kami" zast±piæ np kulk± lub innym dociskiem i odwróciæ potarkê.
Jak ju¿ kto¶ zainwestowa³ w formê, to móg³ trochê pomy¶leæ i zrobiæ co¶ naprawdê fajnego.
Metalowe elementy ! |
Masa zapa³czana na petardach najczê¶ciej jest s³abej jako¶ci wiêc co¶ po¶redniego jest potrzebne.
Koledzy ze wschodu testowali to i jak pisali granat rozlatuje siê na drobne fragmenty i jeden wiekszy( ten ca³y element z ³y¿k± ) ale patrz±c na filmik jak to dzia³a ja bym 2 zeta za to nie da³ . Masz racje co do tego elementu metalowego, mo¿na sie przyczepiæ. Jak widzê, w necie sporo kombinuj± aby samemu takie granaty zrobiæ np.
TU
i wiele innych tak¿e na bazie "h³opuszki" - jak TU - z której wyd³ubuj± masê kclo3/P. Nikt nie zrobi³ czego¶ taniego, na bazie piro, co zaczyna dzia³aæ po wylocie z rêki. Tipman ma chyba granaty z mikro zasobnikiem CO2. Ale dla mnie to bardzo drogie rozwi±zanie.
Szkoda, ¿e nie mo¿na edytowaæ swoich wiadomo¶ci . No wiêc jednak ocenê dla granatu jaki opisa³em wcze¶niej zmieniê na 4
Wygl±d ma na 6 ale po wybuchu zostaje za du¿y element jak na zdjêciu
Chyba w tym dyngsie pozostaje sprê¿yna ale i tak ten dyngs jest za du¿y i trochê za ciê¿ki.
Temu granatowi ni¿ej ( ale na groch ) dam 5
Wiêcej TU
Brak czê¶ci metalowych , lekkie elementy. No i cena 10 rubla za sztukê czyli co¶ oko³o 1,1 zeta
Ale w Polsce to kosztuje ju¿ 6 zeta za sztukê
Ocenê 6 rezerwujê dla granatu odpalanego w sposób podobny do uzrgm czyli zadzia³anie opo¼niacza po wyrzuceniu z rêki ( ale tanie rozwi±zanie ). Wtedy mo¿na by daæ co¶ nieco mocniejszego ni¿ korsarza.
Mi³ego dnia A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szycha3000
Do³±czy³: 06 Pa¼ 2009 Posty: 2
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Alvares & ( 1-wsze ostrze¿enie )
Do³±czy³: 16 Lis 2009 Posty: 7
|
Wys³any: Pon Lis 16, 2009 4:27 pm Temat postu: |
|
|
mozecie to jakos opisac? szczegolnie to, w co zawija siê zapalki i jak to sie montuje do draski, w zapalniku etc.
najlepiej w paincie ;D
rysuneczek pogladowy w paincie mojego pomyslu i wykonania:
 _________________ Nie rób tego w domu a jak ju¿ robisz to pamiêtaj: "Im d³u¿szy lont, tym d³u¿sze palce" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Filozoph
Do³±czy³: 05 Kwi 2006 Posty: 6
|
Wys³any: Sob Lis 21, 2009 2:26 am Temat postu: |
|
|
Próbowa³ kto¶ robiæ zapalnik z KClO3+S jako sp³onka? W najbli¿szym czasie mam zamiar co¶ kombinowaæ w tej materii, ale byæ mo¿e kto¶ ju¿ próbowa³ i móg³by siê podzieliæ do¶wiadczeniami.
Wydaje mi siê, ¿e przy odpowiedniej ilo¶ci i proporcjach masa mog³aby skutecznie odpalaæ lont czy ju¿ sam p.cz. Pytanie tylko czy lepszym rozwi±zaniem bêdzie element cierny czy uderzeniowy (metal)? Sk³aniam siê ku temu pierwszemu.
Tak to siê nie uda - trzeba zmodyfikowaæ sk³ad ,- musia³ by¶ dolo¿yæ np Fosfor czerwony - ogólnie jak juz nawet bêdziesz mia³ mase , to potem cie¿ko zrobiæ odpowiedni zbijak ¿eby by³o bezpiecznie ...
