|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Michal
|
Wysłany: Wto Mar 01, 2011 3:42 pm Temat postu: |
|
|
Co do temperatury, to czytałem niegdyś, że:
-Węgiel wypalany w wyższej temperaturze jest bardziej kaloryczny, lecz trudniej zapalny
-Natomiast węgiel wypalany w niższej temperaturze jest mniej kaloryczny, ale łatwiej zapalny
Także wybór zależy od tego, do czego owy węgiel ma być wykorzystywany. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kwiecia

|
Wysłany: Wto Mar 01, 2011 5:19 pm Temat postu: |
|
|
Michal napisał: | Co do temperatury, to czytałem niegdyś, że:
-Węgiel wypalany w wyższej temperaturze jest bardziej kaloryczny, lecz trudniej zapalny
-Natomiast węgiel wypalany w niższej temperaturze jest mniej kaloryczny, ale łatwiej zapalny |
Czyli do prochu ma być wypalany w jak najwyższej, bo potrzeba i mało kalorycznego, i łatwo zapalnego. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
takado123

|
Wysłany: Sro Mar 02, 2011 12:47 am Temat postu: |
|
|
wlasnie nie w najwyzszej w temperaturze 'ogniskowej' uzyskuje sie optymalny wegiel do prochu. W temperaturze za wysokiej (ok. 1000*C) zachodzi reakcja koksowania - wegiel bardziej kaloryczny ale ciezko palny. ktory do prochu sie nie nadaje. poniewaz nie chodzi nam o wydzielenie wiekszej ilosci ciepla lecz o szybkosc spalania.
co do frakcji to niektorzy robia z wiorow inni z kawalkow grubosci palca. Wazne zeby drewno nie bylo za grube poniewaz nie cale sie zwegli.
gałęzie powinny być raczej nie za młode i nie za stare  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Artpi

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Witam , może nie wszyscy wiedzą ale kruszyna pospolita jest pod ochroną , w prawdzie pozyskuje się z niej surowce zielarskie ale z upraw plantacyjnych. Pozyskiwana z dziko rosnących krzewów tylko pod nadzorem , w sensie wydzielonych obszarów przez zarejestrowanych zbieraczy .Faktem jest że w przeszłości była używana do wyrobu węgla drzewnego stosowanego do produkcji prochu czarnego ( nie na masową skale ) , ale to były zamierzchle czasy .Jak wiadomo kruszyna jest raczej drobnym krzewem , drobne cienkie gałązki i nieco grubsze gałęzie nie przekraczają maksymalnie 5-6 cm w średnicy przy odziemkach , więc pozyskanie odpowiedniej ilości surowca nadającego się do wypału to unicestwienie kilku krzewów . A należy jeszcze dodać że najlepszym okresem do pozyskiwania różnego surowca to okres wiosenny , no i rzecz jasna przed wypalę surowiec należy okorować . Gdyż to właśnie kora ma po zwęgleniu najwięcej popiołu , który po wprowadzeniu do prochu skutecznie obniża jego wartość jako węgiel .Więc nie należy iść na skróty , i zawsze trzeba sobie zadać trudu aby pozyskiwać surowiej najlepszej jakości .
PS . A skoro pod ochrona to i kary też są za niszczenie krzewów , jeśli leśniczy albo straż leśna nas przyłapie lub ktoś im doniesie może być nie wesoło . _________________ pozdrawiam
Diabeł tkwi w szczegółach . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Macex111

|
Wysłany: Sob Mar 26, 2011 7:46 am Temat postu: |
|
|
Witam dostałem węgiel od czorta za ktory mu bardzo dziekuje, ale przejdzmy do sedna, proch czarny na takim węglu jest chyba naprawde najlepszy prawie ze nic nie pozostawia i tutaj wrzucam karteczke z topoli i wlasnie z szaklaka
@edit
postanowilem sprawdzic jak wypadnie na papierze toaletowym o czym kiedys pisał bodajze Arkadiusz no i efekt widoczny na zdjeciu
aa i własnie najwazniejsze proch był mielony TYLKO 4 godziny
http://www.youtube.com/watch?v=11rs8krVbBg |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
takado123

|
Wysłany: Sob Mar 26, 2011 6:48 pm Temat postu: |
|
|
po pierwsze wszystkie info o dobrym prochu znajdziesz na forum a po drugie rozmawiasz z CTX'em
piekny proch. granulowany czy nie bo na zdj srednio widac? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Artpi

