|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gienek
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 7:10 pm Temat postu: |
|
|
Mam pare pytań odnośnie lakieru. Mam w domu lakier do parkietów jak wyczytałem z opisu w 100% polyuretan Czy mogę go użyć do wykonania lontu przy użyciu maszynki z pierwszych postów? W sklepie widziałem lakier capone do parkietów ale podobno jest bardzo toksyczny, a lakieru nc w ogóle nie widziałem chyba że jakiś z samą dopiską "nitro"...
To to samo?? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
oktogenek
|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 9:16 pm Temat postu: |
|
|
Capon jest lakierem na nitrocelulozie a toksyczny bo ja wiem a co będziesz go wąchać czy lont nim impregnować, piszą że toksyczny bo rozpuszczalnikiem jest między innymi ksylen którego wdychanie jest szkodliwe, a tak wogóle to se weź puszkę i przeczytaj no chyba że nie umiesz czytać |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Benek0
|
Wysłany: Pią Mar 11, 2011 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Wał napedowy zrob z preta stalowego, jezeli nie masz go jak dostac mozna uzyc gwintowanego do kupienia w kazdym sklepie typu "stanley" proponowal bym 8mm( ja wlasnie taki mam). Wal musisz ulożyskowac w 2 pkt na dole w srodku i na gorze. Co do tych przekladni to musisz wszystko dobrac tak aby na 1cm zwijanego lontu talerze wykonały 1 obrot( tyle samo co w standardowym visco).
A co do tego wiercenia w glowicy wystarczy zeby otwor byl dlugi na jakies 2.5 cm dzieki temu mozna zrobic wymienne glowice na rozne grubosci lontow. W srodku talerza ma byc przymocowana rurka z srednica wewnetrzna szersza niz lont np jakies 4mm i na nia zakladana jest glowica, cały talerz bedzie sie obracal dzieki paskom klinowym( proponuje wykonac je z okraglych dlugich uszczelek"oringow" uciac pod katem na zadana dlugosc aby troche sie naciagnely i skleic "kropelka" bedzie sie trzymalo zanim maszynke korniki nei zjedza). Do rurki ktora bedzie w talerzu bedzie przymocowane lozysko ktore ma byc przymocowane do pułki oraz kułko napedowe nalepiej aby bylo one umieszczone pod pulka co pomaga w montazu i pozniejszym naciaganiu i skracaniu oringa. No i rada co do prochu zamist bawic sie i robic pcz( potrzebny bardzo dobrej jakosci) wystarczy zrobic chloranowy 75/25C. predkosc palenia lontu bedzie nadal kolo 1-2 cm/s. Troche chaotycznie napisalem ale mysle ze troche pomoglem. Czekam na dalsze pytania. Moze kiedys sie skusze i zrobie plany maszynki akurat na studiach zaczynam sie bawic autocadem to bede mial maly trening przed zaliczeniem;p
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
malutki .45
|
Wysłany: Sob Mar 12, 2011 2:18 pm Temat postu: |
|
|
A gdzie ty widział przyspawane łożysko? Łożyska praktycznie zawsze są po prostu wciśnięte na oś i w osadę. Znając życie to będzie luz i musisz się wykazać kreatywnością, np. troche taśmy izolacyjnej, przewiercić wał i w ten otwór kawałek drucika. Pomyśl trochę to na pewno coś wymyślisz.
Jeśli weźmiesz szpilkę 8mm to wystarczy ścisnąć łożyska nakrętkami i po zabawie(no może jeszcze tulejki bo skleszczy łożyska). |
|
|
Powrót do góry |
|
|
PiroŚwieżak
|
Wysłany: Sob Mar 12, 2011 7:51 pm Temat postu: |
|
|
Widzę, że sprawa nabiera rozpędu. Ale ja nie o tym. Otóż zastanawia mnie jedno: lont jest nawijany na bęben, którego średnica na początku wynosi d. Wtedy jego prędkość liniowa (lontu) jest taka, że nitki wykonują na nim 1 oplot na 1 centymetr. Dalej, gdy lontu na bębnie przybywa, jego prędkość liniowa się zwiększa, ale tarcze z nitkami kręcą się tak samo szybko, więc 1 oplot zajmuje już nie 1 centymetr, a np. 1,5 lub nawet 2 centymetry. Wie ktoś może jak zniwelować to zjawisko? Teoretycznie bęben dużej średnicy, lub pazur nawijający lont na całej długości bębna. A może coś jeszcze prostszego? I czy taki oplot na 1cm a na 2cm wpłynie na jakość i własności mechaniczne lontu? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Benek0
|
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 11:26 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | Otóż zastanawia mnie jedno: lont jest nawijany na bęben, którego średnica na początku wynosi d. Wtedy jego prędkość liniowa (lontu) jest taka, że nitki wykonują na nim 1 oplot na 1 centymetr. Dalej, gdy lontu na bębnie przybywa, jego prędkość liniowa się zwiększa, ale tarcze z nitkami kręcą się tak samo szybko, więc 1 oplot zajmuje już nie 1 centymetr, a np. 1,5 lub nawet 2 centymetry. Wie ktoś może jak zniwelować to zjawisko? Teoretycznie bęben dużej średnicy, lub pazur nawijający lont na całej długości bębna. A może coś jeszcze prostszego? I czy taki oplot na 1cm a na 2cm wpłynie na jakość i własności mechaniczne lontu?