G_17 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.arp

Do³±czy³: 01 Lis 2009 Posty: 6
|
Wys³any: Sob Lis 21, 2009 8:41 am Temat postu: |
|
|
IMO proste rozwi±zania s± najlepsze .
Click
Echo niestety poch³oniête przez te dziewicze tereny... Chocia¿ chodzi³o mi tylko o odpalanie tego granatu. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Filozoph
Do³±czy³: 05 Kwi 2006 Posty: 6
|
Wys³any: Sob Lis 21, 2009 7:24 pm Temat postu: |
|
|
Czyli jako kapiszon odpada, ale czy mieszanka nie zapali siê od bolca zatopionego/umieszczonego w mieszance? Dodatkowo np pokryty ¶ciernym setk±, dla dodatkowego tarcia. Czy co¶ takiego ma prawo zadzia³aæ i czy ci¶nienie powsta³e po prostu nie rozerwie korpusu?
@UP. Ale jaka jest budowa tego granatu, bo z filmu wynika jedynie dzia³anie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mahalas
Do³±czy³: 04 Lis 2007 Posty: 417
|
Wys³any: Nie Lis 22, 2009 5:28 am Temat postu: |
|
|
Odnosnie zaplonnikow tarciowych to kiedys zdarzylo mi sie rozebrac takowy stosowany w petardach do pozorowania pola walki.
Czesc zapalcza miala ksztalt miedzianej miseczki z dziurka w srodku , przez ktora przechodzil drut zwiniety od srony wkleslej w rodzaj ciasnej spiralki.
(chwila zastanowienia i mozna to sobie wyobrazic )
W misecze byla zaprasowana masa zapalcza. Przy gwaltownym wyciagnieciu drutu poprzez miseczke , masa zapalcza dawala plomien na opozniacz czarnoprochowy.
Nigdzie nie spotkalem sie z opisem jak dzialal zaplonnik tarciowy w niemieckich granatach trzonkowych 2 WW, ale mysle ze podobnie.
Ta spiralka z masa zapalcza w misecze (tulejce) , to jest to - co sam bym probowal wchodzac w ten temat.
Pozdro mahalas |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wrsys
Do³±czy³: 22 Lis 2009 Posty: 1
|
Wys³any: Nie Lis 22, 2009 5:06 pm Temat postu: |
|
|
Hej!
Mój pierwszy post, tak¿e co¶ o sobie: Wiktor jestem.
A co do tematu, to chcia³em siê dowiedzieæ, co to jest za obudowa w flashbangu na filmiku przedstawionym poni¿ej:
http://www.youtube.com/user/Tacome1942#p/u/7/JetruXatnuY
Wygl±da bardzo ciekawie, wielokrotnego u¿ytku zapewne. Pierwsze skojarzenie "r±czka rowerowa", ale to chyba nie to hihi.
Pozdrawiam
wrsys |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
nico
Do³±czy³: 13 Lip 2008 Posty: 6
|
Wys³any: Pon Mar 08, 2010 1:45 pm Temat postu: |
|
|
Korpus od M84 granatu hukowego. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
seb1234
Do³±czy³: 23 Kwi 2010 Posty: 1
|
Wys³any: Sob Kwi 24, 2010 10:25 am Temat postu: |
|
|
ja robie tylko zapalniki elektryczne. najczesciej z zarowek od lampek dosrodka sypie pcz. zapalaja sie nawet od baterji 1,5v
pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
vincenzo & ( 1-wsze ostrze¿enie )
Do³±czy³: 18 Maj 2010 Posty: 4
|
Wys³any: Wto Maj 18, 2010 12:32 pm Temat postu: |
|
|
moim zdaniem kombinowanie nad zawleczkami typu "super niezawodna made by NASA" jest bezsensownym celem z zapa³ek naprawde mozna wyczarowac wiele ciekawych i niezawodnych rzeczy podam wskazówke zebyscie nie próbowali ulepszac starych konstrukcji opartych np na jednym polozeniu zapa³ek czy draski ale kombinowali "jak koñ pod górke" np z najprostsza obudow± |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
psorek
Do³±czy³: 18 Sty 2010 Posty: 24
|