|
Wysłany: Sob Mar 26, 2011 9:13 pm Temat postu: |
|
|
Aby testy były wiarygodne i powtarzalne proponuje aby wykonać je na szkle, a nie na porowatych papierach . A porównywane rodzaje prochu czarnego w zależności od użytego węglą mają ten sam skład proporcjonalny .Wilgotność próbek powinna być identyczna test wykonany w odstępie co najwyżej kilku minut a nie kilku dni czy nawet tygodni . Nawet kształt ułożenia usypania próbki ma wpływ na to co i ile pozostanie jako osad . Inaczej będzie jak wykonamy kopczyk a inaczej jak będzie to ścieżka i zawsze w takim samym rozdrobnieniu i takiej samej wadze próbki . 10 prób daje już wynik który możemy przyjąć za wiarygodny , w laboratoriach jest to 100 prób .Choć sposobów testowania ,szybkości spalania , ilości objętości gazów , siły prochu , pozostałości składników stałych , i innych prób mierzących rożne parametry jest dużo dużo więcej .
Udanych testów i porównań . _________________ pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MeHow

|
Wysłany: Pon Mar 28, 2011 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Cześć wszystkim. Na wstępie podziękuję Panu Tomkowi za próbkę ów węgla do testów a teraz do meritum. Wstępne odczucia są umiarkowane z delikatną przewagą na plus dla tego węgla. Jest na pewno "czystszy" od grilówki czyli po spaleniu pozostawia mniej śmieci, prędkość palenia w sumie porównywalna z moim prochem na grilówce. To by było na razie tyle zdjęcia, filmy i reszte przemyśleń wrzucę w weekend. _________________ po ulicy szedł pies i wydalał H2S |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zielony_kon Dostęp próbny
|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 2:54 pm Temat postu: |
|
|
Z kilku rodzajów węgla jakie testowałem ten z kruszynu dał najczystrze spalanie.Leszczynowy też był niezły bo nagar był łatwościeralny co przy broni ma znaczenie.Tej kruszyny używają Szwajcarzy do robienia swojego doskonałego prochu.W broni ta czystość od nagaru jest ważna |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Artpi

|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 8:14 pm Temat postu: |
|
|
Witam , kolega pisze że Szwajcarzy do robienia swojego doskonałego prochu używają węgla z kruszyny , mam pytanie czy wiesz na pewno , czy tylko zakładasz że tak robią ? pytam dlatego bo jakiś dwa tygodnie temu całkiem przez przypadek natrafiłem na stronie w necie, o historii jednej z fabryk produkujących proch czarny w Szwajcarii . I co mnie zaskoczyło że ta fabryka sprowadzała z byłej Jugosławii do produkcji prochu drewno olchowe , i do dzisiejszego dnia z tego drewna (wypalają zakładam że sami to robią ) produkują jeden z lepszych prochów na świecie . Tym bardziej że produkują tego dziesiątki ton rocznie , a może i nawet kilka set ton rocznie , i nie wydaje mi się że przy takiej dużej produkcji korzystali z kruszyny bo zużycie było by olbrzymie . A wiadomo że kruszyna to raczej duży krzew więc uzysk z niego odpowiedniej ilości surowca jest niemożliwa . _________________ pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
oktogenek
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 10:06 pm Temat postu: |
|
|
Tutaj jest link do najlepszego obecnie szwajcarskiego prochu
http://www.blackpowder.ch/powder/shooting-powder
Z tego co piszą to proch do strzelectwa czarnoprochowego jest na węglu z kruszyny, produkują też inne rodzaje prochu do innych zastosowań więc wydaje mi się że przesadziłeś Artpi z tymi setkami ton i niemożliwością pozyskania takiej ilości węgla z kruszyny dodam jeszcze że kilo CH2 kosztuje 170pln, polski D3 to koszt ok 100pln a czeski vesuvit LC ok 70pln |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
malutki .45
|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 11:32 am Temat postu: |
|
|
Mam panowie pytanie co do węgla z winorośli. Rozmyślałem ostatnio nad ty bo mam tego akurat dostatek a dziś znalazłem takowy węgiel w ofercie Czorta. Miał ktoś do czynienia z takim węglem i czy nadaje się to do replik? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Artpi

