Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
eltopsj
|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 1:40 am Temat postu: |
|
|
... ale chyba nie dla wszystkich |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 4:38 pm Temat postu: |
|
|
witam wszystkich. do tej pory zajmowalem sie raczej pirotechniką ale teraz postanowilem pobawic sie rakietkami. kolega dał mi taki mały silniczek od rakiet. ma jakies 3cm długosci i 1,5cm średnicy. chciałbym se zrobic taką mała rakietke zeby zobaczyc czy wgl poleci. moge zrobic korpus rakiety ze zwykłego papieru zwiniętego kilka razy a głowice z balsy? xd jeśli silniczek jest taki to rakietka powinna miec około 20cm wysokości? jak ktoś mi odp. to z góry dzięki. xd |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 4:08 pm Temat postu: |
|
|
Dobra robota! Głowice drewniane dobrze jest pod koniec przeszlifowac np kawałkiem filcu albo materiału, nada im to ostateczna gladkosc (oczywiscie po ówczesnym szlifowaniu drobnym papierem ściernym). |
|
|
Powrót do góry |
|
|
maciej najlepszy
|
Wysłany: Sro Maj 20, 2009 11:36 am Temat postu: |
|
|
del
Ostatnio zmieniony przez maciej najlepszy dnia Czw Gru 30, 2010 12:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
|
Wysłany: Sro Maj 20, 2009 3:41 pm Temat postu: |
|
|
maciej najlepszy napisał: | wg mnie to nic nie daje | Bez urazy ale nie jesteś autorytetem na tym forum _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
maciej najlepszy
|
Wysłany: Sro Maj 20, 2009 4:44 pm Temat postu: |
|
|
del
Ostatnio zmieniony przez maciej najlepszy dnia Czw Gru 30, 2010 12:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
|
Wysłany: Sro Maj 20, 2009 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | ale może wytłumaczysz | No niech ci będzie, znaj moją dobroć. Głowica pełna jest przeważnie cięższa niż pusta. Co oznacza że pełna podnosi środek ciężkości rakiety, a więc można zastosować mniejsze stateczniki, kosztem zwiększenia masy rakiety. W pewnych sytuacjach może to się opłacać, np. kiedy silnik jest bardzo ciężki.
Pisząc poprzedni post nie miałem na myśli że pełna głowica czymś się różni od pustej (z tą masą to różnie bywa), a to że podany przez ciebie argument: "wg. mnie" jest słaby, bo raczej nie popisałeś się jeszcze tutaj (miejmy nadzieję, że wszystko przed Tobą) umiejętnościami, wiedzą i doświadczeniem, więc mało kogo interesuje Twoje zdanie. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Czołgista
|
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 6:59 pm Temat postu: |
|
|
A przy rakiecie bez spadochronu lepsza jest głowica cięższa czy lżejsza? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
damianste1
|
Wysłany: Sro Mar 30, 2011 7:39 pm Temat postu: |
|
|
Ta rakieta jak bez spadochronu to i tak się rozbije więc obojętne jaką głowicę dasz... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
aro
|
Wysłany: Sro Lis 30, 2011 4:00 pm Temat postu: |
|
|
wszystko zależy od tego, jakich materiałów użyje, rozbic się rozbije ale rozwalic się nie musi |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|