Wys³any: Pi± Cze 11, 2010 6:47 pm Temat postu: |
|
|
Je¶li ju¿ by siê trzymaæ tego projektu, proponowa³bym daæ draskê ni¿ej na przed³u¿ce, a na górze np zaklejone papierem ¿eby przypadkiem nie poci±gn±æ. Do tego zapalnik w prosty sposób wyjmowany i by³oby nawet fajnie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Teleskop

Do³±czy³: 24 Cze 2010 Posty: 1
|
Wys³any: Pi± Cze 25, 2010 11:27 am Temat postu: |
|
|
Mo¿na zrobiæ jak tak ¿e iglica uderza w mieszanke z g³ówek zapa³ek zmieszan± ze zdrapanym fosforem i innym ¶mieciem z draski,ale nie zawsze by chyba odpala³o |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Cze 25, 2010 2:24 pm Temat postu: |
|
|
zasadniczo masy typu chloran fosfor nie s± zbyt dobre - ju¿ lepiej - zrobiæ jak±¶ mase w stylu KClO3 - Sb2S3 - Pb(SCN)2 zaprawiæ proszkiem szklanym i po bólu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Modelarz123
Do³±czy³: 21 Maj 2010 Posty: 22 Sk±d: Nie interesuj siê
|
Wys³any: Pi± Cze 25, 2010 3:48 pm Temat postu: |
|
|
Co do sp³onki mo¿e byæ przecie¿ zwyk³y kapiszon Nie wszystko musi byæ samemu zrobione. Z d³ugopisu ( Typu BIC, najlepiej przezroczysty), sprê¿ynki i kilkunastu cm drutu spokojnie to siê zrobi. Mnie siê uda³o. Postaram siê wrzuciæ zdjêcia. POZDRO!  _________________ "Dopóki walczysz jeste¶ zwyciêzc±"-¶w.Augustyn
Etyczny pirotechnik. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
skyz
Do³±czy³: 30 Sie 2010 Posty: 12
|
Wys³any: Wto Cze 21, 2011 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
poni¿ej prezentuje granaty grochowe aktywowane wyci±gniêciem zawleczki, b. dobra powtarzalno¶æ i prostota wykonania jak na warunki domowe.
Tak to siê prezentuje na zdjêciach ; )
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
Do³±czy³: 21 Lip 2007 Posty: 343 Sk±d: Zza P³otu
|
Wys³any: Sro Cze 22, 2011 10:11 am Temat postu: |
|
|
Cze¶æ skyz,
pokaza³e¶ nam prezenty, ale co jest w ¶rodku
No nie powiem ³adnie wygl±daj± ale tu kilka pytañ, jeste¶ krawcem ? Sk±d¶ poznaje te ig³y stanowi±ce zawleczki
A powa¿nie kak wykona³e¶ "system" zap³onu ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
skyz
Do³±czy³: 30 Sie 2010 Posty: 12
|
Wys³any: Sro Cze 22, 2011 10:15 pm Temat postu: |
|
|
W ¶rodku? w ¶rodku to 140g grochu i 1g Fb ale chyba ¼dziebko za du¿o, nie chodzi o prêdko¶æ grochu tylko o dB w koncu ma to bezpiecznie wybuchaæ pod nogami.
Zapalnik to stare dobre rozwi±zanie, sprê¿ynka iglica sp³onka i lont, poka¿e jak to wygl±da ale za parê dni
Krawiec? hehe
W zatopionej z jednej strony rurce z PP mie¶ci siê napiêta sprêzyna pod nia kulka 6mm 0,25g, ca³o¶æ zabezpiecza zawleczka, lec±c w dó³ znajduje siê odlana sp³onka na loncie ci¶nieniowym fi 6mm w odcinku 3,5cm który jest trwale sklejony z PP i papierow± tulejk± mieszcz±c± nieco proszku rozrzucaj±cego groch
Granaty B&G wymiêkaj± ; )
Tylko i wy³±cznie do pozoracji pola walki gier airsoftowych |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Spanner

Do³±czy³: 31 Mar 2010 Posty: 240
|
Wys³any: Sob Sie 13, 2011 7:30 pm Temat postu: |
|
|
Parê pytañ:
1.jaki materia³ inicjuj±cy?
2.jaka pewno¶æ ¿e nie wybuchnie w ³apce?
3.jaka pewno¶æ zap³onu?
pozdro
s _________________ Niebo to p³ótno ja trzymam pêdzel ale nie umiem malowaæ wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|