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 11:48 am Temat postu: |
|
|
Witam , drogi kolego znam tę stronę , i wcale nie twierdze że mam racje . Zadałem tylko pytanie czy wiesz na pewno , czy tylko zakładasz że tak robią ? a co do ilości produkowanego prochu to wcale nie przesadzam porównałem to z polską fabryką w Mąkolnie
a to fragment z historii zakładu
w 1960 roku
Na Oddziale Prochu „Termoplastu” wybuch zniszczył pomieszczenie ziarnkownicy. Zginął jeden pracownik.
W ramach modernizacji zbudowano na tym Oddziale 4 nowe budynki i zwiększono jego zdolność produkcyjną do 200 ton prochu strzelniczego i lontowego, w ciągu roku, przy pracy na jedną zmianę. Wyprodukowano w ciągu roku 164,2 ton prochu i 19 tys. km lontu.
Rok 1993
Wobec spadku produkcji lontu poniżej 100km, jego produkcję przekazano do Zakładu w Pionkach. Od tej pory w zakładzie w Mąkolnie produkuje się już tylko proch w ilości nie przekraczającej 30 ton w ciągu roku.
A tu jest link do całej historii http://zlotystok.salwach.pl/fabryka_prochu/historia
Więc zakładając że fabryka w Szwajcarii jest jedną z obecnie pozostałych i dalej produkujących jeden z najlepszych czarnych prochów w Europie to liczby te są uzasadnione . Generalnie żaden producent nigdy nie przyzna się z czego robi i jak , może być ze cześć produkcji jest oparta na kruszynie , ale czy całość produkcji? .
Teoretyczny przykład KNO – 75% , C15% , S – 10%
200 ton prochu w tym jest ,150 ton azotanu ,30 ton wypalonego węgla , 20 ton siarki .Średni uzysk węgla to 21- 23 % wagowe z kilograma suchego drewna przed wypleniam . Aby było łatwiej liczyć zakładam 20% czyli 1/5 . 30 x5= 150 ton suchego drewna nie wiem ile waży 1m/3 jeden metr sześcienny suchej kruszyny zakładam że lekkie 510-600 kg/m3: ( pryzmuję średnią 545 kg/m3) . 150 000 : 545 = 275 m3. Nawet jak na drewno kubiczne ,z drzew pokroju sosny czy buka to trzeba bardzo dużo aby otrzymać te umowne 275 m3 . Tym bardziej że jak podaje fachowa literatura to do produkcji prochu drewno jest pozbawiane wszelkich sęków , zrostów i innych defektów . Więc można by spokojnie przyjąć 300 m3 , ale to tylko teoria .
GĘSTOŚĆ DREWNA POWIETRZNIE SUCHEGO
1. Bardzo ciężkie ponad 800kg/m3 – Grab, Bukszpan, Heban, Eukaliptus, Gwajak
2. Ciężkie 710-800 kg/m3– Dąb, Buk, Jesion, Grochodrzew , Cis, Grusza, Śliwa
3. Umiarkowanie ciężkie 610-700 kg/m3– Jawor., Trześnia, Brzoza, Klon, Sosna czerwona., Wiąz, Jabłoń, Modrzew, Orzech
4. Lekkie 510-600 kg/m3: – Lipa, Olsza, Sosna, Wierzba, Jałowiec, Kasztanowiec
5. Umiarkowanie lekkie 410-500 kg/m3– Osika, Topola, Jodła, Świerk, Limba
6. Bardzo lekkie poniżej 400 kg/m3: – Wejmutka, Balsa _________________ pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
oktogenek
|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 4:57 pm Temat postu: |
|
|
Kolega zna stronę ale jej chyba dokłądnie nie obejrzał polecam poczytać bo jest tam wyraźnie napisane jaki węgiel do jakiego prochu się stosuje, porównywanie skali produkcji z fabryką w Mąkolnie też nie ma sensu ponieważ dane na stronie są mocno nie aktualne bo z przed 18 lat, druga sprawa zakład ten nie produkuje prochu stricte do strzelectwa czarnoprochowego. Zresztą po co ta polemika, jeśli dalej kolega obstawia taką gigantyczną skalę produkcji proszę napisać do Pana Françoisa Morier z pytaniem o skalę produkcji, napewno rozwieje wszelkie wątpliwości Kolegi w tej kwesti  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Artpi