|
Tez mialem nad tym problem poradzile msobie tak ze na poczatku lont byl mocniej zwijany a pozniej troche mniej co zabardzo nie psulo jakosci lontu po jakis paru metrach jednak musialem przewijac lont na cos innego i zaczynac od nowa, zreszta pociecie na odcinki tylko pomagalo lakierowac.
Ja łożyska mocowalem wiekszym pierscieniem w ktory wciskalem lozysko, i przykrecalem go srubami(mial wywiercone 3 otwory co 120 stopni). Wał napedowy nie powinien byc klejony do lozysk bo to jest poprostu zbedne i pozniej utrudnia ewentualne przerobki ktore na 99% beda potrzebne. Lub jesli bedziesz uzywal preta gwintowanego to do przymocowania wystarcza dwie nakretki. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Benek0
|
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 11:31 am Temat postu: |
|
|
Dodam cos jeszcze o glowicach i lejku. Musicie odpowiednio dobrac szerokosc otworu w glowicy do odtoru lejka, z tego co pamietam to ten lejka powinien byc troche mniejszy. Bo w przeciwny mrazie lont bedzie sie klinowal w glowicy ja jako koncowke lejka wykorzystalem koncowki do tubek z silikonem |
|
|
Powrót do góry |
|
|
PiroŚwieżak
|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 10:32 pm Temat postu: |
|
|
Lont nie może być ściskany, ani w żaden inny sposób deformowany, bo zrobią się wewnątrz oplotu puste przestrzenie i lont będzie fałszywy. Jedno kółko musi mieć rowek półokrągły, by lont w niego wszedł, a drugie może mieć założony wystający o-ring dociskający lont do kanału. Zero poślizgu i deformacji.
Na ścierający się pasek nic nie poradzisz - koła i osie muszą być tak jak są, by nie było problemów. Sądzę po tym co napisałeś, że Twoje pasy są wyjątkowo miękkie. Ja użyłem tradycyjnych NBR-ów i nawet "palenie gumy" w młynie wytrzymują
PS: Jak ktoś znajdzie tanie nici (jak najtańsze) to niech pisze tutaj Są za 1zł - 10 000m, ale niestety 100% poliester. Ale czy była by to aż taka różnica w stosunku do bawełny....
Nabyłem nici 100% bawełna. Czekam na listonosza.
A co do problemu zwijania lontu na bęben, to przypadkiem trafiłem na takie coś : http://www.retrotraktor.pl/forum/viewthread.php?forum_id=7&thread_id=570 . Trudne do wykonania, lecz zawsze coś. Można zamienić jednak śrubę układacza na zwykłą metryczną, dobrać przełożenie i do tego silnik lewo/prawo na krańcówkach lub sprzęgnąć przełącznik hebelkowy z rolką układającą, by po dojściu do krawędzi bębna zmieniał obroty na przeciwne. Z dużym bębnem można nie martwić się o prędkość liniową przez jakieś 200m lontu
Popatrz Kolego takado123 choćby na prowadzenie sznurka w prasie kostkującej słomę. Wszędzie twarda jak ch.....a porcelana, a i tak po 1-dnym sezonie do wymiany.
Nitka działa jak piłka do metalu: Ciągle przesuwa się po ścianach głowicy i nim się obejrzysz to już nie będziesz miał rowków. Ja startowałbym co najmniej od poliamidów lub wyżej - od aluminium lub brązów. To były by wiekowe rozwiązania. A teraz to tak jakbyś wytrychem z plasteliny chciał wyważać pancerne drzwi
Ja nie zastanawiam się nawet nad tym, bo to kwestia wiertarki/tokarki oraz piłki do metalu by wykonać rowki. Największy nacisk w swoim projekcie kładę na układacz lontu na całej długości bębna - od tego właściwie zaczynam. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|