|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2011 6:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam , sprawa się wyjaśniła akurat na tyle w przypadku tego producenta ,faktycznie podają wielkość produkcji na 60 ton rocznie. W tym proch z węgla drzewnego olchy do armat i kamieniołomów i proch z węgla drzewnego kruszyny do pirotechniki i strzelectwa . A przy tak rozłożonej produkcji to i owszem dadzą rade z kruszyną . Więc początkowe założenia były właściwe że nie wszystko z tego samego gatunku , wielkość produkcji też całkiem pokaźna , choć spodziewałem się większej . A przykład z fabryką w Mąkolnie był przytoczony po to aby dał obraz a jaką wielkością produkcji mają fabryki w dobrych czasach . Fakt w komunie nie było tak jak na zachodzie , a tuż po wojnie zużycie i produkcja na rzecz kopalń była bardzo duża . Nawet trudno jest porównać obie fabryki jednoznacznie , dwa różne światy ,i tylko szkoda ze nasze fabryki podupadły mimo długiej tradycji . Dlatego dzisiaj Szwajcara kupują za sporą kasę , nasz krajowy zostaje w jak w powiedzeniu „ cudze chwalicie swego nie znacie „ . Ale co tam przykładów można by mnożyć a to i tak już niczego nie zmieni , szkoda tylko że u nas wszystko idzie po górkę.
A przy okazji to powiem że ciekaw jestem jak faktycznie jest z tymi prochami fabrycznymi ? Czy da się jakieś wspólne pozytywne cechy ustalić , czy pozostaje tylko stwierdzenie że ten jest dobry a ten do kitu. _________________ pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
oktogenek
|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2011 8:49 pm Temat postu: |
|
|
Cieszę się że doszliśmy do konsensusu z tym naszym prochem czarnym nie jest tak źle, tylko nasza władza doprowadza do takich absurdów że łatwiej pojechać do czech i kupić ich vesuvit niż Nasz krajowy, po ostatniej nowelizacji U.o B.i A. jest ocieplenie, Pionki sprzedają proch na europejską kartę broni, a tą chcąc nie chcąc policja musi wydać na legalnie zakupioną replikę nie podlegającą pozwleniu. Co do jakości fabrycznego prochu czarnego, pozostają tylko metody organoleptyczne. Był okres że vesuvit miał gorszą jakość, proch był źle odsiany i niedosuszony, po otwarciu opakowania czuło się lekko kwaśny zapach i pozostawiał masę nagaru przy strzelaniu. Nasz rodzimy proch z Pionek jest całkiem dobrej jakości przy przesypywaniu nie pyli się i nie zostawia sladów na kartce, oraz mniej zostawia nagaru. Szwajcar poza takimi samymi zaletami co Nasz proch z Pionek jest nieznacznie od niego silniejszy, przy tej samej naważce przy strzelaniu w moim przypadku dawał do 10% większą prędkość kul. Mam zamiar ponownie zakupić CH2 porobić testy i opisać |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
malutki .45
|
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 5:56 pm Temat postu: |
|
|
Co do tej całej kruszyny to to jest najzwyklejszy chwast leśny. W moim lesie to ciężko jest przejść bo tyle tego chol**stwa rośnie i te Cytat: | drobne cienkie gałązki | mają nieraz 8 metrów wysokości. Jest tego tyle, że z mojej działki by starczyło dla całego forum na sylwka. Co do prawa to nie wiem jak u was ale u mnie to leśniczy miał by to daleko w tyle, że ktoś powycinał te badyle i by się ucieszył jakby jeszcze na jego działce to ktoś posprzątał. Jak się dowiedziałem, że to jest ta cała kruszyna to sobie na fure wrzuciłem 3 sztuki po 7m i tu moje pytanie. Czy jest sens korować przed wypalaniem? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Spanner

|
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 6:53 pm Temat postu: |
|
|
Chyba się mylisz kolego To co w lesie rośnie to kruszeń. _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
malutki .45
|
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Chyba nie. Kruszeń?! A co to ma być? Wujek google zgłupiał jak mu kruszeń wpisałem i chciał beton kruszyć, świat o czymś takim nie słyszał. Nazywa się
się kruszyna pospolita bo... jest pospolita. Łatwiej znaleźć na tym świecie miejsce gdzie to rośnie niż nie, z resztą co ja będę przepisywał: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kruszyna_pospolita
No u mnie tak jak w Kanadzie, pozdrowienia z Lubelszczyzny. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Spanner

|
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 6:27 am Temat postu: |
|
|
Ja od leśniczego taką wersję słyszałem, bo byłem ciekawy co to za drzewo. Gdy spytałem czy to nie kruszyna (nazwy podobne) to zapewniał mnie że kruszeń. No chyba że się mylił  _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|